Гуми РУБЕНА!?!?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Гуми РУБЕНА!?!?

Мнениеот Gvt333 » Вто Мар 01, 2016 4:22 pm

Някой има ли инфо за тази марка?!? Основно ме интересува каква смес се ползва за направата на гумите. Преди 2 години купих много евтини CST , пребих се на прав участък (градско) , като куче, само защото имаше дъжд и гумите бяха с надпис "Naylon".
Gvt333

Рейтинг: 1402

Re: Гуми РУБЕНА!?!?

Мнениеот evilzet » Вто Мар 01, 2016 5:00 pm

Това е защото са били менте, оригинала е с Nylon :)
Това е вида на каркаса, а не повърхността.
Едва ли е само от гумите, трябва да внимаваш.
Моето CST на градското колело е на 16г. и не съм падал ( чукам на дърво).
evilzet

Рейтинг: 2000

Мнениеот victortrt » Вто Мар 01, 2016 6:00 pm

Аз съм с такива на градското колело като го купих с тях и ги смених поради остаряване, но не знам колко са били карани преди да го взема. След тях карах с някакви найлонови уж с универсална шарка, но шумяха зверски и пак минах на рубена /флаш/ със защита срещу спукване. Те са тежки заради защитата, която е най-висока степен /твърда ивица по цялата обиколка/, но са добри като за градски /трекинг/ гуми.
Говоря обаче за гуми 28 цола с трекинг шарка.
Мисля, че този производител /чешки/, който има дистрибутор у нас /Рубена Балкан в Пловдив/ има гуми в няколко ценови и качествени нива, т.е. един и същ модел може да е с различни екстри и цени.
Фабрично такива гуми се слагат на МТБ моделите на полската фирма Кросс, която е доста голям производител в европейски мащаб.
Аз лично обаче предпочитам да купувам гуми само от реален магазин, за да ги видя на живо.
При поръчка от сайт може да се окаже, че реалността е доста по-различна.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот vas69 » Вто Мар 01, 2016 8:19 pm

evilzet написа:Това е защото са били менте, оригинала е с Nylon :)
Това е вида на каркаса, а не повърхността.
Едва ли е само от гумите, трябва да внимаваш.
Моето CST на градското колело е на 16г. и не съм падал ( чукам на дърво).

Ментетата се правят в Китай. Chen Shing Tyres-CST нееема как да има менте, като самото е .

Рубена все пак е европейска изработка доколкото знам. Но както е казал моят приятел Франк Лойд Райт, инженера:
Докато не пробваш, няма как да разбереш.
Life is behind bars and between legs.
I'll be BACK.
Аватар
vas69

Рейтинг: 1290

Мнениеот MIKEY MOUSE » Вто Мар 01, 2016 8:54 pm

Gvt333 написа:Някой има ли инфо за тази марка?!? Основно ме интересува каква смес се ползва за направата на гумите. Преди 2 години купих много евтини CST , пребих се на прав участък (градско) , като куче, само защото имаше дъжд и гумите бяха с надпис "Naylon".

Дистрибуторът на Рубена за България /г-н Копарански / е базиран в гр. Пловдив. Някои от вело-магазините декларират "Ние не продаваме Рубена . Продаваме само истински марки."Въпрос на гледна точка- Рубена е наследник на чешките гуми Барум,но... струва ми се имат политика за различните си клиенти и явно България е определена като клиент с ниски покупателни възможности. Многократно съм посещавал склада на дистрибутора,- от един размер гуми има с различно качество и различни цени, но е явно че търговците на дребно ,които пазаруват от там избират най-ниския ценови клас. С една дума не купувайте евтино. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот Gvt333 » Сря Мар 02, 2016 8:35 am

На мен ми се иска да си взема тази марка предвит цената. Искам на Cross Big Foot 29 да сложа едни такива за градско и магистрално каране!
Gvt333

Мнениеот Alexi » Сря Мар 02, 2016 8:48 am

а защо не си вземеш някакви качествени и леки сликове от реномирана марка ,не са толкова скъпи още повече че за теб стават 700с а там избора е огромен
Аватар
Alexi

Мнениеот Gvt333 » Сря Мар 02, 2016 10:14 am

Сликове не искам.Пътищата не се мият кой знае колко...има много прах и пясък. Сликовете са лесни за поднасяне!
Gvt333

Мнениеот victortrt » Сря Мар 02, 2016 2:44 pm

А какви искаш да сложиш. Серията им за градски и трекинг модели е доста добра, но както и колегата Мики Маус каза има различни нива на качество. Това ми се вижда много удачно за 29-ка - http://www.rubena-web.com/bg/%D0%B2%D1% ... v84-42-622
Аз съм с флаш 42 мм със защита Стоп торн ултимейт /нарисувано е да защитава от пирони и подобни/, има варианти с АПС /със символ трънче/, има леки варианти, има издръжливи, има и комбинации от тези екстри. Зависи какво ти трябва.
Аз заложих на защитата, защото съм с контра и вътрешни скорости и не мога или по скоро не искам да сменям гуми в града /трябва да нося два ключа 15 - ка и да се цапам яко, а не мисля, че е нужно да го правя на цената на малко по-тежки гуми/
По света това не е екзотична марка, просто у нас се продават най-евтините, защото това се търси /говоря на дребно/.
Предполагам дистрибуторът има и добри, съответно скъпи модели и между другото моделите с екстри изобщо не са евтини в сравнение с другите "известни" марки.
Ето едно ревю - http://cycletraveller.com.au/australia/ ... stop-thorn
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Admin » Сря Мар 02, 2016 2:49 pm

Навремето съм карал два модела на Rubena, има и ревюта в сайта. Като за евтини гуми се справяха добре, но не на нивото на по-скъпите (тогава) гуми. Материалът им беше по-твърд, което влошава сцеплението в някои ситуации (мокър асфалт, мокри камъни, чакъл и др.), но пък бяха много износоустойчиви, а и цялостно конструкцията им беше здрава. Тези два модела обаче не бяха от най-евтиния клас на марката, цената им беше около 30 лв. по памет.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот evilzet » Сря Мар 02, 2016 2:59 pm

Едно време ми бяха казали, че Рубена е наследник на Барум , но май не е точно така, а са по-скоро различни подразделения под 1 шапка. Имах едни полусликове и доста ги търкалях по-асфалт, но наистина гумата стоеше по-твърда. На приятел взех същите и нямаха центриране - все едно телта стои на елипса и както и да наместваш спрямо шината, все бие.
А на колегата, който обяви CST за китайско менте, ще кажа че и Максис е дъщерна на CST, така че едно наум.
evilzet

Мнениеот araX » Сря Мар 02, 2016 7:38 pm

Каквото и да говорите за CST - ментета или не - към днешна дата те са най-големия световен производител на велосипедни гуми и са на десето място в света изобщо при производителите на гуми ;) Относно темата - производители различни, модели на съответните производители още повече. Според мен е грешно да се казва, че тази или онази марка не стават - имат хубави и лоши модели...
araX

Рейтинг: 1415

Мнениеот Alexi » Сря Мар 02, 2016 7:43 pm

Gvt333 написа:Сликове не искам.Пътищата не се мият кой знае колко...има много прах и пясък. Сликовете са лесни за поднасяне!

с това изказване зачеркна всички шосейни велосипеди и половината хибриди недей така .. покарай първо сликове после виж поднасят ли лесно .. на асфалт сцеплението им е в пъти над планинска гума + значително по леко търкаляне и лесно педалиране ,карам и 2те и знам много добре кое как се държи .. единствения минус е влошена возия - всяка пукнатина по асфалта се усеща ( но все пак е по добре от велосипед с твърда вилка )
Аватар
Alexi

Мнениеот vas69 » Чет Мар 03, 2016 12:32 am

evilzet написа:Едно време ми бяха казали, че Рубена е наследник на Барум , но май не е точно така, а са по-скоро различни подразделения под 1 шапка. Имах едни полусликове и доста ги търкалях по-асфалт, но наистина гумата стоеше по-твърда. На приятел взех същите и нямаха центриране - все едно телта стои на елипса и както и да наместваш спрямо шината, все бие.
А на колегата, който обяви CST за китайско менте, ще кажа че и Максис е дъщерна на CST, така че едно наум.

Не оспорвам КОЛИЧЕСТВАТА продажби на CST.
Добър бизнес, . . .азиатски.
Качеството и количеството са две различни неща.

Пример:
MICHELIN автогуми - скъпо и качествено.
Cleber, BF Goodrich - не толкова скъпо, и не толкова качествено.
KORMORAN - евтино и ..... качествено.
ВСИЧКИ ТЕЗИ МАРКИ са на Мишлен.
Пример:
GOOD YEAR - Скъпо и качествено.
FULDA/SAVA - Не толкова скъпо и ......
DEBICA евтино и .. качествено.
Всички тези марки са на DUNLOP-GOOD YEAR
Пример:
CONTINENTAL.........
DAYTON..........

Едно и също ли е?
Да караш гуми в PREMIUM BRAND, Midlle Brand, и cst brand. :)
Life is behind bars and between legs.
I'll be BACK.
Аватар
vas69

Рейтинг: 1290

Мнениеот evilzet » Сря Мар 16, 2016 10:55 pm

Само не знам защо сложи качеството на Kleber(особено ! ) и Fulda под Kormoran и Debica. Нещо има объркано в класацията ти.
Нещо повече - CST притежава Maxxis, а не обратното, както е в твоите примери.
evilzet

Мнениеот passenger » Чет Мар 17, 2016 4:03 pm

Преди две години сложих такива гуми (модела не помня), задната стана на дроб още при първото сериозно блокиране и колелото започна буквално да друса от петното. Не зацепваха добре по бордюрите.
Бяха твърде мека смеска, което май трябва да дава точно обратния ефект.
Изкарах с тях малко повече от месец и ги хвърлих.
passenger

Рейтинг: 1200

Назад към Общ форум