Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот iFkata » Вто Апр 23, 2013 1:34 pm

Принципно задна главина за 9 скорости не може да се пасне с касета за 9 ? Никъде не намирам главина за 10 скорости. Става въпрос за Shimano Zee цялостна система, без спирачки. Bike-house казаха че дерайльорът работи и със 9 скорости, но се нуждае от настройка и да се намести, но няма да се рискува. :peace:
Аватар
iFkata

Рейтинг: 1229

Мнениеот xcII » Вто Апр 23, 2013 9:47 pm

@Naka76

Променихме маршрута и вече не минава 1600м., по-широка група сме и избрахме по-консервативния подход.

Благодарско за отговора Нака! :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот royalracing » Сря Апр 24, 2013 6:34 am

iFkata написа:Принципно задна главина за 9 скорости не може да се пасне с касета за 9 ? Никъде не намирам главина за 10 скорости. Става въпрос за Shimano Zee цялостна система, без спирачки. Bike-house казаха че дерайльорът работи и със 9 скорости, но се нуждае от настройка и да се намести, но няма да се рискува. :peace:

Аз също имам подобен въпрос.Дерайльор за 10 скорости (Zee) с команда за 10 скорости ще може ли да работи нормално на 9 скорости?
:idea:
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот nick7120 » Сря Апр 24, 2013 10:05 am

royalracing написа:
iFkata написа:Принципно задна главина за 9 скорости не може да се пасне с касета за 9 ? Никъде не намирам главина за 10 скорости. Става въпрос за Shimano Zee цялостна система, без спирачки. Bike-house казаха че дерайльорът работи и със 9 скорости, но се нуждае от настройка и да се намести, но няма да се рискува. :peace:

Аз също имам подобен въпрос.Дерайльор за 10 скорости (Zee) с команда за 10 скорости ще може ли да работи нормално на 9 скорости?

Дерайльора за 10 може да работи нормално с 9 но ще му трябва една команда за 9 скорости тази за 10 няма да свърши работа.Принципно аз знам че всеки дерайльор може да се направи да превключва на по малко скорости само да има команда за съответните скорости.Аз даже сега карам с дерайльор за 9 скорости на касета за осем и нямам никакъв проблем само командата ми е за осем и всичко е ОК. :beer: :agree:
Аватар
nick7120

Рейтинг: 1238

Мнениеот rarekin » Сря Апр 24, 2013 10:41 am

nick7120 написа:
royalracing написа:

Дерайльора за 10 може да работи нормално с 9 но ще му трябва една команда за 9 скорости тази за 10 няма да свърши работа.Принципно аз знам че всеки дерайльор може да се направи да превключва на по малко скорости само да има команда за съответните скорости.Аз даже сега карам с дерайльор за 9 скорости на касета за осем и нямам никакъв проблем само командата ми е за осем и всичко е ОК. :beer: :agree:

Принципно грешиш. Дерайльорите за 10 скорости имат различна геометрия от тези за 9 скорости. Говорим за МТБ, разбира се.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот rarekin » Сря Апр 24, 2013 12:27 pm

-
royalracing написа:

Не съм сигурен, какво имаш предвид под "ще може ли да работи нормално на 9 скорости"

Въпросната комбинация (Zee RD 10 sp, Zee RShifter 10 sp) няма да работи с 9 скоростна касета. Това, ако си решил да ограничаваш хода на дерайльора и командата по някакъв начин.

Ако искаш да караш с 9 скоростна касета можеш да го направиш с въпросния 10 скоростен дерайльор и 9 скоростна команда на SRAM от серията Trigger. Ще работи, макар да няма да бъде абсолютно перфектно. Причините са, че коефициента на издърпване при командата е близък до този при дерайльора, но не са абсолютно еднакви. (1.1:1 спрямо 1.25:1) и геометрията на дерайльора. Може да се изработи детайл, който да компенсира разликата и да направи превключването нормално (някой беше го правил и пуснал снимка в mtbr. Ако много се интересуваш може да я изнамерим), но, според мен, е излишно усложняване на решението, което търсиш.

