Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да се предпазим от кражба на велосипед

Мнениеот baisimo » Нед Окт 05, 2014 10:47 am

https://www.youtube.com/watch?v=1pWYu8t5o4o

линка е към клипче за концепция за неоткрадваемо колело - заключващият механизъм е част от рамката и счупването му чупи самия велосипед
baisimo

Рейтинг: 1240

Мнениеот victortrt » Пон Окт 06, 2014 1:10 pm

Нещо не е точно така. Не знам как се захваща рамката за колчето, но то е алуминиево и ако захващането е с някакъв притискащ механизъм с малко дърпане ще се извади, макар и повредено. Лесно се и реже с ножовка.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот puleto » Сря Окт 22, 2014 6:19 pm

Аз пък искам да попитам това колело от клипа колко ще издържи на каране? Колко тежи и т. н. Иначе да ходя до магазина сигурно става...
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот GF » Пон Ное 03, 2014 10:09 am

velo.jpg
velo.jpg (79.02 KiB) Прегледано 8864 пъти
GF

Рейтинг: 1375

Мнениеот yohan » Вто Ное 04, 2014 3:56 pm

Здравейте>Скоро ми направиха метална врата на тавана,където мисля да си държа колелото и човека,който направи врата се оказа колега колоездач.Сподели с мен похватите си за защита,които според него имат ефект.Освен металната врата си заключвал колелото с възможно най-подсилена верига(синджир) и катинар дебеличък и фатката била КАТИНАРА ДА Е НА ЗЕМЯТА!!!Крадците обикновено чупели катинарите със щанга или лост,а като са на земята трябвало да ги блъскат с чук,защото нямат упора да го напънат със лоста.Това съответно ще вдигне шум и го избягвали.Аз мисля да се възползвам от този съвет за съхранение някъде по закритите жилищни сгради(мазета,тавани,гаражи и т.н.).А за заключване отвън нищо не може да те опази за съжаление... :nono: :dontknow:
Аватар
yohan

Рейтинг: 1200

Мнениеот chessbg » Вто Ное 04, 2014 8:17 pm

Най-добрата защита от кражба е като не го заключвате никъде. Когато се наложи да слезете от него и да го оставите. Трябва така да го наблюдавате, че да имате време за реакция ако някой реши да тръгне с него или го оставете на сигурен човек да го пази. Когато го прибирате вкъщи да е на сигурно място, зад здрава и заключена врата. Всички други варианти рискувате да се разделите с него :agree:
chessbg

Рейтинг: 1100

Мнениеот yohan » Сря Ное 05, 2014 9:36 am

Похвата с катинара на земята е изпробван от професионалист!Пробвай първо и тогава набивай минусите... :censored: :asshole:
Аватар
yohan

Мнениеот moridinbg » Сря Ное 05, 2014 5:19 pm

Лятото си заключих колелото рано сутринта пред магазин в централен западен Берлин и на излизане установих, че съм загубил ключа, а резервният ми е в Лондон... Почаках малко, докато отвори железарията, купих една ножовка и бой през Kryptonite заключвалката тип стоманено въже с гумена/силиконова обшивка. В 10 сутринта ми отне 8 минути и половина да я прережа, придружено от доста звучно стържене, за което време точно 2ма души ме питаха какаво подяволите правя - възрастна жена и възрастен мъж след нея. И на двамата им казах, че съм загубил ключа и толкова. От магазина дори не зададоха въпрос от охраната... При това с определено емигрантския ми вид и без немски, а колелото е лъскаво...

Та съвсем загубих всякакво желание да го заключвам където и да е, с каквото и да е, за колкото и да е...
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Re: Откраднати велосипеди!

Мнениеот blagovest78 » Вто Ное 25, 2014 3:38 pm

В помощ на всички, които искат да разпространят колкото се може повече инфо в нета - Съществува регистър в интернет за откраднати телефони или друг вид собственост/ можете да обявите за кражбата със снимки на велосипедите , вероятно създаден с цел така че някой, ако реши да си купи втора ръка после е възможно да изгори с паричките,ако бъде открит. За това оставям сайта за всички които искат да разгласят и обявят -

http://spravedlivostbg.com/pages/pages% ... phone.html
blagovest78

Рейтинг: 1180

Мнениеот zasada » Сря Ное 26, 2014 7:02 pm

20141014_173635.jpg
Още едно добре заключено колело /съжелявам за лошо качество на снимка/
20141014_173635.jpg (225.4 KiB) Прегледано 9235 пъти
Аватар
zasada

Рейтинг: 1234

Мнениеот evin » Чет Ное 27, 2014 9:47 am

Пак му е останал спомен на човека, че с тоя катинар обикновено нищо не остава
Като гледам шината е някакъв начален клас таралясник, но загубата си е загуба...
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Илиян Павлов » Сря Апр 08, 2015 4:13 pm

Здравейте! Малко съм нов във форума, но реших да се поровя за мнения как да си предпазя колелото. Историята е както на всеки предполагам - откраднаха ми го предишното, бях си направил самоделка верига с катинар и ми я срязаха на едно дърво, пред магазина където работех. Сега карам без никаква заключалки и прочие, но ми попадна тази:
http://www.amazon.com/Trimax-T665LC-Har ... J7N948PZAZ

Яко е че е малка и компактна, но се зачудих дали ги крадат понякога тип "направо ги мятят в камиона" или всеки път ги карат? Щото ако е номер 2 както това ще свърши много добра работа :?
:crap:
Илиян Павлов

Мнениеот b1k3ra » Сря Апр 08, 2015 6:10 pm

@Илиян Павлов

Това нали знаеш, че е за мотоциклети? При тях заради теглото няма вариант да го нарамиш и да си тръгнеш. Не виждам как това нещо сложено на предната или задната капла ще спре някой решил да ти краде колелото. Просто ще го метне на рамо и дим да го няма.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот Илиян Павлов » Чет Апр 09, 2015 12:21 pm

Е това ясно, че може да го носи на гръб. Но аз по скоро си мислех да се ползва в комбинация.. или това + някакво друго заключващо устройство. Така ще се получи двойна защита при минмално увеличаване на теглото за заключалки.

В крайна сметка може да не го забележе и да се прибие при тръгване (надявам се без поражения по байка) :)
или
да му се провалят плановете за "бързо бягство" с това носене на рамо.

Без да влизам в спор в Испания, един приятел ми сподели, че едни яки батки минават с баничарката и вземат мотори, мотопеди и колела, което може да дигнат, директно ей така от улицата. Така че и за мотори важат същите правила.. поне за по-леките :)
Илиян Павлов

Мнениеот b1k3ra » Чет Апр 09, 2015 12:46 pm

Илиян Павлов написа:...Без да влизам в спор в Испания, един приятел ми сподели, че едни яки батки минават с баничарката и вземат мотори, мотопеди и колела, което може да дигнат, директно ей така от улицата. Така че и за мотори важат същите правила.. поне за по-леките :)

И аз съм живял и карал мотоциклет в Испания, та знам много добре за какво говориш. То не е и само там.
И точно поради тази причина, този тип заключвания не ги смятам за особено ефективни дори и на мотор. Много по-вероятно е ти самия да го забравиш и да се пребиеш, отколкото да ти опази двуколесното. Да. имат уж едни връзки да се закачат на спирачките с цел да ти напомни, ама това първо ще ти писне да ползваш след няколко дни, после само уведомява евентуалния крадец, че го има.
И като цяла не мога да разбера, защо не се отказвате с тези безполезни опити. Просто приемете, че велосипед заключен с каквото и да е и без надзор трябва да е прежален. Ако е там като се върнете - добре, но дори и такъв за 100-200 лв. е много по-вероятно да изчезне.
Просто не се оставя никъде без надзор и на повече от няколко метра от вас. Никакви мазета, тавани, дворове, гаражи, стълбищни помещения, входове на сгради, до будка на "пазач" и т.н.
За съжаление реалността в България (не, че и другаде не е така, но тук е много по-опасно) е, че имаш ли велосипед, той трябва да е или между краката ти :eyebrow: , или вътре в дома ти.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот krach » Пон Апр 13, 2015 9:52 am

Заключвалките за колела не са да си заебеш колелото цял ден някъде понеже е "ВЪРЗАНО".
Всички видове катинари и ключалки са въпрос на минути, които имаш да отидеш до някъде и да се върнеш до колелото ти. Или докато го наблюдаваш от 10 метра някой да не го яхне и да духне, докато ти се мъчиш да го настигнеш.
Повечето продавани ключалки с цена между 10 и 30 лева, ти дават от 15 секунди ДО 2 минути ( и то 2, ако крадеца е мнооого смотан).
Колкото по - надеждно си го вързал, толкова шанса да изберат съседното колело, което не е вързано така добре, нараства.
U-Lock е тежък вариант, но поне премахва тези които ходят с най - малките клещи. За да го срежеш ти трябва флекс, ножовка или голяяяма ножица. Когато си го вързал с у-лок а до твоето има такова с кабелче за 30 лева...ще вземат това с кабелчето.

Отделен въпрос е че виждам супер некадърно вързани колела навсякъде и повсеместно. Вързал го за седалката, за предната гума, за задната гума, само за рамката.....да не говорим че пред мола на цариградско видях такова с овъртян безумно кабел около коневръза, толкова се беше престарал някой във връзването, че накрая за да го вземеш просто трябва да преметнеш примката между железата.

Един вид купил си си колело за 150-200-500-700...+ лева, вързал си го с кабел за 30 и после недоволстваш, че са го тафнали. Ами ако оставя 50 лева на тротоара и някой ги вземе??!?! Виновен ли ще е някой че ги е прибрал. Ами ако си оставя колата с ключове на стартера, апартамента с отворена врата ?! Разбира се не е оправдание за крадците това, но на фона на реалността, те просто се разхождат и се прибират с едно колело повече заради човешката глупост и немарливост. Освен това, да добавим и факта че има толкова източници на информация не е да не се знае, че колела се крадат от тавани, мазета входове дори и ЗАКЛЮЧЕНИ. И пак всеки ден някой пищи, че са му свили байка от етажната площадка, която видиш ли ти се заключвала. Повече от несериозно е.

И пак това което казах, което са и казали преди мен. Веригите не са средство за защита от кражба. Просто ти дават няколко минути.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Сря Апр 15, 2015 5:46 pm

U-Lock'a го отключват за секунди. Има стотици клипове в нета където показват е елементарен комплект за 5-10 лева как можеш да отключиш голяма цифра от използваните ключалки и наистина става за секунди.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот xargs » Сря Апр 15, 2015 7:28 pm

За кои клипове става дума? Дай конкретен линк.
Аватар
xargs

Мнениеот puleto » Нед Апр 19, 2015 11:02 am

xargs написа:За кои клипове става дума? Дай конкретен линк.

Напиши в you tube "how to unlock ulock" и ще видиш към 50 резултата.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот dob111 » Пет Сеп 11, 2015 8:01 pm

Има и такава система. И не е театър.
Изображение
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот cyclopz » Пет Сеп 18, 2015 11:58 am

Един елементарен начин да се предпазим, ако трябва да оставим колелото "за минутка", докато купим примерно една вода от магазинчето. Просто го обърнете на седалка и кормило. Ако има как, може да насочите и предницата към стена или ъгъл. Естествено, този начин работи само ако можете да гледате колелото през цялото време и да стигнете бързо до него. Може да предотврати доста от кражбите, които съм гледал на записи от камери, примерно пред магазин Добрев до Южния парк, където крадеца просто се качи на облегнатото колело и си замина. И да го гледаш в тоя момент, все тая- докато ако трябва да го хване и да го обърне на гумите, отнема много повече време.

Извинявам се, ако е твърде очевиден съвет, но не съм виждал да се прилага, а често виждам да се облягат колела уж за кратко, затова споделям.
Аватар
cyclopz

Рейтинг: 1372

Мнениеот evin » Пет Сеп 18, 2015 1:34 pm

За бързо оставяне под надзор върши чудесна работа малък здрав катинар, закопчан на задния диск на спирачката. Ако крадецът иска да бяга с байк на гръб - да заповяда. Аз лично ще го настигна бързо. Методът върши работа, ако човек седи на заведение или в парка и колелото е на до 10 крачки до него.

Изображение
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот marsa » Чет Яну 14, 2016 9:14 pm

Кой каквото търси, това намира:
пранк видео от Фейса
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пет Яну 15, 2016 11:47 am

marsa написа:Кой каквото търси, това намира:
пранк видео от Фейса

Марсе , прощавай -не можах да разбера как действа системата. Моля обясни на мен и на тези, които са с моя умствен капацитет. Благодаря ти предварително. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот marsa » Пет Яну 15, 2016 12:15 pm

Байка е предварително подготвен с електрошок в седалката, който се управлява дистанционно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот iPop » Пон Мар 07, 2016 2:53 pm

Някой има ли впечатления от decathlon-ските заключвалки - за по-скъпите: тази и тази
Възнамерявам да ходя с колело на работа в бизнес парка и да го заключвам на някой от велопаркингите там.
Аватар
iPop

Рейтинг: 1544

Мнениеот carmo » Сря Мар 09, 2016 11:33 am

Изглеждат готини и солидни, стига ключалките да не са лесни за разбиване. Не знам до колко са универсално решение имайки предвид анкера към който ще се заключва байка. Не виждам и конзола за закрепване към рамката в транспортно положение, което значи че трябва да дрънка на нея или да го носиш отделно. Аз лично предпочитам тези с по-дълго и дебело телено въже -тук http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... halki.html видях преди време всякакви. Прекарвам го освен през рамката и през седалката и двете джанти (щото са лесно сваляеми). Изглеждат хилави, но предпазват от случайно хрумнали вземания на цялото колело или части от него. Най важно е обаче да има на самото място видео наблюдение (оповестено с табели) или жива охрана и да разпиташ имало ли е случаи на откраднати велосипеди.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот krach » Чет Мар 10, 2016 4:16 am

ЧестоНеадвкватен написа:U-Lock'a го отключват за секунди. Има стотици клипове в нета където показват е елементарен комплект за 5-10 лева как можеш да отключиш голяма цифра от използваните ключалки и наистина става за секунди.

Всички клипове за отключване на у-лок са за тези със старата ключалка дето е като кръгче. Така че не важи.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юли 17, 2016 1:05 am

Да ъпна малко темата.
Купувате си колело за града, което да не бие на очи.
Човек трябва да знае, че няма заключвалка, която да не може да бъде отрязана.

Abus e една от фирмите с най-голямо добро реноме на пазара за заключвалки.

Последните 10 дни се занимавам с разглеждане на заключвалки и за момента това, което не съм видял да бъде отрязано с резачки за арматура е Granit X Plus 540. Подчертавам - резачка за арматура. Гледах доста опити, но неуспешни. Режат я само с флекс.

Abus имат доста скъпи вериги, на които им се намира слабото място и могат да бъдат отрязани с резачка за арматура. Раабира се всичко може да бъде отрязано с флекс.

Това което може да направите е да си купите U-Lock заключвалка с минимум 13 мм диаметър на скобата. Да, заключвалката ще струва повече от 100 лв, но поне ще знаете, че не може да бъде отрязана по най-смешния начин и да ви е яд.

Интересни клипчета:

https://www.youtube.com/watch?v=pywN558dJaU
https://www.youtube.com/watch?v=_DbD84jPZAQ
https://www.youtube.com/watch?v=PzTPqUivJL4
https://www.youtube.com/watch?v=mMLox4wGS50

Този Абус https://www.youtube.com/watch?v=opjDdMkpjXQ

му е..... майката аз отрицателно време а струва около 60 евро., така, че имайте предвид, че всяка верига може да бъда отрязана с резачки. Лесно се намира слабо място.

Аз лично обмислям да си купя това:

http://www.kurbelix.de/products/Fahrrad ... oChZbw_wcB

само, че 300 мм версия.

Не е лошо и предната капла да ви е заключена с нещо подобно, например Kryptonite New York Lock
https://www.youtube.com/watch?v=kMXO1cS5J0U

Това са за мен вариатните, ако ви се наложи да си заключвате колелото:

Задницата с Granit-X-Plus-540
Предницата е kryptonite new york

Могат да бъдат отрязани само с флекс.

Това, което ми прави впечатление е, че доста хора си заключват скъпите колела пред българските молове с някакви заключвалки за по 20-30 лв с 30-40 мм диаметър на кабела и си мислят, че са направили голямата работа. Точно за от 4 до 5 секунди се режат. Да У-Лок заключвалките не изглеждат много фешън и не отива да си го боднете на боксерчето или на фоксчето, но поне няма да ви има после в темата за откраднатите велосипеди след като са ви клъцнали кабелчето с тулче за 5 лв и са ви гепили наточеното колелце с което се разхождате около НДК.

Ако някой е попаднал на нещо по-леко от Granit-X-Plus-540, което да не е било отрязано с резачка за арматура, моля нека да сподели линк. Принципно съм готов и 150 евро да отделя за заключвалка ако е по-лека, но да е в същата категория на сигурност - 15 като Granit-X-Plus-540

Ако някой е решил да ви свие колелото, то той ще го направи, въпреки заключвалката. Въпроса е колко ще го улесните. Можете само да забавите крадеца с по-добрата заключвалка. Затова е най-добре да не си заключвате колело навън и да не го държите в гаража или мазето. Ако ви се наложи да си купите домати от магазина и сте отишли с колелото, най-добрия вариант според мен е U-Lock с не по-малко от 13 мм дебелина на скобата.

П.С.

Когато някой пише за съжаление в темата за откраднатите велосипеди, няма да е зле ако бъде написано и каква е била заключвалката, за да се види във времето, какви заключвалки не бива да използват хората. .
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Kobeto » Нед Юли 17, 2016 2:39 am

Оставям си колелото само ако имам 100% визуален контакт. Отделно ако пред магазина има хора, любезно ги моля да го наглеждат за 2-3 мин. Самото колело е на най-малки предавки оставено - на практика няма бягане с него, ако видя, че някой се качва в опит да избяга с педалиране.
Моите страхове са свързани с времето, когато е прибрано и не го ползвам, и това, че много бие на очи. Иначе не е от скъпите АМ/Enduro велосипеди.
С този Абус нямам на какво да го закопчея, когато е прибрано. Т.е. трябва да се мисли и за някаква корава основа.
Все си мисля, че най-добрият вариант е дървена + метална врата или някаква решетка + СОТ на помещението. А който е по-способен, може да си направи и видеонаблюдение + аларма, които да му сигнализират на смартфона по всяко време, ако става нещо. Един познат ми каза, че подобна система не излиза скъпо.
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум