Нощна обиколка на Витоша, спане в чувал при студено време

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Нощна обиколка на Витоша, спане в чувал при студено време

Мнениеот tanya » Сря Мар 02, 2011 4:54 pm

Паскоф, това със студената вода, съм го пробвала - при мен не действа. :bawling:
Зимно време краката ми са все студено и дори и когато си легна в топлата стая пак често ми е проблем да си стопля краката. А студено ли ми е на краката, все едно че ми е студено на цялото тяло. Та по тази причина, няколко пъти съм пробвала номера с киснене или измиване на краката със студена вода, белким после ми стане по-топло. Е, не ми става. Пак си ми е студено. :D
А по принцип не съм зиморничава и не нося много дрехи зимата, и на по-хладно обичам да стоя, но краката си все не мога да стопля.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот bikerider » Чет Мар 03, 2011 5:12 am

tanya, това със студената вода е онзи момент със свиването на кръвоносните съдове. Моята приятелка има същия проблем - влошено оросяване на крайниците, тоест може би при теб и нея няма накъде да се свиват, за да се вдигне дебита на кръв. Пробвал съм със студена вода и при мен наистина работи, но като че ли разправията със сушенето преди да се мушна в чувала е повече от ползите.

Аз прилагам един елементарен трик, когато лягам в голям студ - затварям почти плътно и оставям буквално една цепчица. Дишам със струята към краката за 5-10 минути, вдигам рязко температурата и после отварям.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Чет Мар 03, 2011 8:54 am

Таня, когато си вкъщи, пробвай с контрастна баня - редуваш, студена и гореща вода за по една минута - това разширява хубаво кръвоносните съдове. Ако се практикувало редовно, можело да подобри трайно проблема с влошеното оросяване на крайниците. (не се препоръчва за хора с разширени вени)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот subritual » Чет Мар 03, 2011 1:30 pm

Щом се стигна и до студената вода, да вметна,че нещата не се изчерпват с оросяване, ами и с много други настройки на организма свързани с циркадния ритъм, поняга сърцето и хормоните също играят роля.
Аватар
subritual

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Мар 03, 2011 2:32 pm

taurus13 написа:Таня, когато си вкъщи, пробвай с контрастна баня - редуваш, студена и гореща вода за по една минута - това разширява хубаво кръвоносните съдове. Ако се практикувало редовно, можело да подобри трайно проблема с влошеното оросяване на крайниците. (не се препоръчва за хора с разширени вени)

Понеже и аз страдам от "студени крака", можеш ли да дадеш повече информация относно тази техника, някакъв надежден ресурс да попрочета евентуално :look: :peace:
За да не съм съвсем offtopic, ще споделя моят скромет опит със спане в снежна пещера в чувал. Шалтето играе огромна роля, по мое мнение, когато се спи върху сняг. Аз ползвам надуваемо шалте и бях изключително доволен от изолационните му качества. За протокола да отбележа спах с дебели вълнени чорапи, шапка и термо бельо в чувала. Но в пещерата температурата е значително по-висока от коментираните тук отрицателни стойности :)
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот mover » Чет Мар 03, 2011 2:53 pm

Никой не спомена за едни удобни химически отоплители за ръце, крака и тяло (warmers), които се продават в специализираните магазини за лов и туризъм, напр. от БГ http://zonalov.com/tag.php?page=1&tag=% ... %E8&lang=1

и чуждоземски: http://www.warmers.com/Category.aspx?Cat=70 или http://www.heatfactory.com/english/index.php

Не тежат, струват левчета, а (може би) вършат работа - ако някой ги е ползвал, нека да сподели.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Предишна

Назад към Общ форум