Автобус 66 - греда!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Автобус 66 - греда!!!

Мнениеот TheAnimal » Сря Апр 09, 2014 3:40 pm

@konopr
И аз мисля, че това е най-удачния вариант. То така или иначе, след 13 часа автобус 66 е почти празен.
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Рейтинг: 2000

Мнениеот konopr » Чет Апр 10, 2014 6:17 pm

До колкото гледам дискусията на ФБ страницата на градската ни мобилност се е сфокусирала основно върху тълкуването на съществуващите наредби, което ми прилича на БГ съдебен процес с всичките му абсурди.
Поставих рам въпроса в друга плоскост - доизмисляне на наредба специално за автобус 66 и евентуално подбните нему линии.
Предложих им да разрешат поне след 12:55 включително да може с велосипед за нагоре. Като гледам дискусията се следи от институцията, дано обърнат внимание на предложението ми. Мисля че предложението ми е най-безобидният вариант за евентуален дискомфорт на останалите пътници от превоза на колела по линията 66.
Ако предложението събере поддръжници може да адресираме институцията по по-официален ред - например с моето предложние или подобно предложение например да се разгледат в по-различна светлина линии като 66 и дорзачупването на нормативната рамка за подобни линии.
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот papinu » Чет Апр 10, 2014 8:33 pm

Аз смятам, че усилията и въобще цялата енергия за решаването на този проблем трябва да се насочи в друга посока за да се постигне резултат, който удовлетворява и двете страни - управата на СГТ и пътниците от една страна и ние велосипедистите от друга.
Определят се няколко линии, които ходят до Витоша и някои от кварталите/селата по южния склон на Стара планина и автобусите по тези линии ще се оборудват с външни стойки за велосипеди. Финансирането на такъв проект е извън тази дискусия и не е наша работа. Наличен е достатъчен опит по Европейските проекти ... и не само.
Няма нужда да се открива топлата вода - всички сме виждали как на места са го направили по този начин. За мен това е едно лесно, бързо и не скъпо решение на проблема. Това със сигурност ще допринесе за популяризиране на спорта ни.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот konopr » Чет Апр 10, 2014 9:39 pm

papinu написа:Аз смятам, че усилията и въобще цялата енергия за решаването на този проблем трябва да се насочи в друга посока за да се постигне резултат, който удовлетворява и двете страни - управата на СГТ и пътниците от една страна и ние велосипедистите от друга.
Определят се няколко линии, които ходят до Витоша и някои от кварталите/селата по южния склон на Стара планина и автобусите по тези линии ще се оборудват с външни стойки за велосипеди. Финансирането на такъв проект е извън тази дискусия и не е наша работа. Наличен е достатъчен опит по Европейските проекти ... и не само.
Няма нужда да се открива топлата вода - всички сме виждали как на места са го направили по този начин. За мен това е едно лесно, бързо и не скъпо решение на проблема. Това със сигурност ще допринесе за популяризиране на спорта ни.

Докато дочакаме това да се случи, дори и да бъде одобрено, най-вероятно ще свърши сезона за 2014 г., като познавам светлинната скорост на апарата. Не мога да се качвам с 18 килограмовата мекица до Алеко всеки път, когато реша да направя някое пускане, то за това време човек до Боровец ще се предвижи. Може би пък някой цели масово да засили хората натам...
Иначе що се касае до моето предложение - то е просто и елементарно, и изисква просто някой от "супер заетите" им кадри да напише два реда на български и да ги разпространи сред шофьорите на 66. Поне докато реализират това със стойките...
Аватар
konopr

Мнениеот mentalhead » Чет Апр 10, 2014 10:04 pm

Абе това със стойките на автобус... не знам. Да си окичиш колелото за няколко хилки на стойка, от която може да бъде свалено на някоя спирка за 10 секунди, докато ти си седиш вътре в рейса. Бая смелост се иска за това.
Аватар
mentalhead

Мнениеот konopr » Чет Апр 10, 2014 11:00 pm

А и по линиите към близките част на Стара планина съм чувал, че нерядко пътуват карачи
Аватар
konopr

Мнениеот PtD » Пет Апр 11, 2014 12:25 am

papinu написа:Определят се няколко линии, които ходят до Витоша и някои от кварталите/селата по южния склон на Стара планина и автобусите по тези линии ще се оборудват с външни стойки за велосипеди.

Това добре... но трябва да се отстоява правото да се превозват велосипеди и в останалите линии на градския транспорт.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот papinu » Пет Апр 11, 2014 7:01 am

PtD написа:Това добре... но трябва да се отстоява правото да се превозват велосипеди и в останалите линии на градския транспорт.

Аз доколкото разбрах забраната не е за превозване на велосипед в СГТ, а на предмети по-големи от 1.2м, което веднага можете да се сетите, че засяга всички скиори, отнася се за почти всики бордове. Засяга също така чичкото с корниз или перваз в ръка и т.н. Велосипеда като голям предмет попада под ударите на тази забрана.
Интересно е дали майките/татковци с детски колички са изключение или забраната също се отнася за тях :dontknow:

Допълненеие: А и темата е "Автобус 66 - греда!!!", а не "СГТ - греда!!!"
Т.е. оплакванията са по линия до Витоша.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот windv » Пет Апр 11, 2014 7:38 am

За да бъде изработена някаква обща позиция и подход, сдружение Велоеволюция инициира в сряда среща на клубове и други организирани форми в софийската колоездачна общност, на която да умуваме какво и как да предприемем, за да защитим правата си.

До какво се стигна след тази среща? :)
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот korny » Пет Апр 11, 2014 10:38 am

papinu написа:
PtD написа:Това добре... но трябва да се отстоява правото да се превозват велосипеди и в останалите линии на градския транспорт.

Аз доколкото разбрах забраната не е за превозване на велосипед в СГТ, а на предмети по-големи от 1.2м, което веднага можете да се сетите, че засяга всички скиори, отнася се за почти всики бордове. Засяга също така чичкото с корниз или перваз в ръка и т.н. Велосипеда като голям предмет попада под ударите на тази забрана.
Интересно е дали майките/татковци с детски колички са изключение или забраната също се отнася за тях :dontknow:

Допълненеие: А и темата е "Автобус 66 - греда!!!", а не "СГТ - греда!!!"
Т.е. оплакванията са по линия до Витоша.

По-нагоре в темата е цитирана наредбата, както и навсякъде, където се води този спор и скиори, бордисти, щангисти и т.н. не са засегнати, отнася се само за велосипеди. Пък и на билетчето си пише "право на превоз на 2 броя ръчен багаж с общ размер по 140см" .
Относно идеята със стойките по автобусите...това ще доведе до големи проблеми като се засечем повече от 10тина колоездача за нагоре. Колкото и да сме пичове и да се подкрепяме пак ще е тъпо когато трябва да чакаш по 1ч. за следващия автобус и има вероятност и да няма място на стойките за теб - земи още 1ч. висене. Специално за линия 66 и 93(а и тези за към Стара планина) трябва да си бъде по старому, но с уговорката да не се пречи на туристи (60+) :D , в общи линии да има съображение между ползуващите тези автобуси.
:offtopic: Макар че като гледам уважаемите възрастни как се "съобразяват" с младежите с чанти на гръб в което и да е превозно средство ми се струва леееееко трудно да има разбирателство помежду ни.
Fight the war, FUCK the nor
Аватар
korny

Рейтинг: 1166

Мнениеот mariko » Пет Апр 11, 2014 11:31 am

Единственото що-годе приемливо е да се разреши качване на чисти велосипеди, т.е. не такива, които да изпокалят всичко и всички.
Всякакъв друг тип мерки, даващи предимство на туристи пред колоездачи или обратно, са дискриминативни, поне според мен. Всеки би трябвало да си се качва, когато му дойде реда, а в пиковите часове през уикенда може да се пускат повече коли, за да няма бутаница.
Но нещо не ми се вярва, че СО и СКГТ са дорасли до там.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот konopr » Пет Апр 11, 2014 12:19 pm

Всички които искат автобусите 66 и 93 да станат отново достъпни за байкъри нека дойдат на автостанция "Хладилника " в неделя 13/04/14г от 10:00 ч - Събитие от ФБ - да се съберем пък да видим..
Аватар
konopr

Мнениеот Insight » Пет Апр 11, 2014 1:41 pm

1. Наредбата на СГТ никъде не забранява изрично превозването на велосипеди, нещо повече - има точки, които дори говорят, че е по-скоро разрешено (глоба за нетаксуван велосипед).
2. Някаква лелка от СГТ интерпретира изричното разрешаване на превоза на велосипеди в метрото, като "друг вид забрана" за останалия транспорт, което според Админ е абсолютно необосновано юридически.
3. Някакъв шофьор на автобус третира превозното средство като частна собственост и не допуска велосипедисти с чисти велосипеди (нали така?) в автобуса и потегля ПРАЗЕН.

Ако всичко това е вярно, логичния начин на действие е - жалба със снимки, дата, час, регистрационен номер на автобуса, външен вид на колелата и колездачите....
Отговорът на жалбата, дори да не е положителен, ще даде вече ОФИЦИАЛНО становище на СГТ с име, подпис и печат, а не хвърчащи листчета с неясен произход и становища на лелки, скалъпени между плетката и пасианса.

... никога не съм изпитвал влечение да се качвам в автобус с байк, сега почва да ме хваща мерака...
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот konopr » Пет Апр 11, 2014 2:07 pm

Insight написа:... никога не съм изпитвал влечение да се качвам в автобус с байк, сега почва да ме хваща мерака...

Затова дискусията основно е насочена към излетните линии и по-специално към автобус 66, понеже като цяло повечето хора предпочитат да направят още някое спускане вместо да загубят часове в катерене. Аз лично дори не съм се замислял за други линии освен 66 или тези към Стара планина, за градския транспорт пък да не говорим - в града с колело си е на-добре :beer:
Аватар
konopr

Мнениеот obelix » Пет Апр 11, 2014 2:17 pm

konopr написа:Всички които искат автобусите 66 и 93 да станат отново достъпни за байкъри нека дойдат на автостанция "Хладилника " в неделя 13/04/14г от 10:00 ч - Събитие от ФБ - да се съберем пък да видим..

Може ли линк към събитието (с цел реклама сред фб приятели) ?
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот Insight » Пет Апр 11, 2014 2:40 pm

konopr написа:....

То е ясно за какво е дискусията, обаче усилията трябва да са насочени в правилната посока.
Като гледам целите ви са още ИЗРИЧНИ разрешения, с което най-малкото ще подковете позицията "щом има изрично разрешение, значи във всички останали случаи е забранено" и волните интерпретации на една лелка.

За мен случая е своеволие и некомпетентност на нисши чиновници и/или шофьори на автобуси, а вие се бутате за промени в наредбата... поне така виждам аз нещата.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот PtD » Пет Апр 11, 2014 2:49 pm

Insight написа:За мен случая е своеволие и некомпетентност на нисши чиновници и/или шофьори на автобуси, а вие се бутате за промени в наредбата... поне така виждам аз нещата.

:agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Admin » Пет Апр 11, 2014 3:44 pm

windv написа:До какво се стигна след тази среща? :)

Като аргументи и позиция - до нищо ново. Ясно е, че подобно тълкуване на наредбата според никоя от организациите не е правилно, да не използвам някоя по-силна дума.
Взе се решение първо да се потърси официално среща с ръководството на Центъра за градска мобилност, за да бъде обсъден проблемът и да видим дали подобно тълкуване е позиция на ръководството, или не съвсем; да разберем каква точно е причината за налагане на подобни ограничения за тези линии, с какъв акт са наложени, и ако причината са някакви оплаквания или инциденти, а и каквото и да е друго, ще се опитаме да предложим някакви други решения, които да отчитат интересите на всички ползватели на градския транспорт и в най-лошия случай да ограничават в по-малка степен превозването на велосипеди (например само в определени пикови часове). Още не знам кога ще се проведе такава среща, организационно с нея се зае Велоеволюция, принципно ме поканиха да участвам в нея - стига да съм в София, ще се постарая да го направя. След такава среща, в зависимост от резултатите, са възможни различни варианти.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот subritual » Пет Апр 11, 2014 3:55 pm

Тра-ла-ла.
Не на последно място е и от значение, че всички спускачи се срещат по 2 пъти с бабите- веднъж в рейса и веднъж на пътеките.А в нашата стара Сердика, с ново управление може да се очакват всякакви тълкувания и налагания на мнение.
Препоръчвам на вашите "сформирувания" опит за колаборация с това http://www.sofia-sos.org/index.php/bg/
Нямам актуални наблюдения върху социалните мрежи и кой участва, но имам уважение към горната организация.
Мислете догодина как ще гласувате и как ще убедите бабите си, пък и родителите си.У нас и за едното даунхил се налага доста допълнителен труд(ъпхил).
Аватар
subritual

Мнениеот obelix » Пет Апр 11, 2014 4:56 pm

subritual написа:Не на последно място е и от значение, че всички спускачи се срещат по 2 пъти с бабите- веднъж в рейса и веднъж на пътеките.

Въпроса за съобразяването и толерантноста по пътеките е много важен, но но е тотален :offtopic: тук. Не става въпрос само за спускачите, случва се човек да се прибира или отива с (полу-празен софийски) рейс и при ХС каране и не на Витоша. А в спускането единствената потенциална конфликтна точка на Витоша са 300 метра от бай кръстьо до пътя и под лифта и това се отнсася само за едното от двете трасета.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот konopr » Пет Апр 11, 2014 4:57 pm

Admin написа: ако причината са някакви оплаквания или инциденти

obelix написа:
konopr написа:Всички които искат автобусите 66 и 93 да станат отново достъпни за байкъри нека дойдат на автостанция "Хладилника " в неделя 13/04/14г от 10:00 ч - Събитие от ФБ - да се съберем пък да видим..

Може ли линк към събитието (с цел реклама сред фб приятели) ?

@ Admin: не може заради една или 5 капризни баби, които биха се издразнили и муха да прелети покрай тях и жалбите им да се пуска подобна забрана, касаеща стотици...освен ако чиновника самия не е такава баба...
В нета не намерих нищо за недовлни хора от велосипедите и жалби за 66

@ obelix: До колкото знам няма страница на събитието (може би за да не се вдига прекалено много шум) и се ползва само този линк:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203102166047478&set=a.4345706113275.2169992.1006182624&type=1&relevant_count=1
Аватар
konopr

Мнениеот debono » Пет Апр 11, 2014 7:59 pm

Пичове,

Доколкото разбирам проблемът касае най-вече превозването на велосипед в крайградските автобуси - по специално тези към Витоша и Стара планина. Не знам защо стеснихме дискусията до автобуси 66 и 93 :dontknow: .
Ако ще се прави протест, дайте да искаме либерален режим и за останалите линии от градския транспорт - 98, 64, 122, 69 и т. н. Смятам, че така е справедливо!
Аватар
debono

Рейтинг: 1252

Мнениеот ludaka331 » Пет Апр 11, 2014 8:22 pm

Здравейте колеги.НЕ съм организатор на събитието на Хладилника от 10.00 часа в неделя , но призовавам всички , които могат да отидат , да го направят.Най - малкото , че го правим за себе си.Не бива да позволяваме някой болен мозък да ни забравяна да возим колелетата си в градския транспорт , щом си плащаме за тях .Миналият месец се прибрах от една доста по - напреднала страна от Европа и такъв проблем не съществуваше - нито в трамваи , нито в рейсове , нито във влакове. Благодаря за отделеното време!
ОТКРАДНАТ е Ram Four.x 2011 (бяло,зелено,черно) с Sr Suntour Duro от град София квартал Сухата река. Всеки с информация да ми пише на лс , ще има награда !!!
Аватар
ludaka331

Рейтинг: 1299

Мнениеот Jumpup » Пет Апр 11, 2014 9:15 pm

В неделя ако не съм заминал в командировка и аз ще се присъединя към останалите на спирката нищо че сега съм без колело. Имам чуството, че отворих кутията на пандора с мойте запитвания до някой ``хора`` (не случайно в кавички). Никой не може да възпрепятства младежта да спортува! Трябва да се намери компромисен вариянт. Дали ще пуснат един ранен курс през УЙкенда примерно на 66 и 93 само за велосипедисти в определен час (като е съчетано с работното време на лифта ``Драгалевци`` когато функционира), или ще отпадне изцяло забраната за всички лини това зависи само от нас. И помнете: Не им вярвайте, не се страхувайте, БОРЕТЕ СЕ! :beer:
Аватар
Jumpup

Рейтинг: 1671

Мнениеот Bace_kz » Пет Апр 11, 2014 9:20 pm

Приятели, искам да ви ПОМОЛЯ всичко да мине мирно и културно !
Поздрави и успех, Васко :)
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот Viki bombera » Пет Апр 11, 2014 10:53 pm

Bace_kz написа:Приятели, искам да ви ПОМОЛЯ всичко да мине мирно и културно !

Мхм.. с мир и култура в Българея рядко се постига нещо...
Аватар
Viki bombera

Рейтинг: 1096

Мнениеот Avexcas » Съб Апр 12, 2014 8:11 am

За протеста с байка ли трябва да сме или може пеша?
Други автобуси за каране са 67, 63 ,д!
Avexcas

Рейтинг: 1200

Мнениеот debono » Съб Апр 12, 2014 11:32 am

Bace_kz написа:Приятели, искам да ви ПОМОЛЯ всичко да мине мирно и културно !

ПОДКРЕПЯМ! Ако има простотии, нещата ще се обърнат срещу нас. :smash: :smash:
Аватар
debono

Мнениеот korny » Нед Апр 13, 2014 2:11 am

Честно казано - простотии има налице и нещата са си се обърнали срещу нас :D
Fight the war, FUCK the nor
Аватар
korny

Рейтинг: 1166

Мнениеот debono » Нед Апр 13, 2014 7:49 am

korny написа:Честно казано - простотии има налице и нещата са си се обърнали срещу нас :D

:rofl: :rofl: :rofl: :beer: Дано да не са необратими!!!
Аватар
debono

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум