Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот uBaH » Пет Апр 19, 2013 10:58 am

nick7120 написа:Може ли да ми кажете струва ли си да дам 100 лева отгоре че и повече и да взема курбели Shimano Slx m660 вместо Shimano Deore m590.

Много зависи как ще ги караш - Deore-то е идеално за XC, докато SLX-а държи на доста блъскане (имам най-малко двама познати с такива, които изобщо не ги жалят и ще го потвърдят с две ръце).
Разликата не е само в средната плоча и средното, но и в профила на раменете им. При Deore, те са "обикновени", докато при SLX са кухи, с профил на кутия, което освен че ги прави по-леки, спомага и за коравината им.

Нагледно - нещо такова (на снимката е курбел на FSA):

Изображение

ПП. Не!

ПП2. Избягвай да цитираш целия пост, заедно със снимката, защото хората ще си изтрият скроловете от търкаляне. Позволих си да цитирам твоя пост, само защото беше последен, на предишната страница.
Последна промяна uBaH на Пет Апр 19, 2013 11:29 am, променена общо 2 пъти
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот bio » Пет Апр 19, 2013 11:41 am

nick7120 написа:Може ли да ми кажете струва ли си да дам 100 лева отгоре че и повече и да взема курбели Shimano Slx m660 вместо Shimano Deore m590.Гледам че Slx са с 30 гр по-леки и че средната плоча е направена от алуминий докато при Deore е от стомана и последната разлика която открих е че средното на slx е с 20 лева по-скъпо от това на Deore според мен това не оправдава толкова високата цена.До сега лоша дума за slx курбели не съм срещал но едва ли Deore са толкова много по-нискокачествени.Моля помогнете защото не ми се дават 100 лева само за да пише SLX. :beer: :agree:

лично аз не ги давам тези 100лв. и уж разликата била 100g. от 3 години карам Deore и новите ми курбели са Deore. обаче това си е мое мнение ...
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот nick7120 » Пет Апр 19, 2013 11:49 am

bio написа:
nick7120 написа:Може ли да ми кажете струва ли си да дам 100 лева отгоре че и повече и да взема курбели Shimano Slx m660 вместо Shimano Deore m590.Гледам че Slx са с 30 гр по-леки и че средната плоча е направена от алуминий докато при Deore е от стомана и последната разлика която открих е че средното на slx е с 20 лева по-скъпо от това на Deore според мен това не оправдава толкова високата цена.До сега лоша дума за slx курбели не съм срещал но едва ли Deore са толкова много по-нискокачествени.Моля помогнете защото не ми се дават 100 лева само за да пише SLX. :beer: :agree:

лично аз не ги давам тези 100лв. и уж разликата била 100g. от 3 години карам Deore и новите ми курбели са Deore. обаче това си е мое мнение ...
успех !!!

bio това трябваше да чуя и вече се навих просто не виждам за какво ги плащаш тези сто лева отгоре май само за логото на SLX(уж по-висок клас).Мерси още веднъж и на uBaH ще взема Deore. :beer:
Аватар
nick7120

Рейтинг: 1238

Мнениеот uBaH » Пет Апр 19, 2013 12:00 pm

bio, разликата е 65 грама, в полза на SLX (FC-М660 и FC-M590) ;)
И двата модела бяха с 44-32-22 плочи, 170 мм рамене, изтеглени с все комплекта - средно, спейсъри, гайката на левия курбел и т.н. Аз карам SLX, Deore купих за велосипеда на приятелката ми (още бяха по 48 EUR в Германия).

Още веднъж - за XC и лек AM, каквото и да се разбира под това, Deore-то ще е по-доброто решение, с оглед разликата в цените на двата модела :beer:
Аватар
uBaH

Мнениеот MaRRty. » Пет Апр 19, 2013 10:33 pm

Броня за спирачки, дали ще стане за скорости?
- Не е важно какво колело караш, важно е как го караш!
- Карай по мен, ако вдигаш 300km/h!
Аватар
MaRRty.

Рейтинг: 1113

Мнениеот rodopi_biker » Пет Апр 19, 2013 10:37 pm

MaRRty. написа:Броня за спирачки, дали ще стане за скорости?

Да! Важна е дължината, иначе няма разлика. :agree:
Аватар
rodopi_biker

Рейтинг: 1220

Мнениеот marsa » Пет Апр 19, 2013 11:14 pm

То че може да се пъхне жилото в нея - може, но не е правилно да се ползва такава комбинация.

Първо - съвременните (индексирани) скоростни системи трябва да ползват несвиваеми брони, за да се осигури правилната им работа. Това са броните с надлъжни успоредни телове, които не позволяват бронята да се компресира от натиска. Могат да понесат по-малко усилие, но предлагат по-голяма точност. Броните за спирачки са спираловиди и нямат това предимство - компресират се в пъти повече от тези за скорости, но това не е практически проблем, защото при спирачките тази точност не е от решаващо значение.

Освен тази значима разлика, има и още една такава - дебелината на жилата - масовите размери са 1.6мм за спирачки и 1.2мм за скорости, като някои производители правят и малко по-тънки жила. Логично отворът на броните е съобразен с дебелината на жилата.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот rock » Съб Апр 20, 2013 10:48 am

Някой ползва ли хидравлики Shimano XT M765 и впечатления?
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот Stoks1 » Съб Апр 20, 2013 12:04 pm

rodopi_biker написа:
MaRRty. написа:Броня за спирачки, дали ще стане за скорости?

Да! Важна е дължината, иначе няма разлика. :agree:

Има разлика за спирачките попринцип е по-дебела от тази за скоростите! Ако вземеш за скорости и я пробваш за спирачки няма да стане, така че има разлика!
Аватар
Stoks1

Рейтинг: 1460

Мнениеот raptor1987 » Съб Апр 20, 2013 12:26 pm

От каде мога да си закупя комбинирана помпа и дали са читави?
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот chakal » Съб Апр 20, 2013 8:28 pm

Здравейте, моля за съвет - коя от двете спирачки да си избера, ще се монтира като предна на Epicon 2012 :

Shimano BR-M375 http://www.dobrevbike.com/shop/spirachki/574--shimano-br-m375.html

Tektro Novela http://www.dobrevbike.com/shop/spirachki/576--tektro-novela-.html

Цените им са почти еднакви, но не съм имал допир до нито една от тях.

Благодаря !
chakal

Рейтинг: 1150

Мнениеот magnumz » Съб Апр 20, 2013 8:37 pm

chakal написа:Здравейте, моля за съвет - коя от двете спирачки да си избера, ще се монтира като предна на Epicon 2012 :

Shimano BR-M375 http://www.dobrevbike.com/shop/spirachki/574--shimano-br-m375.html

Tektro Novela http://www.dobrevbike.com/shop/spirachki/576--tektro-novela-.html

Цените им са почти еднакви, но не съм имал допир до нито една от тях.

Благодаря !

Шиманото е само калипер (само машинката). Тектрото е и с диск и адаптор. Чувал съм че се прецакват тия тектрота и дърпаш лостчето, но не спираш. Препоръчвам шиманото!
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Мнениеот errtime2010 » Съб Апр 20, 2013 9:24 pm

Имам точици ръжда по роторите ( Avid G3 ) , с каква шкурка е най-добре да ги обработя,за да ги премахна,но да не увредя повърхността?
Аватар
errtime2010

Рейтинг: 1325

Мнениеот bio » Съб Апр 20, 2013 9:36 pm

errtime2010 написа:Имам точици ръжда по роторите ( Avid G3 ) , с каква шкурка е най-добре да ги обработя,за да ги премахна,но да не увредя повърхността?

с никаква ... по-добре не ги пипай. не пречат на спирането ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот PRobably » Съб Апр 20, 2013 10:16 pm

bio написа:
errtime2010 написа:Имам точици ръжда по роторите ( Avid G3 ) , с каква шкурка е най-добре да ги обработя,за да ги премахна,но да не увредя повърхността?

с никаква ... по-добре не ги пипай. не пречат на спирането ...

:agree:
Не си търкай ротора с шкурка,моля те...
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот xcII » Съб Апр 20, 2013 11:24 pm

Ако някой скоро е бил на около 1800м. н.в. в Родопи, би ли казал колко см. сняг има?

ed.: Да прецизирам малко де, макар че височината е водеща. Та, мъдрим тък некви мъдри, които почват от Перилско-Преспански дял, напр. х.Момчил юнак и околовръст, за след около 10 дни. Чуденката е колко см. сняг ще има. Та ако някой е бил в региона, ще съм благодарен да сподели, снега как е... Иначе, отделно ще се обадим на некой хижар в местността, разбира се де, ама друго си е човек от Форума. Искаме да тръгнем от такава височина надолу..

ed^2: имам предвид, см сняг там където не е отъпкано. Може и да се подразбира, но все пак да уточня какво имам предвид под "см сняг" :8D:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот magnumz » Нед Апр 21, 2013 8:23 am

Карам Cross GRX размер L. Лапата ми е 10см с 6 или 7 градуса издигане. Кормилото ми е funn fatboy 720. Има издигане, но не мога да кажа колко е. Чудя се как ще ми е ако сменя лапата с 85см и 6 градуса издигане? Май сегашната ми идва дълга. МОга да дам снимки на велосипеда и да снимам и себе си на него :)
Аватар
magnumz

Мнениеот chakal » Нед Апр 21, 2013 10:17 am

magnumz написа:Карам Cross GRX размер L. Лапата ми е 10см с 6 или 7 градуса издигане. Кормилото ми е funn fatboy 720. Има издигане, но не мога да кажа колко е. Чудя се как ще ми е ако сменя лапата с 85см и 6 градуса издигане? Май сегашната ми идва дълга. МОга да дам снимки на велосипеда и да снимам и себе си на него :)

Ако я смениш с 85см лапа, как да ти кажа, едва ли ще стигнеш до кормилото.
chakal

Мнениеот magnumz » Нед Апр 21, 2013 10:22 am

chakal написа:
magnumz написа:Карам Cross GRX размер L. Лапата ми е 10см с 6 или 7 градуса издигане. Кормилото ми е funn fatboy 720. Има издигане, но не мога да кажа колко е. Чудя се как ще ми е ако сменя лапата с 85см и 6 градуса издигане? Май сегашната ми идва дълга. МОга да дам снимки на велосипеда и да снимам и себе си на него :)

Малко не те разбрах, но ако искаш да кажеш, че ще ми е дълго ще те посъветвам 1во да видиш геометрията на рамката и горната тръба. Понеже за Lка тази рамка е късичка се чудя сега дали да си остана с 10 лапа или да сложа 85. БАя ми се налага да катеря по асфалт само да добавя :)
Аватар
magnumz

Мнениеот errtime2010 » Нед Апр 21, 2013 12:37 pm

Има ли Dual Ply Minion,който е 2.35 ? Ако има,някакви ориентировъчни цени?
Аватар
errtime2010

Мнениеот xcrider » Нед Апр 21, 2013 12:50 pm

magnumz написа:
chakal написа:

Малко не те разбрах, но ако искаш да кажеш, че ще ми е дълго ще те посъветвам 1во да видиш геометрията на рамката и горната тръба. Понеже за Lка тази рамка е късичка се чудя сега дали да си остана с 10 лапа или да сложа 85. БАя ми се налага да катеря по асфалт само да добавя :)

Хмм.. Сега си с 10 см, искаш 85 CM да разбираме?
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот magnumz » Нед Апр 21, 2013 1:08 pm

xcrider написа:
magnumz написа:
chakal написа:

ако има такава не съм против :D СЕга без заяждане със 100мм съм и се чудя как ще ми е с 85мм :)
Аватар
magnumz

Мнениеот wheels » Нед Апр 21, 2013 1:18 pm

errtime2010 написа:Има ли Dual Ply Minion,който е 2.35 ? Ако има,някакви ориентировъчни цени?

Има, ето линк:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=4620
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=4621
Аватар
wheels

Рейтинг: 1303

Мнениеот Neth » Нед Апр 21, 2013 4:39 pm

Някой да има идея къде в София се продават светло-зелени, алуминиеиви платформени педали ? :D Днес бях в 5-6 магазина и никъде нямаха налични(дори и по каталог да пише, че имат) та ако някой наскоро си е закупувал подобни, да сподели :beer:
Learn as if you will live forever,Live as if you will die tommorow.
Аватар
Neth

Рейтинг: 1440

Мнениеот XCR_120 » Нед Апр 21, 2013 7:08 pm

искам да си направя евтина мекица за скачане мисля да го направя без скорости само с задна спирачка с вилка xcr 120 мм ход
лапата ми е сох 70 мм а кормилото труватив 640 мм !!!
XCR_120

Рейтинг: 1160

Мнениеот chakal » Нед Апр 21, 2013 7:34 pm

ОК сме с това, давай.
chakal

Мнениеот xcrider » Нед Апр 21, 2013 8:34 pm

magnumz написа:
xcrider написа:
magnumz написа:
chakal написа:

ако има такава не съм против :D СЕга без заяждане със 100мм съм и се чудя как ще ми е с 85мм :)

Разлика ще има, но не огромна. Ти си решаваш трябва ли ти, или не.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот hop » Пон Апр 22, 2013 12:50 am

Банда, колко хиляди км горе-долу карат средните движения (май VP е моето, на квадрат)? Ще сменям курбели, свалих ги и гледам, че на ръка като въртя, осезаемо задира. Инак няма луфт, не е да не се върти. Какъв е критерият дали е за смяна?
hop

Мнениеот PtD » Пон Апр 22, 2013 1:53 am

hop написа:Банда, колко хиляди км горе-долу карат средните движения (май VP е моето, на квадрат)? Ще сменям курбели, свалих ги и гледам, че на ръка като въртя, осезаемо задира. Инак няма луфт, не е да не се върти. Какъв е критерият дали е за смяна?

Зависи от качеството на ос-касетата и от амплитудата и количеството на аграренето, а не толкова от километрите. Моите ги сменям, когато се разлуфтят. А се разлуфтват изключително рядко (3-4 години), въпреки че не карам твърде кротко.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот naka76 » Пон Апр 22, 2013 5:57 am

xcII написа:Ако някой скоро е бил на около 1800м. н.в. в Родопи, би ли казал колко см. сняг има?

ed.: Да прецизирам малко де, макар че височината е водеща. Та, мъдрим тък некви мъдри, които почват от Перилско-Преспански дял, напр. х.Момчил юнак и околовръст, за след около 10 дни. Чуденката е колко см. сняг ще има. Та ако някой е бил в региона, ще съм благодарен да сподели, снега как е... Иначе, отделно ще се обадим на некой хижар в местността, разбира се де, ама друго си е човек от Форума. Искаме да тръгнем от такава височина надолу..

ed^2: имам предвид, см сняг там където не е отъпкано. Може и да се подразбира, но все пак да уточня какво имам предвид под "см сняг" :8D:

Вчера минах под Сини връх 1537 и на северните склонове имаше сняг.
Аватар
naka76

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум