За АМ като "стил"... пак!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот did » Вто Фев 12, 2008 1:58 pm

codename47 написа:http://yedda.com/questions/kingfisher_cycle_trail_3504921212429/

General definition for an all-mountain bike would be: 5"-6" front and rear travel on a pedal friendly platform

демек, според тая дефиниция, AM е вид велосипед.

очевидно може да се говори и за AM трасе.

значи можем спокойно да дефинираме стилът АМ като "Каране на АМ велосипед по АМ трасе" :D
Съответно АМ велосипед е вид велосипед, с който се кара АМ, а АМ трасе е трасе, по което с АМ велосипед се кара в стил АМ.

Вече и на мен ми стана ясно.

Като стил, АМ трябва да се отличава от XC и от FR и от DH, което налага допълнителна класификация:

АМ се дели на няколко подстила:

1. XAМ - екстремен Ам. При него се кара на практика FR, но с колело, което не става за FR. Резултатът е чупене и чести смени на компоненти и постоянно захранване на велоиндустрията с нови постъпления, което го прави любим на маркетинговите спецове в големите компании, производители на велосипеди.

2. Надолнищен АМ. При него човек, който не умее да спуска добре, и по тая причина не смее официално да се нарече спускач, тика/кара колело криво-ляво нагоре и после се спуска както си може надолу. Задължително е носенето на фотоапарат, по възможност - DSLR. При този стил също се чупят повече части и от XC, и от DH, понеже нещата не се ползват по предназначение, което го прави любим на маркетинговите спецове в големите компании, производители на велосипеди. Този стил не трябва да се бърка с Крос-Кръчми, който си е съвсем отделен стил и няма нищо общо нито с АМ, нито с XC, нито с нищо. Той си е отделна вселена.

3. Скоростен АМ. При него човек, който всъщност иска да се придвижи бързо от точка А до точка Б в планината с колело, но не е наясно как това може да стане най-добре, вместо да си купи леко колело, си е взел някакво "универсално" и пухти като парен локомотив с него по планинските нагорнища. Постепенно започва да разбира, че в повечето случаи килограмите на колелото и надеждността на компонентите са по-важни от мекичкото возене и започва непрекъснато харчене напари за ъпгрейди, с цел олекотяване. Това постоянно правене на ъпгрейди прави този стил любим на маркетинговите спецове в големите компании, производители на велосипеди, понеже им гарантира постоянни постъпления.

Има и още подстилове. Общото между тях е, че има планина, колоездач, който не знае какво иска, колело, което еднакво добре става (не става) за катерене и спускане и щастливи маркетингови спецове в големите компании, производители на велосипеди.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Вто Фев 12, 2008 2:25 pm

:D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kibikoff » Вто Фев 12, 2008 2:46 pm

did :bowdown: :bowdown: :D

а как би определил стила на каране на Наката и Боби??? :dunno: :dunno:
По-конкретно, едно тяхно клипче (спущане по стълби), което коментирахме не отдавна :bigeyes: :bigeyes: :beer:
kibikoff

Мнениеот did » Вто Фев 12, 2008 2:54 pm

kibikoff написа:а как би определил стила на каране на Наката и Боби???

това е най-обикновена накавщина и бобевщина. понеже тия двамата карат така, както само те знаят да карат, няма начин да ги турим в който и да е стил.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kotka12 » Вто Фев 12, 2008 3:30 pm

:bowdown: :bowdown: :bowdown:
did style
:beer:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот stroker » Вто Фев 12, 2008 6:01 pm

did написа:
codename47 написа:http://yedda.com/questions/kingfisher_cycle_trail_3504921212429/

General definition for an all-mountain bike would be: 5"-6" front and rear travel on a pedal friendly platform

демек, според тая дефиниция, AM е вид велосипед.

очевидно може да се говори и за AM трасе.

значи можем спокойно да дефинираме стилът АМ като "Каране на АМ велосипед по АМ трасе" :D
Съответно АМ велосипед е вид велосипед, с който се кара АМ, а АМ трасе е трасе, по което с АМ велосипед се кара в стил АМ.

Вече и на мен ми стана ясно.

Като стил, АМ трябва да се отличава от XC и от FR и от DH, което налага допълнителна класификация:

АМ се дели на няколко подстила:

2. Надолнищен АМ. При него човек, който не умее да спуска добре, и по тая причина не смее официално да се нарече спускач, тика/кара колело криво-ляво нагоре и после се спуска както си може надолу. Задължително е носенето на фотоапарат, по възможност - DSLR. При този стил също се чупят повече части и от XC, и от DH, понеже нещата не се ползват по предназначение, което го прави любим на маркетинговите спецове в големите компании, производители на велосипеди. Този стил не трябва да се бърка с Крос-Кръчми, който си е съвсем отделен стил и няма нищо общо нито с АМ, нито с XC, нито с нищо. Той си е отделна вселена.

3. Скоростен АМ. При него човек, който всъщност иска да се придвижи бързо от точка А до точка Б в планината с колело, но не е наясно как това може да стане най-добре, вместо да си купи леко колело, си е взел някакво "универсално" и пухти като парен локомотив с него по планинските нагорнища. Постепенно започва да разбира, че в повечето случаи килограмите на колелото и надеждността на компонентите са по-важни от мекичкото возене и започва непрекъснато харчене напари за ъпгрейди, с цел олекотяване. Това постоянно правене на ъпгрейди прави този стил любим на маркетинговите спецове в големите компании, производители на велосипеди, понеже им гарантира постоянни постъпления.

Има и още подстилове. Общото между тях е, че има планина, колоездач, който не знае какво иска, колело, което еднакво добре става (не става) за катерене и спускане и щастливи маркетингови спецове в големите компании, производители на велосипеди.

Хахахаахаххаа защо ли точки 2 и 3 доста точно описват моя стил на каране......особено факт че не мога да се спускам как си требе и просто гледам да се псуна по някакв начин.....
хахахахах евала много точно :rofl: :rofl: :rofl:
ах защо ли,ах защо ли пием кофти анаболи..... :offtopic:
stroker

Рейтинг: 1842

Мнениеот Sharky™ » Вто Фев 12, 2008 6:24 pm

:drunk:
Sharky™

Рейтинг: 1222

Мнениеот sss » Вто Фев 12, 2008 6:36 pm

kotka12 написа:
bikerider написа:а какво е FR като стил? :popcorn:

дай една шепа пуканки и ще ти кажа :D

така /извинявам се, че пиша с пълна уста :D /
ФР е стил, който се състои в намиране на новострояща се СЗ улица.
оттам намираш едно по-издигнатичко място
слагаш фулфейс
и скачаш на плоско
снимаш се
и показваш снимката
нещо неясно ;)

Въйййй аз верно съм запо4нал като луд фриирайдър да карам. :idea: А как се бях смлял на стълбите пред строителния... :beer:
Каската не е само за красота ;-)
Аватар
sss

Рейтинг: 1837

Мнениеот vatakov » Вто Фев 12, 2008 10:18 pm

След всичко изписано до тук, може да се обобщи, че :

АМ определено не е стил на каране!

АМ велосипедите и компонентите са с по-широка област на приложение, т.е. един АМ компонент/велосипед е с компромисни характеристики (тегло здравина или геометрия на велосипеда и др.) с цел едно универсално колело, с което могат да се карат почти всички стилове в планината.
Но това на всеки е трябвало да му стане ясно, особено след като е прочел "кратката статийка" на Admin. :D

А м/у ХС и FR най-допада да е агресивното ХЦ :confused:

@All :beer:
Продавам: Рамка за dual slalom/4X; Педали Azonic Accelerator
Аватар
vatakov

Рейтинг: 1765

Мнениеот taurus13 » Чет Фев 21, 2008 11:01 am

Аз затова тоя път си купих леко колело с твърда задница, щото разбрах че не изпитвам голям кеф да летя брониран надолу, а предпочитам приятни спортни разходки из красива природа. Към АМ рамките с двойно окачване винаги съм бил недоверчив - хем се тежки за ХС, хем не стават за ДХ. Другото което ме увлича е ФР и то заради техничността на спускне, не за скоростта, но ще спестя още пари и ще си купя и спец. коело за това, щото след последния опит да правя това с мойто колело имаше кофти поражения на задния дерайльор. Та по-добре две по-специализирани колела, отколкото едно уж АМ.
Аватар
taurus13

Мнениеот ACID BURN » Чет Фев 21, 2008 11:12 am

Значи това за колелата е мн относително, щото аз мога да си катеря с 15 кг колело без никакъв проблем.Говорим за Спринт аполон.Ако си истински "карач" винаги ще можеш да караш нагоре яко с АМ и да се спускаш яко с АМ.Аз много искам да си взема АМ или новия ендуро на РАМ, защото въпреки че ще са около 14 кила, което е с едно кило по-леко от аполона, ще мога да карам супер яко нагоре, желанието ми да си вземе някое от тея колела е причината да имам по голям уют при спускане.Научих се да спускам с твърдак, но ми писна вече да карам с такава скорост-15-25 км/ч.
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот bikerider » Чет Фев 21, 2008 11:39 am

ACID BURN написа:да се спускаш яко с АМ

Бффф... :fight:
Аватар
bikerider

Мнениеот Мъро » Чет Фев 21, 2008 12:09 pm

Ей, 15-25... Фитнес Туър!
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот ACID BURN » Чет Фев 21, 2008 10:44 pm

говорим за такава скорост при оптимално добри условия.Демек без камани да има виражчета и да няма мн препятствия иначе...... :)
Аватар
ACID BURN

Мнениеот bikerider » Чет Фев 21, 2008 11:53 pm

Оптимално добри условия? :dunno:
Яко спускане? :dunno:
За MTB ли говорим или съм объркал раздела? :dunno:

Не мисля, че с АМ колело е възможно каквото и да е яко спускане. Ако не ми вярваш иди някъде да се спуснеш яко. Да речем на Сопот. И си направи преди това застраховка.

АМ колелото си е АМ колело. И толкова.
Аватар
bikerider

http://wheelworld.com/itemdetails.cfm?catalogId=39&id=49

Мнениеот Sp3c7r3 » Пет Фев 22, 2008 12:01 am

ACID BURN кара ХС но е с душа на спускач :) :beer: :agree:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Re: http://wheelworld.com/itemdetails.cfm?catalogId=39&i

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 12:15 am

:):agree:
Аватар
bikerider

Re: http://wheelworld.com/itemdetails.cfm?catalogId=39&i

Мнениеот ACID BURN » Пет Фев 22, 2008 12:44 am

Sp3c7r3 написа:ACID BURN кара ХС но е с душа на спускач :) :beer: :agree:

Не аз карам хц ама искам да е някак си по-раздвижено, по-универсално.
Аватар
ACID BURN

Мнениеот did » Пет Фев 22, 2008 11:27 am

bikerider написа:Оптимално добри условия? :dunno:
Яко спускане? :dunno:
За MTB ли говорим или съм объркал раздела? :dunno:

Нищо не си сбъркал. За 90% от карачите тук, каране в планина означава каране 1000000 пъти по едни и същи, добре направени и познати до болка пътеки в планина. Демек, знаеш какво ще има след всеки завой; знаеш колко е отъпкан виража; знаеш, че ако заобиколиш тоя камък отляво, ще се натресеш на следващ, затова го заобикалят отдясно... Такива са карачите по тепето; такива са повечето от карачите по витошките пътеки; такива са ония бургазлийчета, които си правят пътеки с виражи, за да карат; такива са градските карачи; такива са дропаджиите... даже шосейното каране е по-непредсказуемо и изисква повече бързи преценки от тяхното каране.

Това са много смислени тренировки за МТБ, но не е планинско каране, не е МТБ. Следователно не е нито ХС, нито АМ, нито нищо подобно. Това са просто тренировки. Истинското планинско каране не влиза в никакви "стилове", понеже всеки маршрут е различен и непредсказуем.

та... чудно ми е, как хора, които всъщност не карат МТБ, спорят в какъв МТБ стил карат :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 11:29 am

A ако караш рядко и забравяш пътеките, брои ли се за MTB :D
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 11:31 am

@did: Малко си краен. Колкото хора има, толкова и разбирания за MTB.

Аз посочих на ACID BURN, че "яко спускане" означава това, което той разбира под "яко спускане" само за него. И нищо повече. Не мисля, че е нужно да законодателствуваме какво е точно MTB, щото сам знаеш, че няма да стигнем доникъде.
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пет Фев 22, 2008 11:37 am

bikerider написа:@did: Малко си краен.

много съм краен даже, истински провокатор. мъча се да ви лазя по нервите. дано съм успял. :D

PtD написа:A ако караш рядко и забравяш пътеките, брои ли се за MTB :D

разбира се! особено за изкуфели чичковци като мен, теб и тоягата, за които даже ходенето до тоалетната е като търсене на път в лабиринт.
Последна промяна did на Пет Фев 22, 2008 11:39 am, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот 4getcredo » Пет Фев 22, 2008 11:39 am

did написа: ...
Това са много смислени тренировки за МТБ, но не е планинско каране, не е МТБ.
:agree:

Мъдро! Мъро може и това да прибави към подписа си :D. Аз щях да го направя, ако не ме беше изпреварил още при предишната дефиниця ;) :beer:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 11:42 am

did написа:мъча се да ви лазя по нервите. дано съм успял. :D

Точно днес с това слънце в София малко трудно ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот zero knowledge » Пет Фев 22, 2008 11:44 am

did написа:За 90% от карачите тук, каране в планина означава каране 1000000 пъти по едни и същи, добре направени и познати до болка пътеки в планина. Демек, знаеш какво ще има след всеки завой; знаеш колко е отъпкан виража; знаеш, че ако заобиколиш тоя камък отляво, ще се натресеш на следващ, затова го заобикалят отдясно...

Звучи(ш) много скучно. Дъртак. Или може би си отегчен и ти се кара?
Дано да е последното :D
19.6.16.6
Аватар
zero knowledge

Мнениеот kotka12 » Пет Фев 22, 2008 11:46 am

всеки сам поставя собствените си лимити
всеки /би трябвало/ са да знае какво МОЖЕ
и да се стреми да кара близо до ръба на възможностите си
с цел максимално удоволствие
и постепенно разширяване на границите на уменията си
това, което за един е ракетно спускане, за друг е лесно
:dunno:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот did » Пет Фев 22, 2008 11:48 am

zero knowledge написа:
did написа:За 90% от карачите тук, каране в планина означава каране 1000000 пъти по едни и същи, добре направени и познати до болка пътеки в планина. Демек, знаеш какво ще има след всеки завой; знаеш колко е отъпкан виража; знаеш, че ако заобиколиш тоя камък отляво, ще се натресеш на следващ, затова го заобикалят отдясно...

Звучи(ш) много скучно. Дъртак. Или може би си отегчен и ти се кара?

:D искам си Накатаааааа! :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Вилката » Пет Фев 22, 2008 11:48 am

Т'ва, че няма стил АМ в световната купа и олимпиадите не означава, че няма такъв стил изобщо. Хубаво изчетох кой какво мисли, но някакси май тия, които смятат, че няма такъв стил, говорят за трасета за колоездене, тествани и минавани хиляди пъти. В реалната планина може и да наречем някакъв вид колоездене с АМ. Когато тръгнеш от т.А и катериш 1000 метра денивелация до т.Б, минаваш през асфалт, черен път, планински пътеки... после спускаш по друго трасе същите 1000 метра, да речем 20 минути сериозно спускане, но без големи скокове и дропове...
Е, аз карам така, къф е тоя стил??? :dunno:
Не е ли по-лесно вместо Road XCountry No Drop&Jump DH & light FR да кажа простичкото "Аз карам АМ"???
Аватар
Вилката

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 11:49 am

zero knowledge написа:Звучи(ш) много скучно. Дъртак. Или може би си отегчен и ти се кара?

Сигурно вали :D

@Вилката: дефинирай моля "сериозно спускане" с точни и ясни понятия. С катеренето няма проблем, върти се и се носи. ОК. И като стигнем до спускането се вижда, че АМ значи "катеря се догоре и лека-полека слизам долу". Всеки разбира AM както на него му звучи най-добре, затова няма стил АМ.
Аватар
bikerider

Мнениеот Вилката » Пет Фев 22, 2008 11:55 am

bikerider написа:@Вилката: дефинирай моля "сериозно спускане" с точни и ясни понятия.

Бърза загуба на височина натоварваща спирачките на максимум (да речем). Другото го поописах вече...
Аватар
Вилката

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум