Без велосипеди по Витошка?!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Без велосипеди по Витошка?!!

Мнениеот alexandrov » Чет Апр 28, 2016 8:34 am

Изненадвам се, че тук няма реакция срещу решението на Столична община да забрани велосипедите по пешеходната част на Витошка.
Какви са тия абсурди?! Целият свят върви към ограничаване на МПС-тата, тук ни ограничават велосипедите. И ние си траем като овци. :(!:
alexandrov

Рейтинг: 1240

Re: Без велосипеди по Витошка?!!

Мнениеот billclinton » Чет Апр 28, 2016 8:59 am

alexandrov написа:Изненадвам се, че тук няма реакция срещу решението на Столична община да забрани велосипедите по пешеходната част на Витошка.
Какви са тия абсурди?! Целият свят върви към ограничаване на МПС-тата, тук ни ограничават велосипедите. И ние си траем като овци. :(!:

Лично аз подкрепям идеята за недопускане на велосипеди по Витошка - не знам какво толкова е зор да караш точно по пешеходната зона(цяла София не ти ли стига - Витошка е 1км. що да няма място и само за пешеходци)
Утре някоя майка с дете ще пусне същата тема в сайта mama.bg че не я пускат да си разхожда бебето по новата писта на Пловдивския колодрум.
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот halfdone » Чет Апр 28, 2016 9:06 am

Забраняват карането на велосипеди в Пешеходна зона, какво повече има да се коментира?
И аз не разбирам какъв е тоя рев, но явно просто не може без него :)
Продавам : .
Аватар
halfdone

Рейтинг: 2000

Мнениеот alexandrov » Чет Апр 28, 2016 9:37 am

По същата логика може да ги забранят в парковете (пешеходни зони), в горите и по полята (нерегулирани зони), по улиците без обособени велоалеи и т.н.
Причини може да се намерят винаги.
Много лесно приемате ограниченията, които ви се налагат. Типично за българите.
Ако подобно нещо се случи в някоя западна държава, ще има демонстрации на 100000 души, тука сме покорни и разбиращи.
Вчера в новия парк Възраждане едно келешче се разхождаше с мотор. Питах охраната разрешено ли е за мотор и отговорът беше "Не знам, нищо не са ни казали за мотори."
alexandrov

Мнениеот iPop » Чет Апр 28, 2016 9:52 am

Аз примерно не спазвам некадърни забрани писани от некадърници ;) Пък нека ме гонят да ме глобяват. Това е същия тъпизъм като с опъването на палатки - забранениха го щото си мислеха, че хората ще идат по тъпите хотели на мутрите. А сега тая забрана заради заведенията на тъпите мутри.
Не може да не закачат турбо селяците дето си паркиран четириколесните кенефи по Витошка, а с велосипедистите да се заяждат. АЙ СИКТИР ОТ ТУКА
Аватар
iPop

Рейтинг: 1544

Мнениеот Alpina » Чет Апр 28, 2016 11:19 am

Значи - хубаво е да се използва онова в главата, поне от време на време.

Витошка не е улицата, която беше преди 10 години, не е улицата от преди 5, та дори и от преди 2 години. Всъщност коментираната отсечка от Витошка вече НЕ е улица!
Витошка не е и без алтернатива. Дори някой да трябва да отиде до адрес на нея по работа - може да стигне с колело до него по някоя от преките и след това едва ли ще има повече от 50-100 метра да бутане.

Ако има някой, който е виновен за тази официална забрана - това на първо място са колоездачите, така че да тропате с краче и пускате сълзи като малки деца е смешно.
Причината е, че по закон мястото на велосипедистите не е по тротоарите! А Витошка вече не е улица, така че тази "нова" забрана на практика е само подсещане за тези, които не познават законите.
Причината е и че при такъв трафик на хора и наличие на "рейсъри" които не се съобразяват с него е въпрос на време да се стигне до някой сериозен инцидент, за който после ще питаме "защо?".
По Витошка се разхождат малки деца - разбирайте на по 2+ години и бременни жени, които са доста уязвими, а в същото време отделни индивиди го играят на шахмат.

И моля, не ми давайте примери как карате бавно и разумно. Защото дори да е така, то на всеки от вас има поне 2-ма които идея си нямат къде се намират и в никакъв случай не са такива. А освен това ако карате бавно - спокойно може да си бутате колелата.

Така че - хайде без рев и скърцане на биберони? :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот alexandrov » Чет Апр 28, 2016 12:07 pm

Някой чувал ли е за инцидент с колоездач на Витошка или въобще на тротоар?
Аз не.
Същевременно ежедневно се случват ПТП-та с велосипедисти и автомобили по улиците.

КЪДЕ Е ЛОГИКАТА ТОГАВА да забраняваш тротоарите и пешеходните зони, а улиците да са разрешени за велосипедисти?

Някой ще отговори ли на този въпрос?
alexandrov

Мнениеот Stromkern » Чет Апр 28, 2016 12:13 pm

alexandrov написа:По същата логика може да ги забранят в парковете (пешеходни зони)

Ама то и сега е забранено, просто изглежда за някои е необходимо специално разяснение.

Чл. 141. На водача на велосипед е забранено:

1. да се движи успоредно до друг велосипедист;

2. да управлява, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите;

3. да се движи в непосредствена близост до пътно превозно средство или да се държи за него;

4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на велосипеда или създават опасности или пречки за другите участници в движението;

5. да бъде теглен от друго пътно превозно средство;

6. да управлява велосипед по площите, предназначени за движение само на пешеходци. Тази забрана не се отнася за децата велосипедисти.

Т.е. - нищо не се променя.
Stromkern

Рейтинг: 1360

Мнениеот alexandrov » Чет Апр 28, 2016 1:01 pm

Да, признавам си, не знаех.
Което не прави тия разпоредби по-малко тъпи (в предния пост разсъждавам защо).
Освен това пътните полицаи, чиято дейност иначе е низ от компромиси с шофьорите, сега са взели много на сериозно новата забрана за Витошка и глобяват. Вчера са треснали един приятел с 30лв.
Абе криворазбраната цивилизация...
alexandrov

Мнениеот ЕAngel » Чет Апр 28, 2016 1:10 pm

alexandrov написа: Да, признавам си, не знаех.

Непознаването на закона, не те освожождава от спазването му.

alexandrov написа: Абе криворазбраната цивилизация...

Тук колега съм напълно съгласен - криво разбиране е идеята, че личното неудобство е достатъчна причина за отмяната на правилата.
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот alexandrov » Чет Апр 28, 2016 1:58 pm

За какво лично неудобство става въпрос, колега?
Лично моето лично неудобство е съвсем малко. Нищо не ми пречи да бутам или да вържа колелото на стълб и да джапам пеша.
Имам предвид, че ПРАВИЛОТО Е ТЪПО. Тъпо е зорлем да избутваш велосипедистите на улицата, където редовно има ПТП-та с тях и да не ги пускаш по пешеходните зони, където няма даже средно сериозни инциденти. Факт!
alexandrov

Мнениеот alexandrov » Чет Апр 28, 2016 2:11 pm

Абе забелязал съм, че България е пълна с войнстващи примиренци.
Готови са да се сбият за това, че няма смисъл да се бориш.
Обикновено срещаме такива около изборите, когато се надвикваме с приятели, които яростно спорят, че няма смисъл да се гласува, защото нищо нямало да се промени.
Ако впрягате същата енергия в опити за промяна на нещата, България щеше да е като САЩ :)
alexandrov

Мнениеот Alpina » Чет Апр 28, 2016 3:59 pm

alexandrov написа:Някой чувал ли е за инцидент с колоездач на Витошка или въобще на тротоар?
Аз не.

Това че ти си неосведомен и си живееш в някакъв измислен свят, не значи че такива инциденти няма.
И е мега малоумно да чакаме да се случи инцидент, за да вземем мерки. Тъпо е, че се напъваш да мислиш, а ефект никакъв.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот alexandrov » Чет Апр 28, 2016 8:01 pm

Добре де,случвали са се хиляди инциденти по улиците, а мерки никакви. Велоалеи има по нищожна част от улиците. Факт.
Същевременно в пешеходните зони почти няма инциденти (а аз с малоумната си неосведоменост не съм чул за нито един сериозен такъв), но мерките са крути - забрани, глоби, обходни двойки катаджии по Витошка...
Не ти ли се струва по-идиотско това положение на нещата? :)

ПП: и защо упорито се опитваш да ме обидиш? Винаги казвам на такива агресивни форумци: имайте предвид, че в очите на другите сте точно толкова тъпи, колкото те във вашите.
За това да бъдем по-толерантни.
:)
alexandrov

Мнениеот Alpina » Чет Апр 28, 2016 10:27 pm

През .... ми е за какъв ме смяташ и какъв съм в твоите очи. Може да съм мега тъп, може да съм просто тъп или да съм просто прост, но поне се старая в рамките на една своя публикация да не посочвам проблем и после да посочвам решението, като казвам че то е идиотско.
Да обясняваш как се случват инциденти и не се взимали мерки и после да наричаш идиотско положение онова, при което се взимат мерки преди да има сериозни инциденти е... можеш и сам да се сетиш - започва с М и завършва на "алоумно".
Такова е и да се жалваш че някой твой приятел е нарушил законите и си е получил глобата - значи според теб е трябвало да го пуснат? И после защо е такова положението по пътищата. Та нали е защото се следва същата тази логика. :crazy:

Законът, който ти посочваш за тъп е такъв от десетки години. Предполагам че е такъв и в много други държави и никой не се тръшка за това, че на велосипедистите им е забранено да се врат между пешеходците.

Още с първото изречение се излагаш, а относно въпроса ти - какво ми се струва положението - за мен това е възможно най-цивилизованото и адекватно.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот krach » Чет Апр 28, 2016 10:46 pm

Проблема е, че е забранено а няма удобен маршрут между двете точки (ндк и св.Неделя) успоредните улици са тесни еднопосочни с павета и дупки. Точка. А цялата витошка все една алея можеше да мине. Това е проблема!
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Alpina » Чет Апр 28, 2016 11:16 pm

Еййй, многУ страшни тия павета бре... Гуми ли ядат, какво ли?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот nofear921 » Пет Апр 29, 2016 11:41 am

С твърдак е страшно по тия дупки и павета, мани ти. Пломби падат, камъни в бъбреците изчезват. Такива ми ти работи.
По темата и аз смятам че колездач няма работа на Витошка. И преди съм избягвал да минавам от там, дори и когато съм пеша. Просто всичката селения събрана на едно място не става. Да хубаво беше да направят вело алея, но като знам какво е по бул.България и Цар Борис 3, предпочитам да си карам по малките улици успоредни на Витошка, като се съобразявам с посоката на движение и карам в средата, за да не може да ме забърше някой заспал шофьор.
Antares написа:Клаймъра е Голф двойката на планинското колоездене.
Аватар
nofear921

Рейтинг: 1376

Мнениеот LiveByTheCode » Пет Апр 29, 2016 11:53 am

Интересно кога 2ка милиционери ще застанат на някоя велоалея и ще глобяват пешеходците които ходат по нея :smash:
LiveByTheCode

Рейтинг: 1488

Мнениеот yohan » Пет Апр 29, 2016 2:18 pm

Нали правилата са за да се нарушават. :D Сега ще е още по- сладко влизането по Витошка с колело,а куките със по 50 кила кореми да видим как ше ме хванат! :clap: Забраните за гъзарите със скъпите коли не важат,а за колоездачите да важат- няма да стане!!! А ако има овце да спазват тази " забрана" да си блеят и да си обикалят от където искат.То и затова сме овчи народ, защото каквото ни кажат "управниците"и ние се съгласяваме като послушно стадо! :smash:
Аватар
yohan

Рейтинг: 1200

Мнениеот Alpina » Пет Апр 29, 2016 2:45 pm

Като ви слушам колко сте смели... интересно дали ще сте така отворени проснати по корем. :D

И бихте ли ми обяснили как точно си я представяте тази велоалея на Витошка? Защото както и да се опитвам - виждам дори още повече проблеми от колкото сега.

LiveByTheCode написа:Интересно кога 2ка милиционери ще застанат на някоя велоалея и ще глобяват пешеходците които ходат по нея :smash:

Интересно кога ли някой ще почне да подава сигнали за това, че да го правят.
Или си от тия дето уж всичко знаят, но не и че за да го правят - трябва да има акция или сигнал. :deal:
Да не говорим, че като няма достатъчно велосипедисти по тия велоалеи е нормално хората да слизат на тях. Появят ли се достатъчно велосипедисти - системата ще се саморегулира.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот billclinton » Пет Апр 29, 2016 3:01 pm

Alpina написа:Да не говорим, че като няма достатъчно велосипедисти по тия велоалеи е нормално хората да слизат на тях. Появят ли се достатъчно велосипедисти - системата ще се саморегулира.

Направо ти се чудя на ентусиазма да им обясняваш елементарни неща.Има индивиди на които и каквито да е железени аргументи да им изложиш,те пак си знаят тяхното.

Аз такива спорове водя с пушачите - колкото и да им обяснявам че те тровят непушачите а не непушачите тях(и затова забраната за пушене на закрити обществени места трябва да се спазва) - те си знаят тяхното
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот taurus13 » Съб Апр 30, 2016 10:15 am

Уф..преди две вечери минах с колелото оттам в пълно нарушение на правилата. :banghead: :banghead: :banghead: :erm: :erm: :erm: :smash: :smash: :smash: :smokin:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот emilio94 » Съб Апр 30, 2016 4:45 pm

Въпросът не е ,защо и дали е забранено карането по Витошка,а защо сега го направиха.Витошка е пешеходна от 10 години.
emilio94

Рейтинг: 1185

Мнениеот _DK_ » Съб Апр 30, 2016 5:11 pm

Това, че сега са сложили знаци, не значи, че сега са забранили движението по нея (по-нагоре беше цитиран ЗДП). Глобите са друг въпрос. Малолетните отворковци да са спокойни, според закона все още се водят дечица и отварянето и правенето на големи пред чичковците полицаи не ги прави с по-йедри паци.
Аватар
_DK_

Рейтинг: 1220

Мнениеот yohan » Съб Апр 30, 2016 10:00 pm

_DK_ написа:Това, че сега са сложили знаци, не значи, че сега са забранили движението по нея (по-нагоре беше цитиран ЗДП). Глобите са друг въпрос. Малолетните отворковци да са спокойни, според закона все още се водят дечица и отварянето и правенето на големи пред чичковците полицаи не ги прави с по-йедри паци.

А дали си спомняш преди да направят ремонта,дали нямаше по цялата й "пешеходна" част разчертана велоалея и от двете страни?И някои от "малолетните отворковци" са карали там колело,когато ти сигурно и пеш не си минавал.София трябва да е удобна за всички( особено след инвазията последните 15 години) и не мисля,че трабва вместо да подкрепяте забрани за велосипедисти да протестираме и да изискваме от общината като данъкопладци да се ракриват още и още велоалеи и места за велосипеди.
Иначе все ще сме си на последно място не в Европа ами и в света. :banghead:
Аватар
yohan

Рейтинг: 1200

Мнениеот LiveByTheCode » Нед Май 01, 2016 10:10 am

Alpina написа:Като ви слушам колко сте смели... интересно дали ще сте така отворени проснати по корем. :D

И бихте ли ми обяснили как точно си я представяте тази велоалея на Витошка? Защото както и да се опитвам - виждам дори още повече проблеми от колкото сега.

LiveByTheCode написа:Интересно кога 2ка милиционери ще застанат на някоя велоалея и ще глобяват пешеходците които ходат по нея :smash:

Интересно кога ли някой ще почне да подава сигнали за това, че да го правят.
Или си от тия дето уж всичко знаят, но не и че за да го правят - трябва да има акция или сигнал. :deal:
Да не говорим, че като няма достатъчно велосипедисти по тия велоалеи е нормално хората да слизат на тях. Появят ли се достатъчно велосипедисти - системата ще се саморегулира.

Професоре, както правят в момента акции по витошка за велосипедисти, да направят такава и на Цар Борис на велоалеята за пешеходци, 6РПУ е на 8 метра от велоалеята... лично на тази велолея съм питал 2ка милиционери няма ли да направат нещо по въпроса, реакцията беше :eek3: "карай си колелото и не се занимавай с глупости"

Аз знам за поне 5-6 сигнала за паркираните коли по велоалята на Тодор Александров - решение по въпроса 0

То и в буслентите няма достатъчно автобуси дай да караме по тях :wavey:
LiveByTheCode

Рейтинг: 1488

Мнениеот krach » Нед Май 01, 2016 9:21 pm

Alpina написа:Еййй, многУ страшни тия павета бре... Гуми ли ядат, какво ли?

Ако си с гуми МТБ велосипед няма проблем. Но ако си с градско с тънки гуми хич не е добре. Отделен въпрос е че 1во понякога има такова задръстване, че физически не може да мине велосипед по пътното платно било то каквото и да е и шанса ти да продължиш, е да чакаш като автомобил (в трафика) или да се качиш по тротоара!
Отделно ако ще въртя по посока на движението във всяка еднопосочна квартална уличка, ще си ходя с колата :crazy: :crazy:
Още един отделен въпрос е и, че нямаш друга алтернатива, да махнат синята зона в една съседна улица за да има място за коли и велосипедисти...ПРИМЕРНО.

Но на тъпия ти въпрос ДА СТРАШЕН УЖАС СА паветата изядоха ми 3ти чифт гуми!!! :beer: :beer:
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот subritual » Нед Май 15, 2016 4:36 pm

Добре де , ажможе ли да се каже , че София е анти-вело град? Колко алеи направиха е кото реално ви облекчават? На бул.Витоша последно се движеха колела , имаше и велоалеи.Сега има алтернатива само на една съседна улица с 80см общо и в двете посоки.Да ли пък не е хубаво да се демонстрира на децата на селяните и мутрите какжтряжчбва да се кара колело в модерна Европа?
Аватар
subritual

Мнениеот TonyJ » Нед Май 15, 2016 5:49 pm

Велоалеята на Витошка пречеше на заведенията и те си слагаха най-нагло столове на нея, тъй че беше практически неизползваема. Аз си мисля, че и това е единствената причина да не направят нова след ремонтът, а не че няма как да стане. Можеше да се направи повдигната, с ограничителни колчета и т.н., но собствениците на кръчми там, както и селяците, които седят в тях, са много по-важни, тъй че бутаме. Пешеходците са върли противници на велоалеите и смятат, че колоездачите само ги притесняват и тормозят. Аз всеки ден се опитвам да разяснявам на разни хора, разхождащи се във велоалеите, че за тях това е опасно за живота, но повечето гледат като телета и не разбират защо. Може би трябва и държавата да направи една разяснителна кампания по телевизията, та поне бабичките да се научат. Нещо като онова малоумие за цифровизацията :D
TonyJ

Рейтинг: 1360

Следваща

Назад към Общ форум