размер на рамка

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

размер на рамка

Мнениеот em0_tion » Нед Ное 17, 2013 12:48 pm

Привет на всички :wavey: Много уважавам този форум за велосипеди и се надявам именно заради богатия ви опит да успеете да ми помогнете в избора на колело :) Последно карах преди доста време, а желанието ми да започна отново, и то сериозно, е огромно. Поставил съм си за цел както да си възобновя удоволствието от спорта, така и да сваля някое излишно "килограмче" (98кг. :blush: съм на 26г.). Като човек с малко познания в областта и безкрайно любопитство съответно се погребах в четене на статии, форуми, ръководства, ревюта и какво ли още не. Навсякъде са плъзнали всевъзможни разбирания за това какъв размер колело би следвало да е удачен за мен, но информацията по въпроса ми се стори някак си объркваща и крайно неясна. Пример: http://www.niko-bikes.com/blog/?page_id=564 . Именно по този въпрос търся помощ :praying: Ето и малко информация, която да ви запознае с "параметрите" ми: висок съм 180см., (84см. "вътрешна" дължина на краката), 98кг. - както вече споменах, не съм с огромно шкембе, просто съм си стабилно сложен :D Смятам да използвам колелото както за стандартни нужди (градско по асфалт до работа/магазина), така и за разходки из планински терен в близкия парк - т.е. черни пътечки, осеяни с корени, камъни и леки препятствия. От време на време обичам и да прекалявам със скоростта :) Ориентирал съм се съответно към планинско колело с (XC) твърда рамка (никакви "мекици"), вилка с амортисьор. Нито знам горната тръба колко трябва да е дълга, нито седалковата, нито курбелите. Желанието ми е все пак да се наслаждавам на карането спокойно, без да се притеснявам за болки в коленете и т.н. За ВСЕКИ един съвет и препоръка ще съм ви безкрайно благодарен! :bowdown:

em0_tion
Аватар
em0_tion

Рейтинг: 1220

Re: размер на рамка

Мнениеот 5roff » Нед Ное 17, 2013 3:50 pm

Добре дошъл! Много добре си се премерил. Определи си бюджет и си харесай определени модели, за да можем да бъдем по конкретни. За 180см човек най-просто казано 17.5 до 19 размер.
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот Yavkata » Нед Ное 17, 2013 4:28 pm

За да не се чудиш на диапазона.... По-високата рамка е по- удобна за въртене и придвижване в града. По-ниска е по-удобна за неравни и технични терени. Така като гледам, направо си определяй бюджет избирай си няколко модела и питай за избора си в раздела за ХС- продукти.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот screamBoy » Чет Ное 21, 2013 12:37 am

5roff написа:За 180см човек най-просто казано 17.5 до 19 размер.

а още по-просто казано трябва да можеш да поставиш седалката толкова ниско, че като седнеш на нея да опреш и с двата крака стабилно на земята ... дали на пръсти или на цяло стъпало си е твоя работа
и трябва да можеш да я вдигнеш толкова високо, колкото ти се стори разумно
до тук за болките в колената

за болките в раменете трябва кормилото да не е абсолютно права тръба а да е леко завито назад, обикновено е нещо от сорта на 5'-7' така че 'леко завито назад' е като за неспециалисти
и като вземеш колелото за 1 кръгче пред продавача да можеш да направиш кръгче т.е. да можеш да завиеш т.е. да не е толкова късо че да те убиват лактите или толкова дълго че да не можеш да завиеш

за болките в предмишниците ти трябват хубави гуми и спирачки, теста е с лявата ръка (предна спирачка обикновено) помпаш 10-20 пъти бързо спирачката ... това трябва да ти е възможно нз с 1 или 2 пръста, но да успееш да го направиш и да не ти се схване ръката
а после както си в магазина стискаш спирачката и буташ колелото ... ако си на цимент или асфалт трябва да му се вдигне задницата

гуми и спирачки се сменят, кормилото също, също и лапата (трупчето дето държи кормилото в средата му) така че тия параметри могат да шават а и независимо какво ти харесва сега след 2-3 години ще ти харесва друго

обаче рамката е обикновено по-скъпичка и се сменя по-рядко, затова гледай първата част за размера да не ти е много неприятно

бдв още нещо, това около 18" е за среден за твоя ръст размер
виж как седиш на стола в работата, ако си го сваляш по-ниско от другите може да се огледаш и за по-ниска рамка, 17"
съответно ако седиш по-високо гледай и за по-висока, 19"

и като цяло споко, това са едни изтънчени моменти дето според зависи може и никога да не ти влязат в употреба, много по-важно е колелото да ти хареса наживо
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот em0_tion » Пет Ное 22, 2013 10:40 am

Ясно ;) Благодаря ви за изчерпателните отговори! Още малко ще се разгледам за колелца и ще си направя избора.

:peace: em0_tion
Аватар
em0_tion

Рейтинг: 1220

Мнениеот ermenkovbg » Пет Ное 22, 2013 8:16 pm

Аз съм със същите размери и карам 19" рамка. Перфектна ще ти бъде за целта. Преди, няма и една година, започнах да карам за да поотслабна :D . Вече съм 85кг. Сега карам, защото много ми харесва :love: . Намерих си моя спорт/хоби :D . Питай ако те интересува нещо за "начинанието". Успех :beer: .
„Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата.“
„Накъдето и да карате, то е срещу вятъра и по нанагорнище.“
Аватар
ermenkovbg

Рейтинг: 1390

Назад към Общ форум