eleazara, не знам в каква матрица съм от малък, но определено се надявах, че си на 10-12 години. Защото на 34 не е нормално да не осъзнаваш мястото си в света и основните принципи на действие на обществото. Дори няма да правя опит да ти говоря за разбиранията на нормалните хора са справедливост. Струва ми се безпредметно да се опитвам да обясня, защо не е еквивалентно да осакатиш някой заради кражба. Ако на 34 не го знаеш, няма смисъл. Това което обаче ще се опитам да направя и то не само за твое добро, а за всички, които си фантазират във форума как ще трошат и режат имагинерния крадец е да ви запозная какво ви очаква, ако нещата престанат да са въображаеми.
"Системата е надзор,бой и рязане на най-малко пет пръста със ножицата с която реже веригите....грам няма да се замисля да му отрежа пръстите публично....!!"
Да почнем с идеята ти за рязане на пръсти с ножица за арматура.
Това лесно може да се квалифицира като тежка телесна повреда по чл. 128 от Наказателния кодекс, където влизат "загуба или осакатяване на крак или ръка". Наказанието по този член е от 3 до 10 години затвор. И поради факта, че не е необходимо дълго да се доказва, че ако си му рязал пръстите един по един, това е в рамките на чл. 131, 5. "по начин, особено мъчителен за пострадалия", наказанието се повишава на 3-12 години затвор. Освен че ще лежиш, защото присъди над 3 години са ефективни, ще се наложи да изплатиш на пострадалия сериозна сума като обезщетение за трайна нетрудоспособност. За много по-леки увреди, които се характеризират като средни, се дават обезщетения в размер от 5 до 10 хиляди лв. За подобно нещо, обезщетението ще е десетки хиляди. Възможността за намаляване на наказанието по чл. 132, ще е трудно, тъй като посегателството срещу велосипеда ти не е нито посегателство срещу личността, нито голяма имуществена вреда. Отделно трудно се доказва предотвратена кражба.
...ако го хвана чупя му двете ръце веднага,като междувременно му размилам главата от шутове и боцове,след това му застъпвам едната ръка,забивам му в китката джобното ножче и започвам да го местя с все сила навсякъде,после и на другата ръка...после и да иска не може вече да краде.
Тук, можеш да се разминеш и с по-малко. Ако имаш късмет, уврежданията му ще минат за средна телесна повреда, ще влезеш в условията на чл. 129 от НК, където наказанието е лишаване от свобода до 5 години. И понеже както и в предишния случай ще се класираш чудесно за чл. 131 5., то наказанието ще бъде от 1 до 5 години. Обезщетението - няколко хиляди.
Мисля си следното:да взема един дръгел за 50лв.с примитивна заключалка,закачвам една лимонка за вилката,обаче преди това я слагам в картонена или някаква маскировъчна кутия,която да прилича на някакъв аксесоар,хващам халката за диска на пр,спирачка и чака от далеч..най добре от балкон разбира се,защото шрапнелите летят и нагоре.Знам...ще кажат ама то не е човешко...така ли?А тоя дето краде колела човек ли е?Това ще е първият случай на взривен крадец на колела,ако се случат три поредни такива за малък град като сф,кражбите ще секнат главоломно..
И последно този бисер... Ако си мислиш че е толкова трудно да те хванат... Тя, че полицията е доста неадекватна, така е, но ако се взриви граната в София и убие някой, ще си скъсат задника да търсят, най-малкото защото шефовете им ще са притиснати от медиите. Иначе, наказанието може да варира, но така или иначе ще е много тежко. Първо, че (вероятно) ще убиеш човек, второ че ще е не само умишлено, ами и предумишлено. Освен това ще имаш на гърба си и незаконно притежание и използване на взривни материали, престъпление с изключителна обществена опасност - не знам къде въобще можеш да намериш място в София където взрив на граната да не е извънредно рисково за невинни хора. Дори не ми се рови, но смятам, че ще си "25 to life".