ако ще гледаш абсолютното увеличение с 20%, т.е. повече хора са пострадали, то решението е лесно. Забраняваме изцяло велосипедния трафик в града и бройката на пострадалите велосипедисти пада до 0. Следваща стъпка - забраняваме колите и ето ти още по-голямо чудо, и инцидентите с пешеходци намаляват драстично, единствено през зимата някой заблеян пенсионер да си счупи нещо по заледените тротоари...
Вярвам, че можеш да се сетиш и за по-работещи решения. Нека оставим шегите настрана.
Увеличения брой колоездачи допълнително "дисциплинира" част от шофьорите, които започват да свикват с увеличения велосипеден трафик и да се съобразяват с него.
С това едва ли някой спори, само дето е трудно доказуемо каква част от този ръст се пренася в трафика по улиците, ерго този аргумент се налага да го игнорираме.
за да се отговори дали има полза от велоалеите или не, би трябвало да се отговори на два въпроса:
1. Съществува ли връзка между увеличения брой/дължина на велоалеите и увеличения брой велосипедисти
2. Увеличения трафик води ли до повече, по-малко или същия брой инциденти.
По първия въпрос нямаме достатъчно данни по години за да се провери дали има статистически значима корелация, но субективното усещане на повечето хора, е че има положителна корелация
По втория въпрос - в предишния си пост ти показах, че дефакто, въпреки увеличения трафик имаме по-малко инциденти
Ако по първия въпрос няма връзка, това директно показва липсата на полза за каращите. Ако има връзка, каквото е общото усещане, то това показва ролята на велоалеите за увеличения брой каращи. Нищо не показва за нивото на безопасност.
По втория въпрос няма спор - имаме данни от КАТ.
Та какво излиза:
1А. Ако по първия въпрос има връзка, то налице също е и връзка между увеличения брой/дължина на велоалеите и увеличения брой инциденти. При това директна, което ми дава основания да критикувам безопасността в Епохата на велоалеите в условия на почти тотална липса на култура на каране и познания за ЗДП от страна на новоизлязлите велосипедисти.
1B. Ако няма връзка, тогава нямаме достатъчно данни да заключим, че е имало полза от увеличения брой/дължина на велоалеите, ерго съм в свободата си да заключа, че не е имало реална полза. Двете твърдения са на кантар и ти нямаш тежест, за да оспориш моето.
Ерго, логичният извод е, че в най-добрия случай нямаме данни да заключим категорично, че ползата от велоалеите оправдава цената им.
Т.е. има полза от велоалеите, веднъж като увеличен брой активни колоездачи и втори път път - от гледна точка подобряване на безопасността. Тук разбира се заслугата не е само на инфраструктурата.
Това заключение не почива на логика, по-горе показах защо. Освен всичко това безопасността винаги се е мерила и ще се мери в абсолютен брой инциденти. Иначе Щатите биха били по-безопасни от Швейцария.
Имаш един-единствен аргумент и той е, че на база увеличения трафик инцидентите в процентно изражение са спаднали. Хубаво, ама той нищо не говори - в Щатите ли сме или в Швейцария? Затова по-релевантната статистика за безопасност е тази на база абсолютен брой инциденти спрямо минал период.
buran написа:@bikerider: честно, не ти разбирам логиката.
Логиката ми е следната - полза от велоалеите несъмнено има, но цената, която плащаме с инциденти за мен е прекалено висока и можеше да бъде смъкната до нормални нива (за мен макс. 5% ръст на база минал период) с елементарни предохранителни мерки и кампании. Схващай това като критика и към КАТ, защото можеха да свършат това-онова, вместо сега да броят инциденти и да назидават как не трябвало да се кара през пешеходна пътека.