C Guide

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

C Guide

Мнениеот TrayanNinov » Чет Юли 03, 2014 8:25 pm

Отварям тема, в която да похваля този елементарен ..... продукт.
Интересно ми е дали има и други съфорумници, които да го използват и какви впечатления имат от него.

C Guide се води водач за верига. Има вече няколко поколения, от които най-новият е C Guide ECO или ето това:
Изображение

Не съм голям карач (даже въобще), но и аз реших, че имам нужда от нещо като водач. Дали заради тракането, дали заради падането на веригата на по-долния венец на курбелите или може би защото, да нямаш водач (според някои) е като да нямаш кормило. И след проверка по форуми, ревюта и т.н. установих няколко неща: това - водачите за вериги са хиляди .... един от друг по-специфични. И забравих да кажа - доста скъпи (да се разбира - марковите). Затова след като се натъкнах на гореспоменатото устройство, и знаейки какви са ми нуждите, реших да му дам шанс!

Да ...знам какво ще си кажат почти всички четящи - " Тая джаджа хич не е секси. За к'во ми е на коуеуоту! Пред НДК-ту ше ми се смеят наборите."
Е да ама за 90% от велосипедистите, които имат нужда от водач, май не им трябва нищо повече. Да, не става за ДХ, разбира се !!!

Така де, отплеснах се от темата си. Предполагам сте чували за "по-малко понякога е повече", е рядко е така, но случаят е показателен. Немска простота. За инсталацията не знам какво има да се казва. Не ти трябват инструменти за средно движение, верига и т.н. Две свински опашки и си готов. Хубаво е да се монтира на чейнстея, така че да е максимално паралелен на веригата. Това добре, но при мен нямаше как (това не ми се нравеше но..... предстоеше да видя ефекта). Допълнителна настройка на скоростите не е нужна. Добра идея е да се провери при пълна компресия на шока, как стоят нещата с веригата.

Толкова за монтирането. След първата проба бях възхитен! Даже, за пръв път, ми се прииска да напиша нещо във форума. Като ми премина въодушевлението си казах, че едва ли на някой му се чете нещо подобно. Обикновено топ темите са "Боксер на шосейка - става ли? СПЕШНО!" Е да ама все пак водача си го бива и изпълнява с лекота 100% от това, което производителят претендира, че може. И така стана, че написах тези редове и ще ги пускам преди да размисля. :D Знам ли на някого може да му е полезно.

В заключение: байка стана много по-безшумен, веригата не пада и мисля че смяната на скоростите стана още по директна и безшумна. Стана по тежък обаче. С цели - няма 20гр. Притесненията ми, за леко косото положение на водача спрямо веригата, се оказаха неоснователни.
Препоръчвам ви да го погледнете, ако си търсите нещо подобно.

Поздрави,
Траян
Аватар
TrayanNinov

Рейтинг: 1300

Re: C Guide

Мнениеот Telepatok » Пет Юли 04, 2014 10:13 am

Откъде може да се сдобие човек с такова нещо?
На сайта не намерих...
Аватар
Telepatok

Рейтинг: 1504

Мнениеот Ozzie » Съб Юли 05, 2014 11:34 am

Краси Великов дава отзиви за нещо подобно... или май същото.
viewtopic.php?p=991753#p991753
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Telepatok » Пон Юли 07, 2014 8:59 am

И за да е най-конкретно, ето го:
http://bikesport.bg/bg/products/2225-%D ... %B3%D0%B8_
Аватар
Telepatok

Мнениеот Любо » Пон Юли 07, 2014 9:36 am

А как се монтира ? Веригата сваля ли се ?
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот Wheeler » Пон Юли 07, 2014 1:55 pm

Извинявам се за лаишкия въпрос, но с какво точно помага това ? Намалява усукването на веригата и триенето на веригата в предния дерайльор ли ? Аз съм с 2х10 система и ми е малко трудно да регулрам предния дерайльор така, че никога да няма допир между него и веригата, дори и на комбинации, които по принцип не използвам. Относно безшумната работа - не се ли получава допълнително триене между дази джиджавка и веригата ?
Wheeler

Рейтинг: 1365

Мнениеот svencho » Пон Юли 07, 2014 3:43 pm

Както всеки водач, би следвало да намалява клатенето на веригата. Тоест, при хора каращи по "рошав" терен, клатенето ( падането на веригата, удрянето й в рамката и т.н. ) да се сведе до минимум.
Нека хората, които го ползУват да споделят мнение за работата му, ползите от нея и шума от триене :D
Аватар
svencho

Рейтинг: 1350

Мнениеот Morpher » Пон Юли 07, 2014 4:26 pm

@Любо, според описанието в електронния магазин, би трябвало, да става без демонтаж на веригата.

Водач за верига Exustar E-CCG20
- Работи с курбел с два или три венеца
- Материал: износоустойчива пластмаса
- Лесен монтаж без необходимост от инструменти
- Тегло: 20 грама

Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот Telepatok » Пон Юли 07, 2014 4:27 pm

Поръчах го днес и утре по обяд трябва да пристигне. Като го монтирам и покарам ще дам и аз отзиви в темата.
Мисля че едно каране по витошкото плато със всичките камънаци и ровове, ще е добър показател. Миналата събота ми падна два пъти веригата там (от средния на малкия венец).
Аватар
Telepatok

Мнениеот TrayanNinov » Пон Юли 07, 2014 7:33 pm

Wheeler написа:Извинявам се за лаишкия въпрос, но с какво точно помага това ? Намалява усукването на веригата и триенето на веригата в предния дерайльор ли ? Аз съм с 2х10 система и ми е малко трудно да регулрам предния дерайльор така, че никога да няма допир между него и веригата, дори и на комбинации, които по принцип не използвам. Относно безшумната работа - не се ли получава допълнително триене между дази джиджавка и веригата ?

Помага с това, че както всички други водачи, опъва веригата и я държи на мястото си. От тук идва и по безшумната работа на цялото движение (както някой каза, на по-рошав терен!).
Всеки един водач, като се настрои правилно, би следвало да прави точно това. Разликата е че настройката тук е много по-лесна (то просто такава няма), а и цената е около 55лв.
На въпроса, за триенето на веригата във водача, все още не съм в състояние да отговоря еднозначно. Геометрията на рамката ми не позволява да го монтирам паралелно на веригата и като цяло тя минава през него малко косо в трансверзалната равнина. Т.е. логиката е че триенето би следвало да е голямо. Може, ама си работи екстра и въобще не шуми.
Засега моето задвижване е 2х9 и съм много доволен. Предполагам, че няма да мине много време, и и аз ще пробвам 1х10 с клътч :D тогава сигурно ще е също така добре, ако не и повече.
Аватар
TrayanNinov

Мнениеот Telepatok » Вто Юли 08, 2014 9:50 am

TrayanNinov написа:... а и цената е около 55лв. .

34лв с безплатна доставка. Пак ми се струва много, ама...
Аватар
Telepatok

Мнениеот TrayanNinov » Вто Юли 08, 2014 10:02 am

Telepatok написа:
TrayanNinov написа:... а и цената е около 55лв. .

34лв с безплатна доставка. Пак ми се струва много, ама...

Е, това е старият модел и като гледам са го брандирали като Exustar. Не че има значение. Страхотна оферта!!!
http://www.bike-components.de/products/ ... tmcl=guide
http://www.bike-components.de/products/ ... tmcl=guide
Това са, принципно, двата актуални модела и цените им. Ако знаех за Exustar-a, нямаше да се замисля.
Аватар
TrayanNinov

Мнениеот Telepatok » Вто Юли 08, 2014 4:47 pm

За тези които се чудят как се монтира това чудо - прикачвам книжката която върви с обтегача.
Не се изисква разкачане на веригата или други сложни операции. Само един шестограм.
Прикачени файлове
2.pdf
(166.63 KiB) 315 пъти
1.pdf
(172.6 KiB) 193 пъти
Аватар
Telepatok

Мнениеот Presley_Scott » Нед Авг 31, 2014 12:38 pm

"Боксер на шосейка - става ли? СПЕШНО!" :rofl: :rofl: това ме уби..
А по темата,аз нещо не разбрах,това чудо има ли го на БГ пазара или ще трябва да поръчвам от някъде?
Presley_Scott

Рейтинг: 1200

Мнениеот Telepatok » Пон Сеп 01, 2014 10:28 pm

Ами на сайта откъдето го купих преди месец-два вече го няма в наличност.
Може да следиш или да им се обадиш да питаш.

http://bikesport.bg/bg/products/2225-%D ... %B3%D0%B8_
Аватар
Telepatok

Мнениеот gosh6o » Вто Сеп 02, 2014 8:30 am

Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот taurus13 » Пон Сеп 22, 2014 12:44 pm

Ето и моята разработка по въпроса - https://www.youtube.com/watch?v=timL2zTjwOM :D
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот sonscp » Съб Сеп 27, 2014 2:47 pm

Аз по едно време имах такова, само че по-стар модел, с ролка. Като цяло много полезна машинка. Не се усеща докато въртиш,с скорости 2x8 нямах проблеми с превключването.
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот protiven » Пон Сеп 29, 2014 1:58 pm

Някой да знае откъде в България мога да си го купя в момента?
Аватар
protiven

Рейтинг: 1447

Мнениеот windv » Вто Сеп 30, 2014 7:22 am

sonscp написа:Аз по едно време имах такова, само че по-стар модел, с ролка. Като цяло много полезна машинка. Не се усеща докато въртиш,с скорости 2x8 нямах проблеми с превключването.

Като цяло преди години и аз имах такова с ролка, и приликата с обсъжданата джаджа в темата е само в закрепването. Тая ролка според мен беше голямо и шумно недоразумение, и плъзгащи неща от типа на c-guide-а вършат по-добра работа. Дори във опростената си форма от тръбичка и свинска опашка.
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Назад към Общ форум