Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот hakama » Нед Юни 30, 2013 11:33 am

Някъде във форума има ли описан правилника за движение по пътищатата - отнасящ се до велосипедистите?!
Доколкото знам не може да се кара по тротоарите и на пешеходни пътеки (когато минават по нея), но масово не се спазва - а после шофьорите им виновни...

Моля, ако има такъв шорткът вариант - да сподели, че скоро и аз се качвам зад кормилото :eyebrow: :smash:

ПП: Това еднопосочно движение на велосипедисти по алеята на България - дали ще се спазва, понеже две колела в някои участъци е невъзможно да се разминат :nono:
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот Jaboka » Нед Юни 30, 2013 12:48 pm

hakama написа:Някъде във форума има ли описан правилника за движение по пътищатата - отнасящ се до велосипедистите?!
Доколкото знам не може да се кара по тротоарите и на пешеходни пътеки (когато минават по нея), но масово не се спазва - а после шофьорите им виновни...

Моля, ако има такъв шорткът вариант - да сподели, че скоро и аз се качвам зад кормилото :eyebrow: :smash:

ПП: Това еднопосочно движение на велосипедисти по алеята на България - дали ще се спазва, понеже две колела в някои участъци е невъзможно да се разминат :nono:

http://www.kat.mvr.bg/prprzdp_09.htm

ctrl+f и вело.
Най-вече раздел XVIII от член 79 до 82 но също Чл. 14 ; 15-5 и още няколко свързани с бутането на колелото и т.н. Ограничения за движението по самите вело алеи като посока ,скорост и т.н. няма , поне не и в правилника за движение по пътищата. Не знам под кой закон изобщо биха могли да спадат такива правила ако ги има.
...хванало го е бавното.
Аватар
Jaboka

Рейтинг: 1345

Мнениеот Петър Велков » Пон Юли 01, 2013 12:00 am

Велоалеите са описани в ЗУТ (като предназначение на територия) и в НАРЕДБА № 2 от 29.06.2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии (като <част от> платно за движение със съответните технически изисквания към него), но все още не са част от ЗДвП, поради което ясни правила за движение по тях няма. Единствената част от ЗДвП, която е явно свързана с велоалеите като такива, е че "Когато има път, платно за движение, пътна лента или алея, предназначени за движение на определени пътни превозни средства, водачите на тези превозни средства са длъжни да се движат по тях." - чл.15, ал.4 от ЗДвП.

ПП: Еднопосочните алеи на "България" са "пълен шит", както е казал поета. В Холандия има и еднопосочни, и двупосочни. Еднопосочни има само от двете страни на пътно платно, което лесно може да се пресече където и да е по дължината си. На творението по бул."България" теоретично трябва да правиш кръгчета като идиот ако нямаш късмета да си от правилната страна на булеварда.
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Рейтинг: 2000

Мнениеот silvertm » Пон Юли 01, 2013 7:35 pm

Изображение

"Добра стига", дето се вика.
Тоя днес си караше срещу мен по велоалеята на "Мария Луиза" и като видя, че си извадих телефона да го снимам, просто ме заобиколи по тротоара.
Да кажеш, че е нямало откъде да мине? Някакво задръстване? Не, просто излезе от паркинга до гарата и го е домързяло да слиза с колата си на пътя...

Изпратил съм сигнал на следните адреси:
[email protected]
[email protected]
[email protected]

Ако се сещате още нещо, моля да ми пишете.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Петър Велков » Пон Юли 01, 2013 7:56 pm

Много подобни случаи снимам и качвам на http://www.facebook.com/velosf - рано или късно всичко ще стигне до Столичен инспекторат, надявам се и до Пътна полиция.

Мен точно по този участък един бакшиш ме гони да ме бие - той пък искаше да влезе в прословутия паркинг през велоалеята. Засече ме в кръстовището и му набих як шут в пасажерската врата. И това му беше малко...
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Аватар
Петър Велков

Мнениеот Jaboka » Вто Юли 02, 2013 12:25 am

Петър Велков написа:Много подобни случаи снимам и качвам на http://www.facebook.com/velosf - рано или късно всичко ще стигне до Столичен инспекторат, надявам се и до Пътна полиция.

Мен точно по този участък един бакшиш ме гони да ме бие - той пък искаше да влезе в прословутия паркинг през велоалеята. Засече ме в кръстовището и му набих як шут в пасажерската врата. И това му беше малко...

Ето на такива неща трябва да се обръща внимание в нета. А не на това как някои хора си чистят Стивънс-а с маркуча...
Ако ти го списваш - евалата.
...хванало го е бавното.
Аватар
Jaboka

Рейтинг: 1345

Мнениеот Петър Велков » Вто Юли 02, 2013 6:29 am

Лично аз. Дори преди 4-те си години в Холандия изпитвах непоносимост към типичната нашенска "слободия", пък след това съвсем...

Впрочем, не знам защо още не съм започнал да карам с GoPro-то из София. Тогава ще мога да хвана още повече идиоти в действие.

Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Аватар
Петър Велков

Мнениеот taurus13 » Вто Юли 02, 2013 9:44 am

Някои хора обаче по рождение са си копои и инспектори. :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Grash » Пет Юли 12, 2013 10:44 am

Случайно попаднах на това видео. Оказва се че сме ги стигнали хАмериканците, поне от холандска гледна точка... Интересно ми е как би изглеждал подобен материал, ако го бяха правили в България... сигурно по-критично... даже не ми се мисли :D
http://www.youtube.com/watch?v=m2THe_10dYs
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Grash » Пет Юли 12, 2013 11:54 am

Ето още едно интересно видео по темата:
http://www.youtube.com/watch?v=XuBdf9jYj7o
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот moridinbg » Вто Юли 16, 2013 12:32 pm

От тук
В новия план не са предвидени велоалеи в центъра на столицата. По думите на арх. Светла Николова, която представи плана, велоалеи не са нужни, защото така или иначе улиците и тротоарите в центъра на столицата са твърде тесни.

Това стана ясно на днешното обществено обсъждане на първоначалния подробен устройствен план за регулация и застрояване на зона “А”-юг в район “Средец”.

Полудявам. Всеки ден отварям по някой сайт, прочитам новината за някакво решение и все повече искам да се прибера в България и да очистя колкото се може повече "управленци" или да си го кажем - л@йна. Пък после да става каквото ще.

Някоя от вело организациите присъства ли на обсъждането? Все пак става дума за ПУП. Това е абсурдно. Наистина абсурдно! Да се говори, че улиците в София са тесни е признак на невероятно некадърство. Европа е пълна с големи градове и столици със значително по-тенсни централни части и въпреки това обособени вело участъци.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Петър Велков » Вто Юли 16, 2013 12:48 pm

Тия хора не са ли виждали поне снимки от центъра на Амстердам?!?

Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Аватар
Петър Велков

Мнениеот moridinbg » Вто Юли 16, 2013 1:48 pm

Обсъждането ще бъде на 2.08 от 14.00 часа в читалище "Славянска Беседа"
http://www.citybuild.bg/news/grupa-priz ... dane/23244

Аз ще бъда там.
Аватар
moridinbg

Мнениеот taurus13 » Вто Юли 16, 2013 2:19 pm

Ами ако трябва да бъдем реалисти, велоалеи в центъра са неуместни поради големия поток хора и тесните пространства. Реално не може да се вземат едни метър и половина, нито от пешеходците, нито от улицата. Дори и да се направи такава алея, тя пак ще е пълна с пешеходци или коли. Велоалеите са добра система за придвижване от по-крайните квартали, покрай големите скоростни булеварди, пък в центъра може да се кара заедно с колите или пешеходците. Това е по-реалистично.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот moridinbg » Вто Юли 16, 2013 3:32 pm

Сигурно взех да ставам банален с тоя Лондон, но до ден два ще ти пусна снимки от Regent Street и Oxford Street в Лондон, които дневно виждат поток от буквално стотици хиляди хора, а са по-тесни от булеварди като Янко Сакъзов и Дондуков в София. Имат си обособени вело ленти. Явно може.
Аватар
moridinbg

Мнениеот did » Вто Юли 16, 2013 3:50 pm

Петър Велков написа:Тия хора не са ли виждали поне снимки от центъра на Амстердам?!?

А ти можеш ли да кажеш, колко процента от жителите на Амстердам карат велосипед? А в София?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот moridinbg » Вто Юли 16, 2013 3:55 pm

Ами общината там е направила нещо, за да накара хората да предпочетат велосипеда. ПУП-ът, който съм посочил обхваща
Зоната, която предстои да бъде реновирана, обхваща следните улици – бул. „Мария-Луиза”, бул. „Княз Александър Дондуков-Корсаков”, бул. Цар Освободител”, пл. „Александър Батенберг”, ул. „Московска”, ул. „Париж”, ул. „Шипка”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул. „Шести септември”, ул. „Славянска”, ул. „Георги С. Раковски”, ул. „Ген. Йосиф Гурко” и ул. „Алабин”

София имаше претенции за редуциране и дори може би някогашно премахване на втомобилите от центъра си. За това (ужким) бяха тия сини, зелени и бембени зони и буферни паркинзи. По-голямата част от горните булеварди са едни от най-големите в София. Улиците били тесни. А София е една от столиците с най-широки улици. Повръща ми се.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Rayko » Вто Юли 16, 2013 4:00 pm

То че може - може, но дали трябва? Като ти начертаят път, трябва да караш по него!
Сега е идеално - има велоалеи за този, който ги иска и няма велоалеи за този, който ги неще. Такваз свобода никъде другаде няма.
Вие не си знаете интереса бе, хора.
Я си представете (както пее Джон Ленин), че има велоалеи по всяка уличка - на какво основание тогава ще караш извън тях? А вътре в тях - разместени плочки, щахти без капаци, профита и полуинвалиди заедно в трафика. Това ли е свободата на две гуми?! М?
Хубаво е нещата да са уредени в някаква степен. Но пък не дай Боже да се уредят напълно.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот jd » Вто Юли 16, 2013 5:08 pm

moridinbg написа:
Зоната, която предстои да бъде реновирана, обхваща следните улици – бул. „Мария-Луиза”, бул. „Княз Александър Дондуков-Корсаков”, бул. Цар Освободител”, пл. „Александър Батенберг”, ул. „Московска”, ул. „Париж”, ул. „Шипка”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул. „Шести септември”, ул. „Славянска”, ул. „Георги С. Раковски”, ул. „Ген. Йосиф Гурко” и ул. „Алабин”

Aйде сега хубаво да направим преглед на списъка и кои улици от тези са "широки". Може би "Аксаков", "Шести септември", „Славянска” или „Алабин”? Или пък „Московска” и ул. „Париж”? Не, не са - това са малки улички, които и в момента е трудно преминаването така или иначе. "Широките" булеварди като Дондуков и Раковски - там положението е сходно. Това, че на всички ни се иска да има велоалеи е едно, но дали наистина е необходимо, функционално и удачно - съвсем друг въпрос! И отделно - айде да се гледа от няколко гледни точки - и на каращи велосипеди, и на пешеходци, и на шофьори - защото тези групи трябва да съжителстват в града (защото всеки един от нас по различно време е в обувките на някои от тия три групи).

П.С. пише се "паркинГи", не "паркинзи"
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот moridinbg » Вто Юли 16, 2013 5:43 pm

Разбира се, че не става дума за малките улички...
Аватар
moridinbg

Мнениеот neilor » Сря Юли 17, 2013 1:19 pm

Rayko написа:...Като ти начертаят път, трябва да караш по него!
Вие не си знаете интереса бе, хора.
....

Ахам. На мен алея не ми требе. Тя ме ограничава, без нея мога да карам където си искам на моя отговорност.
Но алеята не е за мен, не е и за теб. Алеята е за тези, които не смеят да тръгнат по улиците с велосипед или не искат да пуснат детето си да кара извън парка.
Велоалеите стимулират движението с велосипед повече от всичко друго.
... освен ако вие сте против движението с велосипед.

Имам един такъв приятел - турист. Той е против хижите в планината, против маркираните пътеки, против всичко, което дава възможност на хората да се качат и да вървят в планината. На всички хора, освен на него.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот subritual » Сря Юли 17, 2013 5:42 pm

Аз днес пробвах част от алеята до Надежда. Приятно впечатление ми направи това, че автомобилите винаги ми даваха път на пресичанията, но пешеходците- плачевно е положението.
Крайно време е да променят "Закона за вело алеите" за да може да ги засилваме с по едно рамо встрани :rofl: :peace:
Аватар
subritual

Мнениеот xargs » Сря Юли 17, 2013 7:59 pm

moridinbg написа:От тук
В новия план не са предвидени велоалеи в центъра на столицата. По думите на арх. Светла Николова, която представи плана, велоалеи не са нужни, защото така или иначе улиците и тротоарите в центъра на столицата са твърде тесни.

Това стана ясно на днешното обществено обсъждане на първоначалния подробен устройствен план за регулация и застрояване на зона “А”-юг в район “Средец”.

Полудявам. Всеки ден отварям по някой сайт, прочитам новината за някакво решение и все повече искам да се прибера в България и да очистя колкото се може повече "управленци" или да си го кажем - л@йна. Пък после да става каквото ще.

Някоя от вело организациите присъства ли на обсъждането? Все пак става дума за ПУП. Това е абсурдно. Наистина абсурдно! Да се говори, че улиците в София са тесни е признак на невероятно некадърство. Европа е пълна с големи градове и столици със значително по-тенсни централни части и въпреки това обособени вело участъци.

+1

Велоалеи са нужни из целият град. Автомобилите са нежелани в центровете на града, затова не трябва планирането да обслужва автомобилния трафик, а точно обратното - пешеходния, велосипедния и този на градския транспорт.

Ако някоя улица е твърде тясна за автомобили + пешеходци + велосипеди и тя е вече еднопосочна (ако не е, се ограничава в едната посока, и се отваря цяло платно за пешеходци и велосипеди) то има няколко лесни варианта, които биха могли единствено да подобрят градската среда:
1. улицата става пешеходна/вело и се затваря за автомобили напълно или се премахва напълно възможността за паркиране там. И без това има огромен недостиг на пешеходни улици в София.
2. ако не е удачно затварянето наулицата за автомобили (като уважителни причина е не автомобилния трафик на транзитно преминаващи и работещи, а наличието на жилищни/обществени сгради, без алтернативен подстъп за автомобили), улицата може да се преработи в така наречените споделени места - shared space, ето от този тип:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _space.jpg
Този тип улици стимулират алтернативното придвижване, естествено ограничавайки автомобилния трафик. Бих се радвал да видя повече такива места в София, но имайки предвид закостенелите мозъци в общините надали.

Всички улици около Шипка ми изглеждат изключително подходящи за тази концепция и ако нещо подобно се случи там, това ще бъде най-хубавият квартал на София - спокойно място, в което можеш да излезнеш да се разходиш, сред други хора, растителност и приятни заведения/галерии и музеи. Поддържането на сегашното тягостно положение - тесни улици, с още по тесни тротоари, претрупани с паркирани автомобили дори и с нов асфалт, няма да подобри атмосферата на комплекса.
Аватар
xargs

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Юли 24, 2013 10:59 am

Ние хубаво си говорим тук и аз съм съгласен с казаното по-горе, но истинската битка не е за това да има или да няма велоалеи, къде да бъдат те, пешеходни/вело улици и т.н., истинската битка е затова да се преборим този български манталитет, който подсказва, че трябва на всяка цена да имаш и да караш кола. Че ако нямаш кола, а караш колело си беден и т.н. такива...
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот PtD » Сря Юли 24, 2013 2:49 pm

Stefan_trekkie написа: но истинската битка не е за това да има или да няма велоалеи, къде да бъдат те, пешеходни/вело улици и т.н., истинската битка е затова да се преборим този български манталитет, който подсказва, че трябва на всяка цена да имаш и да караш кола. Че ако нямаш кола, а караш колело си беден и т.н. такива...

Да, но темата не е "Манталитет? Автомобил?", а друга ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Stefan_trekkie » Чет Юли 25, 2013 8:28 pm

Не съм съгласен, темата е свързана с движението и велоалеите
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот puleto » Вто Юли 30, 2013 12:13 am

С тия велоалеи на мен нещо не ми е ясно. Явно съм много тъп, ама нали не съм ви вкъщи и ще ме прощавате. Сега само по велоалеи ли ще караме. Това са един вид като резервати за индианци ли или какво? Някой беше писал че ще е спокоен детето му ако кара по велоалея. Той според мен е безотговорен. Друг щял да е в безопастност- той си е направо наивник. Това са пълни глупости. Велосипедиста трябва да е напълно равноправен с всеки движещ се и излязъл от дома си участник в движението, освен с градския транспорт. В един автобус, трамвай или каквото и да е там пътуват 40- 100 човека, а в една кола макс. 2, а в колело макс. 1. Затова градския транспорт трябва да е с най- голямо предимство. Всеки трябва да се съобразява с другите на пътя по определени правила с цел максимална безопастност.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот araX » Вто Юли 30, 2013 6:11 am

А ето как
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=983168
се краде в Банско. Това е в завършен вид и струва над половин милион лева!
araX

Рейтинг: 1415

Мнениеот mariko » Вто Юли 30, 2013 9:55 am

Те правилата за движение по пътищата са отдавна измислени, но рядко се спазват, включително и от колоездачите.
Освен това едно е да си на пътя и да следиш за 5-6-10 фактора, друго е на велоалея, където в общи линии се очаква да има само колелета и всичко е много по-лесно. Много ясно, че човека ще е по-спокоен, ако детето е там.
По принцип не съм привърженик на тезата за велоалеи навсякъде, а и не вярвам да е възможно. Обаче е приятно, когато мога да избегна натоварените улици, затова се радвам, когато покрай тях има велоалея.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот galio » Вто Юли 30, 2013 9:56 am

araX написа:А ето как
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=983168
се краде в Банско. Това е в завършен вид и струва над половин милион лева!

да, бе. сериозен ли си? сигурно поне някаква настилка ще слагат?
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум