Лавина на Витоша е убила двама туристи

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Лавина на Витоша е убила двама туристи

Мнениеот Jacket » Чет Яну 21, 2016 11:42 am

Внимавайте със зимното каране. Планината не е безопасна...

ПСС: Спасителна акция в района на Алеко
Offnews: Лавина затрупа и уби двама туристи край хижа "Алеко" на Витоша

Аз си падам по зимни карания на Витоша, но май ще се размисля докато не се стабилизира обстановката.
Аватар
Jacket

Рейтинг: 2000

Re: Лавина на Витоша е убила двама туристи

Мнениеот kulkata » Чет Яну 21, 2016 1:11 pm

Лоша новина...
:offtopic: Следи форума на БАССЕС и групата им във фб.
Често дават информация за обстановката горе и като цяло в планините,кой къде е ходил и т.н.
Аватар
kulkata

Рейтинг: 1354

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Яну 21, 2016 1:31 pm

Горе на платото трябва да се винамава. В гората долу, карайки по отъпкани алеи няма такава опасност.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот evin » Чет Яну 21, 2016 4:13 pm

На платото преди 2 години какъв порой със светкавици ме шиба... беше много страшно. Лежах по очи на 10 метра от байка.
Коварен участък.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот taurus13 » Чет Яну 21, 2016 9:58 pm

Те май сички лавини горе са с произход Резньовете....та по-скоро там не трябва да се върти човек. На Комините също пада понякога, но като цяло това са местата. Не знам как е пътеката към Кикиш...че и тя подсича едно склонове.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот spirov92 » Чет Яну 21, 2016 10:32 pm

Милко, не са само Резньовете, и на други места по Стената падат лавини. Вятъра обикновено е от юг/югозапад и пренася сняг от Платото.
Да не стъпваш въобще в планината зимата е доста крайно, просто трябват малко знания и здрав разум, за да избягваш опасните места. Това е добро начало. Така или иначе не си представям какъв ще го дириш с колело на Стената или по улеите на Резньовете. ;)
spirov92

Мнениеот 4getcredo » Пет Яну 22, 2016 6:34 pm

И все пак Стената не е от наистина лавиноопасните места на Витоша. Целият този терен едно време се използваше като писта. Като цяло момчетата май са имали много лош късмет. :dontknow: Бог да ги прости!

!!!! При специфични условия и гората може да е лавинопасна, дори повече от открити склонове - снегът там не се сляга, може да повлече дървета и да стане мазало. Сравнително рядко обаче се случват такива неща.

Сравнена с другите ни по-високи планини Витоша не е толкова лавиноопасна. Местата на редовните лавини се знаят - Милко ги е посочил.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот skiman » Съб Яну 23, 2016 9:44 pm

Лавини падат, където има сняг. Хубаво е това да се повтаря винаги.
За да загинат хора в лавина, някой е направил грешка. Бил е на неподходящо място в неподходящо време.

Имайте едно наум в планината в момента. Обстановката е тотален шит. Ако помните преди този голям сняг, валя повсеместно навсякъде дъжд до към 2 500м. След това дъжда премина в суграшица и новия сняг е изсипан все едно върху лагерна количка. В момента никой няма място извън горския пояс и маркираните писти.

А на Витоша падат и ще падат големи лавини и не само по познатите места. Освен Резньовете и Кумините, падат и на Калпакливец, малките дупки на Романски, Спас..въобще в момента Стената е един огромен лавинарник от как не се ползва за писта и не се обработва.
Ето една от преди бая време паднала на "писта" Спас. Виждате и влека.

Изображение
Изображение

Според мен момчетата, които загинаха в петъка са се заблудили. Нямам иначе обяснение, какво са правили там. Търсили са Синята писта да слезнат по нея, но не са отчели, че все още такава писта няма обработена. И е станала белята.
Да почиват в мир. За нас остава да се учим от грешките им.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Harka » Вто Яну 26, 2016 2:09 am

Ще си позволя и аз да изкажа мнение по темата... Много жалко за момчетата. Изкарали са лош късмет. :crap:
Понеже в началото по медиите излезе информация, че са загинали на "Стената" - това не е така. Или поне не на писта "Стената". Инцидентът е станал в дупката при завоя на "Синята" (вляво от Романски, гледано отдолу). Ето тук има подробни снимки от мястото. Качвал съм се много пъти зимата на Черни връх по общо взето всички възможни пътища от север, включително и нощно време. Споделям мнението на bob_beliata, bobber (във форума на БАССЕС) и skiman, че момчетата са се объркали. Най-вероятно не са искали да рискуват слизане по "Стената" и са решили от къщичката на "Заека" да цепят диагонал в посока "Лале", където (както правилно спомена bobber) е и по-отвято и със сигурност се затъва по-малко. Не знам кога в уравнението се е намесила мъглата, но такава трябва да е имало, защото в ясно време е много трудно да се объркаш, дори и през нощта. А те определено са се объркали. Няма никаква логика иначе да решат да избегнат "Стената" и в същото време нарочно да влязат в дупката. И малко луна да е имало, светлината и се отразява от снега и осветява повече от прилично. Дори не ти трябва челник. Някъде прочетох, че са се качили да снимат. Ако това наистина е така, снимането предполага ясно време, значи мъглата трябва да се е появила впоследствие. Нощно време и мъгла е едно от най-лошите неща, които могат да ти се случат на Витоша. Губил съм ориентация и денем там, а какво остава за нощем... Според мен при тръгването им от къщичката на "Заека" все още трябва да е било ясно, защото не си представям иначе как биха тръгнали да търсят заобиколен път през "Синя" при положение, че от къщичката в посока "Лале" нямат никакви ориентири (да не забравяме, че нищо не е обработено и писта няма). Ако наистина така е станало и мъглата се е появила впоследствие, значи са имали много, много голям карък. :V: Аз си мисля обаче, че може би са искали да слязат не по "Синя", а да стигнат до "Лале". Всъщност това е най-полегатия път. Кофтито на този вариант е, че ако има мъгла не знаеш кога точно да завиеш наляво и надолу, за да излезеш на "Лале" в крайна сметка. Ако действително така е станало, може би по някое време са решили, че вече трябва да свиват надолу и са се набили баш в шибаната дупка.
Аватар
Harka

Назад към Общ форум