С други думи. Купи си една 10 скоростна касета и не се занимавай. И без това касетата е консуматив.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот iFkata » Сря Апр 24, 2013 12:40 pm

@rarekin Благодаря много, касети за 10 скорости се намират, но главини не почти всички български сайтове и нищо има до 8-9. Купих готова капла на Quad и ако се намери главина ще е добре, ако някой е намирал да каже защото никъде в българските сайтове не намирам. Много ме съмнява да пасне 10-ка касета на главина на 9, но ако може кажете. Каприза е, че трябва да е 10-ка ос. :xx(:
Аватар
iFkata

Мнениеот rarekin » Сря Апр 24, 2013 12:48 pm

iFkata написа:@rarekin Благодаря много, касети за 10 скорости се намират, но главини не почти всички български сайтове и нищо има до 8-9. Купих готова капла на Quad и ако се намери главина ще е добре, ако някой е намирал да каже защото никъде в българските сайтове не намирам. Много ме съмнява да пасне 10-ка касета на главина на 9, но ако може кажете. Каприза е, че трябва да е 10-ка ос. :xx(:

Защо?
rarekin

Мнениеот iFkata » Сря Апр 24, 2013 12:55 pm

За 10 скорост не са ли малко по широки касетите ? Но явно греша.
Аватар
iFkata

Мнениеот Svetoslav Ivelinov » Сря Апр 24, 2013 2:12 pm

Здравейте ! Имам обтегач срам х-9 и команда срам х-7 . В нета пише , че обтегача може да се кара както с 9 така и с 8 но командата е за 9 скорости , Въпросът ми е ще има ли някакво несъответствие ако ги карам с верига срам за 8 и касета за 8 ?
Svetoslav Ivelinov

Рейтинг: 1185

Мнениеот uBaH » Сря Апр 24, 2013 2:25 pm

@Svetoslav Ivelinov - явно ти е време да смениш и касетата + веригата. Гореописаната комбинация (команда 9-ка и касета 8-ца) няма как да работи правилно.

Едит: Не точно. Ето защо - касетите с 8 венчета са широки колкото касетите с 9 венчета. За да се "събере" един венец в повече, при 9-ката, разстоянието между самите венци е намалено. При всяко задействане на командата ти за 8 скорости, тя издърпва точно определена дължина жило, за да премести рамото на дерайльора на разстояние, равно на разстоянието между две съседни венчета.
В този ред на мисли, дори да си настроиш дерайльора перфектно на най-малкото венче, при превключването на всяка следваща скорост, ще се натрупва грешка при преместването.
Последна промяна uBaH на Сря Апр 24, 2013 2:47 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
uBaH

Мнениеот Svetoslav Ivelinov » Сря Апр 24, 2013 2:31 pm

uВаН - Аз досега карах със 9ка верига и 9ка касета обаче бяха износени и ми прескачаше на 7-8-9 обаче ми излезе много голяма оферта за чисто нови касета и верига 8ца . Та мисълта ми е дали ще може да се настроят така , че да си карам нормално до 8ма и да не използвам 9-та предавка ?
Svetoslav Ivelinov

Мнениеот bio » Сря Апр 24, 2013 6:05 pm

Svetoslav Ivelinov написа:uВаН - Аз досега карах със 9ка верига и 9ка касета обаче бяха износени и ми прескачаше на 7-8-9 обаче ми излезе много голяма оферта за чисто нови касета и верига 8ца . Та мисълта ми е дали ще може да се настроят така , че да си карам нормално до 8ма и да не използвам 9-та предавка ?

НЕ. и при положение, че караш х-7 и х-9 се циганиш за една касета и верига ... просто нямам думи.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот iFkata » Сря Апр 24, 2013 7:13 pm

Значи касета с 10 блока ще стане на главина за 9 скорости ? Извинявам се, че повтарям едно и също, но за мен е доста важно решение. :peace:
Аватар
iFkata

Мнениеот marsa » Сря Апр 24, 2013 7:30 pm

iFkata написа:Значи касета с 10 блока ще стане на главина за 9 скорости ? Извинявам се, че повтарям едно и също, но за мен е доста важно решение. :peace:
На практика, т.е. в реалния свят, в който живеем главина, на която може да се монтира касета за 9 скорости, може да поеме и 10 и 8. Това са общите ширини на касети за 8, 9 и 10 скорости: 35.4 / 36.5 / 37.2мм. За сравнение касета със с7 скорости е 31.9мм - виждаш къде е сериозната разлика.

Имам под ръка две главини без касети, и двете са разпространявани като "за 8/9 скорости", едната е стар Joytech, другата Deore, и двете са с шлиц точно 35мм. С други думи всичко над 2,2мм от резбата на локринга ще стегне в бодито.

Със сигурност може да се срещнат главини с нестандартно като дължина боди, но според мен това са най-вече стари главини "между поколенията", както и такива от по мними производители.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот iFkata » Сря Апр 24, 2013 7:45 pm

Добре, значи безпроблемно ще побере и 10-ка. Благодаря ! :agree: Ставаше въпрос за за тази главина. Измерих го с линийка и идва 36-37 мм. Няма да се нуждае от нищо допълнително нали ?
Аватар
iFkata

Мнениеот uBaH » Сря Апр 24, 2013 8:42 pm

Хидравличка спирачка - Elixir 5 (2012), на има-няма 300-400 км. Нито е прегрявана, нито е тормозена по какъвто и да било начин - само асафалт и черни пътища (знам, срам :smash: )
От известно време (откак се стопли) лостчето е доста твърдо - с малко ход, накладките захапват диска. Не ми правеше впечатление до днес, когато както си карах по равно, все ми се струваше, че нещо скърца откъм задното колело. Като се прибрах разбрах, че накладките са толкова близо до диска, че си опират и при завъртане с ръка, колелото прави няколко оборота и спира. Диска е 160 мм, идеално прав. Както споменах по-горе, спирачката не е тормозена и нищо не е пипано по нея, откакто е монтирана. Как да разреша проблема?

ПП. За момента свалих калипера от преходника и раздалечих накладките с помоща на обратната страна на bleed block-а. След повторния монтаж, всичко изглежда наред. Накладките вече не опират в диска, при все че последния минава съвсем близо до тях. Само дето не знам колко време ще изкара така.
Аватар
uBaH

Мнениеот Svetoslav Ivelinov » Сря Апр 24, 2013 10:12 pm

bio написа:
Svetoslav Ivelinov написа:uВаН - Аз досега карах със 9ка верига и 9ка касета обаче бяха износени и ми прескачаше на 7-8-9 обаче ми излезе много голяма оферта за чисто нови касета и верига 8ца . Та мисълта ми е дали ще може да се настроят така , че да си карам нормално до 8ма и да не използвам 9-та предавка ?

НЕ. и при положение, че караш х-7 и х-9 се циганиш за една касета и верига ... просто нямам думи.

A ако ти кажа , че съм ги гладувал тия пари за х-7 и х-9 скоростите ? Просто не знаете хората в кво положение са с парите ! Недейте да приказвате без да знаете мамка му ! На 15 съм и не си изкарвам парите аз , нашите ми дават от дъжд на вятър , и ти да се направиш на готин ''просто нямам думи'' еми браво ;)
сори за офф-а
Svetoslav Ivelinov

Мнениеот po_taka » Чет Апр 25, 2013 7:38 am

Има ли разлика и каква между Trail и XC педали ?
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=67220
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=67249
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот uBaH » Чет Апр 25, 2013 8:36 am

Разликата е в опората за крака, която предлагат. Идеята е следната - по-голяма контактна площ => повече стабилност, повече контрол.
Второстепенна разлика е и теглото им разбира се.

Конкретно при двата модела, които си посочил, системата за закопчаване е една и съща - там разлика няма.
Аватар
uBaH

Мнениеот bagera » Чет Апр 25, 2013 9:04 am

Един кратък и лаишки въпрос и от мен - искам да си сменя вилката на Drag One, овърсайз ли трябва да е вилката и има ли нещо друго освен вилката, което трябва да купя за смяната? :popcorn:
bagera

Рейтинг: 1200

Мнениеот bio » Чет Апр 25, 2013 9:58 am

Svetoslav Ivelinov написа:A ако ти кажа , че съм ги гладувал тия пари за х-7 и х-9 скоростите ? Просто не знаете хората в кво положение са с парите ! Недейте да приказвате без да знаете мамка му ! На 15 съм и не си изкарвам парите аз , нашите ми дават от дъжд на вятър , и ти да се направиш на готин ''просто нямам думи'' еми браво ;)
сори за офф-а

кажи ми цените на 8-скоростните компоненти ("много голяма оферта").
аз ти предлагам следната оферта:
1. касета - 35 лв + 2.5 лв доставка от UK
2. верига - 25лв
и не съм искал да те засегна, така че недей да се палиш излишно.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Svetoslav Ivelinov » Чет Апр 25, 2013 12:37 pm

bio написа:
Svetoslav Ivelinov написа:A ако ти кажа , че съм ги гладувал тия пари за х-7 и х-9 скоростите ? Просто не знаете хората в кво положение са с парите ! Недейте да приказвате без да знаете мамка му ! На 15 съм и не си изкарвам парите аз , нашите ми дават от дъжд на вятър , и ти да се направиш на готин ''просто нямам думи'' еми браво ;)
сори за офф-а

кажи ми цените на 8-скоростните компоненти ("много голяма оферта").
аз ти предлагам следната оферта:
1. касета - 35 лв + 2.5 лв доставка от UK
2. верига - 25лв
и не съм искал да те засегна, така че недей да се палиш излишно.
успех !!!

Oфертата ми беше следната : Давам моите износени касета и верига на приятел който ми дава чисто новите си 8ци , поради причината , че се е отказал от спорта и не му трябват. В крайна сметка този вариант отпадна. :agree:
Svetoslav Ivelinov

Мнениеот star » Чет Апр 25, 2013 1:02 pm

Някой може ли да ми каже нещо повече за marzocchi 66rc 2005?Какви са най-срещаните проблеми и за какво да внимавам при покупката(втора ръка).
Благодаря предварително!! :wavey:
star

Рейтинг: 1121

Мнениеот dandumtb » Чет Апр 25, 2013 6:10 pm

Ще съм адски благодарен, ако някой ми каже с ТОЧНОСТ колко тежи Renthal Chain Ring 38 и Hope Chain Ring 38, и съответно коя е по-леката, и коя е по-здравата плоча. :agree:
I CAN RIDE MY BIKE WITH NO HANDLEBARS !!!
Аватар
dandumtb

Рейтинг: 1074

Мнениеот tishoh » Пет Апр 26, 2013 5:36 pm

Някой ползвал ли е продавания в Lidl - W5 chain spray ?
Мисълта ми е дали тази смазка може да държи веригата смазана за делничните 4-5 дни каране до работа и из парковете - т.е. да не ми се налага всеки ден да я смазвам тая верига.
Ясно е, че за съботно-неделните караници из прахоляците/треволяците ще трябва да се смаже след всяко излизане в тези условия.
Три неща в живота не избягвай: вода която тече, вятър който вее, и светлина която грее.
-----------------
Cross Grip 924
tishoh

Рейтинг: 1240

Мнениеот tenesy » Пет Апр 26, 2013 9:37 pm

uBaH написа:Хидравличка спирачка - Elixir 5 (2012), на има-няма 300-400 км. Нито е прегрявана, нито е тормозена по какъвто и да било начин - само асафалт и черни пътища (знам, срам :smash: )
От известно време (откак се стопли) лостчето е доста твърдо - с малко ход, накладките захапват диска. Не ми правеше впечатление до днес, когато както си карах по равно, все ми се струваше, че нещо скърца откъм задното колело. Като се прибрах разбрах, че накладките са толкова близо до диска, че си опират и при завъртане с ръка, колелото прави няколко оборота и спира. Диска е 160 мм, идеално прав. Както споменах по-горе, спирачката не е тормозена и нищо не е пипано по нея, откакто е монтирана. Как да разреша проблема?

ПП. За момента свалих калипера от преходника и раздалечих накладките с помоща на обратната страна на bleed block-а. След повторния монтаж, всичко изглежда наред. Накладките вече не опират в диска, при все че последния минава съвсем близо до тях. Само дето не знам колко време ще изкара така.

Случвало ми се е няколко пъти. Някакъв бъг е. Аз пускам и малко масло отдолу за да се освободи налягането.
Ако разбереш причината, сподели плс.
tenesy

Рейтинг: 1140

Мнениеот nick7120 » Съб Апр 27, 2013 10:57 am

Здравейте искам да попитам дали гума Maxxis Larsen ТТ 2.35 ще стане на рамка RAM ht2? :beer: :agree:
Аватар
nick7120

Рейтинг: 1238

Мнениеот botroid » Съб Апр 27, 2013 2:41 pm

Ларсена става на всички HT-та.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот navireverse » Съб Апр 27, 2013 3:46 pm

Здравейте, може ли рамка ram ht2 да се кара успешно с вилка с над 100мм ход? Ако да, колко е допустимият? Ако имате опит или познания ще се радвам да ги споделите по въпроса. :peace:
navireverse

Рейтинг: 1198

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум