от Gvt333 » Пет Апр 25, 2025 9:55 am
Здравей. Няколко години по темата с ел велосипедите бях - тези не са добре, то се губи смисъла от колезденето. Миналата година, докато бях на почивка в хотела предлагаха EMTB под наем. Жената заспа на обяд и реших да наема и да пробвам. Велинград заобиколен от хълмове. Още в първите 1-2 километра разбрах, че съм бил с тотално грешно мислене. Както всички, не опитали подобен велосипед, мислех, че едва ли не се возиш без да въртиш. След 30на минутки бях на върха на набелязания хълм, доста изморен и целият в пот. Нещо което с нормалното ми колело, щеше да отнеме около може би над час. Да не говоря, че вероятно на няколко пъти в доста стръмна пътечка, щях да съм слизал да бутам. Последваха няколко месеца на борба със себе си, да купя или не EMTB. И така до преди 3 седмици, когато изникна обява в известен сайт, точно това което си бях намислил. Задължително алуминиева рамка, Бош двигател, батерия минимум 625В , въпросното беше с 750В, минимум средна като клас окомплектовка, сносна вилка, Kiox контролер, XL рамка, твърдак и да е малко ползван. Велосипеда беше на 35км. Избрах да не е нов, заради ценовото предимство. Купих го и зачаках уикенда за проба. Живея в Перник и основното каране ми е планина Голо Бърдо и планина Люлин. Реших да го тествам в Люлин. Там доста съм карал с нормалната 29ка и щях да усетя действително разликите. Подкарах го с едно притеснение, че може да се разочаровам. В единя ден купих EMTB на другя ден продадох нормалната ми 29ка. Нея сам си я бях събирал като части с много желание и ми беше паснала топ. За цялото каране, няма да разказвам, но се прибрах ухилен до уши. Баси' кефа е! Елиминираш слизането от колето заради преумора в същото време от теб зависи дали ще ти е яко тегаво или лекичко на краката. Бих го обяснил така - С едно и също усилие и умора на EMTBто минаваш двойно повече километри, като те не са цел. Кефа от колезденето из природата е целта. Тук е момента и да спомена, нещо което много наклони везните в полза на EMTB e дали имаш време за каране. До 2014г карах между 1500 - 3000км на сезон, отделно много плуване и разходки. След това станах семеен, бебе, по застоял живот, натрупване на 15кг отгоре, времето за хобито рязко намаля, после второ дете и т.н. Вече съм на 40г, не съм в добра физическа форма, нямам времето да я държа на ниво. EMTB върна кефа от разспускането сред природата без да се мъча (като човек без добра физическа подготовка) Елиминира бутането по байрите. В същото време се изморявам доста добре и леко полеко ще сваля някое друго килце.
За времето през което се чудех, дали да купя или не. Събрах от всевъзможни източници информация.
Двигател и система: Задължително Бош. Не защото другите отстъпват. Заради подръжка и евентуално намиране на части при нужда. Избягвай Shimano двигател. Компромис Yamaha. Всичко друго е лош избор.
Цялото ми мнение е строго индивидуално спрямо моя живот. В излишни спорове няма да влизам. Написах го с идеята за конкретно мнение в света на EMTB от първо лице.
Байка ми е Cube Reaction Hybrid EXC 2024.