Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот Alpina » Съб Сеп 29, 2012 6:04 pm

Помислих, че проблема ти е в чакането на кръговото по няколко минути - където не си с предимство при влизане.

Както казах на другото място като велосипедист изобщо нямаш работа да минаваш, през долната част на надлеза, така че тези знаци изобщо не са за теб като такъв, понеже както споменах - велосипедисти там не трябва да има на първо място. :beer:
Също така, ако трябва да спазваш закона и както ти претендираш - предимства - трябва да продължиш направо и реално включването ти в най-дясната лента да стане в рамките на около 50-60 метра от мястото където лентите започват да се сливат.

В повечето случаи обаче велосипедистите, които идват от долната част си мислят, че някой е длъжен да им спира, защото са решили да пресекат перпендикулярно пътя - нещо което също нямат право - според закона. :D

С новата велоалея, преминаването от долу става още по-незаконно и всякакви конфликти с коли са си буквално търсени и нарушителите в случая са само и единствено велосипедистите. :popcorn:

Започни да си планираш маршрута съобразено с използваното превозно средство и ще видиш колко по-лесно може да бъде всичко.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Сеп 29, 2012 6:55 pm

Alpina написа:Помислих, че проблема ти е в чакането на кръговото по няколко минути - където не си с предимство при влизане.

Както казах на другото място като велосипедист изобщо нямаш работа да минаваш, през долната част на надлеза

Съгласен съм.. Долу е гадно, но принципно не знам да има знак, че е забранено за велосипедисти 'законово' , но наистина практически велосипед няма работа долу и затова и започнах през кръговото да минавам. Там съм имал най-малко проблеми досега от всички други споменати варианти за минаване на възела.

п.с. Започнах да използвам кръговото от месец насам.. По-рано се пробвах през трамвайния подлез на Триъгълника, но след като спуках 2 пъти гума в подлеза от разни метални шрапнели - не минавам повече от там.

Alpina написа:Започни да си планираш маршрута съобразено с използваното превозно средство и ще видиш колко по-лесно може да бъде всичко.

Опитвам се.. Най-вече избягвам да пресичам натоварени улици пълни с трафик /като въпросния излаз изпод надлеза/. Това включва изнасяне от лява към дясна или крайна лента и опити за ляв завой при 2-3 лентов път.
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот Slade » Нед Сеп 30, 2012 9:25 am

Alpina написа:
Slade написа:Биха били удобни велоалеите, велоплатната и велотротоарите, ако са повече и са някак смислено свързани. Интересно докъде ще стигнат тия три семейства по величествената алея на Ломското. Според мен ги чакат и незабравими срещи с трафика, пък дори да искат да стигнат само до Западен парк..

:roll2: :roll2: :roll2: Смешник!
План за развитие на велосипедния транспорт на територията на Столична община 2012-2017г. - I част
План за развитие на велосипедния транспорт на територията на Столична община 2012-2017г.- II част

На кратко, понеже едва ли имаш капацитета да проумееш - нищо не се случва за една нощ, един ден или един месец, когато е свързано с промяна на инфраструктура и то с изграждането на такава. Т.е. това дето твоя ограничен мироглед е път без изход, всъщност е елемент от едно голямо цяло, което няма как да се появи изведнъж в готов вид. Сеш се?

Запознат съм с плана и им стискам палци да го реализират, стига парите да ги има и да не потънат някъде. Понеже не четеш, ще ти цитирам от последния ми пост:

Slade написа:...
Ще се радвам до 2017 общината да си реализира идеята с разширяване на велоинфраструктурата. Когато бях във Виена позеленях от яд като им гледах условията за велосипеден транспорт - тях явно няма да ги настигнем, но общината поне може да се опита да подобри нещата. Стискам палци плановете и парите да не потънат някъде!

Ясно ми е, че е голям кеф да се заяждаш без основание, не е нужно да се хабя в допълнителни разяснения.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Alpina » Нед Сеп 30, 2012 10:47 am

Това означава, че след като си запознат, че тези свършващи в "нищото" отсечки са вече реализираната част от план за маршрути - те прави още по.... как да се изразя - "спрял". :D :agree:
Все едно да беше питал преди няколко месеца "е за какво я направиха алеята до кръговото на надлез Надежда" - води до никъде. :lol:

Пак ще цитирам:
Slade написа:Биха били удобни велоалеите, велоплатната и велотротоарите, ако са повече и са някак смислено свързани. Интересно докъде ще стигнат тия три семейства по величествената алея на Ломското. Според мен ги чакат и незабравими срещи с трафика, пък дори да искат да стигнат само до Западен парк..

:wavey: :wavey: :wavey:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Slade » Нед Сеп 30, 2012 2:51 pm

Явно става голям проблем когато се пише за реалността и се изразява някакво недоволство. Тръгваш по някаква велоалея и свършваш в нищото (трафика и претъпканите с паркирали коли улици). Нима не е това ситуацията в момента? Какво е реализирано от плана за маршрути? Имаме 3-4 парчета велоалеи на кръст, "строени" в последните няколко години, може би с изключение на тази на Борис. Строени е в кавички, защото в общия случай представляват 1см асвалт върху някой съществуващ тротоар и 2 ленти боя. Подобни "алеи" трябваше отдавна да са факт - улиците и тротоарите се ремонтират и подновяват периодично в последните десетилетия. Малко късно се сещат, че колите са станали множко и столицата се е задръстила. Нищо, аз пак ще съм доволен ако до 2017 изпълнят поне 30% от идейния си проект и почнат да ремонтират вече изградените (щото качеството им е такова, че още с изграждането си почват да се рушат).

Ето ще цитирам едно твое мнение от същата тема:
Alpina написа:andr, ако аз невежия, можеше да ти дам отговор при конкретната ситуация - отдавна някой от множеството "знаещи" и занимаващи се с въпроса, щеше да го е решил и евентуално изпълнил.

Обаче от това, което съм учил по градоустройство, при нас вече е "леко" късно, освен ако:

1. не сринем центъра из основи и не построим един нов град.
2. се направи нов градоустройствен план с предвидени такива алеи и бъде стриктно спазван следващите 20-30 години. Да - години!

Просто последния действащ такъв план за столицата, изобщо не е съобразен с това да има велоалеи.

Още повече, че не е съобразен с множество (ако може така да се изразя) много по-жизненоважни за инфраструктурата елементи...

Освен това за мен много по-добра инвестиция и привличане към велосипедния транспорт ще бъде превръщането на съществуващи и част от нови сгради в... как ги наричаха Bicycle Station... (вече съм обяснявал какво представлява) от колкото велоалеите.

Просто последния действащ такъв план за столицата, изобщо не е съобразен с това да има велоалеи, нали?
А бъдещият план явно е съобразен, но ще почакаме едни 20-30 години, докато велоалеите почнат да не свършват в нищото. И дано още да можем да караме колела.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Alpina » Нед Сеп 30, 2012 4:04 pm

Личи си, че ги разбираш нещата. :lol:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот papinu » Пон Окт 01, 2012 9:19 am

Вчера (неделя) много приятно ми стана като видях това:
Изображение.
И от двете страни на булеварда всички шофьори бяха паркирали по правилата - нямаше нито една кола в/у алеите :usclap:
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот Slade » Пон Окт 01, 2012 9:37 am

И на мен ми става приятно като го гледам, точно така и трябва да бъде. Ако не - полицайчето с фишчетата или паячето да минават редовно от там.
Междувпрочем ще си поръчам по пощата 20 такива:
http://www.kato-idiot.com/solution.html
Наистина не ми се дават 10лв заради група кретени, паркирали като идиоти, но пък ще се радвам, ако им причиня поне малко неудобство.
Също ще ги лепя по стъклата на тия дето запушват плътно кръстовищата и пешеходните пътеки по протежение на велоалеите, а не само да им удрям по стъклата и капаците и да ги псувам като минавам (повечето не се впечатляват изобщо).
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот MartinBG » Чет Окт 04, 2012 1:58 pm

papinu написа:И от двете страни на булеварда всички шофьори бяха паркирали по правилата - нямаше нито една кола в/у алеите :usclap:

Не всеки ден е така, особено в обратната посока (към Бизнес Парка).
Всъщност, достатъчно е и една кола да има паркирана върху алеята, за да я обезсмисли напълно, защото карането на зиг-заг покрай такива автомобили е по-опасно, отколкото да караш по платното.
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот silvertm » Съб Окт 06, 2012 10:33 pm

papinu написа:Вчера (неделя) много приятно ми стана като видях това:...
И от двете страни на булеварда всички шофьори бяха паркирали по правилата - нямаше нито една кола в/у алеите :usclap:

- Да се надяваме сега, че от всички спрели коли ще слизат хора, които преди да отворят вратата на автомобила са погледнали дали не иде велосипед :D
Аз обаче от едно известно време насам считам спрелите коли за по-опасни от движещите се. Трябва си мантинела!

AviMC написа:Светофара наистина не е наред. И аз днес я изпробвах тази велоалея, чакам си да светне зелена светлина и както пресякох така и колите потеглиха.

- Светофарът си е съвсем наред.
Има обаче една малка "уловка" - това не е пешеходен светофар.
Казано по друг начин - гледа се не светофара, който е отсреща, а този, до когото непосредствено си спрял. Значението на светофара до теб се простира от него, до следващия светофар (заставаш до него, а не да е "отсреща"). Считай стълба на светофара за знак "Стоп". Надлезът се пресича на два етапа.

А аз все повече се дразня на три факта:
1.Пешеходците, които най-убедено ми обясняват, че "червеният килим" всъщност е... пешеходен (а звънеца ми и знаците за нищо ги нямат);
2.Циганите, които не спряха да пребоядисват алеята;
3.Бабуните.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот galio » Пон Окт 15, 2012 10:13 am

Alpina написа:
Светофара си работи съвсем нормално и просто трябва малко мисъл, която явно няма в масата.

Пояснявам - ако идвате от Надежда - имате светофар за пресичането, който е до този на колите и намиращ се преди да сте стъпили на платното за движение на МПС-та. Откроява се повече от ясно от другия, защото когато на колите свети зелено, той е червен, а когато за колите е червено - той е зелен. Та когато видите, че е зелен - пресичате и спирате на следващия, който е червен и чакате това да се промени - ха, колко логично би трябвало да бъде, нали? Когато обаче първия е червен - този в средата свети зелено, но той е за втората половина от пресичането и изобщо не се отнася за вас - разположението му ясно показва за коя част се отнася.

Обратната посока е същата история.

Еми НЕ. Аз лично съвсем дебилно си изчаках първия свтофар да светне зелено (когато беше червен, нямаше трафик, но нали, велоалея са ми направили), после втория светна зелено и се засилих щастлив, но трима засилени и още по-щастливи автомобилисти ме отказаха да пресичам. Просто в момента, в който светеше зелено за мен на втория светофар, светеше зелено и за колите, навлизащи в гръговото. И наистина не разбирам какво поражда нуждата да се дублират трасета - велоалея, метро, автобуси, автомобили. Но както отбеляза - мисъл си трябва.
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот Alpina » Пон Окт 15, 2012 1:28 pm

Май за теб няма спасение...

Не разбра ли, че когато втория (този по средата) свети зелено е само за да пресечеш втората половина от пътя? В момента, когато той свети зелено, първия е червен и НЕ трябва да пресичаш.
НЯМА възможност да пресечеш целия път с едновременно светещи в зелено светофари. Така че не обяснявай как първия ти светел зелено, когато и втория го е правил.

Вече 10-тина пъти минавам от тях и "те такова животно няма".

Научи правилата за движение по пътищата! Длъжен си да ги знаеш, за да не пострада някой невинен шофьор...

Точно такива щях да ударя 2 пъти - чакащи за светещо зелено и тръгващи, когато сигнала за пресичане е червен, а на мен ми свети зелено! :banghead: :(!:
Веднъж спрял и като първа кола почти ми се метна на капака, другия път бях в движение...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Ивайло » Пон Окт 15, 2012 2:31 pm

Alpina написа:Май за теб няма спасение...

Не разбра ли, че когато втория (този по средата) свети зелено е само за да пресечеш втората половина от пътя? В момента, когато той свети зелено, първия е червен и НЕ трябва да пресичаш.
НЯМА възможност да пресечеш целия път с едновременно светещи в зелено светофари. Така че не обяснявай как първия ти светел зелено, когато и втория го е правил.

Вече 10-тина пъти минавам от тях и "те такова животно няма".

Научи правилата за движение по пътищата! Длъжен си да ги знаеш, за да не пострада някой невинен шофьор...

Точно такива щях да ударя 2 пъти - чакащи за светещо зелено и тръгващи, когато сигнала за пресичане е червен, а на мен ми свети зелено! :banghead: :(!:
Веднъж спрял и като първа кола почти ми се метна на капака, другия път бях в движение...

До скоро беше така, и преминаването ставаше макар и бавно, на два етапа, но все пак нормално. Да оставим на страни, че на островчето по средата не е указано, че трябва да се спре, че системата не е интуитивна, а направо враждебна към пресичащите по алеята, но има и нещо друго. Преди няколко дни забелязах, че на светофара е поставен бутон, т. е. ако искаш да ти светне зелено - натискаш бутона. Да, ама не! Натисках като идиот, а той не светваше зелено и това е. Останалите светофари направиха може би 3 "завъртания", и накрая, след 5 мин. чакане и натискане на бутона, просто се изнизах на червено. Нямаше друг начин! Според мен това пресичане там е опасно, колкото и съобразителен да е колоездачът. Да не говорим, че не всички пресичащи са с IQ 160, което не е причина да бъдат поставяни в такава опасност.
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот PtD » Пон Окт 15, 2012 4:01 pm

Нали знаете телефона - 02/9875555. Обаждате се и недоволствате.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот MacLeod » Вто Окт 16, 2012 6:49 pm

papinu написа:Вчера (неделя) много приятно ми стана като видях това:
Изображение.

Точно по тази велоалея не бих минал никога. Представете си, че както си карате с 20 км и някой си отвори вратата. Става едно голямо опаа.
Предпочитам да карам по шосето, отколкото по велоалея с наредени коли до нея. Когато минавам покрай спряла кола, винаги гледам да е на една врата разстояние или ако няма как, много бавно и оглеждайки се добре.
Напълно съм съгласен с мнението по - горе, че спряла кола е по - опасна от движеща се. Или поне толкова опасна.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот Alpina » Вто Окт 16, 2012 10:14 pm

Ако подхождаш към всичко с възможната лоша страна, не очаквай да ти се случат особено хубави неща ;)
http://chitanka.info/text/25985-mladezh-i-narisuvan-lyv ;)
Бъдете малко по-позитивни бре хора. :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Insight » Сря Окт 17, 2012 8:30 am

MacLeod написа:Точно по тази велоалея не бих минал никога. Представете си......

Тогава що не оставиш колелото и да се запишеш на.... модерен балет примерно?
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот PtD » Сря Окт 17, 2012 9:50 am

Prepare for the worst, hope for the best ;)
Аватар
PtD

Мнениеот MacLeod » Сря Окт 17, 2012 9:03 pm

Insight написа:
MacLeod написа:Точно по тази велоалея не бих минал никога. Представете си......

Тогава що не оставиш колелото и да се запишеш на.... модерен балет примерно?

Габаритите не са ми за балет, а и не ми харесва. :)
Вероятността някой да си отвори вратата при толкова много наредени коли хич не е малка. Велоалейте трябва да са във вид, при който няма паркирани до тях коли. В противен случай далеч по - безопасно е да си караш по шосето в най - дясната лента по посоката на движение. Това е подобие на велоалея, направено от липса на пространство и по - добре просто да го няма. В никакъв случай не намалява риска за велосипедиста, което е идеята на велоалеята. Според мен даже го и увеличава.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Alpina » Сря Окт 17, 2012 10:03 pm

Много вероятно защото във всяка кола седи някой от дясно?
Защото винаги чакат сумати време, преди да слязат от колата, а не 10-30 секунди след спирането ѝ, което ти ще видиш и съобразиш?
Защото е много по-вероятно да ти отворят вратата (пасажерската) от колкото да те удари движеща се кола?

Извинявай, но точно по този начин колите се явяват един вид преграда от трафика, на която само можеш да си благодарен, особено когато вали, а да не споменавам вероятността от удар.

Изобщо - на мен лично това да има коли там ми се вижда много по-добрия вариант, от колкото да няма нищо. Друг е въпроса, че изобщо не ми харесва как е направена - с една преграда, като на ломското, щеше да се елиминира възможността за паркиране и така една кола да съсипе всичко.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот MacLeod » Сря Окт 17, 2012 10:20 pm

Alpina написа:Защото е много по-вероятно да ти отворят вратата (пасажерската) от колкото да те удари движеща се кола?.

Според мен е точно така. По софийските улици се търкалям вече 5 години. Врата са ми отваряли 3 пъти под носа и все пасажерски. Само първия път се пребих, защото не бях запознат с тази практика още. :) Движеща се кола дори не е било близко да ме удари.
Alpina написа:колите се явяват един вид преграда от трафика.

Ако някой удари кола от тази "преграда" с нужната скорост и ти си там, ударената кола ще подскочи точно върху теб. Тоест това не е никаква полза. Даже е по - добре движещият се водач да вижда, че пред него има колоездач и да си има едно на ум.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Alpina » Сря Окт 17, 2012 10:57 pm

MacLeod написа:Ако някой удари кола от тази "преграда" с нужната скорост и ти си там, ударената кола ще подскочи точно върху теб. Тоест това не е никаква полза. Даже е по - добре движещият се водач да вижда, че пред него има колоездач и да си има едно на ум.

Титан! :bowdown: :bowdown: :bowdown:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот MacLeod » Сря Окт 17, 2012 11:18 pm

Едно бмв 3-ка със сръбски хитове от 90-те е достатъчно. :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот muho » Чет Окт 18, 2012 8:11 am

По принцип да те удари пасажер с вратата е по-вероятно от шофьора, защото те по-рядко се оглеждат при слизане, обаче алпина е прав за всичко останало и е много по-добре колите да да са между теб и улицата отколкото от дясно. Най-малко при евентуален удар в отворена врата падаш на велоалеята, а не по средата на шосето под гумите на трафика :)
muho

Рейтинг: 1300

Мнениеот Insight » Чет Окт 18, 2012 8:36 am

Човек като се самонарочи за жертва - няма оправия.
Ще спретне карамбол от 3-4 коли, като последната ще падне върху него... от моста.... абе мъка драги телевизионни зрители, МЪКА.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот MacLeod » Чет Окт 18, 2012 10:44 am

Аз бих предпочел да карам от страната на шосето, защото там имам избора да не се завирам във вратите на спрелите автомобили.
Карайки по тази велоалея нямам този избор. Освен това като гледам коловете от страната на тротоара, ако някой си отвори вратата пред колоездача, може да стане доста неприятно падане върху тях. Каквото и да си говорим подобно изпълнение не велоалея не струва.
Само заема мястото, където иначе биха спирали колите, а така би имало и повече място за мен да минавам в ляво от тях.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Stefan_trekkie » Чет Окт 18, 2012 11:28 am

Insight написа:абе мъка драги телевизионни зрители, МЪКА.
, казал Кембълът.

И мен ме е удари една кьорава и тъпа бабка, ДНЕС .. От пасажерската врата.. Още в тъмните часове, с челна мигалка бях - направо вади дзъркелите. Извод - Жените не гледат като слизат от тази врата :peace:
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот PtD » Чет Окт 18, 2012 2:45 pm

Stefan_trekkie написа:Извод - Жените не гледат като слизат от тази врата :peace:

Те не гледат, като слизат и от шофьорската ;)
Аватар
PtD

Мнениеот MartinBG » Чет Окт 18, 2012 2:48 pm

muho написа:По принцип да те удари пасажер с вратата е по-вероятно от шофьора, защото те по-рядко се оглеждат при слизане...

Потвърждавам. :D
Не съм имал случай да попадна в такава ситуация, но аз доста внимавам като карам покрай такива автомобили. Все пак предпочитам да минавам покрай страната на шофьора, ако имам тази възможност.
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот THEZOGGO » Чет Окт 18, 2012 3:06 pm

PtD написа:
Stefan_trekkie написа:Извод - Жените не гледат като слизат от тази врата :peace:

Те не гледат, като слизат и от шофьорската ;)

Преди 1 седмица водачка, шофьорка или както искате я наричайте, ми отвори врата след спирката на тролейте на ул. Бяло море в посока моста Чавдар. Часа бе към 19:30. Имах силен фар, стопове, но уви жената, абе ква жена бе, не й давам повече от 23 г., кифла която бе спряла на 2 м след спираката на тролейте, така отвори вратата на колата си, все едно си е у тях, със замах, без да й пука. Понеже имах нещо на ум, след като бях спрял на светофара преди спираката на ул. Бяло Море се загледах колко коли има напред и колко бързо трябва да мина така, че да не преча на колите зад мен, хем да не ме убие някой понеже се изнасям в ляво и то поради тая причина, че някой ще си отвори вратата без да си погледне в огледалата за обратно виждане. Е тръгнах след като светна зелената светлина за мен и понеже бях на първа линия се изстрелях в посока моста Чавдар колкото се може по-бързо за да не преча на колите и да мога да се изнеса по-спокойно в ляво заради пишман шофьорите. Е след като минах спирката и стигнах до колата която бе паркирана на 2 м буквално от табелата с тролйте на спирката, вратата се отвори със замах и оттам излезе една руса овца. Само това, че имах на ум, че може да ми отоври някой врата и добри спирачки не ми позволиха да й откъсна вратата. Не я напсувах, тя ме гледаше все едни е господарката на пътя а аз само й казах иронично "Браво. екстра!" и си продължих. Ако на някой по неопитен мну се случи такова нещо не знам шанса на успеваемост да не нацели вратата която му отварят колко ще бъде. В София трябва да сте нащрек за простотията и манталитета на хората. Важно е да се пазите самите вие и тогава ще ви "пазят" и другите. Страшно е просто да се кара в София, в една тема четох мнение, че който бил запален по карането на колело нямало да му пречи това, че има велоалеи в София. Е със сигурност ме е страх да карам колело в София, но когато трябва да стигна от вкъщи до центъра за 20 мин с колело, пред това да стигна за 1 час с градския транспорт, предпочитам да е с колело и предпочитам да има велоалеи които да са обособена част отделна от останалите пътни платна. Българина все още няма изградени навици и поведение за движение по пътя. То става смешно когато си в метрото и се качваш или слизаш по ескалатора където отстрани има надписи "Моля стойте от дясно!" но това никой не го спазва и хората си седят спокойно от ляво и отдяно. Те сигурно тия надписи са сложение ей така, за красота. Кво остава от шофьорите да си мръднат главата леко в страни за да погледнат дали някой не идва зад тях, преди да си отворят вратата. Хем ше им откъсеш вратата, хем ше се убиеш, хем после ще те накарат да плащаш вратата която са ти отоворили. Дразня се, щото да нямам светлини по себе си и да не се виждам, ок, аз съм си виновен, обаче предвид това, че аз се движа по правиалата на закона за движение по пътищата, може ли някой който има шофьорска книжка и е минал успешно очен преглед да не си погледне в шибаните огледала, ебаси хпрата.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум