Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот mbikerX » Сря Май 07, 2014 10:38 pm

msniki написа:Да не съм оффтипик :
mbikerX написа:Здравейте . Искам да попитам тази спирачка http://screambikes.eu/bg/spirachki/8589 ... m395l.html ще стане ли с този преходник -- http://screambikes.eu/bg/diskovi-spirac ... pm-pm.html със диск формула на вилка марзочи з1 ( мисля че е ПМ , но не съм сигурен ) ?

да, ще стане
Стига вилката ти да е след 2007 година модел.
Понеже ако не е , старите з1 са на IS моунт и този преходник не става.
:agree:

Ок благодаря :)
За кВо М! е ХладИлНикккККК , КъъТ не пУшА :Д
mbikerX

Рейтинг: 1073

Мнениеот sando99 » Сря Май 07, 2014 10:41 pm

Откъде мога да си купя предпазител, които се слага отзад на рамката, за да не се драска.
sando99

Рейтинг: 1180

Мнениеот mbikerX » Сря Май 07, 2014 10:55 pm

sando99 написа:Откъде мога да си купя предпазител, които се слага отзад на рамката, за да не се драска.

http://screambikes.eu/403-ramki-predpaziteli
За кВо М! е ХладИлНикккККК , КъъТ не пУшА :Д
mbikerX

Рейтинг: 1073

Мнениеот sando99 » Сря Май 07, 2014 11:30 pm

Намерих си по-евтин. Само да попитам, размерът на тези протектори универсален ли е и ще паснат ли на Drag C1?
sando99

Рейтинг: 1180

Мнениеот po_taka » Сря Май 07, 2014 11:35 pm

Поприницп са разтегливи и може да ги сложиш на доста широк набор от рамки.
Вариант е да си "навиеш" вътрешна гума :) видео и методи в youtube бол !
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот gongor » Чет Май 08, 2014 7:48 am

Може ли да ме насочите към някакви жила и накладки за V-brake (безшумни)? Коя марка да търся и от какъв материал да са?
gongor

Рейтинг: 1240

Мнениеот po_taka » Чет Май 08, 2014 7:54 am

Първо да кажа, че никога не съм карал хубави колотки! Но за трикомпонентните съм чувал само хубави неща - http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... entni.html
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот hitar_potter » Чет Май 08, 2014 7:08 pm

gongor написа:Може ли да ме насочите към някакви жила и накладки за V-brake (безшумни)? Коя марка да търся и от какъв материал да са?

Аз от доста време карам трикомпонентните накладки на Koolstop. За последно ги купувах от байк зона-та в Дървеница (при Нахи, но беше и отдавна), а би трябвало да ги има и в байк центъра. Дали са безшум.. не са изцяло безшумни, но и не издават типичния скърцащо-виещ звук на v-brake-овете, дори на мокро. Много съм доволен, скъпи са, но си заслужават парите. Koolstop имат и по-евтини модели, но от тях съм карал само едни (вече не помня кои) и в крайна сметка май излизат по-скъпо, защото си отидоха доста по-бързо. Питаш за жила – жила ли търсиш или брони? Принципно Jagwire са хубави брони, по-скъпите модели на Шимано също са добри. По-добри се водят броните, при които металната арматура вътре не е пресукана, ами жилките вървят успоредно, тъй като бронята се деформира по-малко при натискане на спирачката. Относно жилата – май нямаш голям избор..
po_taka написа:Първо да кажа, че никога не съм карал хубави колотки! Но за трикомпонентните съм чувал само хубави неща - http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... entni.html

Не всички – примерно преди години пробвах едни трикомпонентни барадини, които на предното колело „хапеха“ доста добре, но на задната гума бяха зле.. И даже след известна употреба забелязах поражения по шината от тях. Clarks-овете не съм ги пробвал...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот skulboy » Чет Май 08, 2014 8:27 pm

Моля да дадете мнение за тези капли, понеже един приятел си ги купи обаче имам няколко съмнения. Каплите са хубави и нови обаче са със 24 спици, а ще се карат лекичко ( някой път може и 'по-хард') ДХ. Дали дебелината компенсира разликата в броя им? Да, спиците са хубави и по-дебелички, но не съм карал такива и за това питам :) Ако някой ги е тествал да каже с две думи как са и за главините нещичко :beer:
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот marsa » Чет Май 08, 2014 9:11 pm

Забрави за тия колела и DH. Най-добре гледай нещо стандартно с 32 спици (качествени!). На мен "удебелени черни спици" не ми вдъхва доверие. Шините може и да са сравнително тлъсти, но това не е гаранция за качествата им. Главините са под всякаква критика. Нямат гумени уплътнения, пълнят се с вода и гняс безпроблемно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот skulboy » Чет Май 08, 2014 10:25 pm

Дай предложение иши нещо конкретно за което да се хвана. Да кажа от сега, не мисля да инвестирам много в капли, по простата причина, че няма да ги подлагам на такова напрежение. Нещо като магма с формула до 40~ лева ме устройва. За 2 години ос на резба се окриви, така че на шлици ще кара бая време.
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот hitar_potter » Пет Май 09, 2014 9:49 pm

skulboy написа:Дай предложение иши нещо конкретно за което да се хвана. Да кажа от сега, не мисля да инвестирам много в капли, по простата причина, че няма да ги подлагам на такова напрежение. Нещо като магма с формула до 40~ лева ме устройва. За 2 години ос на резба се окриви, така че на шлици ще кара бая време.

Back to the basics: Какво наричаш DH? Щом няма да ги подлагаш на напрежение, значи говориш за нещо от сорта на XC спускания?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот skulboy » Пет Май 09, 2014 10:21 pm

Извинявам се за неточното изказване. Да, нещо като xc спускане. Може би кросер със шлици би ми свършила работа. Ще пробвам и тези капли риньо и ще видим как возят. При мокро време едва ли ще карам, за да видя дали прониква вода и мръсотия.
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот BIKERPRO » Пет Май 09, 2014 10:28 pm

Някой може ли да ми прикачи снимка на boxxer 06-09 WC за сервизация или видео как го правят , че не мога да разбера тая част която извадих коя е горната страна и коя долната , гледах servise guide-ове , но пак не мога да разбера.Утре мога да прикача снимка , ако някой мисли че може да ми помогне :magnify:
natalito написа:
naskoj написа:Бях чел някъде за спирачки при които колкото повече стискаш ръкохватките толкова повече спираш .
BIKERPRO

Рейтинг: 1216

Мнениеот bobini » Съб Май 10, 2014 11:00 am

Добър ден. Сдобих с с нова вилка. И мисля да я монтирам днес. Интересува ме дали се определя по някакъв начин, колко трябва да ми стержена, като височина. Знам че се режат, но как се определя височината. Ако искам да си го оставя по дълъг, проблем ли е. Има ли значени стеншаните от коя страна се слагат. Мога ли да сложа стеншаните от долна страна за да повдигна рамката така? Рамката ми е YZ2, вилка rockshox xc 28 tk.
bobini

Рейтинг: 1198

Мнениеот ABSOLUT » Съб Май 10, 2014 11:23 am

@bobini
Стержена трябва да е достатъчно дълъг, за да може лапата да се нахлузи изцяло на него в частта му, която стърчи отгоре на челната тръба на рамката, за да държи лапата добре и с двата си болта.
Ако дължината му е повече и остава да стърчи над лапата, се слагат спейсъри. Това е в случай, че не искаш да го режеш и да се скъси, за да пасне точно. Имай предвид, че ако се скъси, може да не става за друга рамка с по-дълга челна тръба, примерно някога в бъдеще...

bobini написа:Има ли значени стеншаните от коя страна се слагат. Мога ли да сложа стеншаните от долна страна за да повдигна рамката така?

Сигурно имаш предвид спейсърите?
Те се слагат само от горната страна. От долната страна на челната тръба ляга една част от чашките на челото, тя се набива на стержена на вилката и съответно там спейсъри не се слагат.
Според височината ти, височината на вилката и размера на рамката, може спейсърите да се сложат под или над лапата, с цел финно регулиране височината на кормилото.
Малко дълго се получи, надявам се да си ме разбрал. :)
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот bobini » Съб Май 10, 2014 12:49 pm

Разбрах те перфектно, много благодаря. Отивам да сглобявам.
bobini

Мнениеот mentalhead » Съб Май 10, 2014 12:58 pm

bobini написа:Добър ден. Сдобих с с нова вилка. И мисля да я монтирам днес. Интересува ме дали се определя по някакъв начин, колко трябва да ми стержена, като височина. Знам че се режат, но как се определя височината. Ако искам да си го оставя по дълъг, проблем ли е. Има ли значени стеншаните от коя страна се слагат. Мога ли да сложа стеншаните от долна страна за да повдигна рамката така? Рамката ми е YZ2, вилка rockshox xc 28 tk.

Виж тази тема, предпоследното мнение.
Аватар
mentalhead

Мнениеот dviktor » Съб Май 10, 2014 2:16 pm

Здравейте, как мога да различа оригинален Avid HS1 и фалшив. На снимките изглеждат абсолютно еднакви. Някой ползвал ми е от по-евтините и какви разликите? Дали спира както оригиналния или издава звучи. :dontknow:
YT JEFFSY Pro 29 - GHOSTSHIP GREEN
Аватар
dviktor

Рейтинг: 1309

Външни гуми, замяна на Rapid Rob

Мнениеот unsigner » Нед Май 11, 2014 8:33 am

Понеже гумите Rapid Rob, с които ми дойде колелото, вече изглеждат така:
worn.jpg
worn.jpg (76.25 KiB) Прегледано 2310 пъти
май е време да ги сменям.

Имах късмет с тях, или може бе като много нисък клас са много тежки и дебели - но за 2500 км имам едно пукане общо на двете гуми.
Искам и новите да са така - т.е. най-много държа на здравната, и почти не ме интересува теглото. Бюджета ми е нещо като 50-60 лв на гума макс.
Ясно е, че мога да си купя пак Rapid Rob, но мога ли да подобря нещо като дам малко повече пари?

Карам 50% по асфалт, 50% в гората - но не съм морално готов за (вероятно най-правилния) вариант с два комплекта гуми, едни за града и едни за навън.
И за tubeless не съм морално готов :-)

Не можах да намеря обяснение на продуктовите гами на Континентал (Mountain/Race/Trail/etc King) и Schwalbe (ония с човешките имена); описанията на всичките ми звучат горе-долу еднакво, смътно положително, освен очевидните дето не стават ("само за сухо", "ако можете да рискувате някое и друго спукване").

А, и става въпрос за 29" :-) Мога и онлайн да поръчвам, ама е време да се замислям, че да дойдат преди обиколката на Витоша.

Акъл?
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот evin » Нед Май 11, 2014 12:22 pm

Да питам някого, който го е правил: пивотите за V-brakes на рамка Drag C1 лепени ли са или само завити?

Да знам колко майки да повикам, като почна да ги свалям.

Благодаря
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Ozzie » Нед Май 11, 2014 12:35 pm

По принцип са завити.
Колко майки... много. :8D:
Трябва ти ключ със стабилен захват и голямо рамо. Примерно френски (май им казваха още и раздвижени) или тръбен.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Връпрос за рамка.

Мнениеот simolop » Нед Май 11, 2014 7:27 pm

Поредният въпрос.Искам да питам относно Sprint Entertain добър избор ли е за първи баик за dj и street и дали ще издържи голямото натоварване ето това е рамката http://prikachi.com/images.php?images/849/7316849M.jpg . Благодаря предварително :beer: .
simolop

Мнениеот Volkov » Пон Май 12, 2014 7:15 am

Въпросът ми е:
дали велосипед Scott Voltage yz 35 2007 година става за XC, с почти оригинални части е.
Харесал съм 2, всичко по тях е shimano - дърти части, единия е с В брейк, другия с механични дискови спирачки.
175 висок, 65 кила, размер на рамката незнам, на другия е М.
Аватар
Volkov

Рейтинг: 1207

Мнениеот evin » Пон Май 12, 2014 9:00 am

Ако геометрията ти пасва, защо не. Аз съм с Drag C1, сглобен за XC. По-удобен байк до сега не съм карал. Voltage е с близка геометрия до С1. Пробвай най-голямата налична рамка, поне 17" за твоя ръст.
Аватар
evin

Мнениеот msniki » Пон Май 12, 2014 10:08 am

evin написа:Ако геометрията ти пасва, защо не. Аз съм с Drag C1, сглобен за XC. По-удобен байк до сега не съм карал. Voltage е с близка геометрия до С1. Пробвай най-голямата налична рамка, поне 17" за твоя ръст.

Drag c1 нали уж го водят дърт рамка ?
Друг е въпроса че и за това не става.
Цитирам:
"Велосипеда Drag C-1 е подходящ за начинаещи велосипедни ентусиасти, които са се насочили към стила Dirt Jump."
Е няма как да е удобно за хс. Просто абсурд. Твърде е къса горната тръба дори 16 инчовата версия.
Volkov написа:Въпросът ми е:
дали велосипед Scott Voltage yz 35 2007 година става за XC, с почти оригинални части е.
Харесал съм 2, всичко по тях е shimano - дърти части, единия е с В брейк, другия с механични дискови спирачки.
175 висок, 65 кила, размер на рамката незнам, на другия е М.

Ще стане за придвижване из града и тази рамка е къса.
Ако има версия 17-18 инча ще стане за ХС.
:agree:
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот uBaH » Пон Май 12, 2014 10:19 am

Прав е msniki, Voltage YZ са си къси рамки.
Приятелката ми е 150 см и кара М-ка (вярно с къса лапа и свалено колче). За по-нисък човек са ОК, но при ръст 175 см, или се ориентирай към по-големите размери на рамката или направо към друг модел.
Аватар
uBaH

Мнениеот evin » Пон Май 12, 2014 10:59 am

Как са го определили от Drag, не знам. Сигурно за street/dj е мислен. Но рамката ми пасва супер с лапа 90 мм. А точно късата рамка много ме радва, страшно е повратлива и технична при бързи маневри. Като се кача на "дълъг" ХС байк, имам чувството, че карам Икарус :)

Аз съм 175 см (177, да сме точни)

Изображение
Аватар
evin

Re: Връпрос за рамка.

Мнениеот simolop » Пон Май 12, 2014 1:11 pm

simolop написа:Поредният въпрос.Искам да питам относно Sprint Entertain добър избор ли е за първи баик за dj и street и дали ще издържи голямото натоварване ето това е рамката http://prikachi.com/images.php?images/849/7316849M.jpg . Благодаря предварително :beer: .

Някакви идеи ? И ако някои е карал с такава да сподели мнение ще съм много благодарен. :beer:
simolop

Мнениеот Bai Sando » Пон Май 12, 2014 5:12 pm

Някой има ли наблюдения над тези колодки,за парите си спират ли добре?
Изображение
http://olx.bg/prodavam-trikomponentni-v ... -i48498591
Аватар
Bai Sando

Рейтинг: 1280

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум