Адаптор за задна дискова спирачка(за рамка без "уши") !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Адаптор за задна дискова спирачка(за рамка без "уши") !!!

Мнениеот Ogito » Чет Окт 11, 2012 3:05 pm

Здравейте.Някой знае ли,от къде мога да си купя,адаптор за задна дискова спирачка(колелото ми няма отзад "уши" за дискова спирачка). Става въпрос за нещо,такова : http://gallery.mtbr.com/data/mtbr/500/BrakeMount004.jpg
Търсих из нета,но не откривам нищо конкретно... :dontknow: Ще съм благодарен за някаква информация по въпроса.
Поздрави :beer:
Ogito

Рейтинг: 1180

Re: Адаптор за задна дискова спирачка(за рамка без "уши") !!!

Мнениеот yohan » Чет Окт 11, 2012 4:07 pm

Ето http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 008/lang.2 ама дебело ми се вижда... :eek3:
Аватар
yohan

Рейтинг: 1200

Мнениеот hitar_potter » Чет Окт 11, 2012 8:00 pm

Ogito написа:Здравейте.Някой знае ли,от къде мога да си купя,адаптор за задна дискова спирачка(колелото ми няма отзад "уши" за дискова спирачка). Става въпрос за нещо,такова : http://gallery.mtbr.com/data/mtbr/500/BrakeMount004.jpg
Търсих из нета,но не откривам нищо конкретно... :dontknow: Ще съм благодарен за някаква информация по въпроса.

Препоръчвам да си ползваш v-brake спирачка. Аз лично карам с такива и имам проблеми само когато минавам през дълбок сняг и се заледяват, и когато мина през дълбока кал / много кална вода и се наложи да се изчистят шините от калта.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Окт 12, 2012 12:00 am

Каква е рамката?
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Ogito » Пет Окт 12, 2012 2:00 pm

Извинявам се... :banghead: DRAG ZX 2-PRO е колелото.
Ogito

Мнениеот Ogito » Чет Окт 18, 2012 4:18 pm

hitar_potter написа:
Ogito написа:Здравейте.Някой знае ли,от къде мога да си купя,адаптор за задна дискова спирачка(колелото ми няма отзад "уши" за дискова спирачка). Става въпрос за нещо,такова : http://gallery.mtbr.com/data/mtbr/500/BrakeMount004.jpg

Препоръчвам да си ползваш v-brake спирачка. Аз лично карам с такива и имам проблеми само когато минавам през дълбок сняг и се заледяват, и когато мина през дълбока кал / много кална вода и се наложи да се изчистят шините от калта.

Знам,че това е "най-безболезненият" вариант,но ще се монтират хидравлики и наличието на такава планка е задължително. Иначе,колелото е с "оптимизирана" задна спирачка(лостче,жило,броня,колодки)от известно време. ;)
Ще съм благодарен и за други варианти. :beer:
Ogito

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Окт 18, 2012 6:50 pm

Адаптера, от горния линк надежден, но е малко болка в задника със свалянето на задното колело - като цяло имаш повече елементи, които могат да се развалят в даден момент.
Помисли дали няма да е по-евтино да смениш рамката?
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Ogito » Пет Окт 19, 2012 12:25 am

Ами,просто,в момента имам всички елементи от "хидравликите" ,готови за монтаж.Спира ме само липсата на планка.На този етап,нямам възможност да купувам нова рамка. Ще сменям почти всичко по колелото(май,ще остане само рамката) с прилично ниво компоненти и това ще ми "изтъни" доста бюджета.В близко бъдеще ще покарам с тази рамка(която ми е учудващо,удобна).И нейният ред ще дойде,естествено,но няма да е толкова скоро,колкото ми се иска). Та,за това... :)
Ogito

Мнениеот marin.sm » Нед Фев 03, 2013 10:42 pm

Само една евтина идея "направи си сам"http://marinsm.snimka.bg/other-sports/cycling.722505.29619021
marin.sm

Мнениеот Antares » Пон Фев 04, 2013 12:11 pm

Това "нещо" ми се струва меко казано малоумно!

Първо - не виждам нищо, което да спира този "преходник" да тръгне да се върти със спирачката, освен усилието от болта, с който се хваща и остта, така като гледам. Представям си на тази глупост да й се сложи някоя малко по-сериозна спирачка... Отделно, че усилието върху рамката попада на друго място.

Не претендирам, да са съм кой знае какъв специалист, но да се прилага усилие в рамката на място, което не е предвидено за подобен тип усилие си е идиотизъм. Чудно ми е, дали хората, мислещи подобни заобиколки дали не им е хрумвало, че може и да има причина тези рамки да нямат уши за дискова спирачка?
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот marin.sm » Пон Фев 04, 2013 6:54 pm

Да имаш някакво основание да разсъждаваш.
Планката е фиксирана с два болта към оригиналните уши на рамката,които са за багажник и калник.Снимката е от преди завършването на идеята.
Относно превъртането й ,абсолютно си прав ,но само когато се движиш на зад и решиш да спираш-номера от цирка.
Разбира се ,че не е добра идея да се спускаш по планински пътеки за което ти трябва скъпо и надеждно колело.
А преди години когато е произвеждано това колело,дискови спирачки не са слагани на всяко второ такова.
Няма страшно има и предна спирачка! :D. Хората си заваряват алуминиевите рамки ти за стоманярка се притесняваш.
Идеята си е идея!
marin.sm

Мнениеот Insight » Пон Фев 04, 2013 8:08 pm

Antares написа:Това "нещо" ми се струва меко казано малоумно!

Първо - не виждам нищо, което да спира този "преходник" да тръгне да се върти със спирачката, освен усилието от болта, с който се хваща и остта, така като гледам.
Не претендирам, да са съм кой знае какъв специалист, но да се прилага усилие в рамката на място, което не е предвидено за подобен тип усилие си е идиотизъм. Чудно ми е, дали хората, мислещи подобни заобиколки дали не им е хрумвало, че може и да има причина тези рамки да нямат уши за дискова спирачка?

Антарес - жалко, че колегата не е от София - щях да ти предложа облог да се опиташ да превъртиш планката или да причиниш щети на рамката във вида, както е от снимката, без допълнителните укрепвания към ушите на рамката, които са за багажник и калник.... виждам нЕкой проблеми в така измислената конструкция, но "превъртането" не е сред тях.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Antares » Вто Фев 05, 2013 1:19 pm

Да, наистина се обърках за посоката на въртене. И все пак - едва ли ушите за багажник са пригодени за тази цел. Не знам как би се държал на елексирите ми въпросния преходник. Късал съм далеч по-здрава рамка, която Е предназначена за тази цел. При това с bb7-ца. По време оно не съм тежал повече от 85 кила.

Ще вземе някой по-тежичък да приложи подобно решение на рамка, дето това не е предвидено в нея с нормални спирачки и после ще се чуди що я е повредил...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот taurus13 » Вто Фев 05, 2013 1:56 pm

Пък то в интерес на истината Анатрес, точно тая самоделната планка с оста няма как да скъса рамката, както се е случило с твоята. Като изключим, че изглежда грубо и че не може да се гарантита съосност на спирачката с диска, в случая точно за рамката няма опасност - най-много да изкриви планката. Това със съосността се коригира, ако сложиш от тия авидските полусферични втулки. Ма то си е играчка да се произведе тая планка читаво, та ако има някъде за 30-40 лв не си струва.
Обаче как си я отпрал тая рамка, все едно е от станиол. :D Аз се чудя за кво са ми треснали една подсилка там на рамката, дето сигурно ми е 3 пъти по-дебела от тая, но явно стават и такива неща. Ние по-пуфкавите, трябва да караме по-здравички рамки явно.
Изображение
Аватар
taurus13

Назад към Общ форум