Admin написа:biggfoot написа:
Дори да не караш freeride обикновено е неизбежно да сечеш завоя, защото наистина е най важната техника, то е почти като да се наклониш в завоя. Не искам да съм повод за агресия (RaveUnit, respect), но специално на Витоша е трудно да си намериш пуст склон без пътеки. Това не означава, че на който му се кара freeride не трябва да се качва на витоша, нали.А това за стадното чувство ми се струва малко преувеличено.
Иначе статията е полезна и е добре да се прочете от повече хора
@Admin:agree:
Че какво му е неизбежното? Нямам предвид да не се сече завоя в рамките на самата пътека. Имам предвид примерно при серпентина да се мине не по пътеката, а да се изсече направо по склона. Затова след като се извървят следващите няколко статии с основните техники на каране, ще има и една статия специално за серпентините.
А за стадното чувство мисля, че си го има, защото и аз съм го изпитвал, то си е нормално. Карам си по пътеката и ето, че идва тясна дясна серпентина (или още по-зле, лява, те са ми по-трудни!:laugh:). Приближавайки се към нея зървам една напряко изсечена "пътека", която би ми спестила цял куп (не)умения, много е изкушаващо, повярвай ми. Освен мен обаче, още цял куп туристи с радост биха я ползвали, за да си съкратят пътя, а това също вреди на почвата. Така тези пътечки за нула време се превръщат в улеи, което си е класически пример за ерозия.
Що се отнася до фрийрайда, то е ясно, че всеки си го разбира по различен начин. Който иска да кара по склонове без пътеки, най-добре е да го прави далече от самите пътеки, така че да не може друг да тръгне по следите му. Доста е просто, ама изисква понякога допълнително бутане
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 343 госта