Ще си позволя и аз да изкажа мнение по темата... Много жалко за момчетата. Изкарали са лош късмет.
Понеже в началото по медиите излезе информация, че са загинали на "Стената" - това не е така. Или поне не на писта "Стената". Инцидентът е станал в дупката при завоя на "Синята" (вляво от Романски, гледано отдолу). Ето
тук има подробни снимки от мястото. Качвал съм се много пъти зимата на Черни връх по общо взето всички възможни пътища от север, включително и нощно време. Споделям мнението на
bob_beliata,
bobber (във форума на БАССЕС) и skiman, че момчетата са се объркали. Най-вероятно не са искали да рискуват слизане по "Стената" и са решили от къщичката на "Заека" да цепят диагонал в посока "Лале", където (както правилно спомена bobber) е и по-отвято и със сигурност се затъва по-малко. Не знам кога в уравнението се е намесила мъглата, но такава трябва да е имало, защото в ясно време е много трудно да се объркаш, дори и през нощта. А те определено са се объркали. Няма никаква логика иначе да решат да избегнат "Стената" и в същото време нарочно да влязат в дупката. И малко луна да е имало, светлината и се отразява от снега и осветява повече от прилично. Дори не ти трябва челник. Някъде прочетох, че са се качили да снимат. Ако това наистина е така, снимането предполага ясно време, значи мъглата трябва да се е появила впоследствие. Нощно време и мъгла е едно от най-лошите неща, които могат да ти се случат на Витоша. Губил съм ориентация и денем там, а какво остава за нощем... Според мен при тръгването им от къщичката на "Заека" все още трябва да е било ясно, защото не си представям иначе как биха тръгнали да търсят заобиколен път през "Синя" при положение, че от къщичката в посока "Лале" нямат никакви ориентири (да не забравяме, че нищо не е обработено и писта няма). Ако наистина така е станало и мъглата се е появила впоследствие, значи са имали много, много голям карък.

Аз си мисля обаче, че може би са искали да слязат не по "Синя", а да стигнат до "Лале". Всъщност това е най-полегатия път. Кофтито на този вариант е, че ако има мъгла не знаеш кога точно да завиеш наляво и надолу, за да излезеш на "Лале" в крайна сметка. Ако действително така е станало, може би по някое време са решили, че вече трябва да свиват надолу и са се набили баш в шибаната дупка.