Защо няма да си купя велосипед от Ram-Bikes

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Защо няма да си купя велосипед от Ram-Bikes

Мнениеот Ивайло » Сря Юни 10, 2015 8:56 pm

maionezata написа:
Gvt333 написа:Гледам и се чудя на хората които защитават RAM....Пре-скъпи велосипеди със скапана окомлектовка. Гаранцията им е ужасна. Уж всичко е ОК, но когато опреш до нея, байка едва ли не, трябва да е стоял в памук. За хубавите окомплектовки, цената е меко казано потресаваща. Известни чуждестранни марки , предлагат що годе същите части за по малко пари. Гаранцята няма да я обсъждам...пишеш на хората в чуждестранен сайт, за проблем в нещото което си купил и те веднага започват да помагат. "пратете ни часта, ще я заменим" . А тук - мрън мрън. Изключвам Cross, за които съм очарован на тема гаранция и подмяна/поправка с проблем в техен байк. Извинявам се за леко грубото отношение, но с малко старание, тези неща могат да се избегна :nono: т!

Я дай няколко примера, поне два. :popcorn:

Може ли аз? :D

Така... RAM

Canyon

Cube

Radon Обърни внимание на цената на това последното - разликата е 50%!!!

То май няма нужда от коментари...
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юни 10, 2015 9:46 pm

https://www.canyon.com/en/shop/informat ... ranty.html

6 години гаранция на всички рамки. :agree: Някой в предишен коментар беше казал, че на РАМ са 2 години...

Само за информация http://www.liteville.de/t/25_29.html Разбира се ценовия клас тук е висок, но те дават 5+5 години. Това е като ако искаш да си купиш да речем уилсет. Всички уилсетове на ДТ са с 2 години гаранция, а на Syntace са 3 + 7. Разбира се ако искаш уилсет на Syntace ще ти излезе 888 евро. ДТ обаче също не са евтини. Но пък на ДТ могат да се намерят намаление и то с по 50 %. В моя случай от 800 евро за уилсет ми излезе 400, но трябваше да си купя за още 30 евро преходник за 15х100 проходна ос предна, защото предната капла дойде с 20х110. Докато при Syntace цената е абсолютно твърда, Но разбира се, ако си тежък или просто гледаш да газиш всички, определено Syntace е едиствения избор, поне за мен. Тегло, гаранция, профил на шината. Не може да се сравняват български компании с западно европейски. Цените, качеството, гаранцията и обслужването са на много различно ниво. Не знам за цените на сервизните услуги как се движат в момента в България, но в Германия ще ви вземат 25 евро само за да ви сменят маслото във вилката и нищо повече. Освен това, днес си оставяш вилката и можеш да си я вземеш след 3 седмици. Такива са условията. Ако не искаш да чакаш и да дадеш пари колкото за 1 л масло, се научаваш сам да си сменяш маслото : ) Така, че цените на услугите са по-високи, цените на частите и готовите велосипеди са по-ниски.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот TonyJ » Сря Юни 10, 2015 11:33 pm

Най-интересното е, че представителя на РАМ се оправдава с Easton, липсата на дистрибутор и т.н. SRAM били друга работа. Все пак клиентът купува готово изделие и въобще не е длъжен да е запознат с производителя на отделните компоненти, дали има дистрибутор в страната или какви са му гаранционните условия. Това са си търговски взаимоотношения между фирмите и не касаят крайния потребител. Не мога да си представя, че реномиран производител ще прави подобни проблеми за една главина. Дори и клиента да я е отварял и да се опитвал да отстрани ПРОБЛЕМА сам, пак трябваше да му я сменят, защото явно е имало проблем след като се е мъчил да го оправи. Или от РАМ смятат, че той е отворил перфектната здрава главина, само защото е искал да изпили някой зъб или да сложи синя грес?
И последно да кажа, че съвсем наскоро бях тръгнал да си купувам RAM Podium за ужасно много пари и сега изпитвам радост, че все пак избрах Scott. Ами този Podium e с капли Notubes ZTR Crest, които виждам, че производителя е сертифицирал за колоездачи до 85 кг. Аз съм близо 100 и ако бях го купил и изкривил капла, най-вероятно щяха да ме претеглят като прасе на пазара и после да ми откажат гаранцията, пращайки ме в КЗП. Как ли щях да се почуствам след плащането на над 6 бона за колело?
TonyJ

Рейтинг: 1360

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Юни 11, 2015 1:14 am

Илиян_Илиев написа:- смениха няколко спирачки еликсир 1

Измях са кат батал. Тия спирачки са такъв боклук че най вероятно са сменили стотици. И всичките други работи като изключим боята си им е задължение да сменят. Особено това с ушите на рамката. А тоя който е измрънкал за боята явно е сбъркал стила. :crazy:
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот kobso1245 » Чет Юни 11, 2015 10:14 am

А тоя който е измрънкал за боята явно е сбъркал стила.

Не е баш така. На 2011-та моделите(аз карах такава НТ2-ка) имаше наистина дефект с боята, падаше с поглед и беше адски грозно. Не говорим за някакви драскотини, причинени от каране, а за сериозно белене(жалко, че не пазя снимки)...
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот b1k3ra » Чет Юни 11, 2015 11:13 am

kobso1245 написа:

Не е баш така. На 2011-та моделите(аз карах такава НТ2-ка) имаше наистина дефект с боята, падаше с поглед и беше адски грозно. Не говорим за някакви драскотини, причинени от каране, а за сериозно белене(жалко, че не пазя снимки)...

На жена ми е от тях. Само от слагане на багажник от тези за покрива, там където се захваща рамката над средното беше цялата издрана. Хем багажника е с пластмасови подложки там и на други рамки не е правил проблем.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Юни 11, 2015 11:29 am

b1k3ra написа:
kobso1245 написа:

На жена ми е от тях. Само от слагане на багажник от тези за покрива, там където се захваща рамката над средното беше цялата издрана. Хем багажника е с пластмасови подложки там и на други рамки не е правил проблем.

При това положение съм съгласен.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот halfdone » Чет Юни 11, 2015 11:55 am

На Рам Ам единичката 2011, боята ми падаше при подпиране на колелото на дърво. На първата Ам-2ка 2012 положението беше по-добро, на втората Ам 2-ка 2013 нямах забележки към боята. Сега не знам какво е положението, но би трябвало да са добре, ако съдя по моя опит. :)
Продавам : .
Аватар
halfdone

Рейтинг: 2000

Мнениеот Илиян_Илиев » Чет Юни 11, 2015 5:46 pm

Единствено тогава имаше проблем с боята, по-конкретно с гланц покритието, на матираните рамки нищо им нямаше. Разбира се след това проблема е решен и това е част от миналото, споменах го просто като пример, а някой се хванаха за него като .... хайде няма нужда.
РАМ досега винаги са били коректни и е изненада за мен тоя случай, така че нека не бързаме с мненията. Видях по-горе, че техен представител е обещал да публикува решението на КЗП по случая и като цяло края на цялата тая история. Нека не забравяме, че всички сме хора и грешим понякога, затова има институции които да решат кой крив, кой прав!
Илиян_Илиев

Рейтинг: 1220

Мнениеот TonyJ » Чет Юни 11, 2015 7:50 pm

КЗП не може да вземе решение в полза на едната или другата страна, нито да принуди РАМ да си изпълнят ангажимента. КЗП може само да издаде предписание, но единствено съдебната система има право да застави производителя или търговеца да си свърши работата. КЗП може и да глоби продавача ако се докаже, че има лоша търговска практика, но това пак не решава проблема на клиента. А заяждането за една главина си е просто дребнавост, каквото и да си говорим. Надали има нормална западна компания, която да постъпи по подобен начин с клиент. Имаме много да учим как се прави бизнес и че не може да си винаги на плюс. Понякога се налага да преглътнеш и дребни загуби, дори и незаслужено. Защото ако тази тема откаже 10 клиента на РАМ от бъдеща покупка, загубите им ще са в пъти повече от скапаната главина.
TonyJ

Мнениеот victortrt » Чет Юни 11, 2015 8:42 pm

TonyJ написа: Понякога се налага да преглътнеш и дребни загуби, дори и незаслужено. Защото ако тази тема откаже 10 клиента на РАМ от бъдеща покупка, загубите им ще са в пъти повече от скапаната главина.

+++
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот xcII » Чет Юни 11, 2015 8:46 pm

.. Защото ако тази тема откаже 10 клиента на РАМ от бъдеща покупка, загубите им ще са в пъти повече от скапаната главина.

казват, че лоша реклама нямало.. :8D:

Струва ми се, че тая тема помага и на едната и на другата страна, по принципния въпрос що е гаранция и обслужване:

На потребителите на планински байкове да "ъпгрейднем" байковете за единица пара а на РАМ да се ъпгрейдне като "производител" и търговец на байкове.

Рядък пример на win-win ситуация, без да броя и страничния ефект други родни производители да си направят изводи :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Юни 11, 2015 10:14 pm

halfdone написа:На Рам Ам единичката 2011, боята ми падаше при подпиране на колелото на дърво. На първата Ам-2ка 2012 положението беше по-добро, на втората Ам 2-ка 2013 нямах забележки към боята. Сега не знам какво е положението, но би трябвало да са добре, ако съдя по моя опит. :)

Като цяло боята на RAM-ките никога не е била от най-издържливите, но за сметка на това винаги са предлагали доста голям избор от цветове, комбинации.... едното за сметка на другото :P
Повечето големи производители имат 2-3 разцветки на сезон и това е!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Slade » Чет Юни 11, 2015 11:40 pm

Аз съм съвсем нов клиент на Рам и колелото ми не е от евтините.
Тази тема е доста поучителна и определено ще ме накара да съм нащрек при евентуални проблеми в бъдеще (дано не се случват).
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Милан Миланов » Пет Юни 12, 2015 7:28 am

Здравейте,

Реших да оттегля жалбата до КЗП. Предполагам, че ще бъда обвинен в непоследователност. Имам някои съображения. При това стечение на обстоятелствата вероятността вината изцяло да падне върху оторизираният дилър е много голяма. В хода на събитията стана ясно, че търговските взаимоотношенията между Рам и дилърът не са изяснени. Това е много удобно за Рам. Типичен пример е конкретният случай. Естествено, много по- удобно и изгодно е да бъде жертван имиджът на един трудно оцеляващ сервиз/дилър, отколкото този на „голям“ производител като Рам.

След всичко казано се налага изводът, че Рам не са лоялни към своите клиенти и бизнес партньори. За съжаление това е фирмена политика. Не очаквах такова поведение, което е недостойно и не прави чест на фирма имаща претенции за определени позиции на българският и международен пазар. В допълнение, Рам е спонсор на много състезания, отделя определени средства, поддържа отбор (доколкото съм информиран) и същевременно най- дребнаво се заяжда за гаранционен дефект. Такова поведение ли следва да очакваме от Рам? Дали случай като моят няма да се повтори с някой от вас? Едва ли вече някой може да ме убеди, че мога да се доверя на Рам.

Не купувайте от Рам. Винаги съм избирал стоки произведени в България, колкото и малко да е българското участие в случая. С моята покупка съм помогнал за осигуряване на работа и заплата на поне един български работник/служител на фирмата. Бих го правил винаги при нормални обстоятелства.

Благодаря на всички за чудесните коментари и съвети!

Поздрави,
М. Миланов
Милан Миланов

Рейтинг: 1300

Мнениеот donpeev » Пет Юни 12, 2015 8:48 am

Колега, защо оттегляш жалбата само не разбрах? Трябваше да отстояваш до край...
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот maldini » Пет Юни 12, 2015 9:07 am

Основният въпрос беше дали е разглобявана главината или не ??? Теб не те интересуват взаимоотношенията търговец-производител. Имаш работа само с търговеца !!!
maldini

Рейтинг: 1220

Мнениеот Ивайло » Пет Юни 12, 2015 10:22 am

Милан Миланов написа:При това стечение на обстоятелствата вероятността вината изцяло да падне върху оторизираният дилър е много голяма.

Да, най-вероятно е така да се случи и това е естествено. Според Закона за защита на потребителите търговецът е отговорен за приемането и изпълнението на рекламациите. Клиентът има право да получи здрав и работещ продукт без да го интересува кой точно по веригата ще отстрани дефекта. Като си купувам китайска кафемашина от българската верига "Х", после я връщам обратно в магазина като дефектира, а не я пращам в Китай. :)

Отделен е въпросът, че ако имате и допълнителна, т. нар. търговска гаранция, в нея производителят може лично да се е задължил да поправи стоката, но и тогава рекламацията пак се предявява пред търговеца. Изобщо, във всички случаи Вашите претенции могат да са само срещу търговеца, а от там нататък как той ще се оправя с производителя си е негов проблем. Така че не го жалете, а си искайте да получите здрав велосипед. Търговците затова са търговци за да носят подобни рискове.
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот antonpc » Пет Юни 12, 2015 11:01 am

Юнаците от:
Милан Миланов написа:един трудно оцеляващ сервиз/дилър
няма ли да мъцнат нещо? :popcorn:
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот Plamen_EM » Пет Юни 12, 2015 7:01 pm

:) Тук май доста хора се правим, че не виждаме слона в РАМ.
РАМ не е това, което беше. От година и половина - две, там не работи нито един човек, който да има някаква връзка с велосипедите и колоезденето.
А, работи един - този който боядисва рамките.
Това е от създателите на РАМ:
11390137_1630675197146791_3511907586093893651_n.jpg
11390137_1630675197146791_3511907586093893651_n.jpg (119.8 KiB) Прегледано 4253 пъти
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот skulboy » Съб Юни 13, 2015 10:39 pm

Много ми е интересно, когато толкова много и смело хвалят дадена марка велосипеди и накрая само 1 случай може да те откаже, не защото "ай понеже някъф тука се е осъмнил, ще купа онова, а не т'фа", а заради факта, че "търговеца" се е осрал (с извинение) и то до ушите, отделен въпрос е, че случая не вярвам да е толкова критичен върху финансите им, на фона на това, което печелят. Прочетох цялата тема (беше ми интересно :popcorn: ) и просто отново се убедих във българщината, дори и във тази така рекламирана и "известна" марка велосипедни.
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Мнениеот Morpher » Нед Юни 14, 2015 12:28 pm

Plamen_EM написа::) Тук май доста хора се правим, че не виждаме слона в РАМ.
РАМ не е това, което беше. От година и половина - две, там не работи нито един човек, който да има някаква връзка с велосипедите и колоезденето.

Мисля, че не е така, защото познавам един от механиците им, а доколкото знам и другите карат ;)
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот windv » Нед Юни 14, 2015 12:32 pm

Morpher написа:

Мисля, че не е така, защото познавам един от механиците им, а доколкото знам и другите карат ;)

Механиците са супер пичове, но от тях нищо не зависи , което е свързано с тая тема...
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот Morpher » Нед Юни 14, 2015 1:09 pm

Така е, но мнението беше обобщаващо...
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот Plamen_EM » Нед Юни 14, 2015 9:14 pm

:) Мнението ми, си е мнение мое си. Всеки може да си го тълкува, както пожелае.
Защото и този, който отговаря тук от името на РАМ и той е с велосипед на снимката. Но знаете ли, че всъщност случката предмет на тази тема, е доста по-прозаична и показателна?
Защото, това което и двете страни премълчават е, че:
Клиентът си купува РАМ.
Той се троши.
И от РАМ му отговарят:
А! Търси си гаранцията от ДРАГ.
:roll2:
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот TheUndertaker » Пон Юни 15, 2015 10:49 am

:offtopic: Верно в тая фирма са взели да не карат велосипеди.... Като гледам продуктовия им мениджър, как е завършил на 8-мо на обиколката и като направиш просто търсене в този сайт: http://www.mtb-bg.com/index.php/search? ... phrase=all
Малко нещата от по-горе миришат
Аман от хора, които слагат личните си интереси и плюят наляво-надясно ...., защото така е угодно
Да живее и потребителската ни култура, ясно изразена в цялата тема.
Мдам жалко, наистина!
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот Antares » Пон Юни 15, 2015 1:07 pm

Това е странно. Щото с един адаш от маркетинга им обикаляхме Доспат... С друг служител съм карал на няколко перпендикулярни... Та въпросния служител по мое лично мнение работи сериозно с цел подобряването на положението там, макар и по някои теми да имаме различия, Жоре :P
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Plamen_EM » Пон Юни 15, 2015 3:04 pm

:)

[url]http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=133941&hilit=родно+срещу+чуждо+производство[/url]

Помните ли тази тема?
От нея е видно (освен, че съм простак), че в общи линии аз срещу всички защитавам българското и по-специално РАМ.
Да де, ама тази тема е от преди две години. За две години доста вода е изтекла, освен дето Antares си е купил РАМ, а не ТРЕК. :)
Някак все ви бяга цялостната картина, а гледате да се хващате за думите. Няма лошо, това е форум, лафим си ...
Знаете ли как е създаден РАМ?
Знаете ли кои са хората създали РАМ?
Знаете ли колко от тях все още работят в РАМ?
Колко пъти сте ходили, там където се произвеждат РАМ-овете?
Знаете ли, че счупената главина е Easton?
Знаете ли кой е представител на Easton в България?

Не на осмо място, а ако ще на първо с ден преднина да е завършил, как ще отговориш на някого, на когото се е счупил РАМ-а да си търси гаранцията от ДРАГ ?!

Разбира се, аз се извинявам на момчето и изобщо не ми минава през акъла, че този гениален отговор е измислен от него.

Та така, гледайте цялостно картината. А на кого на какво му мирише ...
Аватар
Plamen_EM

Мнениеот Gvt333 » Вто Юни 16, 2015 2:33 pm

Отговор и на въпросите ти - НЕ. Нищо не знам. Знам само , че аз като обикновен потребител даващ 4-5 минимални заплати в България за планински байк искам да има:

Добро качество
Добро обслужване
Отлична политика на тема гаранция
И понеже много народ реве , че трябвало да се подкрепя българското......бих го подкрепил , но да си заслужава. На този етап RAM е всичко друго , но не фирма която бих подкрепил. За жалост не предлагат конкуренти цени и гаранция. :crazy:
Gvt333

Рейтинг: 1402

Мнениеот veskoz » Вто Юни 16, 2015 3:26 pm

Разбирам да е зима...
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум