коя камера е по-добра ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

коя камера е по-добра ?

Мнениеот Маката » Пет Дек 20, 2013 3:23 pm

Здравеите искам да знам коя камера е по добра Видеокамера GOPRO HERO 3 WHITE EDIT или Видеокамера SONY HDR-AS15B защото мисля да купувам една от тази или ако можете нешто по добро да ми предложите до 500 лв :peace:
Аватар
Маката

Рейтинг: 1162

Re: коя камера е по-добра ?

Мнениеот po_taka » Пет Дек 20, 2013 3:56 pm

имай предвид че white edition-а идва с доста малко приставки за монтиране, а те никак не са евтини!
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот xcrider » Пет Дек 20, 2013 4:04 pm

Но за сметка на това има китайски в Ebay. Които не мисля, че се различават по нещо.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Маката » Пет Дек 20, 2013 4:22 pm

xcrider написа:Но за сметка на това има китайски в Ebay. Които не мисля, че се различават по нещо.

китаиски не искам няма да поръчвам през саит :look:
Аватар
Маката

Мнениеот Маката » Пет Дек 20, 2013 4:27 pm

po_taka написа:имай предвид че white edition-а идва с доста малко приставки за монтиране, а те никак не са евтини!

ок а като качество и резолюция коя е по добра
Аватар
Маката

Мнениеот kvelikov » Пет Дек 20, 2013 4:38 pm

Коледно четиво... ;)

Успех в избора!
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот Маката » Пет Дек 20, 2013 4:53 pm

kvelikov написа:Коледно четиво... ;)

Успех в избора!

мерси
Аватар
Маката

Мнениеот Daniel Panev » Съб Яну 18, 2014 3:58 pm

Някой има ли наблюдения над Garmin Virb Eite?
Блазни ме това, че има gps + връзка с ANT+ сензори, което е важно за мен - т.е. ако качеството на картината е сравнимо с GoPro и Sony HDR AS15 във всички случаи бих предпочел Garmin-а.
Идеята ми е да мога да предосавя трак на дадено трасе + клип, така че потребителите да могат да видят как "изглежда" трака в произволна точка...
Цената на цялата система не е определящ фактор.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот kvelikov » Пет Апр 25, 2014 5:39 pm

Изображение

With the addition of the AS100V, Sony now has three models in its lineup, with the $199.99 entry-level AS15 and the $299.99 midrange AS30.
You'll be able to pick up the AS100V for $299.99 as well when it shows up in March, but for $399.99 you can pick up the AS100VR
bundled with the Live-View Remote, which is the same price as GoPro Hero3+ Black Edition.

След доста опити и сравнения, смело мога да кажа, че GoPro линията НЕ СТАВА за планинско колоездене!
За "гладките" спортове са перфе - водни, въздушни, асфалтови и стабилизиран кран. :agree:
Докато не си стабилизират картината (оптично), единствено гладките терени ще се ядват (и пак с едно наум).
А докато се пинкат, Сони за една година извадиха три модела, с тройно по-ниска цена (за стартовия)!

И пак казвам - за съжаление, никой не ми плаща за реклама... ;)
Тук са оригиналните файлове на филмите с HDR-AS15.
Някои са на 30fps (преди ъпдейта), малка част са с крив кодек, блър при слаба светлина, но никъде го няма проблема с клатенето и насичане на картината. :magnify:
:beer:
Аватар
kvelikov

Мнениеот Wheeler » Съб Апр 26, 2014 9:03 am

Daniel Panev написа:Някой има ли наблюдения над Garmin Virb Eite?
Блазни ме това, че има gps + връзка с ANT+ сензори, което е важно за мен - т.е. ако качеството на картината е сравнимо с GoPro и Sony HDR AS15 във всички случаи бих предпочел Garmin-а.
Идеята ми е да мога да предосавя трак на дадено трасе + клип, така че потребителите да могат да видят как "изглежда" трака в произволна точка...
Цената на цялата система не е определящ фактор.

HDR-AS30V има GPS връзка. Не съм сигурен, дали е това, което търсиш. Аз лично ще забърша една такава скоро :liplick:
Wheeler

Рейтинг: 1365

Мнениеот Admin » Нед Апр 27, 2014 5:07 pm

Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот kvelikov » Нед Апр 27, 2014 7:02 pm

Her Admin, много правилен ход. :agree:
За щастие, още в началото на статията човекът го е казал:

In our evaluations we weighted image quality most heavily, but we also factored in versatility, ease-of-use, form-factor, battery-life, apps, available mounts, as well as extras and price.

Т.е. изгубил си е времето!
Никъде в критериите за формиране на оценката не включва стабилизацията на картината.
И децата знаят, че допреди март (тогава пуснаха Sony AS100VR) GoPro Black3 беше с най-добър стрийм на видеото.
Казано на родопски, това означава най-качествена картина. И затова по-горе споделих, че тази камерка е перфектна за НЕКЛАТЕЩИ спортове!
От март насам и там остава на второ място, но това нас не ни интересува, защото нашият спорт е КЛАТЕЩ. ;)

И тъй като всички предпочитаме ние да клатим, а не нас да ни клатят, стабилизацията при избора на POV-камерка трябва да е приоритет №1. :idea:
Затова, с риск да събера килограми хейт от хората, дали немалко пари за серията GoPro досега, отново твърдя, че тези камерки НЕ СТАВАТ за планинско колоездене!
Разбира се, ако критериите ви не включват дразнещото подкачане на картината, което буквално води до главоболие, приемете думите ми като спам.

Нямам логично обяснение защо не решават този проблем, но той съществува.
Съществува и в моделите на всички останали производители на POV-камери, с изключение на ЮНоуХу... :D
Хубавото е, че проблемът с клатенето може да се тушира софтуерно, но така пък се губи качество и картината се позамазва. Затова накрая се позаостря и всички са щастливи...
Аватар
kvelikov

Мнениеот moridinbg » Нед Апр 27, 2014 7:19 pm

Стабилизацията може да се направи и в обработката. Го-про-то снима 2560х1440@30fps. След кроп за стабилизация пак ще е по-голяма резолюция от 1080. Така че не сме чак толкова безнадеждно преебани тия дето сме дали пари за GoPro серията (:
От друга страна ще е интересно да се види сурово видео от новото Сони. AS30 отстъпваше достатъчно във видео качеството, че да ме накара да си взема Про-то.
Последна промяна moridinbg на Нед Апр 27, 2014 7:29 pm, променена общо 1 път
Аватар
moridinbg

Мнениеот kvelikov » Нед Апр 27, 2014 7:27 pm

Когато примерите за качество и стабилизция на картината говорят, и Великов млъква! ;)
Очакваме твоите... :agree:
Аватар
kvelikov

Мнениеот moridinbg » Нед Апр 27, 2014 7:31 pm

Разбира се, заповядай - https://vimeo.com/65528971
Аватар
moridinbg

Мнениеот kvelikov » Нед Апр 27, 2014 7:46 pm

Здравей, Dee Gardiner! ;)
Добър тест си качил във Вимео. :agree:
Радвам се, че пишеш в този форум, но тук караме планински велосипеди по рошави терени и очаквахме нещо, излязло от ръцете на moridinbg.
Все още го чакаме...

П.П.
Ако се занимавах професионално с видеозаснемане и монтаж, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО щях да имам поне една GoPro 3+ Black.
Има места и сцени (извън велосипеда), където предимствата на стрийма си личат. :peace:
Последна промяна kvelikov на Нед Апр 27, 2014 8:12 pm, променена общо 1 път
Аватар
kvelikov

Мнениеот subritual » Нед Апр 27, 2014 8:11 pm

kvelikov написа:Има места и сцени (извън велосипеда), където предимствата на стрийма си личат. :peace:

С риск да се повторя ще попитам къде ги гледаш и с какво тези стриймове, щото при рендването стават разни магарии..

moridinbg написа:Стабилизацията може да се направи и в обработката.

Успех желая със софтуерното стабилизиране на по-тъмно.
Под по-тъмно имам предвид каране в гора в слънчев ден...
Някои се досещат защо...казано по-старовремски- по-бавна скорост на затвора и размазване на фреймовете.
Аватар
subritual

Мнениеот outfaced » Нед Апр 27, 2014 8:26 pm

Искам само да питам, сигурно ли е, че тва сони стабилизира оптично, а не софтуерно, но вътре в камерата. Да не се приема като заяждане де ... чудя се просто.
Защото е тая спецификация тука ...
35mm Equivalent Focal Length: 17.1 without SteadyShot / 21.8 with SteadyShot
означава според мен именно това.
По същия начин и новия гармин стабилизира.

Разбира се това не е непременно лошо, просто не е точно оптична стабилизация както я знаем от апаратите където имаме реално местене на една леща в обектива или на самата матрица. При тия камери най вероятно имаме Г-сензор, който подава нужната информация на процесор, който се грижи за компенсирането като взима информация от различни части от матрицата (затова не може в тоя режим да работи на пълна резолюция и от там се променя и ъгъла на обектива).
http://en.wikipedia.org/wiki/SteadyShot
How It Works
When a camera is operated hand-held, the operator's shaky hands cause instabilities in the captured image stream. SteadyShot technology works inside the body of the camera. It uses motion sensors to detect the user's movements. SteadyShot then compensates for some of these movements, in some versions by moving the optics and in some versions by moving the image sensor in an opposite direction to the movement.
This approach is contrasted to digital image stabilization in which the physical image is allowed to "track" the scene on the CCD by software to produce a stable image. The digital technique requires the pixel count to be increased to allow the image to move on the sensor while keeping reference points within the boundaries of the capture chip.

http://www.sonyinsider.com/2009/12/17/t ... ot-inside/

Това което очевидно липсва на ПС софтуера, за да се справи толкова добре с тая задача е именно информацията от Г-сензора. Софтуера просто сравнява изображения и следи за резки амплитуди между кадрите и после се опитва да ги изглади, което си е доста ограничено като логика и може да бъде "хакнато" от много променливи в планинския пейзаж.

Това което се вижда от сонито е определено приятно. Чак почнах да се изкушавам ... :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот kvelikov » Нед Апр 27, 2014 8:46 pm

Прав си, че стават. :D
Гледам ги в спецификациите, които дават производителите.
При Sony, вкл. и старите модели, след ъпдейта на фърм-а, при 1080p 60 fps, стриймът е 28 Mbps, което си е оферта.
Стандартно е 16Mbps, където GoPro са с предимство (18-30, ако не се лъжа). Pro-тата снимат на 30 Mbps, с макс 45 Mbps при 2,7 и 4К, което си личи.

Иначе рендвам на 35 Mbps, умишлено в 720p 60 fps.
За да са нещата както си му е реда, трябва да се направят отделно рендове за интернет, за по-качествен носители и т.н...
Не го правя, защото не ми се занимава, а и Pink качиха доста прилична машина, с което удрят Тубата качествено в земята.
Отделно, различните браузъри се държат по различен начин и ако човек си вади хляба с това, може сериозно да се изнерви.

Като цяло мисля, че за такива сериозни теми е редно да се включат и професионалистите. :wavey:
Моите включвания са от юзър-емпирик към подобни.
Идеята ми беше да дам съвет на човека, отворил темата - не всичко на този свят е GoPro, Xerox, Pampers и Gedore... ;)

П.П.
Владо, очевидно си в час и си го обяснил супер - дори аз го разбрах! :blush:
Както казах, емпирикът в мен гледа крайния резултат, а той е изключително странен.
Продължавам да следя различните ревюта на множащите се оферти, но само при Sony-тата резултатът е задоволителен.
Честно казано, не виждам огромна разлика между HDR AS15 (моята), която е вече 200-300 лева, HDR AS30 (500 лв) и HDR AS100 (800 лв).
Бих дал следващите си около 1000 лева за нова POV-камера, САМО ако дава качество, подобно на RX100 II, но т'ва сигурно ще стане чак догодина.
За клипчетата, които правя, е важно да се вижда къде се кара и какви са условията. Не са за конкурси, т.е. критерият ми не е висок.
Но клатенето на картината ужасно ме дразни... :smash:
Аватар
kvelikov

Мнениеот taurus13 » Нед Апр 27, 2014 11:36 pm

Термина на Сони, steady shot ( то е и запазена марка) означава че нещо в камерата се движи - може да е сензора, може да е леща, може и всичко заедно. Има различни вариации на технологията. Така че пише ли така, не става дума за софтуерна стабилизация.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот papinu » Пон Апр 28, 2014 10:01 am

taurus13 написа:Термина на Сони, steady shot ( то е и запазена марка) означава че нещо в камерата се движи - може да е сензора, може да е леща, може и всичко заедно. Има различни вариации на технологията. Така че пише ли така, не става дума за софтуерна стабилизация.

Точно така е :agree:
Софтуер управлява движението на леща(и) И/ИЛИ сензора. Ъпдейтите за които спомена Краси се отнасят за този софтуер.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот Wheeler » Пон Апр 28, 2014 10:10 am

Току-що поръчах една HDR-AS15/B втора ръка. Тези дни ще мина да я взема. В крайна сметка реших, че не си стува двойно повечето пари, които трябваше да дам за нова AS30, а клипчетата на kvelikov ми хванаха окото. :agree:
Wheeler

Мнениеот kvelikov » Пон Апр 28, 2014 10:22 am

Само не забравяй да прочешеш "Коледното четиво", защото заснетото с камерката търпи обработка, т.е. в клиповете ми не виждаш суров материал. ;)
И щом е second hand, задължително огледай повърхността на "обектива", както и на кейса за вода. Ако са надрани (дори и малко), не ти върши работа.
Аватар
kvelikov

Мнениеот Wheeler » Пон Апр 28, 2014 10:32 am

kvelikov написа:Само не забравяй да прочешеш "Коледното четиво", защото заснетото с камерката търпи обработка, т.е. в клиповете ми не виждаш суров материал. ;)
И щом е second hand, задължително огледай повърхността на "обектива", както и на кейса за вода. Ако са надрани (дори и малко), не ти върши работа.

Мерси, ще го огледам. Но не я взимам от човек, а от магазин за електроника тук, където живея (извън България), които я водят "slightly used", за това не очаквам да има проблеми. Благодаря за споделения опит :wavey:
Wheeler

Мнениеот taurus13 » Пон Апр 28, 2014 10:47 am

Един интересен момент(който аз наричам феномена на гумената лодка) е, че човек често си купува екшън камера, въодушевен от клипчетата из нета. Обаче той идея си няма, че снимането е лесната част, колкото и всъщност да не е лесно събирането на правилен видео материал. След като се приберете, се оказвате със няколко гигабайта суров материал, който трябва да преглеждате, режете, сглобявате, добавяте ефекти и прочие. Това писва на 95% от хората, след първите снимания и така те се оказват с "гумена лодка в гаража". :) - скъпа камера, отвисяваща в някое чекмедже и много видео, което отлежава и чака някой ден да се занимаваме с него.
Ако не ви влече правенето на филмчета, покупката на скъпата камера е безмислена.
Дефакто и сега повечето от вас имат фотоапарати с които могат да правят филмчета...обаче правили ли сте? Ако не сте, екшън камерата няма да ви накара да почнете. Пък и тя реално не става за нищо повече от снимане на една бягаща назад пътека. Стойностните неща в едно филмче се снимат по-добре с какво да е друго - от фотоапарат до обикновен камкордер, Всъщност нищо не може да замести в повечето ситуации 60Х зума и стабилизацията на едно камкордерче. Да не говорим, че дори каращите изглеждат в пъти по-добре когато се снимат отстрани. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот po_taka » Пон Апр 28, 2014 10:59 am

Шшшшттт, от седмици дебна за офертна камера 2ра ръка :)

Видеата, даже да не станат на филмче, пак са много полезни! Много е добре да се видиш "отстрани" как караш, забелязваш грешки за които не подозираш даже!
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот taurus13 » Пон Апр 28, 2014 11:05 am

po_taka написа:Шшшшттт, от седмици дебна за офертна камера 2ра ръка :)

Видеата, даже да не станат на филмче, пак са много полезни! Много е добре да се видиш "отстрани" как караш, забелязваш грешки за които не подозираш даже!

За целта не ти трябва да си купиш камера, да да въодушевиш някой приятел. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот subritual » Пон Апр 28, 2014 11:41 am

:agree: Поздравявам taurus13 за прекрасно внесения контрапункт.
А особено и като караш като бабетка е още по-жалко да гледаш после.. :D
Аватар
subritual

Мнениеот Admin » Пон Апр 28, 2014 5:52 pm

taurus13 написа:Един интересен момент(който аз наричам феномена на гумената лодка) е, че човек често си купува екшън камера, въодушевен от клипчетата из нета. Обаче той идея си няма, че снимането е лесната част, колкото и всъщност да не е лесно събирането на правилен видео материал. След като се приберете, се оказвате със няколко гигабайта суров материал, който трябва да преглеждате, режете, сглобявате, добавяте ефекти и прочие. Това писва на 95% от хората, след първите снимания и така те се оказват с "гумена лодка в гаража". :) - скъпа камера, отвисяваща в някое чекмедже и много видео, което отлежава и чака някой ден да се занимаваме с него.
Ако не ви влече правенето на филмчета, покупката на скъпата камера е безмислена.

Изпъчвам се смело напред като ярък пример за това. :D Откакто имам моята камера GoPro, само снимам с нея, но така и не съм намерил време да се науча да монтирам, и не че искам да правя сложни монтажи, общо взето целта ми е само да показвам пътеката, ама не ми се иска да я пускам с оригиналните шумове, а с музика, да нарежа видеото в съзвучие с ритъма и т.н., т.е. дребни неща, ама ей на, не съм намерил необходимия един ден, за да ги усвоя, и само трупам мат,рял.
Уважавам мнението на Краси, но малко не го разбирам, може би защото не монтирам. Държа да отбележа, че пиша това като абсолютен лаик и в никакъв случай в защита на "моя" продукт или нещо подобно. Става дума обаче за това, че мен примерно не ме заболява глава от вибрациите в образа, а и в един хубав клип човек не гледа един и същи образ постоянно. Даже типичен пример са клипове на Краси, в които той е ползвал и мои кадри - ами честно, аз не виждам разлика, може би защото не се и опитвам - като гледам такъв клип, гледам действието, гледам смяната на кадрите, сюжета, ако щете. Тези неща правят за мен клипа. И на мен лично клиповете на Краси ми допадат заради това, че той явно има талант да ги разнообразява, да вкарва странични неща и т.н., абе да ги направи интересни. Нещо, което на мен ми липсва напълно.
И пак в този ред на мисли, напълно съм сигурен, че ако дам моята камера (или коя да е друга с прилично качество) на Краси за 2-3 седмици, клиповете му ще си останат все така приятни и аз изобщо няма да забележа разлика. Той сигурно ще забележи, други по-напреднали потребители сигурно ще забележат, ама лаиците като мен ще си се радваме най-вече на действието. :D
Така че за мен от камерата се иска просто да снима с прилично качество, а оттам нататък каквото може да направи монтажиста, е достатъчно да не си познае човек суровия материал. :lol:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот subritual » Пон Апр 28, 2014 6:30 pm

Admin написа: а с музика, да нарежа видеото в съзвучие с ритъма и т.н., т.е. дребни неща, ама ей на, не съм намерил необходимия един ден, за да ги усвоя

Да не забравиш и да си композираш сам музиката, щото ако избереш някое по-популярно парче може да ти спрат звука.

Admin написа:И пак в този ред на мисли, напълно съм сигурен, че ако дам моята камера (или коя да е друга с прилично качество) на Краси за 2-3 седмици, клиповете му ще си останат все така приятни и аз изобщо няма да забележа разлика.

Ами пробвайте..
Ето пример за софтуерното стабилизиране на Утуб в по-тъмна среда на камера Гопро ХД. От 1.40 Мисля, че ютюбския стабилизатор е един от най-добрите в момента...
Така, че Краси не случайно ги говори тия неща.. за съжаление обаче Сонито е с по-кофти оптика и/или баланс на цветовете.
Аватар
subritual

Следваща

Назад към Общ форум