Промени в Закона за движение по пътищата

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Промени в Закона за движение по пътищата

Мнениеот thepowerofone » Вто Юни 12, 2012 9:18 am

Откакто аз карам с жилетка, забелязвам осезаема разлика в поведението на водачите спрямо мен - по-толерантни са и зачитат предимство - "стряскат се" от жилетката. Знам ли, може би защото не съм в най-големите градове на страната - от Кърджали съм - и тук не са навикнали на подобни "атракции". И все пак, на всеки водач подсъзнателно му е заложено да реагира първосигнално на жилетка с повишено внимание. Ако искате, дори заради факта, че полицаите си правят стоянки и да мернеш жилетка покрай храстите те стряска и намаляваш.
Другото, което може да се направи, и според мен е важно, е да се въведат малко по-активно велосипедистите като тема при шофьорските курсове. Прави ми впечатление, че това не се обсъжда и често дори и съвестни и опитни шофьори не са наясно как трябва да третират колоездачи на пътя, нямат изградени рефлекси. Виждат те и... все едно не си там, не възприема равнопоставен участник в движението. По листовки и учебници липсват примери с велосипеди. Ще видите трамваи, трактори и мотоциклети по кръстовищата на картинките, но рядко велосипедисти. Ако поначало се разясни това и се изгради култура от шофьорските курсове, смятам, че ще имаме по-малко проблеми. Разни "джигити" няма да ги коментирам, но и нормални шофьори не третират коректно велосипедистите.
Аватар
thepowerofone

Рейтинг: 2000

Мнениеот autosvet » Вто Юни 12, 2012 9:37 am

И ако всички велосипедисти карат с жилетки шофьорите ще свикнат с тях за няколко седмици и няма да им прави някакво по-различно впечатление.

Идеята за вкарване на казуси с велосипедисти при обучението на шофьорите е доста добра. :agree:
Според мен е добра и идеята да се позволи пресичането на велосипедисти на пешеходни пътеки карайки в крайната дясна част със съобразена скорост и след подаден сигнал.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот thepowerofone » Вто Юни 12, 2012 9:39 am

Вярно е, че ще свикнат с жилетките. Но също така в процеса на свикване ще свикнат и с велосипедистите и наличието им на пътя като равноправни участници в движението. Или поне ми се иска...
Аватар
thepowerofone

Мнениеот b1k3ra » Вто Юни 12, 2012 10:02 am

thepowerofone написа:Вярно е, че ще свикнат с жилетките. Но също така в процеса на свикване ще свикнат и с велосипедистите и наличието им на пътя като равноправни участници в движението. Или поне ми се иска...

Иска ти се...
Българите сме много комплексиран народ. И също така не приемаме различното. Каквото и да е то. Абсурд е шофьорите да признаят двуколесно (мотор, скутер, велосипед) за пълноправен участник в движението. Та те не признават дори по-стар/евтин автомобил от техния и по всякаъв начин го засичат, не пускат, свиркат, изпреварват от дясно и т.н.
Идея си нямате на какви теми съм попадал из авто форумите. Как някакви си колелета им се пречкали по пътя, нямали работа там и т.н.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот autosvet » Вто Юни 12, 2012 10:03 am

Искани се ама ... онзи ден карам през едно близко до София село и се движа по главната улица (т.е. съм с предимство защо така ми казва сътоветния знак) първо колело от колона от четири. На стопа дясно на мен спира един младеж с БМВ поглежда на дясно, след това на ляво (към мен) погледите ни се срещат докато аз навлизам в кръстовището при което той с газ си завива на ляво. За мое щастие имах място да намаля и да се изнеса. Та за 40 километра в посока които направихме имахме още 3-4 подобни ситуации. Имаше едни идиоти с Пунто които се изравниха с мен и този на предната дясна седалка ми крещи "Буууууу" явно с намерение да ме стресне :crazy: .

Много конфликти стават точно с такива водачи, които и да те видят нарочно ще решат да ти правят мръсно само защото си с колело, мотор, по-малка кола. От тях каквито и жилетки и светлини да имаш спасение няма. От тази гледна точка в София съм много по-спокоен защото процента прости хора явно е по-малък.

П.П. С b1k3ra сме писали практически едно и също по едно и също време. :beer:
Аватар
autosvet

Мнениеот Dolph » Вто Юни 12, 2012 12:29 pm

b1k3ra написа:
thepowerofone написа:Вярно е, че ще свикнат с жилетките. Но също така в процеса на свикване ще свикнат и с велосипедистите и наличието им на пътя като равноправни участници в движението. Или поне ми се иска...

Иска ти се...
Българите сме много комплексиран народ. И също така не приемаме различното. Каквото и да е то. Абсурд е шофьорите да признаят двуколесно (мотор, скутер, велосипед) за пълноправен участник в движението. Та те не признават дори по-стар/евтин автомобил от техния и по всякаъв начин го засичат, не пускат, свиркат, изпреварват от дясно и т.н.
Идея си нямате на какви теми съм попадал из авто форумите. Как някакви си колелета им се пречкали по пътя, нямали работа там и т.н.

Много си прав и съм съгласен с теб,но и двуколесните МПС-та, визирам скутери и мотори, не се държат равноправно на пътя,изпреварват те с луда скорост,пререждат се на всеки светофар,на мен и огледало са ми кривили.Излиза така,че те са повече тарикати от всички останали.Веднъж не съм видял моторист да чака с колите на светофар зад тях,винаги се пререждат.Бога ми,днес видях червен пистов мотор да кара по тротоара :(!:
Трябва взаимно уважение от всички ни към всички....................ех мечти.
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот b1k3ra » Вто Юни 12, 2012 1:13 pm

Че има много мърша в стадото на мотористите не споря.
Обаче...
1. За какво ще караш скутер/мотор, ако се движиш наравно с колите?
2. Ти карал ли си нещо такова и знаеш ли какво е усещането ако си екипиран както се предполага и температурите са като сегашните?
3. Ако си карал, предполагам знаеш, че няма дори минимален шанс мотор да си кара кротко в лентата наравно с колите и някой автомобил да не се намърда до него избутвайки го най-нагло.
4. Единствения им шанс да намалят вероятността от сблъсък с колите/засичане/рязко престрояване или спиране и т.н. е да избягат максимално напред още от светофара.
5. Ако моториста съвсем културно и бавно мине по средата на 2 колони, когато колите така или иначе са вече спрели какво точно ти пречи това?

И не, не са тарикати. Просто са избрали по-бърз начин за придвижване, който си носи и съответните рискове.
Пак опираме май до дразнене от различните...Аз ще чакам, пък тоя да мине...
Забравяме основното - всеки един мотор/скутер/велосипед е една кола по-малко в трафика. Вместо да окуражаваме все повече хора да го направят, ние се дразним и на малкото такива.
b1k3ra

Мнениеот PtD » Вто Юни 12, 2012 1:27 pm

b1k3ra написа:....

+1

Реално шофьорите на автомобили не са ни най-малко ощетени от моторите, които се нареждат най-отпред. По простата причина, че докато шофьорът включи на първа, мотористът вече е изчезнал. Остава единствено ядът, че някой друг е по-напред от теб, типично по български. :wavey:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Dolph » Вто Юни 12, 2012 1:44 pm

b1k3ra написа:Че има много мърша в стадото на мотористите не споря.
Обаче...
1. За какво ще караш скутер/мотор, ако се движиш наравно с колите?
2. Ти карал ли си нещо такова и знаеш ли какво е усещането ако си екипиран както се предполага и температурите са като сегашните?
3. Ако си карал, предполагам знаеш, че няма дори минимален шанс мотор да си кара кротко в лентата наравно с колите и някой автомобил да не се намърда до него избутвайки го най-нагло.
4. Единствения им шанс да намалят вероятността от сблъсък с колите/засичане/рязко престрояване или спиране и т.н. е да избягат максимално напред още от светофара.
5. Ако моториста съвсем културно и бавно мине по средата на 2 колони, когато колите така или иначе са вече спрели какво точно ти пречи това?

И не, не са тарикати. Просто са избрали по-бърз начин за придвижване, който си носи и съответните рискове.
Пак опираме май до дразнене от различните...Аз ще чакам, пък тоя да мине...
Забравяме основното - всеки един мотор/скутер/велосипед е една кола по-малко в трафика. Вместо да окуражаваме все повече хора да го направят, ние се дразним и на малкото такива.

На мен репликата ми последва след твоя коментар за равноправие на пътя независимо от броя на колелата(2,4,6 и т.н.).Сега с последния си пост изкарваш обаче двуколесните МПС-та по "равнопоставени" от останали.
1.Що за логика е това,че ако си с мотор или скутер трябва да се мушиш навяскъде и да не караш с колите,нали това е равноправи.Равни права и задължения за всички независимо от броя колела??
2.Возил съм се на мотор,не ги харесвам и няма да карам мотор.Но това какво е усещането и температурите не ме интересува,аз също се пържа в задръстването като не ми бачка климатика,но ЗДвП е еднакъв за всички.
3.Оправданието,че кола те избутва от лентата съм го слушал 100 пъти,но мотористи карат на зиг-заг постоянно,много малко са тези каращи в лента с постоянна скорост.Казвам оправдание,защото не съм видял моторист да кара в само една лента с постоянна скорост,например 10-20км. над ограничението.Бидейки и бул.България ми е близо,всеки ден ги виждам "състезателите".
4.Това значи едно състезание на всеки светофар.Нищо чудно че ръчкат моторите по светофарите при потегляне.
5.Пречи ми това,че моториста си кара както си иска,без да му пука и иска уважение и равноправие,няма как да стане като ми се прережда.Самия факт,че настъпва непрекъсната линия в кръстовището е нарушение.

И пак се стига до патова ситуация.Всеки си отстоява гледната точка.
За мотоциклетите не ми се говори,постоянно ги виждам,може и някой от вас да съм видял,един не видях да кара нормално,да изпреварва само от ляво например,да пуска мигач( :lol2: ),те мотоциклетистите са забрвили какво е мигач.А като карам за Пиринския край по Е-79 направо ми настръхва косата от пистовите мотори и камикадзетата с джипове.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Аватар
Dolph

Мнениеот Dolph » Вто Юни 12, 2012 1:48 pm

PtD написа:
b1k3ra написа:....

+1

Реално шофьорите на автомобили не са ни най-малко ощетени от моторите, които се нареждат най-отпред. По простата причина, че докато шофьорът включи на първа, мотористът вече е изчезнал. Остава единствено ядът, че някой друг е по-напред от теб, типично по български. :wavey:

Яд за това,че е пред мен няма,яда идва от там,че аз видиш ли чакам 2-3-5мин за да мина светофара,а той се предрежда.Нима моята работа не е спешна,нима аз бързам по-малко.Искате мотоциклетистите равноправие,но такова не давате и това е всекидневен факт,примери безброй.Моториста изчезва докато включа на първа,ама като 5-6-7 моториста,кой с кросарка,кой със скутер се губи повече време.Много често не потеглят веднага на зелено,защото пичовете с пистарките на светофара се заговарят(предполагам за моторите).
Аватар
Dolph

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Юни 12, 2012 2:12 pm

Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле!

Аз пък като видя мотор/колоездач и съм на опашката в колата винаги мърдам леко, за да му направя място - аз няма да стигна по-бързо, ако му запреча пътя...
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот b1k3ra » Вто Юни 12, 2012 2:48 pm

Ами след последните думи на Dolf мисля, че няма какво повече да се добави по въпроса за толерантността...
Него го дразнят мотори, друг го дразнят колелета...бай Пешо тираджията го дразнят всички с коли и т.н.
b1k3ra

Мнениеот Dolph » Вто Юни 12, 2012 2:59 pm

b1k3ra написа:Ами след последните думи на Dolf мисля, че няма какво повече да се добави по въпроса за толерантността...
Него го дразнят мотори, друг го дразнят колелета...бай Пешо тираджията го дразнят всички с коли и т.н.

Мен не ме дразнат моторите,явно не искаш да ме разбереш.Говорим за равноправие,но когато стане въпрос за мотоциклетисти,те да си правят каквото искат защото не можели да карат бавно-било им горещо;не можели да чакат в трафика с колите;не можели да карат в една лента с колите,избутвали ги.Ами за да получаваш,трябва и да даваш,не може мотористите да си правят каквото им е кеф и да очакват разбиране.

Бърз пример:чакам си аз трета и последна кола(тази неделя) за ляв завой от ул.Гоце Делчев на бул.България,моторист минава в ляво от мен,тоест в насрещното,пресече двойно непрекъсната линия,изпревари ни всички и застана отпред,още на жълто потегля с ръчка.Какъв е проблема да спре зад мен,да потеглим,завием и да ни изпревари на булеварда,там има 3 платна,обяснете ми.......
Аватар
Dolph

Мнениеот b1k3ra » Вто Юни 12, 2012 3:34 pm

А какъв е проблема колоездачите да карат само както пише в ЗДвП?
А пешеходците да ползват само пешеходни пътеки и подлези?
А колите да ползват само лентат която си е за тяхната посока?
Да не се засичат?
Да не изпреварват колона в завой?
Всяка група участници в движението прави някакви нарушения. И докато няма ефективен контрол, това няма да се промени.
Въпроса е, че може поне да сме малко по-толерантни. По този начин цялата тази родна картинка ще е поне една идея по-добре.
b1k3ra

Мнениеот Dolph » Вто Юни 12, 2012 3:49 pm

b1k3ra написа:А какъв е проблема колоездачите да карат само както пише в ЗДвП?
А пешеходците да ползват само пешеходни пътеки и подлези?
А колите да ползват само лентат която си е за тяхната посока?
Да не се засичат?
Да не изпреварват колона в завой?
Всяка група участници в движението прави някакви нарушения. И докато няма ефективен контрол, това няма да се промени.
Въпроса е, че може поне да сме малко по-толерантни. По този начин цялата тази родна картинка ще е поне една идея по-добре.

"Проблема" е, велосипедистa,освен,че не е МПС, някой джедай с кола или мотоциклет ще го смаже,най-потърпевш от удар е той,заедно с пешеходеца.
Съгласен съм за пешеходците и за колите и с мнението ти като цяло за пътната остановка.Но не може да искаш равноправие на пътя като в същото време пропагандираш мотористите да си карате както ви е кеф,няма как да стане.Не може да има равноправие когато една група на пътното платно си прави каквото си иска,било то мотоциклетисти,било то скъпи возила,било то джипове.
Мотоциклетистите масово правят груби нарушения,по-опасни в сравнение с другите водачи на МПС-та.
Искам да ми дефинираш какво значи лично за теб толерантност на път като моторист?В какво трябва да сме толерантни шофьорите на коли и в какво трябва да са толерантни мотористите?
Явно само шофьорите на коли трябва да сме толеранти-с мотористи,с велосипедисти,с пешеходци .....а нас кучета ни яли.
Аватар
Dolph

Мнениеот Hell_Man » Вто Юни 12, 2012 4:59 pm

Темата се отплесна сериозно в мерене на гуми.
Dolph, не отъждествявай всички мотористи с дебилите, които като сложат ръкавици и пуснат визьора стават Ghost Rider-и. Напълно нормално е един моторист да се придвижи между колите, стига да не пречи. Ако ще пречи е нормално да спре и да изчака. Като пресече двойна непрекъсната линия - да му бият фиш за 500 лв. и без книжка 3 месеца и да видиш после как ще си седи чинно в редичка. Да го заведат като нарушител и както се казваше във вица: "Тия талончета си ги пазете за томболата на КАТ - като съберете 3 - получавате велосипед".
Никой не защитава свободията по улицата, а за да си го позволяват - явно е въпрос на манталитет: "Аз съм безкрайно бърз и безсмъртен и няма кой да ме спре!".
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот Маратонец » Вто Юни 12, 2012 5:26 pm

[quote="neilor"]autosvet, прав си но донякъде:

Чл. 1. (1) Този закон урежда правилата за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, изискванията към пътните превозни средства за участие в движението по тези пътища,...
1. "Път" е всяка земна площ или съоръжение, предназначени или обикновено използвани за движение на пътни превозни средства или на пешеходци.
Не ми се рови за уточнения, но според закона черните пътища, горските пътища също попадат в обхвата му.

quote]

Така е! Щом пътя по който караш не е твоя собствен, от личното ти имение, значи си длъжен да спазваш общоприетите правила.

Интересното е, че никъде в ЗДвП не се споменава термина: Републиканска Пътна Мрежа. Т.е. има се предвид всички пътища "отворени за обществено ползване". И е логично. Та нима по множеството неописани черни пътища ще може всеки да кара както си иска, да се разминава с другите карайки вляво, като в Англия ... и т. н.
Аватар
Маратонец

Рейтинг: 1180

Мнениеот did » Вто Юни 12, 2012 5:58 pm

Истинският проблем на българските колоездачи е, че не могат да решат какво са.

Ако ще си на пътя, караш на пътя! Пазиш си мястото, никакви качвания на тротоарите, никакви минавания по пешеходни пътеки.

Ако ще си страхливец и си решил да газиш пешеходци, то тогава трябва да си тикаш по пешеходните пътеки и наистина да си караш като пешеходец.

Обаче тука са все тарикати, дето си мислят, че на пътя са ППС, а на тротоара са пешеходци. Е няма такъв вариант!

Така пешеходците ще ти се "радват", по техния си начин, като им се моташ из тротоара. Най вероятно ще те псуват.
Шофьорите пък ще са особено "щастливи", като някой от тротоара изведнъж решава да става "равноправен участник в движението". Може и въобще да не го видят.

Или караш като мишок по тротоарите, или караш истински, но където ти е мястото! Всякакво смесване на двете е УЖААААС за шофьорите, УЖАС за пешеходците.

Казвам го като шофьор с 22 години стаж. Не ме плашат предсказуемите колоездачи. Те просто карат. Плашат ме мишоците, които при всеки повод се качват на тротоара и не знаеш, кога ще ти изскочат пред колата.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vasilevl » Сря Юни 13, 2012 2:23 am

did, моите уважения, но не съм съвсем съгласен с теб. Честно казано по някой натоварени булеварди в София трябва да си много луд, че да караш спокойно на пътното платно. Имам седем години стаж зад волана, предимно в голямото село СОФИЯ и поне 5000км на колело. По някой булеварди, колоезденето на пътното платно може да се каже че бива, но при други ("по-бързи" булеварди) е до голяма степен опасно, особено ако има и разбити шахти до бордюрите.
Та исках да кажа, че няма нищо лошо и "мишкарско" да ползваш безлюдните тротоари по "бързите" булеварди по по - опасните отсечки. Да си кажа честно, обичам да си шаря и да карам там, където се чувствам комфортно и не преча на никой! За съжаление в БГ няма все още на 100% изградена пътна мрежа за велосипедистите, а там където има често има и "заблудени пешеходци", които или "блеят" и ходят или просто не се съобразяват защото не им пука. :crap: И докато е така, ДА ще си "шаря" ту на платното, ту по тротоарните площи и велоалеи, но ще се чувствам добре и до голяма степен в безопасност за себе си и околните! Лошото е, че много деца и младежи, които нямат рутина и навика да се ориентират добре по правилата за движение по пътищата, могат да доведат до истерия някой изпушил от тежкия трафик шофьор или по - лошо, до ПТП и тежки последствия :praying: никому да не се случи... с други думи, по големите градове е необходимо повишено внимание!

Относно новите промени в закона : и троен стоп на задника да си лепна, блейката си е блейка и ще ме размаже. За движението на велосипедиста да е най - вдясно на пътното платно - абсолютно ДА!

П.С. "БЛЕЙКИТЕ" И "ШМАТКИТЕ" СА НАВСЯКЪДЕ ( ЗАД ВОЛАНА, НА ВЕЛОСИПЕДА, ПЕШЕХОДЦИТЕ.. ), НАЙ ОПАСНИ СА ШОФЬОРИТЕ И МОТОРИСТИТЕ ОТ ТИПА "ДЖИГИТИ", КОИТО САМО ЧАКАТ ДА СЕ ПОРАЗТОВАРИ ДВИЖЕНИЕТО И АЙДЕЕ ЮРУШ!! МЪЖ СЪМ! (С ПОНТИАКА КАБРИОЛЕТ, КОИТО СВЪРШВА ВЪРХУ СПИРКА ) http://www.youtube.com/watch?v=RjrEQaG5jPM - Е тези са ЛУДИ :D на всичкото отгоре и "саксофонисти" ЕЙЙЙ как мразя някой истерично да ползва клаксон, трябва да се глобяват такива сватбари! :smash:
Последна промяна vasilevl на Сря Юни 13, 2012 3:13 am, променена общо 3 пъти
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот vikosaa » Сря Юни 13, 2012 2:36 am

Ако имаше добри условия за колоездачите по пътищата, нямаше да има такива "мишки". Например: няма как да не се качиш на тротоара, при положение, че ти свиркат всички. А за да не ти свиркат, трябва да караш най-отдясно на най-дясното платно. А какво има там - спрели коли. И обратното - когато на тротоара е претъпкано с хора, които те псуват, няма как да не излезеш на платното. :beer:
DRAGONBORN написа: ..оптигач срам СХ4.. гуми едната е кунда 2.50 ..
vikosaa

Рейтинг: 1203

Мнениеот krach » Сря Юни 13, 2012 7:37 am

Тука всичко става параграф 22.
Велосипедиста трябва да кара най - дясно, там обаче има спрели коли, за това кара или по тротоара или на пътя и се получава хаотично движение.
На малкото алеи в СФ където ги има, пешеходците се кандилкат по тях, но иначе много мрънкат когато ти си на тротоара.
Когато караш най - дясно на някои улици просто няма място колата да мине до тебе ако в насрещното има също коли (Тодор Каблешков). Или пък шофьорите "услужливо" са спрели на 5 см от бордюра и ти си принуден да минеш по тротоара.

Едните не те искат, другите не те искат...и на малкото места на който са пригодени за тебе, ТЕ (шофьори и пешаци) не се съобразяват с тебе.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот autosvet » Сря Юни 13, 2012 8:47 am

did когато се придвижваш не е момента да се доказваш колко си смел и как не си мишок!
Аватар
autosvet

Мнениеот penmark » Сря Юни 13, 2012 9:08 am

Предпочитам да ме псуват пешеходците от колкото да ме блъсне някоя кола.
Не че някой ме е псувал до сега.
Аватар
penmark

Мнениеот Dolph » Сря Юни 13, 2012 9:14 am

penmark написа:Предпочитам да ме псуват пешеходците от колкото да ме блъсне някоя кола.

+1 :agree:
Аватар
Dolph

Мнениеот gadriel » Сря Юни 13, 2012 9:31 am

penmark написа:Предпочитам да ме псуват пешеходците от колкото да ме блъсне някоя кола.

+1, и аз съм от „мишоците“. Почти постоянно карам по тротоара. Бавно и внимателно. Слизам само ако е твърде претъпкан и преча. Досега имам един сблъсък с пешеходец и той се случи преди 7-8 години по възможно най-нелепия начин на широка и пуста алея в Борисовата градина.

Изобщо не ми пречи цялата схема. Не мисля, че пречи и на останалите участници в движението.

П.П.
И аз шофирам, най-вече из София, така че имам поглед и то другата страна. Подкрепям did за „изскачащите“ велосипедисти.
Последна промяна gadriel на Сря Юни 13, 2012 10:00 am, променена общо 2 пъти
Do less. Live longer.
Аватар
gadriel

Рейтинг: 1200

Мнениеот 5L » Сря Юни 13, 2012 9:49 am

did написа:Истинският проблем на българските колоездачи е, че не могат да решат какво са.

.....

Тотално +1.
Карам колело по улиците от дете, но главата ми наистина увря да го разумно, когато станах активен шофьор и започнах да гледам на движението по друг начин.
Изумяват ме хора, които видимо имат проблеми с равновесието, a карат по Цариградско вместо в някое локално или по тротоар.
Изумяват ме и колоездачи на по-зряла възраст, които изскачат на пешеходна пътека със скорост по-висока от пешеходната. В такива случаи водачите нямат време да ги забележат и да спрат, доста пъти съм го обяснявал на двуколесни.
Колоездачите са участници в движението, които трябва да съобразят своето ниво, опит и възможности за преценка на пътната обстановка и за подаване на сигнали с останалите. Иначе става "България не ме обича, а аз съм ебати пича".
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот mentalhead » Сря Юни 13, 2012 10:24 am

Мога да се закълна, че мястото на един велосипед в града са парковете и велоалеите. Никакви тротоари, никакви булеварди. Когато се ощипя обаче се връщам в действителността, в която в градовете ни няма нито достатъчно паркове, нито има изградена велосипедна пътна мрежа. Има фрагменти на такива, до които ние ежедневно се опитваме някак да се доберем. Това "опитване", очевидно е повода за спорът. Къде трябвало да се случва? Като човек живеещ в София мога абсолютно категорично да заявя, че did изобщо не е прав. В град където трафика от десетилетия е станал безумен и непрекъснато расте, човек кара не където трябва (той дори не знае къде е това "трябва"), а където може. В град, където пешеходците имат проблеми да се движат по тротоарите, а автомобилите - по улиците, как някой може да очаква и още повече да изисква велосипедистите да съумяват да се справят с тези проблеми?
В малките улици на кварталите на София, където движението е оскъдно или слабо естествено не е никакъв проблем да се движим по самите улици. Не виждам нито една причина да го правя на бул. България примерно, където има широк и ненатоварен тротоар. Не виждам никакъв особен смисъл в това да рискувам живота и здравето си за да се правя на лъв. Говорим за булевард, където дори тротоара не е безопасно място. Сигурно можем да посочим много примери където е далеч по-желателно за един велосипедист да се движи на улицата или на тротоара, но ми се струва че се избягва същината на темата, а тя е предвиждането на поредните абсурдни промени в даден закон. Да вземем за пример днешния прекрасен 30-градусов ден. Вие представяте ли се с жилетка върху фланелката? Ходя на работа с колелото твърде епизодично. Когато обаче го правя се старая да мина през всеки парк по пътя си, което ми удължава маршрута, но пък и прави времето прекарано по улиците до не повече от 10% от общия маршрут. Трябва ли да нося жилетка заради тези 10%? Денем? И защо да се окичвам с камбанки и звънчета като просто мога да помоля човека пред мен да ми направи път? Когато пред мен има човек не карам като идиот, ами се съобразявам с него и с възможностите ми да го заобиколя. Ако се случи някоя по-непредвидена ситуация винаги мога да извикам, така че човека със сигурност да ме чуе вместо да разчитам да чуе изтормозеното ми звънче.
Не виждам в промените да се предвиждат задължителни огледала за обратно виждане, аптечка, калници и триъгълник за да се обезопасим когато припомпваме гума или извършваме някой необходим ремонт по велосипеда.
Предни и задни светлини НОЩЕМ. Това е което смятам, че ми е необходимо. По-крещящи тонове на облеклото денем са силно препоръчителни (не че от раницата се вижда кой знае колко, но все пак), но това така или иначе е нещо, което не винаги е изпълнимо, доколкото много хора, ходят на работа с велосипед, и някои от тях имат известен дрес код, отхвърлящ възможността от крещящи дрехи на работното им място.
Защо драгите ни управници винаги се позовават на опита на останалия свят само когато не трябва и не го правят, когато би им/ни било от полза? Защо толкова години все попадаме на идиоти?
Аватар
mentalhead

Мнениеот 5L » Сря Юни 13, 2012 11:16 am

mentalhead написа: Вие представяте ли се с жилетка върху фланелката? Ходя на работа с колелото твърде епизодично. Когато обаче го правя се старая да мина през всеки парк по пътя си, което ми удължава маршрута, но пък и прави времето прекарано по улиците до не повече от 10% от общия маршрут. Трябва ли да нося жилетка заради тези 10%? Денем? И защо да се окичвам с камбанки и звънчета като просто мога да помоля човека пред мен да ми направи път?

Може би така разсъждават голяма част от велосипедистите, и то не само за жилетки, а и за каски, светлини, отразители и т.н. Защо да не си със жилетка, или поне така върху раницата? В крайна сметка животът и здравето са преди всичко лични приоритети.
Иначе тези дни си мисля, че освен поради липса на велоалеи и на съответната култура, в София колело ще се кара винаги трудно и заради релефа и климата (топло лято-студена зима)-не мога да си представя велосипедист на възраст, или жена, която да са склонни да се припотят и да качат баирите в Лозенец или между Плиска и Орлов мост. В Холандия, Дания и доста от градовете в Германия подобни денивелации и темп. амплитуди липсват.
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот mentalhead » Сря Юни 13, 2012 12:14 pm

5L написа:Защо да не си със жилетка, или поне така върху раницата? В крайна сметка животът и здравето са преди всичко лични приоритети.

Защото в горещ ден като днешния смятам за по-голяма заплаха за здравето ми да съм с жилетка. Ако я слагам на раницата трябва да я мисля дали няма да падне и ако падне ставам закононарушител. Ако я заклещя между раницата и себе си обезсмислям цялата идея на това да дам маса пари за раница с проветряващ гръб. Имам си дъждобран за раницата, който ще свърши по-добра работа. Много хора не карат с раници обаче, а са облечени да речем с ризи, направо за работа. Жилетката ще ги изпотява повече дори и в по-нормално време. Аз мога да карам с привличащи вниманието дрехи и това наистина е моя грижа. Освен това защо да се бъхтя с жилетка като всячески се старая да избягвам натоварени улици? И за да мина 5 улици в квартала аз трябва да нося жилетка!? Иначе нарушавам закона.
За каските между другото мога да кажа същото конкретно при температури като сегашните. Считам че при начина ми на каране, по-безопасно за здравето ми в момента би било да не нося каска. Не се подлагам на толкова рискове по време на своя маршрут за да поставям топлинен удар на другата страна на везната. При минусови температури по-безопасно за здравето ми е да нося шапка, отколкото каска. При нормални обстоятелства каската разбира се носи единствено ползи.
За светлините спор няма. Не мисля, че има две мнения по въпроса за тяхната необходимост. Без светлини, шофьорите няма как да те видят навреме.
Аз изобщо не съм противник на карането със жилетка. Противник съм на законова уредба, която ме задължава да карам с такава и която ме прави закононарушител в някои абсурдни от моя гледна точка ситуации.
Аватар
mentalhead

Мнениеот vasilevl » Сря Юни 13, 2012 12:36 pm

Аз изобщо не съм противник на карането със жилетка. Противник съм на законова уредба, която ме задължава да карам с такава и която ме прави закононарушител в някои абсурдни от моя гледна точка ситуации.
:agree:

За светлините, да не е лошо, по принцип всеки адекватен шофьор би трябвало да те забележи на време дори и със малко светлоотразителче, отзад на седалковата тръба, може и малко стопче на батерии.. Но чак задължаване с закон ... :crazy:
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум