Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот windv » Пет Май 10, 2013 10:00 pm

Наскоро бях в Холандия и ми направи впечатление, че има велоалеи от павета, квадратни и по-малки от тези на бул.България, но достатъчно добре наредени, за да си фучат с техните градски бангии по тях, без да се замислят.

Като оставим останалите неща настрана, ако са добре направени, по тея плочици може да се кара доволно...
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Мнениеот subritual » Пет Май 10, 2013 10:55 pm

Аз днес се повозих по новата алея, подрусва.
Старият асфалт след нея е нацепен на места и мога да кажа,че ми е еднакво комфортно,с тая разлика,че като се намокри, асфалтът държи малко повече.
Дано не го изровят за да сложат от тия бучки.Все пак е изкарал доста години.
Аватар
subritual

Мнениеот puleto » Съб Май 11, 2013 11:43 am

Често се смята, че карането на велосипед в града е опасна дейност. Статистиките в други държави сочи, че колкото повечето велосипедисти има на пътя, толкова повече намаляват убитите велосипедисти на км изминато разстояние. Причина за това е, че шофьорите стават по-внимателни, когато велосипедистите са много. По този начин стимулирането на велосипедния транспорт подобрява пътната безопасност в целия град и за всички участници в движението.
Ето затова велоалеите са глупост. Отделен е въпроса, че са тъпо изпълнени. Не говоря за неравностите защото ние байкърите сме велики. Караме по планини, скали, морета, океани и сме железни. Обаче на тая павираната пътечка не знам как ще се разминат двама каращи с по 30 км./час. А не дай боже да караш с 30 и да се наложи да изпревариш накой криволичещ с 10 км./час. Първата велалея я направи Софиянски в Южния парк м/у Хилтън и Спартак. Представяте ли си? Велоалея в парк? Свършеното беше, че в съществуваща алея изкопаха улей в който вкараха бордюрчета и това е всичко. Всъщност идеята е доста по- дълбока. За да може да се краде, се правят проекти, генерира се работа на наши фирми и така се правят пари. Ние просто стимулираме управляващите да си откраднат още малко. Затова се правят пътища, паметници, сменят се тротоарчета и т. н.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот GOSHO » Съб Май 11, 2013 4:43 pm

Лично моето мнение ,е че велоалеите са нужни въпреки многото кусури и недостатъци ,koито имат са по скоро полезни от колко вредни. Давам пример с вече построената такава през надлез Надежда от Ломско шосе; защото аз най често съм я използвал. Преминаването през този надлез е предизвикателство дори за автомобилистите с опит, а за колоездачи.... мисля че е много опасен, така че в случая поолющената велоалея е от полза.

За мен особено важно е решаването на велотрафика през Цариградско шосе.През там се изнася ¼ от София от два огромни квартала Младост и Дружба, не случайно и метрото бе проектирано да преминава през тези два квартала. До тук добре.Наляха се милиарди за най бързия и удобен транспорт разработен във всички големи модерни градове. Ок нека да си го има; но ако някой се бе замислил колко лесно,удобно и евтино би било да се проектира и застрои веломаршрут.С безспорен ефект върху трафика на два големи софийски квартала.Някои би задал въпроса каква полза, като няма масовост. Ами ще се наблюдава ефекта на доминото; първо един после двама ,трима.....защото спомнете си преди 10 години колко веломагазина имаше във София?... да не говорим за разнообразие на марки;рамки и модели.Когато се реши инфраструктурно; глобално и стратегически един транспортен проект; той работи..... никой няма да си кара колата ако от Младост се излиза по черен път на Царско нали. Но разковничеството е в промяната на мисленето; веломислене ....ако Министър Председателя е с вело мислене няма да строи магистрали....ако депутатите са със веломислене; кметове;общински съветници..... как ще стане това.....ами отговора е много прост с Масовост.....нека всеки убеди поне трима души да се качат и карат колелета пак тогава ще видим.....няма да стане лесно и бързо.....но не ни пречи да опитаме нали
GOSHO

Рейтинг: 1142

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Май 11, 2013 4:57 pm

GOSHO написа: Давам пример с вече построената такава през надлез Надежда от Ломско шосе; защото аз най често съм я използвал. Преминаването през този надлез е предизвикателство дори за автомобилистите с опит, а за колоездачи.... мисля че е много опасен, така че в случая поолющената велоалея е от полза.

Я поясни как ми помага тази алея да премина кръговото, щото нещо ми се губи :bowdown: :bowdown:
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот veskoz » Съб Май 11, 2013 5:37 pm

subritual написа:Аз днес се повозих по новата алея, подрусва.

...кога стана негър, кога ти почернЕ гъзО...
puleto написа:Често се смята, че карането на велосипед в града е опасна дейност.

Добро утро! Бе, е и ще е!
Последна промяна veskoz на Съб Май 11, 2013 5:38 pm, променена общо 1 път
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот GOSHO » Съб Май 11, 2013 5:37 pm

Stefan_trekkie написа:
GOSHO написа: Давам пример с вече построената такава през надлез Надежда от Ломско шосе; защото аз най често съм я използвал. Преминаването през този надлез е предизвикателство дори за автомобилистите с опит, а за колоездачи.... мисля че е много опасен, така че в случая поолющената велоалея е от полза.

Я поясни как ми помага тази алея да премина кръговото, щото нещо ми се губи :bowdown: :bowdown:

e да не бъдем максималисти.....говоря за връзка Надежда- Центъра.....извинявай ама кръгова велоалея :bowdown:.....трябва да минава или над шосето или под него :agree:
GOSHO

Мнениеот veskoz » Съб Май 11, 2013 5:41 pm

Не разсъждавате на тема безумната светофарна уредба и организация на движението, а хленчите за нацепената полуогледална настилка?!
Шосейния форум не е тоя! Балерини пръдливи!

Stefan_trekkie написа:

Никой и нищо не те задължава да караш по нея.
Аватар
veskoz

Мнениеот GOSHO » Съб Май 11, 2013 5:50 pm

[quote="veskoz"]Не разсъждавате на тема безумната светофарна уредба и организация на движението, а хленчите за нацепената полуогледална настилка?!

Тази "уредба: съм я коментирал в темата " пълно е със слабоумни колоездачи"......не мисля да се повтарям.....а темата тук е за велоалеи все пак :dontknow:
GOSHO

Мнениеот Stefan_trekkie » Съб Май 11, 2013 5:52 pm

veskoz написа:Никой и нищо не те задължава да караш по нея.

Не карам по нея...

Просто поисках обяснение на GOSHO за лесното преминаване на надлеза, което включва и кръговото. Може да съм изтървал нещо и алеята да върти около кръговото или долу.. Знам ли .. :D

veskoz написа:Шосейния форум не е тоя!

А шосейните велосипеди нямат ли право да преминават велоалея, че да не се говори и за тях с темата за алеите ?

veskoz написа:Балерини пръдливи!

Байкарон, бавен :smash:
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот GOSHO » Съб Май 11, 2013 6:01 pm

:offtopic: цитирам Veskoz"пръдливи балерини:..... първото се нарича се флатуленция и всички го правим непрекъснато ,ако спрем..... повярвай ми....ще ти се искааа да го правиш....колкото до балета; ако опитам ще ти кажа как е....за сега не сам пробвал :D :D :D
GOSHO

Мнениеот veskoz » Нед Май 12, 2013 6:40 am

GOSHO написа:
veskoz написа:Не разсъждавате на тема безумната светофарна уредба и организация на движението, а хленчите за нацепената полуогледална настилка?!

Тази "уредба: съм я коментирал в темата " пълно е със слабоумни колоездачи"......не мисля да се повтарям.....а темата тук е за велоалеи все пак :dontknow:

Дa зa велоaлеи е. Тъпо изпълненатa система няма общо с слaбоумните.
Аватар
veskoz

Мнениеот puleto » Нед Май 12, 2013 3:13 pm

veskoz написа:Не разсъждавате на тема безумната светофарна уредба и организация на движението, а хленчите за нацепената полуогледална настилка?!

Аз уважавам всеки с колело, дори и тортинетка. Карам и шосе и байк и не разбирам защо трябва да се обиждат шосейкаджиите. Това е най- големия форум за велосипедизъм в България и можем да си бъдем от полза въпреки някои противоречия. И всъщност за твоя информация карането на шосейка изисква по- големи умения от това да обикаляш горите с байк и да черпиш културата си от там. Също всеки шосейкаджия е карал повече км. от теб по принцип и е вдигал по- големи скорости. За мен BMX не е колоездене, а акробатика, но уважавам хората които се занимават с това. Същото е и със спускачите. Това е много адреналин, но не и колоездене и въпреки това не ги плюя, а ги адмирирам. Балерини пръдливи или не са тия дето ходят до Алеко с колите и там обличат екипите за да повъртят педали на чист въздух по платото с надеждата че ще живеят вечно.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот shotik » Нед Май 12, 2013 4:27 pm

За 10 дни видях ,че в Киото,Япония няма велосипедни алеи,велосипедистите карат и по улицата ,и по тротоарите/където има тротоари,защото много улици са без тях/,а са поне 2/3 повече от пешеходците.От 3-4 годишни до преклонна възраст,всички са толерантни към пешеходците ,не се карат ,не подвикват,звънкат или свиркат със сигналните уреди на велосипеда и дори спират и слизат ,докато им се направи път.А велосипеди там са навсякъде ,където и да погледнеш ,поне един ще видиш.И без алеи се придвижват достатъчно бързо.Много са велосипедите с по две седалки за деца и кошница за продукти и се карат предимно от жени.Велосипедите са предимно градски тип,единични са бройките като тези у нас.Има изградени паркинги пред блоковете,магазини ,спирки на влакове и метро,не се крадат дори електричеки велосипеди ,които са с цена 69 990 йени,равностойни на 699 долара.Всички са регистрирани,няма такси,но ако хванат някой с краден ,направо е в панделата.Има такива със откраднати капла или седалка ,но видях само две.Сега се чух с дъщеря ми и тя ми каза за един велосипед спрян в един пешеходен подлез ,който не е много ползван,че още е там ,а за първи път го видях на 27.04.2013 г .

Та искам да кажа ,че там ,където има уважение към участници в движението ,може и без тези алеи,макар ,че както писах велосипедистите са поне 2/3 повече от пешеходците ,а със София не бих могъл да сравня .

Ще се опитам до края на месеца да подредя снимки и ще пусна нова тема за велосипедите там .
shotik

Рейтинг: 1450

Мнениеот autosvet » Нед Май 12, 2013 4:31 pm

Нейде Фуджи нейде Витоша ... намери с кой да ни сравняваш. Ние японците само на маса можем да ги подминем по нещо.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот shotik » Нед Май 12, 2013 4:32 pm

autosvet написа:Нейде Фуджи нейде Витоша ... намери с кой да ни сравняваш. Ние японците само на маса можем да ги подминем по нещо.

Ама искаме да сме като тях ,нали ?
shotik

Рейтинг: 1450

Мнениеот bikerider » Пон Май 13, 2013 11:02 am

Само с искане... резултатът е фрустрация, псуване и гласуване за Атака.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот araX » Вто Май 14, 2013 6:02 pm

вече тествах готови участъци от алеята. Със стария асфалт за мене беше по-добре...няма да го ползвам това трасе
araX

Рейтинг: 1415

Мнениеот radeviq » Вто Май 14, 2013 6:05 pm

За момента любимата ми част от новата алея по бул. България (площад Ручей) :bowdown:
Прикачени файлове
Photo0076.jpg
Photo0076.jpg (59.06 KiB) Прегледано 1682 пъти
Photo0077.jpg
Photo0077.jpg (64.79 KiB) Прегледано 1663 пъти
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот araX » Вто Май 14, 2013 8:50 pm

Искам да видя как двама ще се разминат тук с колела. Това до стълба, най-вероятно ще е бетонов капак с гаранционен срок 6 месеца ;) нямам думи...
araX

Рейтинг: 1415

Мнениеот galio » Сря Май 15, 2013 11:42 am

GOSHO написа: ... решаването на велотрафика през Цариградско шосе.

се случва през Борисова.
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот APD » Съб Май 18, 2013 12:16 am

shotik написа:Ама искаме да сме като тях ,нали ?

Тоа па. Нали и те се оакаха с АЕЦ-а си, да не говорим за корупцията по високите върхове на властта им и проблемите с мафията.
Най ме събори това с цената от 699 долара - къде са 1100 лева, къде е нашата средна заплата спрямо тяхната и моментът, когато са ти тафили колелцето, което вече гони 2 хилки заради ъпгрейди.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот bdz43r » Съб Май 18, 2013 3:33 am

Гроздето е кисело.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Май 19, 2013 7:50 am

galio написа:

се случва през Борисова.

Само за Байкарони
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот GOSHO » Нед Май 19, 2013 12:45 pm

galio написа:

се случва през Борисова.

Не ми е много ясно как от Дружбите и Младост 3-4, ще стигнеш до Борисовата :dontknow: ......за това мисля ,че трябва да има решение....с Метрото става ама само за събота и неделя
GOSHO

Мнениеот GOSHO » Нед Май 19, 2013 12:55 pm

GOSHO написа:
galio написа:

се случва през Борисова.

Не ми е много ясно как от Дружбите и Младост 3-4, ще стигнеш до Борисовата :dontknow: ......за това мисля ,че трябва да има решение....с Метрото става ама само за събота и неделя

Пак ще повторя моето мнение.За мен велоалеите са по скоро полезни, от колкото вредни.Те имат маркировки; знаци,светофарни уредби, като колкото и да са недоискусурени, все пак са за предпочитане пред каране през тротоара, после през трафика,през пешеходната пътека и къде ли не.В горите няма проблем да си караме, където си искаме;през всякакви скокове,падинки, бабунки; екстремизъм и да си счупим главите наши са :banghead: .В града трябва да се съобразяваме с деца; изкукали пенсионери, агресивни автомобилисти; бремени с колички.....опаа те са или бременни или с колички....както и да е... т. е Редът и Правилата,колкото и да са слаби са за предпочитане пред "Юруш".....
GOSHO

Мнениеот bdz43r » Нед Май 19, 2013 4:04 pm

GOSHO написа:Не ми е много ясно как от Дружбите и Младост 3-4, ще стигнеш до Борисовата :dontknow: ......за това мисля ,че трябва да има решение....с Метрото става ама само за събота и неделя
От Младост - по Сахаров и през кв. Изток, не само в Събота и Неделя.
От Дружба е по-неудобно, ама щом си стигнал до Цариградско, Младост и Борисовата са в съседство... ако изобщо имаш работа в тази посока. С велосипед е мазохизъм да минаваш по обичайния автомобилен маршрут, почти винаги има много по-преки и удобни варианти - през паркове, градинки, квартални улички и т. н.
За път към центъра, от Дружба нямаш работа нито по Цариградско, нито в Борисовата.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Andy3 » Нед Май 19, 2013 4:22 pm

Моето мнение и наблюдение е, че най-бързо си е по ул./бул. да се кара. Използвам алеята по Гоце Делчев и цар Борис , защото има павета по пътя не за друго :lol:. Последно време дори да има алея си карам по пътя и си ми е много по-добре.
Аватар
Andy3

Рейтинг: 1659

Мнениеот GOSHO » Нед Май 19, 2013 5:26 pm

bdz43r написа:
GOSHO написа:Не ми е много ясно как от Дружбите и Младост 3-4, ще стигнеш до Борисовата :dontknow: ......за това мисля ,че трябва да има решение....с Метрото става ама само за събота и неделя
От Младост - по Сахаров и през кв. Изток, не само в Събота и Неделя.
От Дружба е по-неудобно, ама щом си стигнал до Цариградско, Младост и Борисовата са в съседство... ако изобщо имаш работа в тази посока. С велосипед е мазохизъм да минаваш по обичайния автомобилен маршрут, почти винаги има много по-преки и удобни варианти - през паркове, градинки, квартални улички и т. н.
За път към центъра, от Дружба нямаш работа нито по Цариградско, нито в Борисовата.[/quote

Ясно е, че път през улички,сокаци,тротоари и прочие , все ще се намери.....идеята на велоалеята е: да е по пряка,маркирана и безопасна....и най важното има някави правила на движение, защото в града трябва да се съобразяваш с безброй инак мислещи превозни средства ;)
GOSHO

Мнениеот moridinbg » Нед Май 19, 2013 8:32 pm

В Лондон велоалеи отделени практически няма. От време на време а тротоара има една лента за велосипедисти и пешеходци, но това е по-скоро рядкост. Алеите са нарисувани по пътя, около 1 метър навътре от бордюра. На светофарите предните 2 метра са само за велосипедисти. Улиците са драстично по-тесни от софийксите. Кой знае колко широки булеварди няма и това се прави от сравнително скоро, пътищата никога не са проектирани да се съобразяват с велосипедисти. Колело има право и BUS лентата. Шофьорите, разбира се спазват всичко и движението като цяло работи адекватно. Има, обаче много добра култура и търпимост - кола доста рядко засича колело и като цяло трафикът се опитва да те пази.
Така че и в България би могло да стане. Даже като ги гледам какви вело-алеи цвъкат, по-добре би било. Само че пък изпитвам ужас към шофьорите в БГ, който за велосипедисти само са чували :|
Аватар
moridinbg

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум