Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да се предпазим от кражба на велосипед

Мнениеот 'Spirit and flesh' » Вто Окт 01, 2013 12:21 pm

Здравейте,току ща преди няма и 15 мин ми се наложи да си открадна собствения рам.
Заключих го пред кварталната железария,пак с надзор,макар че там няма кой да пипа.Излизам аз и установявам че от връзката с ключовете съм загубил,ама точно този ключ-полудех.Влизам в магазина и взех едни резачки за арматура,най-големите,около метър дълги изапочнах да режа заключалка тип въже купена от женски пазар за 5.00лв.
Трябва да ви кажа че не можах да я отрежа,наложи се да я късам,после пак режа и пак късам чрез огъвания,отне ми минимум 3-4 мин,минимум,като междувременно се порязах няколко пъти.
Е да,резачката беше доста изхабена,щом имаше ярко видими бразди на ножа.Чудех се ако е нова сигурно трябва да отреже това от раз...та не е толко лесно чак както вика за секунди,ама може не знам,дано да не знам!
'Spirit and flesh'

Рейтинг: 1120

Мнениеот 'Spirit and flesh' » Вто Окт 01, 2013 7:08 pm

Stefan_trekkie написа:На градския си велосипед имам фабричен лок, които заключва задната капла между спиците. Много стабилна изработка, заварена за тръбите, а самия болт е с много голямо Фи и е плътен. Много сполучлива работа..

Много пъти съм си мислел да си изработя такъв и да го поставя където са захватите за ви брейка.Видях обаче че продават едни подобни като челюстите на спирачките на старите соц колела,малко по кекави разбира се но вършат работа.Обаче всичко това отново е при условие че има надзор.
Умувам върху нещо което с което да мога да заключвам колелото пона за 15 мин,без надзор.
'Spirit and flesh'

Мнениеот 'Spirit and flesh' » Вто Окт 01, 2013 7:27 pm

Jaboka написа:Ето , четете

свободен превод
Единствената заключалка която наистина искаше да пробва беше TiGr, която не беше виждал до сега, и чиято цена намери за особено обидна ... “Това лайно струва 175 долара?” попита той ... Беше лично обиден че има заключалка на която не може да хване цаката - е , не можеше да хване цаката без флексчето си , разбира се.

И същата титаниева сиджимка прерязана с болт кътър от момиче

Е то това направо е нелепо,този клип трябва да го гледа производителя,след което да му се отнеме правото да произвежда заключващи устройства и да бъде солидно глобен.
Работата е в композитите.Титана е не метално химично съединение,което варира в различни разновидности и може да с направи да не може да се среже с нищо в зависимост как и с какво е композиран.Но има и други,далеч по силни композити които освен че не могат да бъдат прерязани с нищо(дори и резак),не могат и да бъдат претрити,защото самата повърхност не позволява зацеп на режещото устройство,а само се пързаля,по този начин не може да се произведе стружка(отнемане от метала)и катинара остава невредим,остава само заключалката....
Много неща могат да се направят,просто не ги правят поради липса на интерес...
'Spirit and flesh'

Мнениеот 'Spirit and flesh' » Вто Окт 01, 2013 7:48 pm

PtD написа:
hakama написа:а палката е забранена по принцип.

Toва би било много странно, понеже за ножове няма забрана, а палката в никой случай не е по-опасна от джобно ножче.

Не е така.Закона позволява носене на нож с острие до 6 см,а почти всички джобни са с над...
Това е защото някой "умен",който гласува законите е сметнал че нож с острие до 6 см е безопасен :banghead: Следователно,ако ти си купиш един кухненски нож от магазина,докато го занесеш в къщи могат спокойно да те арестуват и да ти го конфискуват,и това да се повтаря всеки път(ако искат казвам).Тогава как да си транспортираме кухненския нож до дома?Ето тук е още един от абсурдите на закона-той не дава отговор как,а само казва не може.
Разбира се закона е само буквоядство....но...такъв е закона :dontknow:
"Внимавайте с ножовете винаги"
'Spirit and flesh'

Мнениеот 'Spirit and flesh' » Вто Окт 01, 2013 8:05 pm

krach написа:С палка трудно може да пребориш повечко, един - двама ОК но после да не ти я напъхат, където не искаш, ако са повече.
За газов пистолет е безумие, вземе извадиш газов другия да ти извади истински - на престрелка с нож. Да не говорим че от глупост (която е повсеместна) може да осакатиш някой и за разлика от спрея който НЯМА КАК ДА ТЕ ОСЛЕПИ...(както се пропагандира тук), с газов спокойно може да оставиш някой без очи.

По - добре да не се агитира носенето на огнестрелно оръжие, дори и газово.

Абсолютно вярно за спрея,той няма как да те ослепи,това е недопустимо да си го помисли някой поради ред причини.
Четох нагоре че биологично оръжие.Аз днес видях в кварталната железария един за пет лева,ако за пет лева можеше да се купи биологично оръжие...
Спрея най често е нерво-паралитичен газ,който дразни нервните окончания в дихателната система,поради което белите дробове не функционират добре,от което следва че кръвта не се насища с кислород,резултата на което е загуба на сила,като същевременно много ти люти.Но ако някоймисли че със дезодорант(спрей) ще закове някой мъжага-лъже се,от личен опит ти го казвам,защото съм присъствал на подобни комични направо сцени.
Аз просто съм потресен от факта че днес някой отнема колело насила,това е грабеж,едва ли някой ще се навие...не знам.
'Spirit and flesh'

Мнениеот 'Spirit and flesh' » Вто Окт 01, 2013 8:20 pm

Аз карам навсякъде,просто не мога да си представя грабеж на колело,това е нелепо.Кой ще тръгне да те граби за едно колело?Независимо колко струва,това е колело,смешно е!
Това не са 90-те,когато беше модерно да се прави грабеш на маратонки найк например.
Моторите нямат каско против кражба и не ги грабят,както беше 90-те с колите на сфетофара,та камоли колело,ма това е нелепо.
Аз ходя сам навсякъде,и до стара планина,тук около София де,и до ботунец на езерото където са само мангали и в ботунец в квартала съм ходил безброй пъти да си вземам бира за езерото,Сам,и никой не ме е нападал и не съм си го помислял даже.А колелото честно казано е доста джиджано,както има един лаф и хваща окото ама много.
Другия нелеп абсурд е как така двама,трима или(абсурд)петима ще ти вземат колелото?
Нали един само може да избяга с него,нали другите остават пешаци като мен?Колкото и да са ме били все ще тръгна по останалите и все някой ще бъде хванат като се развика,било хора полиция и т.н......просто ми звучи ненормално.
'Spirit and flesh'

Мнениеот PtD » Сря Окт 02, 2013 12:50 am

'Spirit and flesh' написа:Не е така.Закона позволява носене на нож с острие до 6 см,а почти всички джобни са с над...

Би ли ми цитирал в кой точно закон, в кой член и коя алинея се забранява носене на нож с острие над 6 см, моля?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот galio » Сря Окт 02, 2013 9:20 am

'Spirit and flesh' написа:
PtD написа:
hakama написа:а палката е забранена по принцип.

Toва би било много странно, понеже за ножове няма забрана, а палката в никой случай не е по-опасна от джобно ножче.

... ако ти си купиш един кухненски нож от магазина,докато го занесеш в къщи могат спокойно да те арестуват и да ти го конфискуват ...

Не могат. Отговори на предното мнение, моля.
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот rock » Сря Окт 02, 2013 9:21 am

PtD написа:
'Spirit and flesh' написа:Не е така.Закона позволява носене на нож с острие до 6 см,а почти всички джобни са с над...

Няма такъв закон, колегата си прави волни съчинения. Има отделни общини в България, които с Наредба забраняват носенето /например Бургас/, но не знам някой да е бил глобен, защото тогава се води административно нарушение и полицаите, ако ти харесат ножа могат просто да ти го конфискуват. Не се занимават да ти пишат актове и т.н. В България режимът за носене на хладно оръжие е един от най-либералните в света. Например в Англия са забранени ножове над 6 см. и със заключване на острието. Там рискуваш затвор, ако не дадеш смислено обяснение защо си със забранено острие в джоба.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот PtD » Сря Окт 02, 2013 10:36 am

rock написа:Няма такъв закон, колегата си прави волни съчинения.

И аз така знам, ама може пък да съм пропуснал нещо, затова така настоятелно продължавам да моля колегата да цитира конкретно. :wavey:
Аватар
PtD

Мнениеот 'Spirit and flesh' » Сря Окт 02, 2013 11:58 am

Не знам къде го пише,аз да не съм адвокат.
Обаче са ми го казвали и полицай и адвокат.Дали към днешна дата е така или не,не мога да знам.Ще ви кажа един случай-веднъж бе станало проблем в едно заведение и полицайте искаха да видят какво има всеки в джобовете,аз имах джобно ножче,защото лятото си купувам полодове,например дини и пътьом си ги ям,затова го използвам.Обясних същото и на тях,тогава те ми казаха че могат да мо го конфискуват и да ми напишат акт,защото острието е над 6 см.(съмнявам се че беше над 6см.)а могат и да ме отведат до районното забележете"за изясняване на случая.След това съм питал случайни полицай по улицата и те са ми казвали същото.
Всичко в тази страна е по усмотрение на проверяващия,а той често пъти е законово неграмотен,затова те се обаждат на дежурния,който може за най-малкото да те прибере по лично усмотрение,такъв е правилника за правомощията на МВР,а ти после може отделно да си търсиш правата.
Също така има непроменени от някога закони за обществения ред,за които никой не се хваща например де,но могат също така да те глобят че ходиш по къси гащи през ноември например,колкото и смешно да звучи,това е вярно.
Форумите са пълни с различни мнения разбира се,както обаче и много глобени за носене на джобен нож,а щом има такива сами си направете изводите има ли такива закони и какво означава "по преценка на проверяващия".
'Spirit and flesh'

Мнениеот galio » Сря Окт 02, 2013 12:17 pm

'Spirit and flesh' написа:Не знам къде го пише,аз да не съм адвокат.

Че не знаеш какво пишеш, стана ясно в началото още.

Всичките ти твърдения са неверни. Полицаите са кокошкари и ако им позволиш, ще ти отарашат и къщата за няма нищо.

Изисквания за размер на острие няма. Правни основания да ти конфискуват острие няма. В България няма ситуирано дори понятие за "хладно оръжие", така че и всяквки норми за остриета, размери и прочие не са основателни. Хубаво е, че вярваш, че всеки полицаи си обновява познанията по нормативни актове ежедневно в правни форуми и през ДВ, ама ... не.
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот 'Spirit and flesh' » Сря Окт 02, 2013 1:37 pm

galio написа:

Всичките ти твърдения са неверни. Полицаите са кокошкари и ако им позволиш, ще ти отарашат и къщата за няма нищо.

Изисквания за размер на острие няма. Правни основания да ти конфискуват острие няма. В България няма ситуирано дори понятие за "хладно оръжие", така че и всяквки норми за остриета, размери и прочие не са основателни. Хубаво е, че вярваш, че всеки полицаи си обновява познанията по нормативни актове ежедневно в правни форуми и през ДВ, ама ... не.

Нещо си се объркал,никъде не съм твърдял че полицаите си обновяват знанията ежедневно,точно обратното,казах че обикновено са законово невежи.
Дали зная какво пиша или не си е твое мнение,аз само се позовах на това какво и се е случило и не само не мен а на много,много други.А ти като си такъв вещ тарикат,ти пожелавам да ти се случи и да те видим тогава какво ще им позволиш и какво не,тогава ще разбереш че ти права нямаш,те са само на хартия.Защото като ти треснат един акт и те заключат за неизпълнение на полицейско разпореждане и после докато си в ареста двама,трима полицай междувременно ти напишат съпротива при арест,като най-малко ще отлежиш 72 ч.тогава ше те видиме колко си вещ и колко те пази закона.
Правни основания според теб може и да няма,но е факт че това се случва,като далеч не е изключение,а когато фактите говорят....
'Spirit and flesh'

Мнениеот Shortcut » Сря Окт 02, 2013 2:37 pm

galio написа:Че не знаеш какво пишеш, стана ясно в началото още.

Нещо си се объркал,никъде не съм твърдял че полицаите си обновяват знанията ежедневно,точно обратното,казах че обикновено са законово невежи.
Дали зная какво пиша или не си е твое мнение,аз само се позовах на това какво и се е случило и не само не мен а на много,много други.А ти като си такъв вещ тарикат,ти пожелавам да ти се случи и да те видим тогава какво ще им позволиш и какво не,тогава ще разбереш че ти права нямаш,те са само на хартия.Защото като ти треснат един акт и те заключат за неизпълнение на полицейско разпореждане и после докато си в ареста двама,трима полицай междувременно ти напишат съпротива при арест,като най-малко ще отлежиш 72 ч.тогава ше те видиме колко си вещ и колко те пази закона.
Правни основания според теб може и да няма,но е факт че това се случва,като далеч не е изключение,а когато фактите говорят....

Какво конкретно ти се е случило на тебе и на "много, много други", че не разбрах. Хванали са те с кухненски нож, прибрали са те в ареста и 5 ченгета са се хабили да пишат бумаги как си се съпротивлявал?! Аз с някакво такова впечатление останах.
Тигре, тигре, лумнал с мощ
като факла в лунна нощ.....
Аватар
Shortcut

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Сря Окт 02, 2013 2:57 pm

'Spirit and flesh' написа:Правни основания според теб може и да няма,но е факт че това се случва,като далеч не е изключение,а когато фактите говорят....

Фактите говорят, че не си знаеш правата и си оставил полицаите да правят каквото си искат. Други факти няма. Ако полицай каже, че има право да влезе у вас и да си вземе каквото си поиска, и това ли ще му позволиш? Като е полицай не може да лъже ли?
Аватар
PtD

Мнениеот TonyJ » Сря Окт 02, 2013 3:09 pm

galio написа:

Би ли ми казал по кой член на Наказателния кодекс ще ти треснат акт за носене на нож? Мисля, си наясно, че във всяко едно наказателно постановление трябва да е описано какво е закононарушението и по кой точно член е.
TonyJ

Рейтинг: 1360

Мнениеот Jaboka » Чет Окт 03, 2013 4:09 pm

Пф на eleazara новия акаунт , регистриран същия ден като последното му мнение в темата , пак запълни цяла страница предимно със свойте коментари.

Аз винаги си нося фолдър 8 или 9 см , а понякога и балисонг пак такава дължина. Единствения път когато съм имал разправии с полиция е когато мятах нож който си е за това- за мятане , по дърво в един парк. И само ми направиха забележка да ида по-навътре в парка, възможно най-далеч от алеите.
...хванало го е бавното.
Аватар
Jaboka

Рейтинг: 1345

Мнениеот 'Spirit and flesh' » Чет Окт 03, 2013 8:28 pm

Jaboka написа:Пф на eleazara новия акаунт , регистриран същия ден като последното му мнение в темата , пак запълни цяла страница предимно със свойте коментари.

Аз винаги си нося фолдър 8 или 9 см , а понякога и балисонг пак такава дължина. Единствения път когато съм имал разправии с полиция е когато мятах нож който си е за това- за мятане , по дърво в един парк. И само ми направиха забележка да ида по-навътре в парка, възможно най-далеч от алеите.

Не знам коя е "eleazara",тук е триетажна кооперация и всички са на един рутър.Това че ползваме един сигнал не значи че съм жена.
Казах че няма да влизам в безсмислени спорове,нито да зациклям в незначителни подробности.Ако обаче ви дразни това че съм запълнил цяла страница защото съм общителен,тогава моля кажете ми го направо,и аз няма повече да ви я запълвам,ще оставя да я запълните с вашите незначителни никому подробности и пълни глупости.
Изкаже някой мнение,който не е от вашата вечно кимаща с глава бригада и веднага го захапвате и започвате да лаете като малки,злобни,безпомощни псета.
Изобщо не се учудвам вече защо хората навсякъде говорят колко са сбъркани байкарите....сега просто разбирам.
'Spirit and flesh'

Мнениеот hitar_potter » Чет Окт 03, 2013 9:37 pm

Отдалече си личиш. Тоя стил е... неповторим :D
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот puleto » Пет Окт 04, 2013 8:26 pm

Stefan_trekkie написа:На градския си велосипед имам фабричен лок, които заключва задната капла между спиците. Много стабилна изработка, заварена за тръбите, а самия болт е с много голямо Фи и е плътен. Много сполучлива работа..

Много пъти съм си мислел да си изработя такъв и да го поставя където са захватите за ви брейка.Видях обаче че продават едни подобни като челюстите на спирачките на старите соц колела,малко по кекави разбира се но вършат работа.Обаче всичко това отново е при условие че има надзор.
Умувам върху нещо което с което да мога да заключвам колелото пона за 15 мин,без надзор.

Имам и на двете колела такава джаджа и е много удобна. Обаче- тежи и всеки може да вдигне колелто и да избяга. Може да го хвърли и в пикап и ти дори няма да го видиш. Също другото неудобство е, че като го вържеш по този начин и някой съвсем добронамерено тръгне да ти го мести ти изкривява спицата. В моя офис ми се е случвали 2 пъти вече от колеги на които им пречело. Повече е полезно да ти е вързана с него задната капла, а с веригата да вържеш рамката и предната капла, Аз така правя и за сега нямам проблеми. Могат да ти свият седалката, ама поне ще се прибереш с две капли. Полезно е но не е гаранция.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот NeNo » Чет Ное 21, 2013 1:44 am

http://www.sphyke.com/products/?eshopall=yes Не става въпрос за предпазване от кражба на самия велосипед, но пак изглежда надеждно.
Дано ти се счупи climber-a докато караш DH или ФР лайно :finger:
Изображение
Аватар
NeNo

Рейтинг: 1457

Мнениеот evin » Чет Ное 21, 2013 11:23 am

В работата си заключвам байка от колеги, които "искат да направят кръгче", с катинар в отвора на дисковата спирачка. На самия апарат на спирачката съм залепил дебела лепенка, която не позволява на катинара да удря апарата. Лесно, бързо и ефективно. За кражба не помага, но срещу "приятели" върши работа.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот uCkPeH » Чет Ное 21, 2013 2:10 pm

Моя варянт е никога да не взимам заключващо устройство със себе си и по този начин не го оставям никога и никъде без надзор :)
Аватар
uCkPeH

Рейтинг: 1240

Мнениеот marsa » Чет Ное 21, 2013 2:36 pm

uCkPeH написа:Моя варянт е никога да не взимам заключващо устройство със себе си и по този начин не го оставям никога и никъде без надзор :)
Подкрепям - и аз правя точно това от няколко години. Действа!
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот evin » Пет Ное 22, 2013 11:15 am

Аз си оставям колелото без надзор единствено в работата, защото ходя на работа с колело - но имаме заден двор с въоръжена охрана и камери. Някой трябва да е много ловък и смел, че да влезе вътре и да си тръгне с колелото ми на ръце, защото му заключвам спирачката

Иначе никога никъде не си оставям колелото. Наистина най-добрият начин за предпазване от кражба, препоръчвам :D
Аватар
evin

Мнениеот xargs » Сря Ное 27, 2013 5:31 pm

marsa написа:
uCkPeH написа:Моя варянт е никога да не взимам заключващо устройство със себе си и по този начин не го оставям никога и никъде без надзор :)
Подкрепям - и аз правя точно това от няколко години. Действа!

+1

само, че не без надзор, а винаги до мен. Съответно не ходя по магазин или други такива с колелото.
Аватар
xargs

Мнениеот MacLeod » Нед Дек 01, 2013 3:39 pm

evin написа:Аз си оставям колелото без надзор единствено в работата, защото ходя на работа с колело - но имаме заден двор с въоръжена охрана и камери. Някой трябва да е много ловък и смел, че да влезе вътре и да си тръгне с колелото ми на ръце, защото му заключвам спирачката

Иначе никога никъде не си оставям колелото. Наистина най-добрият начин за предпазване от кражба, препоръчвам :D

На мен пък единственото място, където са ми крали колело е в подземния паркинг на работата. Бях твърде спокоен, че е сигурно и не го заключвах. И накрая един скот по - малко. :)
За мен най - сигурното решение е катинарът на колелото ти да струва не по - малко от 15% от цената на колелото. Спазвайки този принцип вече оцелявам години наред без кражби. Вярно е, че всеки катинар може да се чупи и реже, но малцина са бандитите, където ще извадят флекса и ще тръгнат да се борят с някой U лок от висок клас просто ей така. От това клипче може да се види как трябва да се заключва едно колело: https://www.youtube.com/watch?v=aTA3JsZWiec
Всички тези неща тежат и ще откажат доста хора да ги носят, но няма как.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот evin » Пон Дек 02, 2013 5:34 pm

GERDA (Полша) имат серия доста здрави катинари с нестандартен квадратен ключ. С една закалена верига с цели брънки става доста добро заключващо у-во. Но всичко под ф10 мм се реже с резачки, тоест веригата ще е слабото звено. А откакто има и акумулаторни флексове за без пари, трудно ги спира нещо... Истината е да не се оставя велосипедът без надзор. Всичко друго е рисково.

Някой знае ли в София къде продават закалени вериги с лети брънки?
Прикачени файлове
product_1127.jpg
product_1127.jpg (62.31 KiB) Прегледано 7802 пъти
Аватар
evin

Мнениеот ABSOLUT » Вто Дек 03, 2013 9:21 am

@evin
Ето от тук си купих закалена верига преди време.
Само че си взех не такава в шлаух (като в линка), ами една друга която предлагат, води се верига за кранове.
Мисля, че брънката беше 8мм и ми рязаха парчето с флекс, с резачка не ставаше.
Метъра по спомен струваше 20лв.
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот neddelev » Вто Дек 03, 2013 1:56 pm

Здравей те,днес си поръчах от този катинар

Изображение

http://www.discountbicycles.co.uk/biz/p ... _210x110mm

струва ми се сериозен но проблема ми е къде ще го държа на велосипеда :dontknow: и как ще изглежда,все пак е около 250мм.Но ще му мисля като дойде утре.
neddelev

Рейтинг: 1187

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум