Както се казва в заглавието, колебая се, какво решение да взема относно преоборудването на дъщеря ми с нов велосипед за следващата година. Тя понастоящем е на 7 години, тежи 25 кг и е висока 135 см. Общо взето е доста едра и дългокрака, пък и не спира да расте. Ако се запази тренда, вероятно следващата пролет ще е над 140-145 см. Според формулата за размера на рамката въз основа дължината на краката, която сме обсъждали тук, за нея, дори сега е подходяща рамка с размер на седалковата тръба около 14". И тук всъщност идва въпроса - има вариант да и купя готово, нискокачествено детско 20 или 24" колело. Обаче ми се върти и една друга възможност - в гаража си, имам много изправни стари части от моите ъпгрейди. Всъщност имам почти всичко за сглабянето на цял байк, без подходяща рамка. Мога за прилични пари, особено предвид, че планирам колелото да е за следващата година, да взема втора ръка рамка 14" - например Драг Клаймър, да му бодна наличната вилка Сънтур Дуро Д, като и сниша хода от 13 см на примерно 10 см и махна голямата пружина и я оставя само на малката, която се намира в хидравличния патрон, за да стане адекватна на теглото на щерка ми. Главините са налични, само трябва да намеря някъде прилични 24" капли и да ги наплета с тях. Относно спирачките, няма да имам проблем с по-малките шини и босчетата на в-брейка, защото ми се мотаят и дискови спирачки - една BB7 и една BB5. Курбели имам, но мисля да потърся нещо по-късо - примерно 160мм или 150mm (колкото трябва по таблица при нейната дължина на крака около 60 см. За скорости, мисля за сега да са само 8 отзад, за да не е много сложно превключването.
Общо взето ще се получи някакво чудо, което се надявам, че ще я устройва поне две-три години (особено, ако след време сложа 26" шини), а след това, зад нея идват и двамата й братя, така че ще има какво да се прави. Окомплектовката ще стане доста прилична и за истинско каране в планината.
Та дилемата е - нов, готов велосипед със всички недостатъци - кофти главини, касета на резба, ужасна вилка и т.н. или велосипед, който не е проектиран за дете, а е приспособен...