GPS ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: GPS ?

Мнениеот Slade » Сря Авг 22, 2012 10:07 am

krach написа:...
Един GPS направен за екстремни ситуации (екстремни разбирай различно от колата и града) ще издържи при проливен дъжд, изпускане, падане, прах, мръсотия, вода....и тн. и тн.

Я специалисте прочети мнението на Iced honey по-назад в темата и ела пак. От друга страна мойта Нокия издържа на падане от кормилото с 30км/ч по черен път с каманяк, а тя струва по-малко от повечето Garmin-ски gps-и.

krach написа:...100% съм сигурен, че ще излезеш с тъпи доводи от сорта на "ти какви телефони ползваш, че умират батериите..."ами каквито и да ползваш батериите не са кои знае колко различни. Някоя ще издържи ден другата два. Но пак когато умре едното ти остават другите две. Докато с умен телефон...скъсваш се да снимаш...умирати батерията...държиш навигацията цял ден включена...умира ти батерията. И какво правиш...нямаш фото нямаш дпс нямаш и телефон.
За гпс можеш нон стоп да го спираш и да го пускаш и да изкараш няколко часа повече. Но Далеч по удобно е да си гледаш навигацията непрекъснато без да се налага да спираш, да чакаш да захапе сателит, проверяваш, пак спираш...

Ще излезна разбира се, но за да се посмея на некомпетентността ти. Може би не си прочел, че с лекота си поддържам телефона 24/7 зареден с едно простичко устройство и няколко изключително леки литиеви батерии (или NiMh ако е за ден-два):
Изображение
Да, в планината при това... и далеч от всякаква цивилизация
Сапунерката ми за разлика от gsm-a се зарежда с ей това:
Изображение
Няма как да стане в гората, нали?

krach написа:Разбира се ако имаш достатъчно пари...троши си умните телефони по чукара...или в парка, където по вероятно да го използваш :rofl:
Смартфоните си имат предимства, но това далеч не е от нещата с които води един телефон пред гпс.

Ти що реши, че знаеш къде по-вероятно си използвам gsm-a? Доста наивно разсъждаваш.
П.П. Все още не си написал сравнителна оценка на gps-ите, които си ползвал в паралел с "неудачния" смартфон. Вероятно няма и да напишеш, което ме кара още повече да подкрепям мнението на Явката:

"Ала-бала..чувал съм нещо, че някои го ползават,виждал съм го и на картинка ама си мисля, че не става за нищо, та да взема да се изкажа."
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот krach » Сря Авг 22, 2012 10:32 am

Това отива малко като кокошката или яйцето.
Но за спора. Приятеля с които караме по горите е с Garmin Oregon 450 http://www.garmin.bg/?s=5&i=253
Та имам преки наблюдения в/у работата му.
Конкретно това устройство нямаше никакви проблеми след като се блъсна в едно дърво при спускане. Така се получи, че вързано на кормилото точно GPSа отнесе удара...резултата....ами скъсана свинска опашка която държи стойката за кормилото. Въпреки това остана в/у кормилото държейки се на другата свинска опашка. При подобен сблъсък, които и да е смартфон, резултата ще е 1 на 0 за дървото. Най - малкото съм убеден че щеше да е излетял някъде по трасето, отнасяйки още демидж.
Ако можеш да ми кажеш дурако устойчив смартфон, наистина ще съм благодарен (без ирония). :bowdown:
Тестван е в дъжд...което някой смарт съмнява ме да преживее без някакви последици било то и минимални.
Батериите са стандартни 2 по АА. Като с едни батерии издържа доста повече от колкото един телефон при непрестанна навигация (на ден между 7 и 10 часа). Другото което е не ми трябва да мъкна към телефона 8 броя батерии защото един чифт или АЙДЕ 2 чифта (демек 4 батерии, 2 от които вътре в устройството) ще ми стигнат поне за 5 дена минимум.
Фотото ми е сапунерка Панасоник които за съжаление не е с стандартни АА батерии ами си е с негова си зареждаща се. Въпреки това издържа правенето на над ~400 снимки с едно зареждане половината от които са със светкавица.
По стечение на обстоятелствата вчера ми се наложи да използвам смартфона за фото (забравих си го фотото). Телефона е нов HTC демек батерията не е избушила, разработена е. При тръгване на 100% батерия след един ден каране 7-8 часа и съответно към ~90 снимки падна на 60% Или грубо казано към 50% по - малко снимки мога да направя с телефона (ако го използвам само като фотоапарат), като в тук не се отчита по - ниското качество на снимките и факта, че ако го изхабя оставам и без телефон. В случая имахме гореспоменатия GPS така че не съм го тествал като ГПС.

П.П. След целия спор, ако споделиш от къде си си взел зарядното устройство, наистина ще съм благодарен :beer: Също така за какви модели- телефони върши работа.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Slade » Сря Авг 22, 2012 10:42 am

e-bay.co.uk
Зарежда всички телефони с micro-usb и едноклетъчна 3.7V батерия
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот b1k3ra » Сря Авг 22, 2012 10:59 am

Slade написа:e-bay.co.uk
Зарежда всички телефони с micro-usb и едноклетъчна 3.7V батерия

А какво правим ако вали и се наложи да ползваме гпс-а?
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот Slade » Сря Авг 22, 2012 11:10 am

Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот PtD » Сря Авг 22, 2012 12:15 pm

Slade написа:http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=119641&start=30#p870599

даваме 2лв

:emlaugh: :emlaugh: :emlaugh:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Сря Авг 22, 2012 12:40 pm

taurus13 написа:Имайте предвид, че евтините модели на Гармин са доста бавни с голямата карта ОФРМ - много се мотка обновяването на дисплея при скрол. Е, винаги може да си качите орязана версия, но си хубаво да имаш и земната покривка например.

на дакота 20 махам само светлосенките и е ОК ... ама факт, орегоните са с по-мощен процесор и скролват доста по адекватно
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот b1k3ra » Сря Авг 22, 2012 1:13 pm

Slade написа:http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=119641&start=30#p870599

даваме 2лв

И от къде минава кабела от тази външна батерия?
Или слагаме и нея вътре?
b1k3ra

Мнениеот PtD » Сря Авг 22, 2012 1:21 pm

b1k3ra написа:И от къде минава кабела от тази външна батерия?
Или слагаме и нея вътре?

Ти сериозно ли? :boggled:
Аватар
PtD

Мнениеот Slade » Сря Авг 22, 2012 1:33 pm

b1k3ra написа:

даваме 2лв

И от къде минава кабела от тази външна батерия?
Или слагаме и нея вътре?

Изображение
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот b1k3ra » Сря Авг 22, 2012 1:46 pm

Нещо смешно ли написах?
Питам за конкретна и реална ситуация - вали дъжд, а батерията на телефона е изтощена.
b1k3ra

Мнениеот PtD » Сря Авг 22, 2012 2:52 pm

Ами ако падат и гръмотевици :O Как ще ползваме GPS-чето? Aми ако падат камъни, а сме си забравили кевларения щит вкъщи?

Давай, носи вода от още кладенци, за да си докажеш тезичката :wavey: :smokin: :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот b1k3ra » Сря Авг 22, 2012 3:30 pm

Значи казваш, това да завали дъжд в планината/гората/полето или където и да било докато караш е толкова слабо вероятно, че не си струва да коментираме?

Моята тезичка я остави, по-скоро искам да видим колко условности още има за вашия вариант :D

До тук се разбра, че не става много лесно и безопасно да седи на кормилото. Не е лесно да се ползва за истинска навигация през цялото време, а само за писане на трак и от време на време да го поглеждаш.
Явно не става лесно да се ползва и с външно захранване и не е слънчево и сухо...
Разбра се и че за вас туристическите гпс-и се изчерпват с Орегон и Монтана и цени над 600лв. (Колко удобно за "вашата тезичка")

И все пак не очаквам да се съгласите, че вашата теза работи само при определени условия. А ако не искаш да се съобразяваш с тях, то един туристически гпс е по-добрия избор.
b1k3ra

Мнениеот PtD » Сря Авг 22, 2012 6:21 pm

b1k3ra написа:Значи казваш, това да завали дъжд в планината/гората/полето или където и да било докато караш е толкова слабо вероятно, че не си струва да коментираме?

Колко удобно пропускаш второто зададено от теб условие, да била паднала батерията... :smokin:

Ами като е паднала батерията, вадиш резервната, слагаш я и готово. Ако за теб е твърде сложно, може би трябва да ползваш специализиран GPS, наистина. :agree:
Аватар
PtD

Мнениеот Yavkata » Чет Авг 23, 2012 5:51 am

А какво става ако си забравил да заредиш батерията на GPS-а (по-издръжливите карат и по 15-20 часа) и не носиш резервни?А?А? В Планината си, губиш се като куче, умираш от глад и те изяждат катериците. А да, забравих, вали и дъжд.В крайна сметка 99.99% от терзанията са ви за нашите планини. Не за Хималайте или Андите. Вярно и те са опасни и има доста случки с фатални или тежки последици, главно в следствие подциняване на условията, надценяване на силите или невнимание. ГПС или телефон с навигация може да ви помогне в някои от случайте. В други може стабилно да ви забие на кучето в подопашката. Дали ГПС или телефон или и двете е въпрос на избор и маалко ва религия....като дали въздушна или метална пружина. Бих заложил на следния вариант -качествен ГПС+комплект резервни батерии , смартфон+резервни батерии, външна зарядна батерия, фотоапарат, резервен телефон, комплект карти на района , компас, секстант. И ще си оставя спалния чувал в къщи за да си олекотя багажа.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот TsvetanVR » Нед Авг 26, 2012 11:32 am

Абе не се занимавам с производство/продажба на GPS-и, ама като знам колко са им читави GPS-ите на повечето телефони като хардуер, по-добре със специализиран
GPS. Ся, изключвам телефони като iPhone и HTC One X примерно за по над 1000лв....а не бих взел телефон за толкова пари за навигация в планината..хем е неудобно, хем ако го изпусна и счупя ще ми иде да се застрелям...но иначе стават де, вършат работа... :)
Nokia C7-00 например, обаче, вкъщи до прозореца не хваща GPS сигнал...в колата ако си я сложа между краката на седалката пак губи сигнал...и съм сигурен, че не е само тя така...иначе ако държите да ползвате нещо различно от GPS, старите покети с WinMobile са оферта...вече не струват нищо, а има такива с външен GPS или възможност за поставяне на външна антена само и с един зверски удароустойчив кейс стават безсмъртни. :)
2016 Stumpjumper FSR Comp 29 с някои жокери.
TsvetanVR

Рейтинг: 1321

Мнениеот krach » Нед Авг 26, 2012 1:55 pm

marsa написа:
PtD написа:[*] Калъфче - от 0 до 30 лева
[*] Найлоново пликче (ако е неводоустойчив) - 0 лв
По отношение на тези две неща попаднах на нещо много подходящо в кварталния супер маркет на цена от 2лв и сега ме е яд, че не взех цялата купчинка, да раздам на колеги.
Нещото се закопчава с трите ленти, три подгъва и велкрото отгоре и е доста водоустойчиво, всъщност спокойно бих си изпуснал телефона на няколко см дълбочина за известно време. Гумата има някакви примеси и работи отлично с двата вида тъчове, служи и като протектор :) Може и да се говори без да се вади.
Изображение
Мислех да залепя на задната страна широка велкро лента и да направя стойка за колелото с плоскост също с велкро, но в последствие осъзнах, че нямам необходимост от постоянен достъп.

От къде мога да си намеря такова нещо? Гледах в технополис или техномаркет (все ги бъркам) нещо подобно за по 20 кинта.
Ако някой има информация ще съм му много благодарен.
krach

Мнениеот marsa » Нед Авг 26, 2012 2:42 pm

krach, въпрос на шанс, според мен трябва много да се оглеждаме по супермаркети и въобще вериги като Lidl, TCM и подобни, защото се появяват подобни интересни дреболии за без пари. Дори мисля, че трябва да си направим една тема, в която всеки който забележи нещо интересно и потенциално велосипедно по веригите да споделя. Не знам дали някои не подхождат с насмешка на подобна калъфка, но от както я имам карам с нея и върши много добра работа.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот krach » Нед Авг 26, 2012 2:59 pm

:agree:
krach

Мнениеот MIKEY MOUSE » Съб Ное 03, 2012 10:00 pm

Момчета, опитах се да изчета всичко написано от Вас- трудничко ,но се постарах.Защо Ви ги разправям тези приказки ли? Ами ,щото съм пълен дилетант,а след няколко тъпи въпроса по темата си купих Самсунг Галакси и както се досещате... освен за тъпи въпроси за друго на ме бива по темата, но не пиша в тъпи въпроси, а тук за да ми отделите по- голямо внимание.1 Как и коя програма да кача: Няма да се ползва по шосета и градове, а най-вече в трудно достъпни места и където най-често няма обхват от оператора.
2. Един път качена програмата на телефона ще работи ли и само за Джи Пи Ес-а.3. Обхвата на Джи Пи Ес-а ,доколкото разбрах е по слаб поради по"малката антенка"- Ще ми бъде ли достатъчно за целта - "намиране" след изгубване в трудно достъпна местност.
Моля Ви за по-разбираеми отговориV /за бавно схващащ/
Благодаря Ви! :praying:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот valentin.georgiev » Нед Ное 04, 2012 8:30 am

Здрасти MIKEY MOUSE,
Аз съм си качил Orux Maps и съм доволен от приложението.
Трябва да знаеш обаче, че то използва on-line карти, а в трудно достъпните места трудно има обхват, камо ли да можеш да си свалиш карта.
Ако следваш следа, не е голяма мъка, но ако разчиташ на картата може би не е най- добрия вариант.
Разбира се можеш и да ползваш "кеш"-а на приложението, но имай едно наум.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот Yavkata » Нед Ное 04, 2012 12:26 pm

valentin.georgiev написа:Здрасти MIKEY MOUSE,
Аз съм си качил Orux Maps и съм доволен от приложението.
Трябва да знаеш обаче, че то използва on-line карти, а в трудно достъпните места трудно има обхват, камо ли да можеш да си свалиш карта.
Ако следваш следа, не е голяма мъка, но ако разчиташ на картата може би не е най- добрия вариант.
Разбира се можеш и да ползваш "кеш"-а на приложението, но имай едно наум.

Орукса е чудесно приложение с много възможности. Работи перфектно с оф-лайн карти. Дори да няма покритие на оператора.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот borislav » Нед Ное 04, 2012 12:35 pm

Мики Маус, изтегли си тази. офлайн карта, не е най-подробната, но върши работа.
Изображение
Аватар
borislav

Мнениеот gosh6o » Нед Ное 04, 2012 2:06 pm

Аз пък не ми трябва GPS! Разград е малък и няма как да се загуби човек, пък и gpsа на нокията ми (lumia 610 windows phone 7) е направо за боклука (може да те изгуби адски жестоко)! Но пък бинг мапс е просто прекрасно приложение! Картите са от 2012! Още като пуснаха Windows 8 Developer Preview имаше опция да дадеш мнението си за приложението (имат приложение за карти използващо bing maps ) и им писах да обновят картата на Разград от 2003 до 2012 и ето имам си нови карти :) Имам и 500мв интернет към плана, така че като ми потрябват много подборни карти на мига си имам! Вършат ми работа за разходките из близките гори и села :) Само трябва да си взема едно калъфче и протектор за екрана :)
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот PtD » Нед Ное 04, 2012 5:57 pm

valentin.georgiev написа:Аз съм си качил Orux Maps и съм доволен от приложението.

А за трудните места си има опция да ти създаде офлайн карта. Ако знаеш къде отиваш, нищо не пречи за 15-тина минути търпение да ти свали картинките от онлайн картата предварително. :smokin:
Аватар
PtD

Мнениеот neilor » Пон Ное 05, 2012 1:27 pm

Понеже се разговорихте за Орукс Мапс...

Онлайн картите са от най-различни източници, ползваемите за нас са ГугълМапс - карта, сателит и хибридна, БингМапс (майкрософт) -карта, сателит и хибридна, OpenCycleMap, OpenStreetMap и някои други. От всяка онлайн карта лесно може да се подготви офлайн участък предварително.

За мен основното предимство на Орукс Мапс е възможността да се подготви офлайн карта от военните топографски карти 1:50000. С малко повече четене и труд съм си направил такива карти с размери около 100 км. на основните райони където карам, а когато тръгна за някъде си подготвям карта за района.

Последните версии работят и с отключени карти за Гармин, но тази опция не съм я ползвал.
Също така в последната версия, трака който следваш се чертае с дебела прекъсната линия - много удобно, когато хвърляш бързи погледи към екрана и нямаш време да се вглеждаш в изображението.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот Yavkata » Пон Ное 05, 2012 3:16 pm

neilor написа:
За мен основното предимство на Орукс Мапс е възможността да се подготви офлайн карта от военните топографски карти 1:50000. С малко повече четене и труд съм си направил такива карти с размери около 100 км. на основните райони където карам, а когато тръгна за някъде си подготвям карта за района.

Аз го пробвах това , но ми даваше отклонение от един километър. Пробвах два типа външна калибровка, но пак не стана.
Как успя да ги калибрираш? Качил съм си и приложението на Soviet military map, но то е поорязано и от към мащаб и от към детайли.
Аватар
Yavkata

Мнениеот PtD » Пон Ное 05, 2012 10:38 pm

Вярно, че не ме питаш мен, ама да ти кажа - имат си десктоп приложение (на което даже съм бил бета тестер :emlaugh:), с което се конвертират, примерно от OziExplorer. А пък калибровки за OziExplorer имаше някъде готови.
Аватар
PtD

Мнениеот Yavkata » Вто Ное 06, 2012 8:13 am

Е баш с това приложение действах,с готовите калибровки, по напътствия от Андроидския форум, ама явно трябва да ги калибровам от самия Орукс на телефона, поне си има такава функция.
Аватар
Yavkata

Мнениеот neilor » Вто Ное 06, 2012 8:35 am

Топографските карти ги има в момента на http://www.afanas.ru/mapbase/help
Файловете са по два - един картинка и един .map файл с връзката с координатите. При конверсията с OruxMapsDesktop пищи че няма DATUM - избирате му Pulkovo 1942!
Ето тук http://www.androidbg.com/forum/post269243.html#p269243 съм описал как може от многото картни листове да се направи един голям.

Конвертираните карти са точни, но при грешен datum се получават големи отклонения.
Между другото с ОзиЕксплорер съм калибрирал сканирана хартиена карта - не е трудно и резултатът е много добър.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум