Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот marsa » Вто Яну 21, 2014 10:59 am

Подкрепям bio - очевидното решение е средно рамо (GS) shadow дерайльор и евентуално минаване на 2 плочи, ако голямата не е важна за теб.

Предполагам сега си с нещо измежду Acera/Altus/Alivio/стар Deore. Ще има значителна разлика дори само заради Shadow дизайна. Имаш три принципни опции:
последното Deore RD-M592 - има само дълго рамо
SLX RD-M662 - бюджетния вариант, с по-обикновени ралки и по-голямо тегло, спрямо 772
най-масовият дерайльор на всички времена :D XT RD-M772

XT-то се намира малко над 100лв, ще останат пари и за качествена команда и баш, ако си прежалил цялата сума.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот unsigner » Вто Яну 21, 2014 1:38 pm

В тоя ред на мисли, нещо за Shadow vs. Shadow Plus дерейльорите, без и със съединител, можете ли да кажете? Питах една-две страници по-нагоре, ама нещо мина между капките...
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот nick7120 » Вто Яну 21, 2014 6:03 pm

Мерси на всички които се опитаха да помогнат определено ще се замисля за двете плочи.Аз съм си мислил даже като комбинация отпред 2 венеца отзад 10ка касета и ще се получи добре според мен.Работата е там че някой път просто нямам възможност за планина и си карам по шосенце и тогава определено двата венеца не ми стигат 3тия къде къде върши по добра работа, но може и да направя компромис.Мерси още веднъж и наздраве :beer:
Аватар
nick7120

Рейтинг: 1238

Мнениеот troll4et0 » Вто Яну 21, 2014 7:11 pm

Здравейте!Въпросът ми е кои спирачки са по добри(съотношение цена-качество/спирачна сила-тегло).Та накратко-спирачките са Shimano SLX(без радиаторчета :D ),Avid Elixir CR,Avid Elixir 5 :dontknow: .SLX-а е все пак с минерално масло(в момента има намалени в CRC и излизат на сметка),ако взимам CR ще е втора ръка,а и по-скоро той не е за ХС,а еликсир 5 например може да се намери в отлично състояние.
Аз лично съм за SLX-а,тъй като със сигурност ще го взема нов,но по отношение на спирачна сила как е в сравнение с горепосочените еликсири,ако някой може да отговори от личен опит :beer:
:slug:
Аватар
troll4et0

Рейтинг: 1258

Мнениеот Ozzie » Вто Яну 21, 2014 7:59 pm

Вземай SLX-а и не му мисли. От Шимано лоша хидравлична спирачка не съм видял.
Едните ми са ХТ, другите BR-M 445. Проблеми не са ми създавали никакви. За качествата на ХТ-то няма смисъл да се казва, а в 445-ците има достатъчно мощ за 80+ кг. със 160 мм. дискове.
Ти колко килограма си- 50-55?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот troll4et0 » Вто Яну 21, 2014 9:14 pm

Ozzie написа:Вземай SLX-а и не му мисли. От Шимано лоша хидравлична спирачка не съм видял.
Едните ми са ХТ, другите BR-M 445. Проблеми не са ми създавали никакви. За качествата на ХТ-то няма смисъл да се казва, а в 445-ците има достатъчно мощ за 80+ кг. със 160 мм. дискове.
Ти колко килограма си- 50-55?

Ами да,някъде около 55 :D .Наистина би било по-добре да са шиманските,тъй като и роторите са SLX и XTR по 180мм,ако въпросните спирачки отидат на твърдака ще са с по 160мм дискове,ще видим :D .
Но от друга страна сигурно са по-трудни за поддържане,тъй като не са с дот 5.1 да речем :dontknow: .Нещо по въпроса?
:slug:
Аватар
troll4et0

Рейтинг: 1258

Мнениеот Ozzie » Вто Яну 21, 2014 9:52 pm

С каква течност са няма никакво отношение по отношение на поддръжката.
Освен това, едва ли ще ти се налага често да пипаш нещо по тях, каквото и да е било.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот dimo1882 » Сря Яну 22, 2014 12:33 am

Здравейте, имам странен проблем .. Става въпрос за велокомпютъра ми Sigma BC 509 .. Ползвам го от 1 година и досега нямаше проблеми . Изведнъж почна да отчита само когато бутам колелото,кача ли се на него да карам - показва 0 ?! Не е проблема в батерията,магнита е достатъчно близко до датчика .. Някой да се е сблъсквал с подобно нещо и да знае как да си реша проблема ? Някъде изобщо продават ли се такива магнити (в случай че проблема е в него) ?
Drag ZX 3
dimo1882

Рейтинг: 1205

Мнениеот marsa » Сря Яну 22, 2014 12:56 am

От тежестта коелото се деформира, или оста се движи в дропаутите на вилката и практическият резултат е че магнитът се отдалечава? Другият вариант е кабела да има прекъсване около мястото, където вилката се движи и от саг-а да се разваля контактът.
Аватар
marsa

Мнениеот bio » Сря Яну 22, 2014 9:57 am

nick7120 написа:Мерси на всички които се опитаха да помогнат определено ще се замисля за двете плочи.Аз съм си мислил даже като комбинация отпред 2 венеца отзад 10ка касета и ще се получи добре според мен.Работата е там че някой път просто нямам възможност за планина и си карам по шосенце и тогава определено двата венеца не ми стигат 3тия къде къде върши по добра работа, но може и да направя компромис.Мерси още веднъж и наздраве :beer:

приятелю, то не може и гуя в шутката и душата в рая. направо ме кефите като почнете AM и "карам по шосенце".
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Skoinks » Сря Яну 22, 2014 10:06 am

bio написа:приятелю, то не може и гуя в шутката и душата в рая. направо ме кефите като почнете AM и "карам по шосенце".
успех !!!

И къв точно ти е проблема та му се заяждаш не мога да разбера? AM колело, човека може да ходи на работа с него, до магазина или до вилата си.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот marsa » Сря Яну 22, 2014 10:25 am

Или пък да му се довъртят 300км с байка :D Аз затова и още не съм се лишил от услугите на голямата си плоча.
Аватар
marsa

Мнениеот bio » Сря Яну 22, 2014 10:53 am

@Skoinks не се заяждам, а дори съм се опитал му помогна. просто ми стана смешно и затова го написах ....
@marsa за 300км с големите "грайферни" гуми няма да ти трябва голямата плоча :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот df0rmati0n » Сря Яну 22, 2014 6:53 pm

Така, задното колело е монтирано - Formula DC38 с Mach1 Sub Zero. Та въпроса ми е нормален ли е този звука от клипчето когато спра да въртя педалите. Чува се едно бучене на всяко завъртане на колелото и като се забави, звука почва да изчезва. От какво може да е?

Ето линк към клипчето със звука, който ме побърква - http://www.youtube.com/watch?v=l0XW0hKoQLc
Аватар
df0rmati0n

Рейтинг: 1230

Мнениеот X_NRG » Сря Яну 22, 2014 7:09 pm

df0rmati0n написа:Така, задното колело е монтирано - Formula DC38 с Mach1 Sub Zero. Та въпроса ми е нормален ли е този звука от клипчето когато спра да въртя педалите. Чува се едно бучене на всяко завъртане на колелото и като се забави, звука почва да изчезва. От какво може да е?

Ето линк към клипчето със звука, който ме побърква - http://www.youtube.com/watch?v=l0XW0hKoQLc

Като гледам с каква скорост забавя колелото, определено трие някъде. Провери накладките на спирачката.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот hrisko » Сря Яну 22, 2014 8:02 pm

Искам да попитам на тази главина http://screambikes.eu/bg/glavini-mtb-za ... l-150.html може ли да се сложи 10 скоростна касета , понеже в screambikes пише че е за 9 скорости главината ?
hrisko

Рейтинг: 990

Мнениеот df0rmati0n » Сря Яну 22, 2014 10:19 pm

X_NRG написа:
df0rmati0n написа:Така, задното колело е монтирано - Formula DC38 с Mach1 Sub Zero. Та въпроса ми е нормален ли е този звука от клипчето когато спра да въртя педалите. Чува се едно бучене на всяко завъртане на колелото и като се забави, звука почва да изчезва. От какво може да е?

Като гледам с каква скорост забавя колелото, определено трие някъде. Провери накладките на спирачката.

Да да, накладките опираха но центровах апарата и не забавя сега, но странния звук все още си е там. Странна работа, в един магазин ходих, казаха ми това да не ме притеснявало, ама мене зверски си ме притеснява. Имам чувството, че ако карам така ще я похабя главината.
Аватар
df0rmati0n

Мнениеот bio » Сря Яну 22, 2014 11:23 pm

df0rmati0n написа:Да да, накладките опираха но центровах апарата и не забавя сега, но странния звук все още си е там. Странна работа, в един магазин ходих, казаха ми това да не ме притеснявало, ама мене зверски си ме притеснява. Имам чувството, че ако карам така ще я похабя главината.

за този леко метален звук ли говориш ?!? все едно метал в метал хрупа хр-р-р-р. може да е заминал лагер ...
главина трудно ще я умървиш ...
на мен ми се е налагало да сменям лагери на нова главина (имаше ужасен луфт).
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот df0rmati0n » Чет Яну 23, 2014 1:31 am

bio написа:
df0rmati0n написа:Да да, накладките опираха но центровах апарата и не забавя сега, но странния звук все още си е там. Странна работа, в един магазин ходих, казаха ми това да не ме притеснявало, ама мене зверски си ме притеснява. Имам чувството, че ако карам така ще я похабя главината.

за този леко метален звук ли говориш ?!? все едно метал в метал хрупа хр-р-р-р. може да е заминал лагер ...

Ще обиколя утре магазините за мнение какво да правя, че доста ме притеснява. Ето сега тука доста по-добре съм го заснел. Като дръпна камерата от по-далече се чува хубаво. На всяко завъртане малко се променя звука и се усеща вибрация по рамката.
http://youtu.be/8MLjY78RiKo

П.П – Може още да не е заредило хубаво клипчето и да трябва да се изчака малко.
Аватар
df0rmati0n

Мнениеот bio » Чет Яну 23, 2014 6:14 am

от клипа нищо не мога да кажа. не чувам нищо чак толкова странно. но щом те притеснявам изчисти случая до край.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот hrisko » Чет Яну 23, 2014 10:12 am

hrisko написа:Искам да попитам на тази главина http://screambikes.eu/bg/glavini-mtb-za ... l-150.html може ли да се сложи 10 скоростна касета , понеже в screambikes пише че е за 9 скорости главината ?

ще може ли някой да помогне ?
hrisko

Рейтинг: 990

Мнениеот unsigner » Чет Яну 23, 2014 10:57 am

Не знам какво е, обаче и моята издава такъв звук. В сервиза казаха "сега ще я сервизираме, другия път обаче ще трябва да я сменим"; правиха й нещо (доколкото разбрах, са я разглобили, почистили и сглобили обратно) и звука почти изчезна. За няколко месеца лека-полека се върна и сега ще се сменяме :-/
Пиши ако получиш по-добро обяснение :-)
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот marsa » Чет Яну 23, 2014 11:33 am

hrisko написа:Искам да попитам на тази главина http://screambikes.eu/bg/glavini-mtb-za ... l-150.html може ли да се сложи 10 скоростна касета , понеже в screambikes пише че е за 9 скорости главината ?
Ще стане. За съжаление не намирам размери на главината, но явно е със същата дължина на шлица като 8/9/10 на Shimano, защото по магазините има велосипеди фабрично с тази главина и 10-ка касета.
Аватар
marsa

Мнениеот xcrider » Чет Яну 23, 2014 1:46 pm

df0rmati0n написа:
bio написа:

Ще обиколя утре магазините за мнение какво да правя, че доста ме притеснява. Ето сега тука доста по-добре съм го заснел. Като дръпна камерата от по-далече се чува хубаво. На всяко завъртане малко се променя звука и се усеща вибрация по рамката.

И аз имам същата "формула" ДЦ38. Абсолютно същото ромолене и аз го забелязах като си я купих. След 3 месеца каране се разлуфти, смених лагерите, но луфта остана, явно проблемът е другаде.
Като казах Формула в кавички, имам предвид, че не съм сигурен дали наш'те главини са формула. Мен лично ме учуди, че нямат никъде надпис Формула. Та като нищо може да са някое generic китайче. Иначе лагерите, които свалих вътре бяха Japan.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот msniki » Чет Яну 23, 2014 8:39 pm

df0rmati0n написа:Ще обиколя утре магазините за мнение какво да правя, че доста ме притеснява. Ето сега тука доста по-добре съм го заснел. Като дръпна камерата от по-далече се чува хубаво. На всяко завъртане малко се променя звука и се усеща вибрация по рамката.

Няма какво друго да е освен лагер на това ми звучи, задира на 1 място до колкото може да се чуе от клипа.
Диска ти е крив също, и малко заблуждава :D
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот star » Чет Яну 23, 2014 9:13 pm

troll4et0 написа:Здравейте!Въпросът ми е кои спирачки са по добри(съотношение цена-качество/спирачна сила-тегло).Та накратко-спирачките са Shimano SLX(без радиаторчета :D ),Avid Elixir CR,Avid Elixir 5 :dontknow: .SLX-а е все пак с минерално масло(в момента има намалени в CRC и излизат на сметка),ако взимам CR ще е втора ръка,а и по-скоро той не е за ХС,а еликсир 5 например може да се намери в отлично състояние.
Аз лично съм за SLX-а,тъй като със сигурност ще го взема нов,но по отношение на спирачна сила как е в сравнение с горепосочените еликсири,ако някой може да отговори от личен опит :beer:

Аз си взех същития SLX и още след първите 5км започна да кове и да ме премята(предната). Просто нямам никакви проблеми
star

Рейтинг: 1121

Мнениеот df0rmati0n » Пет Яну 24, 2014 12:24 am

msniki написа:
df0rmati0n написа:Ще обиколя утре магазините за мнение какво да правя, че доста ме притеснява. Ето сега тука доста по-добре съм го заснел. Като дръпна камерата от по-далече се чува хубаво. На всяко завъртане малко се променя звука и се усеща вибрация по рамката.

Няма какво друго да е освен лагер на това ми звучи, задира на 1 място до колкото може да се чуе от клипа.

Дискак как реши, че е крив? Не ми опира никъде, освен ако не си гледал първото клипче само. След това пуснах още едно на което наместих апарата да не се опира в диска.
Аватар
df0rmati0n

Мнениеот msniki » Пет Яну 24, 2014 1:03 am

df0rmati0n написа:
msniki написа:

Дискак как реши, че е крив? Не ми опира никъде, освен ако не си гледал първото клипче само. След това пуснах още едно на което наместих апарата да не се опира в диска.

Чува се звънтене за малко, все едно диск опира в пружинката на накладките.
Това от 2-ят клип.
Може и да се бъркам .
Опитвам се да ти помогна, не ми се карай ;)
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот bio » Пет Яну 24, 2014 7:49 am

df0rmati0n много съжалявам, че така се е получило с главината ти, но msniki може и да е прав. махни спирачния апарат, откачи и веригата и тогава чуй как звучи всичко. хващай касетата от време на време за да видиш как се променя звука. ако продължава да хрупа/стърже ... или си търси гаранцията (което в БГ е почти невъзможно) или смени лагерите с китайски, докато не са ти отворили по-голяма беля.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот df0rmati0n » Пет Яну 24, 2014 7:21 pm

msniki написа:
df0rmati0n написа:
msniki написа:

Чува се звънтене за малко, все едно диск опира в пружинката на накладките.
Това от 2-ят клип.
Може и да се бъркам .
Опитвам се да ти помогна, не ми се карай ;)

Извинявай, ако така е изглеждало. Просто ми беше интересно защо си беше помислил че е крив. Ами гаранция няма как да търся, ходих в Устрем (Варна) и ми каза да не се притеснявам, и че всичко си било нормално.

bio, дисковата спирачка и звук не издава, но и аз си мислех да сваля веригата и да завъртя колелото и да видя дали се чува само при свободното движение на главината или е от самите лагери на главината. Ще направя едно клипче, и ще ви го пусна да размишляваме заедно. Чудя се дали да не пусна нова тема, за да не спамя излишно. Поздрави
Аватар
df0rmati0n

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум