Малко помощ при избора на гуми!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Малко помощ при избора на гуми!

Мнениеот slipknotcho » Сря Юли 18, 2012 9:15 am

Здравейте,

купих си наскоро велосипед, който мисля да карам в планината, но също така и в града и не зная кой гуми биха ми свършили работа.
slipknotcho

Рейтинг: 1200

Re: Малко помощ при избора на гуми!

Мнениеот Slade » Сря Юли 18, 2012 9:49 am

Има много такива теми и в този и в други раздели, но за да получиш точен отговор най-малкото трябва да уточниш:
- Какъв е велосипедът и с какви гуми е в момента
- По какви терени ще го караш в планината, downhill трасета или леки утъпкани пътечки?
- Колко ще караш в планината и колко в града?
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот slipknotcho » Чет Юли 19, 2012 9:58 am

Велосипеда ми е калифорния 3008 и в момента е с шосейни гуми, като за начало мисля да карам по по-леки планински трасета и мисля да го карам наравно в гората и в града.
slipknotcho

Мнениеот pixov » Пет Юли 20, 2012 12:30 am

Continental King супер са !!!!!! :agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :D :D :D :peace: ;)
Аватар
pixov

Рейтинг: 985

Мнениеот Slade » Пет Юли 20, 2012 9:09 am

Аз ползвам комбинацията Geax Mezcal semi slick отзад и Schwalbe Rocket Ron отпред. И двете са много леки и се търкалят бързо. Geax-a може да се монтира и в двете посоки на шарката - в едната ти дава повече бързина, другата повече сцепление при катерене в планината. За мен са добър компромис асвалт / леки пътеки.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот doodko » Пет Юли 20, 2012 9:13 am

Ето ти и малко съвсем "пресни" отговори:
viewtopic.php?f=27&t=117360
Аватар
doodko

Рейтинг: 1355

Мнениеот vasilevl » Съб Юли 21, 2012 12:10 am

Slipktnotcho, най - добрия вариант е ако караш по - често в града, слагай някакви качествени сликове и си свиркай, аз така направих, ако ми се докара в планината, отделям едни 15минути да си сложа рошавите гуми и си свиркам и си напъвам спокойно, без да се притеснявам, че тая гума не е баш баш за планината, нещо като нищо ми се виждат тези средните варианти... :beer:
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот Slade » Съб Юли 21, 2012 12:00 pm

Ето я никаквата гума в планината:
http://www.youtube.com/watch?v=9VQR0-5oX1I
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот LyuboKolev » Нед Юли 22, 2012 3:53 am

Колегите са дали достатъчно съвети за марки и т. н. Обаче най- важното поне според мен е гумите да са "пресни", т. е. наскоро произведени. Гледай датата на производство. Колкото и да са хубави, ако са на две години няма смисъл да ги взимаш. Не се държат както е описано в характеристиките. Същото важи и за автомобилните гуми. Също може би не е най- важно да са леки, а да са здрави. Това нали не е шосейка и всичко става. Като спукаш 5 пъти гума в гората за един ден и почваш да преосмисляш някои неща. И отделно от това "пресните" гуми се пукат по рядко и не се разпадат.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот Slade » Нед Юли 22, 2012 9:53 am

Виж за това не съм се замислял, въпреки, че като купувам автомобилни гуми винаги търся DOT кодировката и даже си нося табличка, в която са декодирани по-сложните DOT. Гума по-стара от една година не купувам, но за велосипедните изобщо не ми мина тая мисъл. Интересно дали имат подобна кодировка *отивам да проверя*?

Geax-ът ми е прощавал доста пъти, когато не разтоваря навреме задницата и изтряскам гумата в някой ръб на дупка, бордюр или камък. Миналата седмица обаче прекалих и я треснах с все сила в една отворена шахта в бетона и резултатът беше класическо прещипване (snakebite).

П.П. Не открих подобна маркировка и на двете марки.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот LyuboKolev » Нед Юли 22, 2012 6:48 pm

Slade написа:Виж за това не съм се замислял, въпреки, че като купувам автомобилни гуми винаги търся DOT кодировката и даже си нося табличка, в която са декодирани по-сложните DOT. Гума по-стара от една година не купувам, но за велосипедните изобщо не ми мина тая мисъл. Интересно дали имат подобна кодировка *отивам да проверя*?

Geax-ът ми е прощавал доста пъти, когато не разтоваря навреме задницата и изтряскам гумата в някой ръб на дупка, бордюр или камък. Миналата седмица обаче прекалих и я треснах с все сила в една отворена шахта в бетона и резултатът беше класическо прещипване (snakebite).

П.П. Не открих подобна маркировка и на двете марки.

При колите маркировката е седмица и година, заедно. При велосипедните може би не всички имат, но някои имат? Преди години имах едно колело което държах 3 години на балкона на слънце и т. н. Лош стопанин. Излязох веднъж и като се бях засилил провлачих задната гума няколко метра. Тя се разпадна (протри ама на едри парчета и вътрешната естествено се спука и бутах 2 км. Отделно от това може да има протектор, но старата гума е като пластмаса. Няма сцепление по вода и лед. На колата съм карал GOODYEAR пресни нови и с протектор но като ги "изпекох" пролетта в топлото и гледай какво става на дъжд и лед. Иначе в снега си "копаят". Затова за мен най- важно е гумите да са "пресни". Също е погрешно схващането че отзад трябва да е по добрата гума. Това че ще пробоксуваш значи че си с малка скорост така че и да паднеш не е страшно. Най- хубавата гума се слага отпред. Тя те води при висока скорост и тя спира. Задната само влачи и не спира. Задницата като поднесе имаш шанс да я овладееш, но с предницата не. Същото е и за колите. Едно е да дрифтираш, друго е да не можеш да уцелиш пътя. Правил съм ги и двете.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот Skoinks » Нед Юли 22, 2012 6:51 pm

Благодаря на Любо за съветът, който даде току що - наистина не ми беше минавало през ума, че гумите остаряват.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Мнениеот vasilevl » Нед Юли 22, 2012 10:12 pm

Има го това нещо, но не е чак толкова съществено, ако са минали няколко цикъла / дълго време на студ, след това на слънце, да материала си губи функцията... мисля че специално за вело - гуми, 1-2 години ако са били на склад едва ли ще окаже съществено влияние на каучука... По тази логика, давайте всяка година да си сменяме гумите, че лятото сме ги опекли а зимата са били на 0 градуса да речем... малко вталясване ми се струва..

Това важи може би повече за автомобилните гуми и по - специално зимните.. Когато караме в града дълго с големограйферни вело гуми, те се опичат доста според мен и стават все по - негодни за планина..
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот Skoinks » Нед Юли 22, 2012 10:21 pm

Имам предвид, например - сликовете ми са на 2 сезона - през зимата седят на студено (понякога на минусови температури), а през лятото си ги карам по жегата. Има логика да се прецака материала, това казвам.

Иначе да изгубят качествата си напълно не съм наблюдавал. Единственото мисля, че седалката ми (пълна с гел) се скапа от стоенето на студ и на жега - гела стана ронлив (скъсаничка е малко) и по-твърд.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Мнениеот vasilevl » Нед Юли 22, 2012 10:25 pm

Е логично е колкото повече тормоз вижда една гума, толкова по - малко добро сцепление да има и да се износва... по принцип хубавите гуми за велосипед ги дават до определени километри, да служат вярно, от там нататък всеки си преценява.. до колкото знам 10 000км ефективен живот има една вело гума :)
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот LyuboKolev » Чет Юли 26, 2012 8:33 pm

vasilevl написа:Има го това нещо, но не е чак толкова съществено, ако са минали няколко цикъла / дълго време на студ, след това на слънце, да материала си губи функцията... мисля че специално за вело - гуми, 1-2 години ако са били на склад едва ли ще окаже съществено влияние на каучука... По тази логика, давайте всяка година да си сменяме гумите, че лятото сме ги опекли а зимата са били на 0 градуса да речем... малко вталясване ми се струва..

Това важи може би повече за автомобилните гуми и по - специално зимните.. Когато караме в града дълго с големограйферни вело гуми, те се опичат доста според мен и стават все по - негодни за планина..

Не съм бил съвсем ясен. Опичането е за автомобилните гуми. Летните гуми са от по- твърд производствено каучук с по тесен грайфер, но при около 7 градуса започват да губят сцепление. Зимните са от по- мек каучук с по- широк грайфер. Мекия каучик е заради сцепление по лед, а едрия грайфер е за да "копаят" в снега и да изхвърлят и вода. Поради мекия каучук лятото прегарят особено, при големи скорости. При велосипеда едва ли можеш да вдигнеш скорост та да ги "изпечеш". Основната ми идея е следната: Като четеш характеристиките на една гума, то те са валидни ако тя е до 1 година стара. Както ако си купиш кола, всички характеристики за безопастност важат около три години. След това не е ясно. След една година с гумата и химик не може да ти каже какво става. Иначе съм съгласен че смяната на гуми всяка година е вталясване, освен ако не минаваш по 4000 км. по асфалт като мен. Тогава гумата просто свършва своя жизнен път.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот vasilevl » Пет Юли 27, 2012 5:36 pm

това е ясно като бял ден за зимни и летни гуми.. но исках да кажа, че грайферната вело гума ще да е доста по запазена, тъй като при триене на асфалт си мисля, че се износват по - бързо, точно защото са мекички грайферите и се мажат като маргарин по асфалта / в преносен смисъл разбира се /. То си се чува как скърцат по асфалта, като ги напънеш повече.. докато гладките са си малко по твърди, леко наподобяващи пластмаса.. за съпротивлението е ясно.. слик-а си е гумата за асфалт :)

Та по темата... както споменах по - горе, истината си е, че е хубаво да си пазиш грайферките за офроуд, пък със слика да си фучиш по асфалт, хем ти е по - леко, хем не си скапваш рошавите гуми! Така гумите ти и в двата случая са ти "като хората" , както се казва:)
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот hakama » Сря Окт 03, 2012 2:08 pm

Привет,

Какви гуми ще ми препоръчате за градско (предимно) и по-рядко лек маунтайн (пътеки)?

Искам да си сложа поне 2.1/2.3" за задна, за по-меко возене (на твърдак). А отпред 1,9-2,1" (с 100мм Маниту Скареб съм) ?! :dontknow: Вариант е и по-меки да ги карам, но пък съпротивлението се увеличава...

Четох добри отзиви за Maxxis Crosmark 2,1, но на мокро/дъжд май не се справяли добре (за асфалт говорим)!?
Каква шарка трябва да търся, да е се непрекъснат или почти непрекъснат грайфер по средата - друго?

Разликата в балона между предна и задна - как се отразява и проблем ли е?
На гумата има ли обозначение с каква твърдост е?

Бюджета е 20-35лв (за нова гума), до 500-600г

Shwalbe smart sam 2.1 20лв (640г)
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Назад към Общ форум