Въпрос за GPS Garmin.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Въпрос за GPS Garmin.

Мнениеот Сашо » Пет Май 21, 2010 10:01 pm

Veskoz, сега е момента да го смениш с друг модел. От Геотрейд няма да те питат защо или пък да те бавят.
Но гаранцията при всички положения не започва да тече от начало.
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот veskoz » Сря Май 26, 2010 4:05 pm

Току що ми звъннаха... ще ми дават нов. Което от една страна ме радва, но от друга ми става лошо. Незнаен проблем с елементарно, но неправилно решение. Е... поне са коректни, но занапред мисля да си го нося постоянно и при следващ дефект - смяна.
Благодаря на всички! :beer:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Сря Май 26, 2010 11:19 pm

Наплашен от проблемите с Дакотите, се сдобих с един Орегон 450 и засега две седмици всичко е ок. Надявам се да няма проблеми и занапред!
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот veskoz » Чет Май 27, 2010 5:02 pm

Сашо написа:Но гаранцията при всички положения не започва да тече от начало.

Така и се получи. Странно... нов продукт - стара гаранция. Разбирам да е отремонтиран и да има 6 месеца гаранция като сервизиран уред, но нов с оставащата е... тъпо. :crazy: Ако се пре*бе пак - 60cs :agree:

п.п. Напред съм, единствено, с версия 5.20 на OFRM :D
Аватар
veskoz

Мнениеот Сашо » Чет Май 27, 2010 10:05 pm

По този повод изчетох Закона за защита на потребителите и никъде не срещнах подновяване на гаранцията при подмяна на стоката.
Според гаранционната карта новия ти GPS е закупен на старата дата като предишния. А срока за регистрация на OFRM е 60 дни от датата на покупката...
Изпипали са си нещата. За това съпорта им се казва Отдел за борба с организираните клиенти. :D
Ако искаш ще ти изпратя новата версия като излезе.
Аватар
Сашо

Мнениеот heep » Пет Май 28, 2010 4:19 pm

въпрос за NDrive...
знаете ли как се вкарват маршрутите, тоест gpx файловете, в Ndrive...?

а всъщност Garmin за Android има ли?

10X
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот uko » Пет Май 28, 2010 11:36 pm

аз също имам едно питане...колко МБ е последната версия на ОФРМ? Аз си ползвам един старичък черно-бял Etrex, но му изтрих картата..лошото е, че вече няма абонамент, а няма и карта памет. Сложил съм BG Mounties-а, но с него можеш само в някои планини(но пък за тях е супер!)..ето, мислех утре към Стара Планина да се засиля, но...кво ше правя с карта за Рила там :D :D :D
та, колко са новите карти на ОФРМ? Идеята ми е да слагам само някои части, тъй като имам само 20мб памет.
uko

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Съб Май 29, 2010 8:56 am

heep написа:а всъщност Garmin за Android има ли?

Още не съм намерил.

За Андроид си позволявам да ти обърна внимание на OruxMaps - може да импортнеш руските топографски карти в него, a също и gpx файлове :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот hrissim » Съб Май 29, 2010 11:49 am

uko написа:аз също имам едно питане...колко МБ е последната версия на ОФРМ? Аз си ползвам един старичък черно-бял Etrex, но му изтрих картата..лошото е, че вече няма абонамент, а няма и карта памет. Сложил съм BG Mounties-а, но с него можеш само в някои планини(но пък за тях е супер!)..ето, мислех утре към Стара Планина да се засиля, но...кво ше правя с карта за Рила там :D :D :D
та, колко са новите карти на ОФРМ? Идеята ми е да слагам само някои части, тъй като имам само 20мб памет.

35 мегабайта е цялата - версия 5.11 Topo Lat. Картата без хоризонталите.
Те са отделно още 16.
:peace:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот Daniel Panev » Нед Май 30, 2010 8:06 am

hrissim написа:
uko написа:аз също имам едно питане...колко МБ е последната версия на ОФРМ? Аз си ползвам един старичък черно-бял Etrex, но му изтрих картата..лошото е, че вече няма абонамент, а няма и карта памет. Сложил съм BG Mounties-а, но с него можеш само в някои планини(но пък за тях е супер!)..ето, мислех утре към Стара Планина да се засиля, но...кво ше правя с карта за Рила там :D :D :D

35 мегабайта е цялата - версия 5.11 Topo Lat. Картата без хоризонталите.
Те са отделно още 16.
:peace:

Позволявам си да обърна внимание че последната версия е 5.20 :beer: TOPO ML е точно 81.4 Mb
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот heep » Нед Май 30, 2010 3:45 pm

PtD написа:

Още не съм намерил.

За Андроид си позволявам да ти обърна внимание на OruxMaps - може да импортнеш руските топографски карти в него, a също и gpx файлове :agree:

мерси много, качих го но откъде да взема актуална карта за него???
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот mulltex » Вто Юни 01, 2010 12:17 pm

причината да няма е тъй като Гармин неофициално спряха да поддържат GarminXT - навигационния софтуеър за Windows Mobile и Symbian.
Ако желаеш да имаш телефон на който може да пуснеш карти на Гармин, единствения легален вариант за момента е да си закупиш някой от телефоните на Гармин-Асус, които според спецификацията използват Андроид.

На мен ми е любопитно дали не може с не много играчка да се свали това Garmin приложение, което работи на Garmin-Asus и да вземе и да се стартира на друг Андроид телефон. :)
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот PtD » Вто Юни 01, 2010 3:48 pm

mulltex написа:На мен ми е любопитно дали не може с не много играчка да се свали това Garmin приложение, което работи на Garmin-Asus и да вземе и да се стартира на друг Андроид телефон. :)

Най-вероятно може... Но откъде да вземем Garmin-Asus?
Аватар
PtD

Мнениеот mulltex » Вто Юни 01, 2010 6:36 pm

PtD написа: Но откъде да вземем Garmin-Asus?

Най-вероятно никъде в България няма да намериш модел на Garmin-Asus на разумна цена, въпреки че са на пазара от повече от 1 година.
Официалната страница е: www.garminasus.com/
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот PtD » Вто Юни 01, 2010 7:27 pm

mulltex написа:
PtD написа: Но откъде да вземем Garmin-Asus?

Най-вероятно никъде в България няма да намериш модел на Garmin-Asus на разумна цена, въпреки че са на пазара от повече от 1 година.
Официалната страница е: http://www.garminasus.com/

E, не смятам да давам пари за него, и то само за да сваля софтуер, който на мен не ми върши никаква работа - аз отдавна съм минал на друг картографски софтуер за Андроид. Просто ми се щеше да съм полезен на "обществото" :)
Аватар
PtD

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Авг 04, 2010 9:19 pm

Сдобих се с едно Nuvi и сега страдам от липса на карти. Искам да се сдобия с OFRM - офроуд картата на България. Има ли опция да я изтегля картата, пропускайки полето "поръчай: ***лв"? Благодаря предварително!
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Daniel Panev » Чет Авг 05, 2010 9:32 am

EccentricMOTION написа:Сдобих се с едно Nuvi и сега страдам от липса на карти. Искам да се сдобия с OFRM - офроуд картата на България. Има ли опция да я изтегля картата, пропускайки полето "поръчай: ***лв"? Благодаря предварително!

Има, ама не е точно сваляне - отиваш на място в магазина и си я плащаш в брой. Така пропускаш полето "поръчай: ***лв"...
А ти като се сдобива с въпросното Nuvi не помисли ли и за тия допълнителни разходи, а?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот outfaced » Чет Сеп 30, 2010 10:12 pm

който е с Дакота, да си ъпдейтне фърмуера ... тамън два броя излезнаха за отрицателно време :D
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4527
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот veskoz » Пет Окт 01, 2010 9:00 pm

outfaced написа:който е с Дакота, да си ъпдейтне фърмуера ... тамън два броя излезнаха за отрицателно време :D
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4527

:beer: :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот Yeti » Чет Авг 25, 2011 1:07 pm

И аз се оглеждам за джи пи ес, та да питам за съвет. 2/3 от времето ще го ползвам на колело, 1/3 за други дейности – най-вече пешеходен туризъм. Edge серията ги отхвърлям от една страна заради батерията, от друга заради това, че не е удобен за пешеходстване. Така като гледам и сравнявам Dakota 20 най-много ми пасва на изискванията – добра цена, компактен, touch screen, алтиметър, но като чета за проблемите и тук и в офроуд форума и направо настръхвам. Понеже от доста време не е писано в темата, каква е причината – всички сте ги изпозаменили за други модели или с по-новите ъпдейти на софтуера нещата са се оправили?
Oregon-а също не го отхварлям, защото май-отзивите за него са по-добри, но не е ли малко големичък и неудобен да се постави на кормилото?
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот xcrider » Чет Авг 25, 2011 1:31 pm

Аз съм с 60csx и съм много доволен. Само трябва да се позанимавам да калибрирам компаса и надморската, че скоро правих резет.
Една много добра функция на 60цсх е барометъра(altimeter се води). :agree:
Попринцип го ползвам само зимата за ските.
Лятото ползвам телефон с програма (endomondo) , който ми прави тракове.
Не виждам смисъл като имам телефон в мен да мъкна и 200-300гр джипиес.
Може би защото движа само по пътеки. :dontknow:
Иначе според мен всякакви нови джи пи еси с тъчскрийн и т.н. са пълна гъзария и безмислица. В никакъв случай здравината им не може да бъде сравнена с тази на 60csx , той е не промокаем, екрана му е много здрав. Може да бачка към 24 часа г/д включен с работещ дисплей. Дисплея е специален и попринцип не ползва никаква подсветка, ами използва слънцето, за да се освети(по този начин се пести доста батерия), а когато е тъмно подсветката се включва с натискането на 1 бутон, и може да се регулира, примерно 10, 20 30 процента и т.н.
За мен, от всички туристически джипиеси този е наистина "bombproof" неразбиваем.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Сашо » Чет Авг 25, 2011 1:38 pm

Вземи си по-хубавия модел. Разликата в теглото е 1,6 грама, много добре си пасва на кормилото и не пада. :agree:
Аватар
Сашо

Мнениеот outfaced » Чет Авг 25, 2011 2:29 pm

xcrider написа:.. той е не промокаем, екрана му е много здрав. Може да бачка към 24 часа г/д включен с работещ дисплей. Дисплея е специален и попринцип не ползва никаква подсветка, ами използва слънцето, за да се освети(по този начин се пести доста батерия), а когато е тъмно подсветката се включва с натискането на 1 бутон, и може да се регулира, примерно 10, 20 30 процента и т.н.
За мен, от всички туристически джипиеси този е наистина "bombproof" неразбиваем.

Като изключим живота на батериите останалото важи и за тъчскрийните ... споко, не са чак толкова зле ;)
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот subritual » Чет Авг 25, 2011 3:09 pm

Карах известно време с ГПС на кормилото,ама взе че падна няколко пъти и се отказах.
Има хора дето си закачат какво ли не по колелото,но аз съм на мнение,че колкото по-малко неща има да се амортизират и тракат,толкова по-добре.
Наскоро изпробвах гласова навигация с блутуут слушалка.Доста е удобно и не се губи никакво време.Но трябва добре да си огледате и направите раута преди това :D
Аватар
subritual

Мнениеот taurus13 » Чет Авг 25, 2011 3:58 pm

Засега съм изключително доволен от Орегон 450 - близо две години без нито един проблем(да чукам на дърво) - нося го на презрамката на раницата само на карабинера, без калъф. Сложил съм ми едно фолио на екрана и туй то. Вярно, едни нови батерии 2700mAh си отиват за около 15-18 часа(в режим на запис на трак), но за няколко-дневни карания не е проблем да си нося батерии. Бой е изял доста - очукан е колкото наколенките ми, ползвал съм го в пороен дъжд - без проблем. Екрана е по-добър и по-голям от този на Дакотата и това е много важно - ако човек иска да се ориентира лесно по карта, си трябва екран. Ако смята само да си пише и следва тракчета всеки ще свърши работа. Да се носи ГПС на кормило става предимно за някакви XC маршрути, но пък там нямаш толкова много и чести разклонения. Да се навигира в планината по root ми се вижда безсмислено.
Работата с тъч дисплея е удобна - не бих се върнал на апарат с копчета. По-скоро смятам, че трябва да бъде с тъч и копчета, които да са софтуерно дефинируеми, но това са фантазии.
Транс-рефлективния дисплей е удобен - отразява светлината и на практика можеш да изключиш подсветката на диспеля, като пестиш батерии. При това много добре си се вижда и на светлината на челника нощем. Понастоящем бих искал само да е малко по-мощен откъм процесор, защото картите стават все по-тежки.
Приемника си е добър - не ми е губил покритие, извън сгради.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот outfaced » Чет Авг 25, 2011 4:49 pm

Като карам нагоре ми е на кормилото ... мога да го разцъквам и следя в движение :)
Като дойде нанадолното всякаква техника се прибира дълбоко в раницата :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот thechosen » Пет Авг 26, 2011 8:52 am

Вече трета година разхождам един 76CSx закачен на кормилото и нагоре и надолу без никакви проблеми. Много съм доволен от стойката на RAM Mounts - видяла е доста каманак и някои и друг удар но за сега се държи.
Вярно, че в движение по пресечен терен поне аз не мога да видя нищо, но ако е само за сверка дали съм на пътеката леко намаляне на скоростта е достатъчно. Надолу пък избягвам да го гледам в движение, че не всички камъни и дърве са отбелязани на картата :evil: , но пък ако трябва да се провери нещо е бързо достъпен.
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот xcII » Пет Авг 26, 2011 1:22 pm

Dakota 20. Мога да пиша доста защо избрах него след дълго ровене в какви ли не сайтове (специализирани за обзор и сравнение на GPS). Ще си позволя да копирам това (макар, че от amazon.com, а не оффроудърски/джипески сайт), писано от норвежец, защото аз съм съгласен с всичко написано в него и не бих могъл по-добре да го подредя):

Review на E.Holm в amazon.com
I will try to be as objective as I can.

THE SIZE/SCREEN
It has a smaller screen than it's big brother Oregon (and others), and the resolution is not the best. When that is said, if you go bigger, it will require more battery power. I have big hands, and often use gloves when hiking this time at year (December). I have mostly no problems with using the touch screen, mostly because of the big buttons. Even small buttons, when typing addresses etc, aren't smaller than what I'm used to from mobile phones etc. No big problem.

Yes, compared to a mobile phone with the same screen size, this unit could look worse. But is that really a problem?? It's more than good enough to view maps, and everything else that matters, and the colors are good. Actually, I think it's a good idea! This screen requires less battery power, and make it last longer.

One small useful possibility if you are low on batteries; The screen can be watched without the backlit on, but quite weak, of course (I often use it like this).

RELIABILITY
My unite is very rugged. A lot of soft-grip plastic all around, and the screen it self, sits a little lower in front. Nice if you should drop it, would be hard to hit the screen first unless if there was rocks ot other things in the way. Also, the unit is built tightly. The battery lid and the mini-usb flap sits tightly.

GPS-SENSITIVITY/CONNECTION
I must admit that older Garmin models (don't remember their name) was a bit more sensitive. But I have had no problems so far. It locks quite fast to the satellites, and I use EGNOS (for Europe), not WAAS that Americans use. Also no problems in heavy forest or around "tall" buildings (not much of them here in Oslo :) )

WATERPROOF
It says it's waterproof down to one meter. Since I often hike in pretty bad weather, I wanted to test this. After I bought it I turned it on, made sure that everything was fitted tightly, and put it in a bucket of water for 20 minutes. Not a bubble came out of it. Later on, after hikes, I wash the unit in the sink, getting rid of any gravel and dust, and finish with wiping the screen with a quality cloth.

COLD WEATHER
I was a little concerned when it came to a touch screen and cold weather. So far it hasn't been a problem. On one hike the temperature was minus -22 degrees Celcius (about -7.6 Fahrenheit), but since it was windy effective temperature propably was around -25 Celcius (-13 Fahrenheit). It can be A LOT colder her in Norway, but this is was the temperature I tested it in (using gloves). No problems. Just removed some ice and fog from the screen and it was ready to go. BTW, I was carrying it on my backpack, so it hadn't been in an warm environment before I used it. But,I guess there is a limit to what a touchscreen and the LCD technology can handle, so take that into account.

MAPS
One thing is for sure; Garmin/Navteq maps are expensive! It comes with a basemap, but isn't that useful for almost anything. Luckily, you can get free and legal maps from the web (often based on OpenStreetMaps, and others, incuding Topo-maps), making it quite good for most people. On the other hand, some of the Garmin maps are just fantastic! Here in Norway, there are maps called TOPO Premium-series. For the Oslo region (Norway is split in A LOT of regions), it's in 1:20000, extremely detailed, and can be routed (small hiking tracks for example). Fantastic. Here it cost about $260 US for this single map...

MENUS
Easy to use, and you can set different profile-menus for different types of tasks, like hiking, geocaching, boating, training etc.

TRAINING
Dakota 20 can receive signals from supported puls belts and cadens (cycle) sensors. This works well and can in many situations replace a typical pulse/training watch. Everything (puls and its percentage) can be uploaded to Garmin Connect. Nice feature.

COMPARED WITH OREGON 550t
I compared this unit (the Dakota 20) with the big brother Oregon 550t. The Oregon had a bigger screen, a camera and pre-installed TOPO-maps of Norway (but not the "good"/high quality TOPO-maps I wanted). Also, on paper it had about 4 hours less battery life. Even though the sceen was bigger, I found that the Dakota 20 was easier to read in direct sunlight (seems to be a problem withe the Oregon-series). So, all-in-all, I chose the Dakota because of the better screen (not bigger), much longer battery life, and that it was smaller (not taking to much space), and it was easy to use even with my big hands. Since I had to buy maps that fitted my needs (better ones than fitted on the Oregon, the price became almost the same. I didn't need the camere on the Oregon since I almost always bring a better camera on hikes (I just record the position).

BATTERY LIFE
Great! This unit uses AA batteries (two). Extremely practical since you can get them pretty much anywhere. It runs on alkalines, NiMH rechargeables and lithium AA batteries. My 2800 NiMH has made it last around 21 hours. This is important if you are planning longer trips. I would never have chosen a GPS that only worked on special lithium batteries. Please read my extra added comment regarding NiMH battery chargers so you can get the best performance out of them.

Ok, that was all I could think of when reviewing this little GPS unit. Hope it was useful.

EDIT:
When I mentioned that I had/have gotten 21 hours out of it from two 2700 mAh batteries, I forgot to mention that was in power-save use. Short backlight time, low backlight settings, compass off, often used without the backlight on at all. If I use the unit with high backlight on, for longer time, the battery life is much lower.

Само бих добавил:

1)след като пробвах touch screen технолгията, нищо не може да ме убеди да скролирам карта на gps с помощта на клавиши;
2)купих си Garmin, след като излезе серията им, с която те дефакто отключиха монопола си на карти, като позволиха качване на сканирани топо карти, чрез т.нар Custom Maps интерфейс. Преди това ползвах PDA, на критичните участъци със софтуер на OzziExplorer CE. PDA и всякакви телефони имат много и известни недостатъци, та затова го ползвах само наистина в адски заплетени ситуации. Няма по добър детайл за мен, от топо карта и не бих диалогствал с никой по този въпрос. С лекота може да си качиш както "руските" карти, така и OFRM картата и те перфектно се допълват. Само OFRM, макар и много, много добра, има още немалко пропуски, които си ги виждам на руската и обратно.

Наскоро си загубих GPS-а заедно с раницата в едно такси. Познайте, кой GPS ще си купя пак :smokin:

ed.: Някои може да цитират, че със GSM имаш достъп до Maps.Google online, което понякога може да е полезно. Аз само бих отбелязъл, че има начини да свалиш много големи площи от Maps.Google във формат KMZ на най-високо ниво на zoom и да си ги ползваш offline, докато тея с телефоните хванат обхват, например :P
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот outfaced » Пон Окт 24, 2011 12:53 pm

Някой случайно да има същия проблем с OFRM 5.6 или 5.7 ? Особено интересно ми е мнението на другите с Dacota разбира се. При мен съм с последния фърмуер.

Много досадна работа. :(
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот taurus13 » Пон Окт 24, 2011 9:09 pm

И аз скоро качих последния фирмуер и така ми се прецакаха нещата - само че сега виждам червениуте пътища от 300 метра надолу - на 500 не ги виждам, но виждам зелените и сините.
Освен това ми се яви още един проблем. Преди когато бях в демо режим(демек без да ловя сателити), можех да намеря някое място, след което му давам "Тръгни" и уреди ми предлагаше опция "премини към местоположение". при това веднага триъгълника се установяваше на даденото положение и аз можех да си проучвам района наоколо. След ъпдейта, тая работа не работи - остава си на текущото положение и тъй то. Понякока успявам да го излъжа със заобиколна маневра - карам го да преизчисли за път/извън път и той пак пита дава опцията "премини към местоположението", при което номера обикновено минава.

Общо взето яд ме е, че си ъпдейтнах фирмуера. :banghead:
Изображение
Изображение
P.S. С Орегон 450 съм. Версия на фирмуера 5.10.

Сега поразгледах и видях, че проблема с опцията move to location се явяват когато съм в режим на рутиране offroad. - ако избера метод on road for time/distance ,уреда изчислява пътя, след което опцията move to location си бачка веднага. Преди обаче си бачкаше и в offroad режим.
Последна промяна taurus13 на Пон Окт 24, 2011 10:00 pm, променена общо 2 пъти
Изображение
Аватар
taurus13

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум