Дилема за детски велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Дилема за детски велосипед

Мнениеот Brave » Сря Юли 25, 2012 2:41 pm

Както се казва в заглавието, колебая се, какво решение да взема относно преоборудването на дъщеря ми с нов велосипед за следващата година. Тя понастоящем е на 7 години, тежи 25 кг и е висока 135 см. Общо взето е доста едра и дългокрака, пък и не спира да расте. Ако се запази тренда, вероятно следващата пролет ще е над 140-145 см. Според формулата за размера на рамката въз основа дължината на краката, която сме обсъждали тук, за нея, дори сега е подходяща рамка с размер на седалковата тръба около 14". И тук всъщност идва въпроса - има вариант да и купя готово, нискокачествено детско 20 или 24" колело. Обаче ми се върти и една друга възможност - в гаража си, имам много изправни стари части от моите ъпгрейди. Всъщност имам почти всичко за сглабянето на цял байк, без подходяща рамка. Мога за прилични пари, особено предвид, че планирам колелото да е за следващата година, да взема втора ръка рамка 14" - например Драг Клаймър, да му бодна наличната вилка Сънтур Дуро Д, като и сниша хода от 13 см на примерно 10 см и махна голямата пружина и я оставя само на малката, която се намира в хидравличния патрон, за да стане адекватна на теглото на щерка ми. Главините са налични, само трябва да намеря някъде прилични 24" капли и да ги наплета с тях. Относно спирачките, няма да имам проблем с по-малките шини и босчетата на в-брейка, защото ми се мотаят и дискови спирачки - една BB7 и една BB5. Курбели имам, но мисля да потърся нещо по-късо - примерно 160мм или 150mm (колкото трябва по таблица при нейната дължина на крака около 60 см. За скорости, мисля за сега да са само 8 отзад, за да не е много сложно превключването.
Общо взето ще се получи някакво чудо, което се надявам, че ще я устройва поне две-три години (особено, ако след време сложа 26" шини), а след това, зад нея идват и двамата й братя, така че ще има какво да се прави. Окомплектовката ще стане доста прилична и за истинско каране в планината.
Та дилемата е - нов, готов велосипед със всички недостатъци - кофти главини, касета на резба, ужасна вилка и т.н. или велосипед, който не е проектиран за дете, а е приспособен...
Brave

Рейтинг: 2000

Re: Дилема за детски велосипед

Мнениеот Yavkata » Сря Юли 25, 2012 3:57 pm

Това с което ще трябва да се съобразиш е и дължината на горната тръба. Дори и с максимално къса лапа и изнесена напред седалка, стойката на детето може да е полегнала напред. Естествено, мноого е по -готино да сглобиш едно колелце отколкото да купиш готов таралясник. 20" направо го изключи. Голямата ми щерка е със същите показатели и перка в момента с 24" без проблем. Ако нямах готов наследствен 24" велосипед щях да сглобя нещо на посочената от теб база.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Yeti » Чет Юли 26, 2012 12:27 pm

И аз имах подобна дилема съвсем насторо, с тази разлика че исках да купя готово колело с 26” гуми и 14” рамка. РАМ HT1 конкретно гледах аз, но точно поради проблема описан от Явката не се получи работата. Пробвахме, мерихме – дори и с най-късата лапа и изнесена напред седалка не стана. Поне за себе си стигнах до извода, че колкото и да ми е неизгодно, детето трябва да си мине през всичките размери от детските и чак след това на голямо. Още не съм купил 24”-то, но след гледане и сравняване на де що има на българския пазар засега фаворит като цена/качество ми е ето това http://bikesport.bg/bg/products/1317-shockblaze-warrior-24_quot_-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8_
Даже май по принцип по-качествена серийна детска сглобка не съм виждал в т.ч. и вилката наистина си работи, а не е само за украса. И на мен успокоението ми е, че има по-малък брат, който ще го кара впоследствие.
Ако все пак го мислиш чак за следващата пролет този проект има реален шанс да стане, макар че го има и момента, че децата невинаги растат равномерно през годините и е много вероятно ако толкова много е дръпнало детето напоследък, след това да има и период, в който по-бавно да расте.
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот tanya » Чет Юли 26, 2012 12:43 pm

И аз съм на мнение, че при децата размери не могат да се прескачат. Моят син засега е с 20 цолово ферини, но той си е дребничък. Мислех си и аз какво ще е следващото колело 24 цола или направо 26 цола с много ниска рамка. От сега си харесах показаният и от Yeti шокблейз и ми е фаворит за купуване след една година. Няма начин да прескочим 24те цола както и да го смятам. Моите синове обаче са двама, така че инвестициите определено си струват - от големия направо се прехвърля на малкия и периодът на експлоатация се удължава.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот Brave » Чет Юли 26, 2012 1:01 pm

Първо да ви благодаря за мненията. Дължината на ефективната горна тръба е нещото което ме тревожи и мен. Лошото е, че трябва да купя рамката и да я сглобя, преди да стане ясно, дали ще работи тази концепция за дъщеря ми или не. Явно нещата основно зависят и от това колко ще порасне следващите няколко месеца. До някъде разчитам, че генетично е обусловено, тя да расте следващите няколко години много активно и да достигне височината си още преди 13г., защото и аз и майка й сме били така. Аз съм 182 см и не съм пораснал и един сантиметър от лятото между 5 и 6-ти клас.
Вероятно, все пак ще купя някоя 14" рамка, ще я сглобя, колкото да може да седне на нея и ако стойката е неадекватна, ще се купува нещо детско... Пък тя все някога ще порасне достатъчно. Пък и след нея има цели двама братя, които ще искат да имат колела... :)
Brave

Мнениеот Yeti » Чет Юли 26, 2012 2:42 pm

Успях да изровя една снимка, която всъщност е първопричината да тръгна и аз въобще да се пробвам с голямо колело с ниска рамка за моя син, който в момента е на 8г, но сравнително дребен за ръста си:
https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10150286568607137&set=a.10150286568452137.353662.186386547136&type=3&theater
Тази снимка е от миналата година в Банско, рамката би трябвало да е HT1 и 26” гуми. Тогава страшно се впечатлих от това момиченце, едно защото завърши състезание за големи, друго самата идея за колелото много ми допадна. Ако правилно си спомням беше на 8г и на ръст може би приблизително около този, който дискутираме в темата. Ако случайно таткото чете предполагам, че ще може да даде най-точна информация. Освен всичко друго макар и да не го познавам го поздравявам, убеден съм, че много се гордее с дъщеря си и определено има защо.
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот Ozzie » Чет Юли 26, 2012 4:39 pm

@Brave

А защо не отидете в някой магазин да премерите 14" рамка (26" гуми) как ще и дойде и от там да мислиш дали да търсиш 26" или 24"?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот LyuboKolev » Чет Юли 26, 2012 10:38 pm

А защо не помислим за следното: детето може да кара, ама едва ли кара повече от три километра. Не че се уморява ама не го пускат само. Колелото просто трябва да е леко защото детето не е силно за да не го намрази и да го отврати от велосипедизма и от друга страна като падне (а то сигурно все някога ще падне) да не го контузи. Уважавам и другите мнения, но познавам хора които намразиха колоезденето защото колелото им беше тежко. Това беше бившата ми жена. Тя не знае че и го купих нарочно тежко 18 кг. за да е евтино и да не иска да карам с нея и ще помоля никой от четящите да не и казва. Предварително благодаря за дискретността.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот Brave » Пет Юли 27, 2012 8:44 am

Донякъде си прав за тежестта, но нищо не гарантира, че готовото детско колело ще е по-леко. От друга страна, когато тежиш 25 кила, дори много леко mtb - примерно 8-9 кг ще е субективно тежко. Така че това няма как да се размине напълно. Относно карането сама, на този етап няма начин да стане, дори и 200 м. Ясно е, че ще кара с мен и/или майка си, основно по паркове, ще я пробвам и на някое много леко ХС - примерно обиколната или нещо такова.

@Ози - Мерси, ще пробваме. Близко беше до ума, ама кой да се сети. :)
Brave

Мнениеот LyuboKolev » Пон Юли 30, 2012 11:38 pm

Brave написа:Донякъде си прав за тежестта, но нищо не гарантира, че готовото детско колело ще е по-леко. От друга страна, когато тежиш 25 кила, дори много леко mtb - примерно 8-9 кг ще е субективно тежко. Така че това няма как да се размине напълно. Относно карането сама, на този етап няма начин да стане, дори и 200 м. Ясно е, че ще кара с мен и/или майка си, основно по паркове, ще я пробвам и на някое много леко ХС - примерно обиколната или нещо такова.

@Ози - Мерси, ще пробваме. Близко беше до ума, ама кой да се сети. :)

Разбирам че става въпрос за някакво сладко хлапе с готини родители. (за родителите се шегувам, за хлапето не). Вземето му колело без скорости, втора употреба за без пари за да усети вятъра в ушите си. Като се влюби в колоезденето му вземете истинско. Малко или много децата а и начинаещите големи се затрудняват да изпълняват координация м/у смяна команди, спирачки, въртене на педали, пазене на равновесие и т. н. Старото колелце ще го ползвате за неговото братче или сестриче и ще ви остане за спомен.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот Brave » Вто Юли 31, 2012 10:18 am

Мерси за препоръката, но това няма да й е първи велосипед. Тя и сега има колело с контра и без скорости, пълен твърдак. Преди време, на него се научи да кара без помощни, а сега се справя съвсем прилично. Причината да и събирам нещо по-така е, че тя много иска да караме заедно, а с предавката, която предлага колелото й, нито може да вдигне прилична скорост, защото трябва каданса й да е сигурно над 100 за да се движи с 18-20 км/ч, нито пък може да катери по-стръмни места, защото й става прекалено трудно.
Brave

Мнениеот VGC » Вто Юли 31, 2012 1:56 pm

Хмм.. изчетох темата с интерес, въпреки че мен не ме вълнува особено защото съм едва на 15. Но имам малък брат, на почти 9 години. Дребен е за третокласник, но определено ме изумява как кара 19" ми ХТ2-ка! Със смъкната до долу седалка пердаши като шосейка! Живеем леко извън София и около нас улиците са сравнително спокойни и го пускам да ообикаля около нашето каре с къщи. Между две преки развива стабилна скорост, а когато го питам не се ли изморява ми казва "НЕ!" :D . Неговото колело е някакво смрадливо Крос-че мисля че 20" с "вилка" , 6 скорости отзад и някакви си ви-брейкове. В момента е с изкривен обтегач и ухо/рамка и ужасно "работещи" спирачки. Сега обмисляме купуването на Драг С1 14" рамка, понеже имам приятели каращи с такива и той като се качи му е тамън.

Според мен сглоби на момичето 14" колело и спи града. С по-големите гуми ще има и повече засилка и повече скорост и всичко, и няма да се откаже от колоезденето, а напротив-ще й хареса още повече! Казвам го от опит и се надявам да имаш полза. :beer:
VGC

Рейтинг: 1225

Мнениеот tanya » Вто Юли 31, 2012 3:48 pm

Аз си позволявам да не се съглася с поста на LyuboKolev. Не мисля, че е добра идея колелото да е какво да е. Вярно, че всяко колело в движение може да се кара, но за мен е важно децата ми да свикнат с що годе прилични колелета - с добра геометрия, без контра, с добре работещи спирачки.
На мен ми беше странно, но се оказа, че навъртат доста километри. На колелото на големия сложихме скоростомер и за 2 месеца е навъртял над 120км. Това със сигурност се отнася и за малкия, защото карат горе долу еднакво. За деца, които наесен ще станат единият на 6, а другия на 4, това е доста. Не бях предполагала, че изминават такива разстояния от въртене из парка или по площаката. Честно казано, доста се изненадах.
И двамата имат много добра стойка и техника, много добре работят със спирачките. Заслуга за това има единствено факта, че колелета им са с подходяща геометрия. За мен е важно да добиват от малки правилните умения. С големия вече няколко пъти ходихме да караме по пътечки в гората. Без наличие на скорости, такава разходка става мъчение за детето. Дори му сложихме и предни скорости, точно за да му е по-лесно в гората.
Мога да спестя от други неща и го правя (например над 50% от гардероба им е втора употреба), но с колелетата не правя компромиси. Не става въпрос да се ръсят луди пари, а просто да се избере нещо, което е подходящо,ще развива уменията на детето, ще му доставя удоволствие при каране и няма да го мъчи. Пък ако нещо такова може да се намери и втора употреба, още по-добре. Аз първо из Продавалника гледах миналата есен, когато трябваше да купуваме ново колело за големия. Когато обаче не намерих нищо подходящо там, се изръсихме за подходящото ново и за секунда не съжалявам за избора си.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот LyuboKolev » Нед Авг 05, 2012 5:32 am

@tanya
Нямам нищо против несъгласието. За геометрията си супер прав че е важна, но е важна чак когато минеш 10 км. На децата (подрастващи с всеки ден и да са живи и здрави) геометрията им се мени всеки сезон, така че за мен геометрията в този случай минава на заден план. Детето и да има скорости, едва ли ги сменя правилно и на правилното място и затова съм против тях. Важното е да има спирачки.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот Stancho » Нед Авг 05, 2012 3:48 pm

Доста често повечето деца се справят по - добре със скоростите от повечето възрастни и не е нужно да ги лишавате от това удобство. Другото е, че теглото при гладко движещо се колело не влияе чак толкова на лекотата на каране. Ако може да се върти лесно всичко и колелцето ще се кара леко (не е лошо и килограмите да са ниски, но не трябва да са водещ фактор толкова). За момиченце с този ръст и тегло 26 цола си е перфектния размер, само да се намери правилната рамка и окомплектовка. И имай предвид, че рамка без амортесьор да речем 13 инча е по - ниска от същата с такъв, само заради самия амортесьор. Така, че събери всичко за 26 цолов велосипед и после виж при момента за сглабяне каква е височината и каква рамка ще е добре, като може да минеш и да премериш по магазините. Това е моя съвет - не тормози детето с 24 цола. :)
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Назад към Общ форум