taurus13 написа:Яяяяя Шимано ще правят файв тенки....
X9 изглежда добре, но тайната е в детайла - дали тази гумена лента отзад ще пази обувката от рамката, за да не се разшиват шевовете на петата отстрани, дали тая сива гума е некъв мек боклук дет се къса от клечки, или е нормална гума...много неща не се знаят. Иначе признавам, прихванали са малко от дизайна на планинската обувка.
Най ме притеснява, че X9 ще зема да струва 465 лв...

Сивата лента, за която говориш, изглежда като нещо, което е там за да подобрява фита на обувката и стабилността на петата, а не като протектор (освен ако ти нямаш предвид, че, след като така и така е там, може да върши и тази работа).
Аз виждам този модел като естествено продължение на линията на високите шимански модели, които и преди си бяха на практика пригодни за ходене в планината.
Подметките на Шимано винаги са били добри. Интересно какъв Вибрам са изполвали. При профила, който се вижда, прекалено износоустойчив би означавало проблеми със сцеплението с педала особено при мокро време (а основната аудитория на тази обувка ходи по планините, където водата е навсякъде).
Друго нещо. Само мен ли ме дразни това, че и където трябва и където не трябва плЕскат тоя Горе-Текс?
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!