За необходимата екипировка

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За необходимата екипировка

Мнениеот capola » Нед Юли 06, 2014 4:54 pm

Търсих подобна тема, но открих единствено частично засягане на този проблем. Има една много интересна тема - За борбата с теглото и обема на багажа, която обаче е по-скоро насочена към това, от каква част от багажа може да се лишим.

Ще се радвам, ако хората с повече опит споделят списък със задължителни и препоръчителни неща, които е добре да присъстват в една раница. (Препоръчвам използването на тези цветове на шрифта за по-нагледно.) Така че, коментирайте този списък свободно:

1. Инструменти: стандартните шестограми, помпа, лепенки за гума, инструмент за верига, ключе за спици, щангички за гуми
2. Резервни компоненти: резервна вътрешна гума, спици, жило за спирачки (ако са механични), допълнителна резервна гума, звена за верига, жило за скорости, накладки
3. Вода
4. Храна
5. Помощни средства: спрей против кучета, нож, запалка
6. Навигация: навигация и добри карти, хартиени карти, резервна батерия за телефон (навигация)
7. Аптечка: дезинфектант, марли, тъкан бинт, репилент
8. Дрехи: според сезона
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Re: За необходимата екипировка

Мнениеот penmark » Нед Юли 06, 2014 5:04 pm

Храната я пиши задължителна
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот nuclear » Нед Юли 06, 2014 8:26 pm

Към предложените неща бих добавил:
Ухо за дерайльор
Аватар
nuclear

Рейтинг: 1200

Мнениеот Exorcist » Нед Юли 06, 2014 8:46 pm

Смазка за верига. Една подценена локва (оказала се мини вир) или друга кофти ситуация с вода и край. Няколко пъти ми е спасявала каранията.
Аватар
Exorcist

Мнениеот puleto » Нед Юли 06, 2014 8:47 pm

Колега ти колко километра ще минаваш, защото на мен ми се струва че това е околосветско пътешествие и борба за оцеляване??
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот mariko » Нед Юли 06, 2014 8:48 pm

Без да претендирам, че съм някаква супер опитна колоездачка, повече изхождам от опита ми на турист:
Хубав, широк бинт- спокойно може да го пишеш в задължителните. Аналгин, аспирин, дефламол и алергозан също бих сложила в аптечката. Както и бивачно фолио. Хартиената карта и компас (предполагам, че е каране на големи разстояния в по-слабо населени райони).
По другите точки не виждам какво бих могла да добавя, освен може би още един глас за смазката за верига :) . Храна, вода и дрехи не виждам какво има да се коментират.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот penmark » Нед Юли 06, 2014 8:58 pm

Да не забравиш и най-важното - тоалетна хартия :D
Аватар
penmark

Мнениеот capola » Нед Юли 06, 2014 9:40 pm

nuclear написа:Към предложените неща бих добавил:
Ухо за дерайльор

Това сериозно ли? Би ли споделил съображенията си?

Вярно за смазката - и мен ме е измъквала от тежки ситуации.
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот Wheeler » Нед Юли 06, 2014 10:22 pm

Едно powerlink-че за верига може да се окаже златно.
Wheeler

Рейтинг: 1365

Мнениеот Ozzie » Нед Юли 06, 2014 11:44 pm

capola написа:
Ухо за дерайльор

'мииии.... приятно четене! :thumb:
viewtopic.php?f=3&t=117560&p=862067&hilit=%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D1%80#p862067
viewtopic.php?f=3&t=125692&p=889215&hilit=%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D1%80#p889215
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот puleto » Пон Юли 07, 2014 7:28 am

Аз бих добавил и 200г. водка в пластмасова бутилка за да не тежи. Също и не видях никъде пластири за малки рани и мазоли.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пон Юли 07, 2014 7:29 am

Във всичката история си има класика.Тук важи трета добавка към Четвърти закон на Мърфи:
Винаги /задължително/ се носят излишни неща и се забравят най-необходимите / или поне част от тях /

ПП 1. Моля , ако някой успее да опровергае горе-цитирания Закон - да ми се обади!
2. Задължително - осветление, вода и аспирин! :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот yohan » Пон Юли 07, 2014 8:52 am

Да ОСВЕТЛЕНИЕТО е задължително.Да замръкнеш някъде с ухото или спиците ще си светиш.Фар и батерии за него и челник за всеки случай.
Аватар
yohan

Рейтинг: 1200

Мнениеот vpravov » Пон Юли 07, 2014 9:31 am

Свински опашки...
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Brave » Пон Юли 07, 2014 10:07 am

Особено за хора с изявени алергии е добре да носят в аптечката инжекция урбазон (метилпреднизолон). Не е шега работа като лекарство, но е животоспасяваща при анфилактичен шок, може да спаси живота на човек при травматичен шок... Това е едно от нещата които е добре да ги носиш напълно излишно, ама ако се наложи...
Обаче изисква някакви познания, как се прави мускулна инжекция.
Brave

Мнениеот taurus13 » Пон Юли 07, 2014 11:13 am

Конец(синтетичен, здрав) и игла по-големичка. Освен че може да си зашиете гащите, може да се зашие и сцепена външна гума....в краен, ама много краен случай може да се шие и плът...да речем пълнен заек. :D
Ако си изтърбуша раницата, ще ви кажа какво нося, само че после ще я подреждам 30 минути, а сега пък не мога да ви кажа, защото съм забравил какво има в нея. :eyebrow:
В общи линии зависи много къде карате, за колко време и с каква компания. В една голяма група техническите проблеми се решават почти винаги по някакъв начин, поради наличието на материални и ментални ресурси.. Когато си сам или сте двама-трима, когато се кара някъде високо в планината, където ви делят едни 1000м денивелация от цивилизацията е добре да се носят повечко неща, защото пеша с бутане на колело, тия 1000 метра се взимат много бавно и среднощните приключения са гарантирани. Все пак сещам се за някои неща които много често влизат в употреба.

- Фарове, фенери, челници батерии - и да не смятате че ще замръкнете, всичко което е необходимо е да спукате 10-15 пъти гуми в групата и сте готови. Повечето хора правят тая голяма грешка, да смятат че отиват за някво си сигурно еднодневно каране и за какво им е изобщо светлина. Проблема е, че когато някой в групата има проблем, спира цялата група. А опита показа, че едно 25% от хората тръгват с неизправни велосипеди, с явното намерение да ги ремонтират на терен преди и по време на карането. Една друга част изобщо не поглежда ресурса на чарковете си и по някое време установява, че я накладки няма, я венци прескачат поради износване, при което минават на бутане, което бави карането. Инцидентните повреди са си част от сценария и не могат да се предвиждат. И така, като се насложат всички фактори, може спокойно да умножите времето за каране по 3 спрямо това за което бихте го взели сам или в малка група до 3-ма. Трябва да седна на напиша некой труд по въпроса, че има потенциал тая материя :) Та както виждате осветлението е задължително.

- Бързи звена за верига - много ценни при скъсване на верига и правене на сингъл спийд система. Вярно е, че и машинката за верига решава въпроса, а и тя си е задължителна, но едно 70% от машинките са боклук и не снаждат хубаво веригата, при което често тя пак се разглобява на мястото за което е снаждана. Освен това се пести много време с тия линкчета. Та две бързи звена са си задължителни, още повече че не тежат нищо.

- Ухо за дерайльор и дерайльор - Най-често срещания проблем по велосипеда, който може да ви остави без велосипед в планината. Доколкото при твърдаците може да се мине на сингъл спиййд, то там все пак имате някакво движение, обаче меките задници изключват това решение. Та предвид това, носенето на ухо и дори резервен дерайльор изобщо не е пресилено.

- Смазка за верига - може да изглежда малко блондинско да си носиш шишенце със смазка, но велосипеда е техника, която се нуждае от смазка навсякъде без дисковете, за да работи. Та смазката се ползва за какво ли не в полеви условия - за вилки, педали, средни движения и главини и пр. Само не я ползвайте за лубрикант, че е токсична. :D

- Резервно жило и накрайници за броня по възможност хубави с месингова втулка. Реално можете да минете и без команди, но без жило не можете. Всъщност ако останете без команда, може да си издялкате дървено приспособление, на което да закачате жилото на определени позиции и така да имате пак няколко скорости. Освен това жилото чудесно става за удушваческа примка, ако някой ви дразни. Предполагам, може да се ползва и за направата на капани за лисици и зайци.

- Спици - късането на спици не е няква екзотика от книгата за повреди по велосипеда. Те си се късат, а след няколко години тормоз, настъпва умора на метала и започват да се чупят като солети. Когато се скъса една спица, все още може да се кара. Проблема е, че като се скъса една, съседните се натоварват повече и не след дълго оставате без 3 спици, а понякога и без повече. При това положение каплата добива вид на кравайче и търкалянето и в рамките на ограниченията на рамката и вилката става невъзможно. Покрай резервните спици(с правилна дължина), вървят и ключе за спици(отделно, не част от някъв си мултитул) и ключе звезда за болтове за диск. Тъй като шимано са гении и са измислили звезда 26, при налични стандартни 25 и 27, трябва или да си купите скъп марков велосипеден или да ползвате номер 25, но все пак внимателно за да не прецаквате шлица.

- Свински опашки - технологичният заместител на телта. Почти всичко по велосипеда и екипировката може да бъде поправено със свински опашки. Купувайте си здрави такива с дължина поне 25 см и ширина 4 и повече. Със свински опашки освен това може да завържете за близкото дърво, някой който ви дразни. Стават и за имобилизиране на счупен крайник, а дори и за кръвоспиращ турникет. :lol:

- Огниво някакво - винаги може да стане кофти в гората - я ще замръкнете, я някой ще се потроши, я ще завали сняг, дъжд, градушка. Паленето на огънче си е спасение. Само внимавайте къде го палите, да не стане много голямо огънчето.

- Няколко пакетчета захар, скрити в някой джоб на раницата. Човек каквото и да планира с карането и храната, нещата все някога се объркват. Достигаш понякога до момент, в който просто си изчерпан. Доколкото ние по-пуфкавите имаме запаси и можем да го караме някак и три дена без гориво, то тез гърчавите финишират от раз и няма мърдане. Но и на мен ми се е случвало да изчерпам запасите тотално и тогава малко сладко + вода действа като допинг.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пон Юли 07, 2014 12:24 pm

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пон Юли 07, 2014 8:29 am Ей тука има един
ЧЕРВЕН МИНУС-АЙДЕ СЕГА ТОЯ ДЕТО ГО Е НАРИСУВАЛ ДА МИ РАЗКАЖЕ -ЗАЩО и нека бъде щастлив- БОГ И АЗ ГО ОБИЧАМЕ!

Във всичката история си има класика.Тук важи трета добавка към Четвърти закон на Мърфи:
Винаги /задължително/ се носят излишни неща и се забравят най-необходимите / или поне част от тях /

ПП 1. Моля , ако някой успее да опровергае горе-цитирания Закон - да ми се обади!
2. Задължително - осветление, вода и аспирин! :wavey:

И милиционерската палка е пътеуказател!!! СТ.ЛЕЦ
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1417

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Юли 07, 2014 3:47 pm

puleto написа:Колега ти колко километра ще минаваш, защото на мен ми се струва че това е околосветско пътешествие и борба за оцеляване??

Точно за да не се превръща карането в борба за оцеляване човек трябва да ходи подготвен в планината - все пак караме МТБ за удоволствие ; - )

Относно дрехите:
- вятъро и водоустойчиво яке - винаги;
- термо горница (от мерино вълна най-добре) също винаги. Термофолио също е препоръчително - като за случаи от последната ПВ.

Като цяло съм доста заморничев обаче след като на хладно и студено карам с чорапи и термо бельо от мерино вълно нямам никакви проблеми със студа (вкл. и на нощно каране на -14). Инвестицията определено си струва и багажа е доста оптимизиран.

Инструменти:
- клещи - влизат доста често в употреба.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот outfaced » Пон Юли 07, 2014 4:08 pm

Хубаво е да си подготвен за всякакви случайности, но то пък с повече от 6 кила раница става тегаво. Мен само раницата+инструменти+помпа+аптечка ми гони 1,8 кг. Добавяме 1,5 кг. вода (понякога и повече), добавяме 1кг протектори (наколенки + налакътници+очила) и вече сме над 4кг. без храната ! ... Тя е поне още 0,5кг. (доста често и повече).
Та остават 1 ...1,2 ...1,5 кг за блузи, якета, челник, навигация, телефон, фотоапарат, ножове и прочие "екстри". Не слагам в семтката каската.
В тоя ред на мисли просто не върви да вземеш всичко от категорията "за всеки случай" и трябва малко да се попрецени и премисли багажа преди каране.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот po_taka » Пон Юли 07, 2014 4:30 pm

пликче - в което да сложа документи ако завали ама наистина много яката.
Помпа за шокове - е, не си нося всеки път :)
Лепенка за външна гума - тук може да се импровизира много с подръчни материали, ама си е хубаво да имаш оригнала.
Ако има хора с оси с болтове, нося и резервен болт за тях, че като знам как се заоблят резбите :bawling:
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот mishu_ » Пон Юли 07, 2014 5:41 pm

capola написа:
Ухо за дерайльор

Аз съм чупил ухо на майната си в планината след падане. Добре, че имах резервно :praying:

Към горе описаните неща, аз бих добавил изолирбанд или гафер и ключ за главини.
Аватар
mishu_

Рейтинг: 1220

Мнениеот xcII » Пон Юли 07, 2014 7:56 pm

Напоследък се улавят, че съм забравил да си кача GPS трака, който внимателно съм подготвил преди това :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот vpravov » Пон Юли 07, 2014 9:28 pm

Ozzie написа:
capola написа:
Ухо за дерайльор

'мииии.... приятно четене! :thumb:
viewtopic.php?f=3&t=117560&p=862067&hilit=%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D1%80#p862067
viewtopic.php?f=3&t=125692&p=889215&hilit=%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D1%80#p889215

:agree:
Подсети ме, защо е хубаво да имаш и рапидка в раницата, че и шайба! :D
Ето и нещо за свинските опашки(копирам за да не обяснявам наново):

Тва свинската опашка наистина е голям човек! По средата на спускането, явно се е развил болта на водещото колелце на оптегача и колелцето със се болта изпаднали. Върнахме се назад и намерихме колелцето, ама не болта и втулката. Замяна на водещото колелце с оптягащото и другото захванато със свински опашки. Забавното е че издържа и на известно количество въртене без проблем! :D
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... 5148_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/ ... 4283_n.jpg
Има един лек чалъм, който се вижда на втората снимка. Опашките, които служат за ос, не трябва да са стегнати докрай, че опират във веригата. Затова с друга свинска се връзват към стърчащото нещо на края на рамото на оптегача.
П.С. Системата издържа и допълнителни километри в София, до сервиза....
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот TrayanNinov » Пон Юли 07, 2014 11:05 pm

От зададения въпрос, разбирам че се пита за раница. Това добре, но не се споменава за какво каране.
Интересно ми, е защото аз, макар и да не е правилно, си избирам багажа според карането. Ако ще карам 15-20 км в делничен ден след работа във Витоша си взимам само ключовете ( за вкъщи ). Е, понякога и комплект за лепене на гумите. Много рядко пукам и затова ги забравям често.
Иначе по списъка със задължителните неща в раницата, изхождайки от медицинска гледна точка, най-важно е да имаш ампула адреналин и някакви кортикостеройди, урбазон. Задължително е според мен само когато знаете че сте алергични към някакви насекоми.
Ще кажете - глупости! Е да ама не. Както и да паднете, и каквато и травма да си причините, било то и по тежка, ще се справите с подръчни средства и чакане на помощ. Обаче при разгърната картина на алергична реакция, кой ще чакате? Примерна опасна ситуация е ужилване от пчела/оса в областта на деколтето или устната кухина. Ако сте алергични, познайте какво следва и се замислете как точно ще се справите със ситуацията.
Аватар
TrayanNinov

Рейтинг: 1300

Мнениеот xcII » Пон Юли 07, 2014 11:26 pm

Ампули адреналин?! Това къде и за колко го продават бре (в евро)?! :idea:

Иначе да, алергичната чувствителност към ухапвания от насекоми/змии/зли каракачанки би би било да се установи предварително, напр. в Южния парк.. Добре е групата да има анестезиолог също, just in case..

P. S. и за Бога, НЕ носете радиостанции в планината, те просто не работят там! :8D:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот TrayanNinov » Вто Юли 08, 2014 6:36 am

xcII написа:Ампули адреналин?! Това къде и за колко го продават бре (в евро)?! :idea:

Иначе да, алергичната чувствителност към ухапвания от насекоми/змии/зли каракачанки би би било да се установи предварително, напр. в Южния парк.. Добре е групата да има анестезиолог също, just in case..

P. S. и за Бога, НЕ носете радиостанции в планината, те просто не работят там! :8D:

Струва около 50 евро цента. Бие се подкожно (всеки ще се справи).
Аватар
TrayanNinov

Рейтинг: 1300

Мнениеот radeviq » Вто Юли 08, 2014 11:21 am

Ампула адреналин е удобна и при кървене на носа. Напоява се памуче, салфетка и се слага в носа като тампон ;)
Иначе във всяка аптека са между 1 и 2 лева
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот taurus13 » Вто Юли 08, 2014 12:56 pm

То човек който е алргичен към насекоми ще го знае от дете и ще си носи препарати. Останалите могат да носят само за помогнат на другарчев беда. В тая насока четохте ли тая полезна тема за зЪмите.
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=6855 - жените и боязливите от зъми да не гледат, че може да им стане нещо.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот evin » Вто Юли 08, 2014 1:04 pm

На дълъг път си взимам и чифт латексови ръкавици , тежат няколко грама, а са безценни при манипулации с веригата, след които човек става мръсен до лактите и по никакъв начин не може да се почисти в полева обстановка. Стават и за всякакви други дейности, ако трябва да се пипа нещо мръсно/отровно/опасно. 16 стотинки от всяка аптека.

Често си нося и ампула руска зельонка (гранофорин). Вълшебен дезифектант за рани.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот joropc » Вто Юли 08, 2014 8:23 pm

radeviq написа:Ампула адреналин е удобна и при кървене на носа.

Абсолютно! Даже е най-удачното средсво за спиране на масивно кръвотечение от носа. При леко кървене - с напоен тампон, а при по-сериозно направо се капе в носа.
Когато Имодиум, Лопедиум и т.н. са безпомощни :), ампула Гентамицин е безкомпромисното средство - пие(не бие) се директно. Освен, че спира всякаквите му видове разтройства за кратко време, които могат да доведат до обезводняване, а от там и до големи проблеми, моментално убива и "гадините", които са ги причинили в стомаха.
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Следваща

Назад към Общ форум