Да пребориш куче

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Да пребориш куче

Мнениеот Iced Honey » Нед Авг 12, 2012 6:40 pm

Хора, казвам ви - като възстановка по Nat Geo. На излизане от Бистрица по шосето, леко изкачване с около 12 км./ч. видях как към мен отдясно и перпендикулярно се засилва едно голямо бяло куче, тип овчарско. Мислих, че ще се откаже, но псето ме връхлетя доста смело и ме събори. От падането помня как каската издрънча в шосето, а след снимка на рентген се оказа сериозна луксация на раменна ключица. Благодаря на колегите GabaX и marsa, с който карах (супер сте момчета) най сърдечно за съпорта , но друго искам да споделя със съфорумците, което може да е полезно - носете задължително каска хора. Дори аз се чудя понякога дали да не сложа един парцал на главата , но след тази случка факта, че винаги съм носил каска се отблагодарява. Сега има казус с това дали да оперират ключицата за да я наместят или да я оставя да зарасне компромисно леко накриво. Сигурен съм, че има и други колеги с подобни класически травми, ще съм благодарен ако споделите вашия опит. А псето - кой знае какво му е било в главата. После си се въртеше наоколо, като любител на животните не храня никакви лоши чувства!
Аватар
Iced Honey

Рейтинг: 1250

Re: Да пребориш куче

Мнениеот marsa » Нед Авг 12, 2012 7:08 pm

Ужас, аз първоначално разбрах че е по- леко. От моят опит мога да ти кажа, че при мен костта се счупи доста по- в средата и поради стечение на обстоятелствата в крайна сметка ми зарастна доста неправилно (реших да не те плаша сутринта), въпреки това нямам някакви болки, натоварвал съм ръката доста и вече към 3 години нямам усложнния, освен "естетически". Е, ако пак падна лошо на това рамо се надявам да изгърми старият "бушон" барем :crap:

Според мен със снимката търси мнение на друг специалист, който да те посъветва от гледна точка на специалист, а не на човек който трябва да ти вземе или да не ти вземе парите. По принип това е доста кофти и сложно място, а и контузиите могат да се различават много и не може да се съветва на сляпо особено пък от случайни читатели на форум. Иначе ясно е, че ако е допустимо лечение без хирургическа намеса е за предпочитане.

Може да попрехвърлиш и тази тема: viewtopic.php?f=3&t=70530
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Iced Honey » Нед Авг 12, 2012 7:18 pm

marsa написа:Ужас, аз първоначално разбрах че е по- леко. От моят опит мога да ти кажа, че при мен костта се счупи доста по- в средата и поради стечение на обстоятелствата в крайна сметка ми зарастна доста неправилно (реших да не те плаша сутринта), въпреки това нямам някакви болки, натоварвал съм ръката доста и вече към 3 години нямам усложнния, освен "естетически". Е, ако пак падна лошо на това рамо се надявам да изгърми старият "бушон" барем .
Може да попрехвърлиш и тази тема: http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=70530

Не, тя костта е здрава за добро или лошо, изпуснали са връзките и тя за това е отишла леко нагоре, както се видя ;) Иначе си прав, ще търся консултация от независими източници. Ще прегледам и темата, която препоръчваш. Ама каква случка а? Поздрави!
Аватар
Iced Honey

Мнениеот Daniel Panev » Нед Авг 12, 2012 7:24 pm

Както вече ти казаха - потърси мнение от друг лекар. Мога да препоръчам Университетска клиника по ортопедия и травматология в Горна Баня - по други поводи сме ходили там (заради малкия), но хората са доста услужливи, компетентни (според мен) и до сега - за една година редовни посещения - никой не си е направил устата за пари - само колкото се полага по ценоразпис (по Здравната каса)...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот edinmilion » Нед Авг 12, 2012 8:17 pm

Кофти случка, и дано се оправиш напълно и бързо! Иначе като оставим настрана медицинските разисквания, какво мислите да правите с кучето? То не е виновно, ясно е че са стопаните, но е редно да се потърси отговорност за такава мърлявина...най малкото да се предотвратят следващи грозни случки!
edinmilion

Мнениеот autosvet » Нед Авг 12, 2012 8:19 pm

Успешно и пълно възстановяване.

Прнципно в такъв случай се спира и се обръщаш с лице към животното иначе си жертва. Такива са им инстинктите на животинките.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот xcrider » Нед Авг 12, 2012 8:23 pm

Лошото е, че ако кучето е силно / имаш лош късмет пак падаш. :dontknow: :dontknow:
@icedhoney - Бързо оздравяване ! :agree:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Iced Honey » Нед Авг 12, 2012 8:47 pm

xcrider написа:Лошото е, че ако кучето е силно / имаш лош късмет пак падаш. :dontknow: :dontknow:
@icedhoney - Бързо оздравяване ! :agree:

Да, псето беше от по-големките и въпреки, че по принцип не изпитвам страх от кучета, а знаете те усещат това - кучето се хвърли и ме събори - абе представете си все едно да тичат двама души един срещу друг и единия да те изненада и в последния момент да кривне, да те подпре с рамо така, че изгубиш равновесие и да паднеш - някво такова го усетих. Иначе псето си беше кротко след това, слава богу не е тръгнало да ми откъсне крак или да ме захапе за гръкляна ;) Пък може и друго да е станало, аз бях с marsa и GabbaX, от шока нямам точен спомен. Помня само че чукнах шосето с каската и се чу оня специфичен и звучен кънтеж, дето някои от вас знаят за какво говоря.
Иначе мерси на всички момчета от по-горе за подкрепата - пазете се и вие и не подценявайте ситуациите, ако ви пука за кокалите ви.
Последна промяна Iced Honey на Нед Авг 12, 2012 9:02 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
Iced Honey

Мнениеот Iced Honey » Нед Авг 12, 2012 8:52 pm

autosvet написа:Успешно и пълно възстановяване.

Прнципно в такъв случай се спира и се обръщаш с лице към животното иначе си жертва. Такива са им инстинктите на животинките.

Да, това го правя, когато съм пеша, но на велосипеда , признавам , ме изненада. Псето вероятно е решило че съм напълнил гащите и ме събори. Абе знаеш ли го какво му е в главата, животинка , Говорещия с кучета сигурно мове да каже...А някой спомена за собствениците му - така като го гледах изглеждаше като да е обществена собственост, ако ме разбирате ...
Аватар
Iced Honey

Мнениеот autosvet » Нед Авг 12, 2012 9:02 pm

Шанса да те нападне бездомно куче когато ходиш пеша е сигурно 20 пъти по-малък от този когато караш колело. Поне това е моя опит.
Преди бях гъзар дрифтя задната и кучето се шашва ама сега ми е съвестно за Рейсинг Ралф-а.
Аватар
autosvet

Мнениеот marsa » Нед Авг 12, 2012 9:07 pm

Искам да ти кажа, че не ми се видя да е обществена собственост, а от дясно на пътя имаше една съборетине накичена с парцали, очевидно изоставена и ползвана "на заем" от мургави братя - кучето се завъртя натам. Иначе не изглеждаше лошо, сигурно на игра дойде, но от моята гледна точка на 20м всичко стана за секунда - както куче нямаше, докато мигна ти беше на земята.

Като те погне песа от далече е лесно - имаш време да реагираш адекватно, но като изскочи като днес... шанс.
Аватар
marsa

Мнениеот autosvet » Нед Авг 12, 2012 9:20 pm

Разбира се, че го има и момента с късмета и кофтито стечение на обстоятелствата. Както го описвате и гъска може да те погне и като нищо да се излюскаш. Пък обяснявай после, че било някакво зло пиле.
Аватар
autosvet

Мнениеот scorpion » Нед Авг 12, 2012 9:26 pm

Дааа четох темата... Много тъпо обаче понякога стават такива неща. Сега освен бързо оздравяване да ти пожелая и безаварийно каране. Колкото до кучетата аз лично откакто почнах с велосипед да съм почти целодневно ги намразих. Колкото и да е гадно съм за карането с кучегон и лютив спрей.
Оправяй се и после пак каране :)
scorpion

Рейтинг: 1220

Мнениеот nemezis » Нед Авг 12, 2012 10:24 pm

Ммда.Лоша работа.Доста пъти са ме "натискали"кучета и просто скачам от велосипеда.Понякога даже нямам време да спра нацяло и скачам в движение.Премятам крака през рамката (не през седлото) защото ако точно в тоя момент кучето се "метне"върху велосипеда,велосипедиста и човек е тръгнал да слиза през седлото няма никаква опора и резултата е падане и велосипеда върху теб.Скачам бързо през рамката като велосипеда остава между мен и кучето.Почти винаги след това кучето се отказва. Успех в лечението.
nemezis

Рейтинг: 1200

Мнениеот taurus13 » Нед Авг 12, 2012 10:47 pm

Аз веднъж прегазих едно къмто 25 килограмово - не зная как се завря между предната и задната гума, докато тичаше и ме лаеше. Не можа да ме пребие, но задницата ми подскочи а кучето изквича. После избяга като попарено.
Преди години реших да избягам от едно селско куче по един черен път надолу. То понеже само чакаше да тръгна, че да ме лае, ама аз си викам, къде ще ме стигне това надолу. И подкарах аз на макс надолу, като от време на време се обръщах, за да видя как се справям. На последното обръщане видях че съм се справил добре - песа се беше отказал тъкмо преди 20 метра. Победоносно се обърнах напред тъкмо навреме, за да видя, че пътя прави остър завой, който аз никак не бих могъл да взема с тази си скорост. Спирачки.......прах и по едно време се оказах на кантар на предна гума - карам така и не смея да мръдна, че знам ли накъде ще реши да се прекантари системата. :D Изкарах на преден баланс около 5 метра, след което задницата благоволи да слезе на земята, но мястото за спиране беше свършило - остро занасяне със задната гума, странично приземяване, влачене и излитане от пътя в една обилно вегетираща шипка. :lol:
И кво стана сега - за да не ме лае кучето, целия изподран.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Iced Honey » Пон Авг 13, 2012 8:24 am

autosvet написа:Разбира се, че го има и момента с късмета и кофтито стечение на обстоятелствата. Както го описвате и гъска може да те погне и като нищо да се излюскаш. Пък обяснявай после, че било някакво зло пиле.

Между другото, може и да е ташак, но си е 1:1 така, аз лично се убедих. Неведоми са пътищата... ;)
Аватар
Iced Honey

Мнениеот patricii » Пон Авг 13, 2012 8:24 am

Iced Honey ,пожелавам ти успешно оздравяване!" Юнак без рана ... "-не върви за случая.
Включвам се в темата за да споделя едно "откритие". Имал съм достатъчно ядове по пътищата с "най добрия приятел на човека" - карам закопчан за педалите и... :bawling: Но сега за "откритието". Винаги го забравям, но последния път го носих - спрей анти дог. Пръснах от 5-6 м /страх/-кучетата -3 бройки-освирепели- веднага спряха и завиха обратно. Явно по-силното им обоняние възприема по-бързо от човека. Дали е така - при следващата случка, но на Вас нищо не Ви пречи да се възползвате от полу-съвета ми. :wavey: Пръскате преди опасната близост! :nono:
SPIRITUS PROMPTUS EST,CARO AUTEM INFIRMA!- ДУХЪТ Е СИЛЕН, ПЛЪТТА-НЕМОЩНА!
+Станислав Стратиев-ТОЛКОВА МНОГО НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ,ЧЕ ВЕЧЕ ВЯРВАМЕ В ТЕОРИЯТА НА ДАРВИН
Аватар
patricii

Рейтинг: 1210

Мнениеот axelmax » Пон Авг 13, 2012 9:24 am

Не подценявай естетиката още повече, че има общо и с правилната постройка на тялото. Едно приятелче преди 5-6 години го блъсна кола беше в болница. Не си направи трудът да се възтанови напълно и сега му седи доста грозно спря да се занимава с тренировки поради несиметричността и усещаше болки. По-добре месец-два въстановяване , отколкото цял живот крив.

За второ,трето мнение е задължително на лекарите им дай да режат за някоя пътека. Усети дали самият човек ти вдъхва доверие.

Същата случка онази вечер, но спрях ряско гумите изквичаха после и кучето ( май се удари в задната гума) обърнах се към него и го подгоних леко и се разбяга. Беше доста едро и го познавам минавам всеки дена поне по 3-4 пъти от там. Нищо не се знае затова нащрек.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот GabaX » Пон Авг 13, 2012 11:19 am

Това куче изникна от нищото и беше тихо, просто се засили и като камикадзе застана на пътя пред колелото. Не беше от онези дето лаят или гонят, това си беше чиста засада. Iced Honey се държа мъжки, а това което ме удиви е толеранса към животните от негова страна. Знаете, че в такива обстоятелства човек е изнервен и ядосан на причинителя, а той го прие много спокойно разбирайки животното, че дори причинител на бедата, не е умишлен извършител. Определено колегата е човек, който обича животните и една такава случка не може да го изкара от равновесие. Относно травмата и второ мнение от специалист, днес ще разпитам хора, който имат пресен опит и ще пиша на лични.
Аватар
GabaX

Мнениеот subritual » Пет Авг 31, 2012 10:30 am

Ето го моето решение за бърз достъп до спрея.За кучета е ясно,че работи,но се зачудих за мечки дали действат тези люти спрейчета.Достатъчни ли са като количество.Никак не ми се иска да нося от онези пожарогасители.
Силно се надявам някой да е имал опит с по-голямо животно,но се съмнявам, а в разни форуми и статии от сериозни планинари чета, че тези спрейове само биха раздразнили една мечка и не е препоръчително да се използват.
Вие как мислите?
Изображение
Аватар
subritual

Мнениеот PtD » Пет Авг 31, 2012 11:01 am

Проблем с мечките ли имаш? :emlaugh:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Morpher » Пет Авг 31, 2012 11:08 am

И аз имах наскоро съмнението, дали въобще да го вземам поради същия довод: Може и да не му стигне силата за мечка...
Проблеми поне аз не съм имал, но не се знае, кога ще ти потрябва и като ти потрябва, ще ти свърши ли работа този?
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот PtD » Пет Авг 31, 2012 11:20 am

Aз гледам на нещата малко по-другояче: колко хора биват атакувани от мечки в България годишно? И какъв е шансът да се окажете от тези хора?
Аватар
PtD

Мнениеот Explorer » Пет Авг 31, 2012 1:32 pm

В неделя паднах с колелото и си счупих ключицата. Карах сам по обиколната алея (посока Драгалевци->Бояна) с бързо темпо малко преди да се мръкне. На един прав участък, видимо без пешеходци, препятствия и камънаци по средата на пътя изникна един голям камък. Не успях да реагирам адекватно поради скоростта и удара ме изстреля във въздуха. Премятакайки се се ударих на много места по тялото, включително и главата на няколко места. Накрая се стоварих по гръб и изчаках 2-3 минути да си поема въздух и да мине болката. Първата ми реакция бе да си опипам костите и тогава усетих ненормалната позиция на ключицата (иначе не болеше изобщо). Успях да стана и да се добера до Бояна бутайки колелото със здравата ръка, където един пич ме видя и веднага натовари в колата си заедно с колелото. Равносметката в Пирогов се оказа счупване на ключица, по средата, на четири фрагмента с разместване на фрагментите. И мен ме оставиха пред избора да го оставя да заздравее на буца и накриво или операция с метална пластинка, като избрах операцията. Сега ми остава само да изчакам да зарастне костта.

Докато бях в болницата докторите ми казаха, че травми на ключицата са класика сред велосипедистите и че ежедневно получават такива случаи. Отделно в болницата се срешнах с друго момче, което беше ударено с колелото от кола и го беще сполетяла същата история. Та, пазете си костите и най-вече ключиците! Ние сме рисков контингент и не го знаем.

Друго нещо, което разбрах от катастрофата си е, че каската ми спаси главата. Към ключицата имах и множество рани и натъртвания по цялото тяло с изключение на главата (от шията нагоре) и ръцете (носих велоръкавици с отрязани пръсти за 15 лв). Някъде във форума бях чел изказване, че каските са качествени само в първите няколко години на употреба и да се сменят често. Глупави измишльотини! Моята беше от 2002 и ме спаси в първия и единствен момент на нужда. Марката е Trek, между другото. Пораженията по нея са напукване на задния ляв ъгъл на две места и това сигурно е индикация за посоката на най-тежкия удар, защото счупената ключица също е отляво. Сега ще си търся нова ако евентуално потегля пак.

Искам да съберем в тази тема идеи какви предпазни мерки можем да вземем за да си пазим раменете от травми.
Аватар
Explorer

Рейтинг: 1230

Мнениеот marsa » Пет Авг 31, 2012 1:42 pm

Explorer написа:Искам да съберем в тази тема идеи какви предпазни мерки можем да вземем за да си пазим раменете от травми.
Да внимаваме като караме - винаги нащрек!

В крайна сметка пълно щастие няма, спорта е рисков. Не може да се кара като Робокоп. Ясно е, че абсолютния минимум са каска и ръкавици.

Оправяй се бързо, и въобще нямай съмнения, че отново ще караш пълноценно :wavey:

Ако не е проблем би ли споделил някакво инфо за въпросната операция - в Пирогов ли я направиха, какво коства финансово и как се чувстваш и т.н. подробности, ако е удачно да питам. Счупването ти е било доста лошо...
Аватар
marsa

Мнениеот Skoinks » Пет Авг 31, 2012 2:04 pm

subritual написа:Ето го моето решение за бърз достъп до спрея.За кучета е ясно,че работи,но се зачудих за мечки дали действат тези люти спрейчета.Достатъчни ли са като количество.Никак не ми се иска да нося от онези пожарогасители.
Силно се надявам някой да е имал опит с по-голямо животно,но се съмнявам, а в разни форуми и статии от сериозни планинари чета, че тези спрейове само биха раздразнили една мечка и не е препоръчително да се използват.
Вие как мислите?

Правилно си прочел. То принципно и със специализираните анти-мечка спрейове пак има голям шанс само да ги раздразниш повече и нещата да станат по-зле за теб.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Мнениеот PtD » Пет Авг 31, 2012 2:36 pm

Explorer написа:...

A това какво общо има с темата?
Аватар
PtD

Мнениеот Explorer » Пет Авг 31, 2012 3:00 pm

marsa написа:
Explorer написа:Искам да съберем в тази тема идеи какви предпазни мерки можем да вземем за да си пазим раменете от травми.
Да внимаваме като караме - винаги нащрек!

В крайна сметка пълно щастие няма, спорта е рисков. Не може да се кара като Робокоп. Ясно е, че абсолютния минимум са каска и ръкавици.

Оправяй се бързо, и въобще нямай съмнения, че отново ще караш пълноценно :wavey:

Ако не е проблем би ли споделил някакво инфо за въпросната операция - в Пирогов ли я направиха, какво коства финансово и как се чувстваш и т.н. подробности, ако е удачно да питам. Счупването ти е било доста лошо...

Операцията беше в Пирогов. Цената варира в зависимост от размера на пластинката. В моя случай беше около цената на един нов Ram ht2.3, като пример без да казвам конкретна стойност. Престоят в болницата е малко под 6 лв на ден, но получаваш много грижи и внимание от персонала за тази цена. Останах много приятно впечатлен от хората, които работят там. У всички лекари, сестри и санитари нямаше следа от грубост и беззаинтересованост. В момента съм с превръзка и мека подпора за ръката.

PtD написа:
Explorer написа:...

A това какво общо има с темата?

Темата е на колегата Iced Honey и в началото той сподели желанието си да споделим опит за подобни травми.
Аватар
Explorer

Рейтинг: 1230

Мнениеот PtD » Пет Авг 31, 2012 4:07 pm

Общо взето - да не караш колело. Срещу чупения на ключица не ми е известно да има каквито и да е било протекции. Все пак да сме благодарни, че се е счупила ключицата, а не се е извадило рамото, щото тогава няма оправия.
Аватар
PtD

Мнениеот taurus13 » Пет Авг 31, 2012 4:14 pm

Смятам, че раменните притектори помагат и за това, тъй като разпределят удатра на малко по-голяма площ. Ако е без протектор рамото е възможно силата на удара да се съсредоточи в много малка област и да достигне някъде критично ниво. То разликата межди счупване и несчупване може да се окаже много малка като сила. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Следваща

Назад към Общ форум