Силен сезон за производителите на велосипеди в България

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Силен сезон за производителите на велосипеди в България

Мнениеот l2b » Сря Сеп 04, 2013 9:34 pm

Изглежда, че българската велоиндустрия е една от най-добре развиващите се производствени отрасли в страната. :agree:
http://www.capital.bg/biznes/2013/09/04 ... elosipedi/
l2b

Рейтинг: 1220

Re: Силен сезон за производителите на велосипеди в България

Мнениеот APD » Сря Сеп 04, 2013 11:14 pm

Това е чудесно. Само че ... таковата ... ще може ли да си оправят цените на продуктите спрямо финансовата картина в страната?
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот xcII » Сря Сеп 04, 2013 11:29 pm

APD написа:Това е чудесно. Само че ... таковата ... ще може ли да си оправят цените на продуктите спрямо финансовата картина в страната?

айде да не искаме толкова много от тях, просто да си оправят Цените спрямо Продукта ще е чудна стъпка в правилната посока :smash:

ed.: това най-вече за една фирма, която отдавна дреме на стари лаври.. :smokin:

ed^2: единственото, което спасява родното мило производство на тва отношение цена/качество е тва, спасяваше Ладата от Опел-а, демек, държавна политика (в соца), а сега мита/данъци. Лично мен хич не ме кефи тва. Аз предпочитам мита/данъци да защитават българските домати, напр., ама нали.. тва сме го обсъждали вече

ed^3:

"Интернет също крие заплахи пред българските компании, които продават на вътрешния пазар. "Има много онлайн магазани, германски, английски, които таргетират клиентите в България. За потребителите това е чудесно, защото могат да си купят нещо онлайн на по-ниска цена, а нас, производителите, това ни кара да сме по-креативни и да мислим как да реагираме на тази конкуренция" .. Е да, повече от чудесно е, бих казал :clap:

"..В отговор на това предизвикателство неговата компания предлага на клиентите си възможност да направят колелото си уникално, като го боядисат в цветове по избор, да добавят лого или никнейм на рамката. " -> хахаха... cool, baby, cool.. :P :P
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот boriss13 » Чет Сеп 05, 2013 8:23 am

Изображение Бира, бира, бира... :D
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Чет Сеп 05, 2013 10:26 am

Предвид, че сигурно 95% от тия 800 000 + велоспеда са lowcost продукти за непретенциозно градско каране не мисля, че темата има кой знае какво да и се обсъжда във форум за планинско колоездене.
Инак чисто икономически новината си е чудесна на фона на случващото се у нас.

Щеше да е хубаво и тия фирми да заделят някаква печалба за БЕЗВЪЗМЕЗДНИ дейности у нас. В момента точно най големите в бранша са и най големите скръндзи. За безвъзмездност и дума не може да става. :(!:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот DragAirlines » Чет Сеп 05, 2013 11:16 am

outfaced написа:Предвид, че сигурно 95% от тия 800 000 + велоспеда са lowcost продукти за непретенциозно градско каране...

Така или иначе важното е, че хората се "зарибяват" да използват колело. В началото само да ходят до работа, после и в парка ще завъртят 1-2 кръгчета. А може би някои от тях скоро ще са и в планините... :beer:
DragAirlines

Рейтинг: 1260

Мнениеот APD » Чет Сеп 05, 2013 2:24 pm

outfaced написа:Предвид, че сигурно 95% от тия 800 000 + велоспеда са lowcost продукти за непретенциозно градско каране не мисля, че темата има кой знае какво да и се обсъжда във форум за планинско колоездене.
Инак чисто икономически новината си е чудесна на фона на случващото се у нас.

Щеше да е хубаво и тия фирми да заделят някаква печалба за БЕЗВЪЗМЕЗДНИ дейности у нас. В момента точно най големите в бранша са и най големите скръндзи. За безвъзмездност и дума не може да става. :(!:

Точно. Лошото обаче е, че тия 5% остават на пазара, а контрол върху качеството няма. Срамно е и как съответните агенции не забраняват продажбата на компонентите от тези 5% велосипеди, а те като качество не са никак безопасни.

xcII, аз това и написах. Високи цени на части от висок нисък или среден начален клас е смешно на фона на това какви заплати взимат хората, а не е толкова лесно последните да щракнат с пръсти и да си вдигнат стандарта.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот KUM4o » Чет Сеп 05, 2013 2:50 pm

Интернет също крие заплахи пред българските компании, които продават на вътрешния пазар. "Има много онлайн магазани, германски, английски, които таргетират клиентите в България. За потребителите това е чудесно, защото могат да си купят нещо онлайн на по-ниска цена, а нас, производителите, това ни кара да сме по-креативни и да мислим как да реагираме на тази конкуренция", посочва Николай Титев от RAM Bikes

Реакцията на тази конкуренция е като сложат нормални цени, а не цена с 200% печалба. Не може едно деоре в германски сайт да е 70лева с доставка, а във веломания 99лева без доставка.
Аватар
KUM4o

Рейтинг: 1304

Мнениеот outfaced » Чет Сеп 05, 2013 3:36 pm

Може, при положение, че германския сайт е ексклузивен дилър на шимано и прави оборот за милиони, а тука я се завъртят няколко хиляди евра, я не. Т.е. кое е първо - кокошката или яйцето. Темата е дъвкана не веднъж ;)
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот Bace_kz » Чет Сеп 05, 2013 5:41 pm

Аха сигурно и Cross въртят деорета за милиони ...
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот jd » Чет Сеп 05, 2013 6:36 pm

:popcorn:
Тази тема е дъвка ли дъвкана (както и outfaced каза).... Не мога да разбера защо хора се възмущават от дадени цени - колко били тук, колко били онлайн с доставка. Разликата мили мои знаете ли каква е? Че в магазина отиваш, казваш какво искаш, плащаш и си излизаш от магазина със съответния желан продукт. Онлайн магазините (примерно CRC в частност тъй като много хора пазаруват от там) дават евтини цени на някои неща, обслужването им извън Великобритания клони към 0 ако ви се наложи да заменяте/подменяте дефектен компонент и още куп неща. Другата съществена разлика е, че все пак хората от магазините/производителите си плащат данъците тук, в България, както и че оставят и по нещо в общността (разбирай награди по състезания, организация на такива и т.н.). Да, има какво да се желае и то доста по последното, но трябва да оценяваме и поддържаме това, което хората правят с каквото могат.

Иначе прилагам един линк към една статия от Пинкбайк, която в началото на година обсъждаваше именно това:
http://www.pinkbike.com/news/Pinkbikes- ... ml?trk=rss
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот taurus13 » Чет Сеп 05, 2013 7:58 pm

Абе щом толкова добре му върви на бранша напоследък, да вземат да почерпят по стар български обичай, че да не им тръгне наопаки. :eyebrow:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcII » Пет Сеп 06, 2013 1:19 am

Ти виждал ли си МериНДжей да почерпи?

И аз не съм виждал толко смешни рамки за толко пари.. Черпят Балъците.:)

ed.: но и те са си прави, щом некои им ги купува на тея цени, те пък що да не им го продадат на тея цени.. хех
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот Bace_kz » Пет Сеп 06, 2013 12:54 pm

:offtopic: Принципно нямах желание повече да пиша в тази тема и да подклаждам някакви конфликти, но би ли се обосновал човекът, който ми е набил минуса ? Или да дам пример как някой стоки при Драго са с поне 200 % надценка спрямо Cross във физически магазин ?
Аватар
Bace_kz

Мнениеот outfaced » Пет Сеп 06, 2013 1:16 pm

Bace_kz написа:Или да дам пример как някой стоки при Драго са с поне 200 % надценка спрямо Cross във физически магазин ?

Е па дай ... и какво от това. Пазарна икономика, всеки си продава за толкова, за колкото си реши, може или му се налага.
Едни неща се продават на загуба, за да се дърпа клиентела, която купува други и избива печалбата. Много на дребно гледаш. Всеки магазин си има някаква политика.

Не ти е от мен минуса :peace:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот Bace_kz » Пет Сеп 06, 2013 1:51 pm

Да де пазарна икономика, но все пак си мисля, че цените им са много завишени и поне според мен е е нормално, ние потребителите да сме принудени да пазаруване от чужбина, за да може да спестим някой лев. Cross до някаква степен доказа, че може да се продават артикули, не цели велосипеди и на по разумна цена, съмнявам се всичко да е било маркетинг с цел зарибяване на клиенти и да са продавали на загуба, но и това е възможно. Принципно мен не ме бърка от къде ще си го купя щом ще ми е по-изгодно, но не е ли редно надценката да е някаква по-нормална, а не в чужбина да намираме същите артикули с 20% по-малко и то без те да са допълнително намалени, така вместо да остават в България и то в хора, които се занимават с планинското колоездене, които ако са част от него и биха помогнали в развитието му ако тези пари са в тях. Вместо това цените в България на вело частите са завишени и ние като потребители сме принудени да търсим алтернатива и я намираме, но в чужбина ... А печалба се прави и от оборот, а не само от хора с високи доходи, които или са неосведомени или не им се занимава с разправията да поръчат от чужбина, или пък от хора, които са на зор да сменят дадената част, за да могат да практикуват любимия си спорт.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот did » Пет Сеп 06, 2013 2:02 pm

Мрън мрън...

Пазарувай си откъдето си искаш и не се бъркай в стратегиите на фирмите. Твоето право на глас е изборът ти на магазин.

Всеки си търси ниша и термини като "нормално", "евтино" и т.н. нямат място в сериозни коментари.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Пет Сеп 06, 2013 3:34 pm

И аз не мога да разбера, при толкова специалисти в търговията тук, защо още не сте отворили магазини и не сте станали вносители, та да покажете на всички как става това с по-ниските цени? Всякакви хора има - от такива, дето за 2 лв. по-евтино ще си го купят от чужбина, до такива, които биха дали и 50 лв. повече, купувайки си го от България, по една или друга причина. Абсолютно глупаво е да съдим когото и да е в тези отношения - било търговците, било потребителите. Де юре и де факто тези две страни са равнопоставени в отношенията си - както вас никой не ви принуждава да купувате от България, така и вие не можете да принудите (индивидуално) търговците към определена ценова политика, изгодна за вас. В по-широк план обаче потребителите, разбира се, оказват съществено влияние върху пазара, но то също не е еднозначно. Изобщо, много неща са намесени и въпросът наистина е като за яйцето и кокошката, така че дайте да не разводняваме темата повече с този постоянно повтарящ се офтопик.
А темата е за производителите и производството на велосипеди в България, което съвсем не е същото като търговията на дребно в България.
По отношение на цените на целите велосипеди - колкото и да не им се вярва на някои, мащабът има значение в тази работа. Няма как да очаквате цените на по-малките производители да са като на най-големите. Въпросът за потребителя по-скоро е дали с по-високата цена на един велосипед, който наглед е същия като друг, получава нещо повече. И тук отговорът не е еднозначен, както се досещате. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот xcII » Пет Сеп 06, 2013 10:44 pm

последно от мен

Чаркалъците са на много конкурентни цени в България. Благодарение на Интернет. Разликите са от порядъка на 2-5%, но като се има предвид че и чакаш за доставката, това си е напълно приемливо за мен.

Рамките са надценени, пак според мен. Както отбеляза @outfaced, имам предвид тези, които стават за планинско колоездене, другите не ме вълнуват. Аз бях голям фен на БГ произодителите на рамки (щото компонентите, виж по-горе), вече не съм, май е станало ясно :D

Иска ми се да се обрне това. Ако се обърне ОК, ако не се обърне, пак ОК.

Иначе, радва ме че има некъв ръст на БГ производство, некъде.. мен ме вълнува каква е хавата за това, което става за планинско колоездене и на какви пари, щото не съм богат и не си сменям байка на 2г.

P.S. радва ме, че напоследък се разчупват некои стереотипи на пазара на БГ планински велосипеди. Конкуренцията се вдига, от това печелим ние :)
Аватар
xcII

Мнениеот PiD » Съб Сеп 07, 2013 10:24 am

Аз съм забелязал, че мтб гумите в България са по-евтини от колкото в чужди сайтове, а някой път цената им е 40-50% по ниска.Една Schwalbe Racing Ralph Evo TL-R 26x2.25" тук е 59лв. в chainreactioncycles е 50 ЕВРО! Също и помпите на известните производители са по-евтини тук. Иначе разликата в цената на вилките и спирачките от чужди сайтове и български е направо...
"В живота, за разлика от шаха, играта продължава и след мата."
Аватар
PiD

Рейтинг: 1240

Назад към Общ форум