Препоръка за авариен комплект: Помпа, мултитул, лепенки

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Препоръка за авариен комплект: Помпа, мултитул, лепенки

Мнениеот ferrarko » Пон Май 02, 2016 2:19 pm

Здравейте. Пак малко се отплеснах с писането по долу :D
Не помня вече колко години карам колело и никога не бях пукал гума, на път(и то два пъти за един ден)! Преди не съм се замислял, защото със старото колело карах все сам в района и в случай на авария съм планирал ако не намеря помощ заключвам колелото за някое дърво и се прибирам за колата, пък да става каквото ще! Обаче този път не бях сам и добре че другият имаше помпа, лепенки и инструменти.
Сега с новото колело не върви да го оставя някъде си, а и от скоро намерих компания за по активно и далечно каране. Та не върви, особено като съм с компания в случай на спукана гума или някой др. проблем, да нямам подготовка, да съм зависим от другите и да развалям преживяването.

Реших да купя някой основи неща в случай на авария, който да взимам при по далечни и организирани карания : Резервна вътрешна гума(вече купих), помпа, комбиниран инструмент и лепенки. С търсачката изчетох всичко теми със загалавие "помпа", но са основно стари и линковете към препоръчаните помпи са неактивни. Разгледах какво се предлага по сайтовете, разнообразието е много голямо, цените започват от 5лв и нарастват с 3-5 лв, от модел до модел и стигат до.... ! Горе долу същата е работа с инструментите!

Затова ще ви помоля да ме насочите или препоръчате, какво да си купя и какви пари е нормално да се дадът, на база вашият опит. Нямам голям опит и незнам какви точно изисквания да задам, ако ми се е налагал ремонт винаги съм работил у дома с нормалните инструменти!
ПРИМЕРИТЕ И ЛИНКОВЕТЕ ДА НЕ СА ОТ EBAY,AMAZON или ALIEXPESS, А ДА СА НЕЩА КОЙТО ГИ ИМА И МОЖЕ ДА СЕ КУПЯТ ОТ НАШИТЕ МАГАЗИНИ !
Аз разглеждам основно тези сайтове http://www.bikespirachka.bg , http://www.screambikes.eu , http://www.velozona-bg.com/shop , тъй като имат магазини тук района, но мога и от сайт да поръчам.

Помпа- за авто вентил, да мога да напомпя до 3 атм., мисля че е добре да има стойка за рамката, за да не ми тежи на гърбът в раницата. Сега като лепяхме гумите, помпахме с помпа без маркуч и мисля че е добре и не е толкова трудно и сложно. Да се заключва за вентила, да е удобна за хващане и помпане. Гледах помпите в Лидъл, ама не вдъхнаха доверие!
Комбиниран инструмент- да има най-нужното, да се събира в чантичка за под седалка и естествено да е използваем-надежден. Пак разгледах мултитуловете в Лидъл, единият вариант който се състои от две половинки, ми се стори много претрупан с излишни ключове които за новите колелета май са неизползваеми, а другият който е опакован в картонена кутийка ми се стори много паянтав! Гледам че в повечето мултитулове включват основно шестограми, а по скъпите ножче, "камъни" и щанги за гума.
Лепенки- ами естествено да вършат работа :) , гледам има някакви комплекти с кутийки, други са отделно лепенки, отделно лепило.

Какво ще кажете за този "пълен" комплект http://bikespirachka.bg/instumenti/44-k ... sport.html ?
Вие какво носите, използвате и препоръчате?
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Рейтинг: 1232

Re: Препоръка за авариен комплект: Помпа, мултитул, лепенки

Мнениеот krach » Пон Май 02, 2016 3:43 pm

Здравей, пиша ти като човек който пука гума за добър ден. Миналата година имаше излизания с 3-4ма души и 3 пъти пуках гума само аз (с едното момче сме с еднакви гуми), просто явно каръщина. От лидъл помпите преди години счупих една такава и повече не съм се интересувал от тях, нямам идея дали са дигнали качеството.
След това си взех зефалска за 15 лева някъде от драг-а и изкрах година, докато един приятел не ми я счупи. Тогава реших да дам повече пари и дадох 50-60 лв за помпа пак на зефал, уж метална незнам си какво....счупих я и нея (просто при едно от дърпванията, ръкохватката ми остана в ръката). След това се зарекох, че пари за помпа няма да дам и, че ако чупя помпи по - добре да са такива до 20 лева от колкото от 50 и нагоре. :D
Така, че по този въпрос, виж коя ще ти е най - удобна, коя ще има стабилен фиксатор за рамката, тези с гумените уши дето се защиват на кукички не ги харесвам. При друсане при спускане по черно падат. Цената не винаги е фактор.

Относно мулти тула, карам 5та година с такъв от лидъл. Чудна работа ми върши. По - скъпите сигурно са по - леки и по шукарно изглеждащи, но до сега не съм имал проблем с ремонти в движение. Може би ако взимаш такъв е добре да видиш да има машинка за верига, понеже аз си нося отделна такава и не, че тежи много ама е още един чарк дето мъкнеш. Също виж да ти е удобен и пак, не цената винаги е определяща.

За лепенките...по едно време тествах зефалски самозалепващи и в интерес на истината бях доволен, не съм имал проблеми. След като свършиха обаче повече не можеах да си намеря от същите (взимах пак зефалски), всички други които взимах все изпускаха и съм лепил една гума по няколко пъти на едно място :(!: . Както и по предходните точки, по силните препоръки на момчето от драг магазин взех по - скъпите ( с лев и малко по - скъпи... :eyebrow: :eyebrow: ) но греда.
Най - чиста работа, взимаш си отделно лепенки с лепилце и щангички. До сега никога не съм имал проблем с такива. Даже на една от гумите съм стигал до 12-15 лепенки.

В момента съм с такава помпа, не е върха но, както казах по - добре да чупя евтина такива http://screambikes.eu/bg/pompi/641-multifunkcionalna-pompa-zefal-max-318.html
А иначе гледам предлагат и някви комплекти http://screambikes.eu/bg/pompi/9622-mini-pompa-s-reparacionen-komplekt-zefal-kit-may-day.html макар, че с тази мини помпа бая ръгане ще падне.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот _DK_ » Пон Май 02, 2016 4:30 pm

Помпа: http://koleloto.bg/product/750/beto-pompa-cmpb-02-2-way-pocket-pump.html - двупосочна, само трябва да внимаваш да не счупиш палчето, помпа като компресор. Каквато и да вземеш ще помпа и ще стигне 3 атмосфери, просто с тази ги стигам за 2-3 мунити, а не за 15. Помпа за повече от 15 лева ми се вижда излишен лукс- все пак се случва да я изгубиш.

Мултитул си взимаш от декатлон за 5-6 лева, лидълските май са подобни. Едва ли ще ти трябва нещо повече от шестограмите. Джобно ножче също е хубаво да имаш. (викторинокс имат едни по-малки модели, мисля, че се водеха 83mm, но това си е по желание ;) )

От някоя гумаджийница си взимаш от най тъпите китайски лепенки с оранжевата основа и лепило от малките жълти тубички. Ако за двете неща дадеш повече от 2 лева- метнали са те. Даже може да вземеш 2-3 тубички лепило (по 40-50 стотинки са).
http://www.motorbike-bg.com/products/16731-267020070-10.JPG
http://www.motorbike-bg.com/products/6062-U00006.jpg

Важно е да си намериш някакви щанги. По магазините (но не големите от сорта на веломания и байк център) са по 3-4 лева комплекта. Пластмасови, за да не нараняваш каплата.

И за да не се занимаваш с глупости прецени дали ще имаш място в чантичката и за една резервна гума. В чантичка под седалката трудно ще събереш всичко. По принцип помпите се продават със стойка, която се монтира заедно с кошницата за бидончето. Ако стойката е с ластик или някакво друго укрепващо средство е добър вариант за пестене на място. Ако не- раничката и не се занимаваш с глупости (все пак и бирата трябва да има къде да се сложи).
Аватар
_DK_

Рейтинг: 1220

Мнениеот Alexi » Пон Май 02, 2016 7:32 pm

krach написа:...

колега ти си за боза :rofl:
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот krach » Пон Май 02, 2016 7:55 pm

@Alexi
мислил съм си го, но се чудя дали се случва и колко често ако да, отлепването и после е яко мазане. Но честно казано не съм се занимавал да чета цялата тема по върпоса :beer:
krach

Мнениеот Alpina » Пон Май 02, 2016 8:03 pm

krach написа:...счупих една такава...един приятел не ми я счупи...счупих я и не...все изпускаха и съм лепил една гума по няколко пъти на едно място...но греда...на една от гумите съм стигал до 12-15 лепенки...

Не минавай на боза - ще почнеш да цепиш външните. По-добре вземи си вътрешни с боза! :D
Всъщност най-добре се върнеш към решенията от годините преди идеята на Дънлоп и да почнеш да караш с плътни, бандажни гуми (май така ги наричаха). :bigeyes:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот L&R » Пон Май 02, 2016 8:29 pm

В малката чантичка от лидъл за под седалката съм събрал вътрешна гума, тул, лепенки и две щанги пластмасови.
Последна промяна L&R на Пон Май 02, 2016 9:15 pm, променена общо 1 път
Аватар
L&R

Рейтинг: 1310

Мнениеот lostrider@ » Пон Май 02, 2016 8:38 pm

Alpina написа:
krach написа:...счупих една такава...един приятел не ми я счупи...счупих я и не...все изпускаха и съм лепил една гума по няколко пъти на едно място...но греда...на една от гумите съм стигал до 12-15 лепенки...

Не минавай на боза - ще почнеш да цепиш външните. По-добре вземи си вътрешни с боза! :D
Всъщност най-добре се върнеш към решенията от годините преди идеята на Дънлоп и да почнеш да караш с плътни, бандажни гуми (май така ги наричаха). :bigeyes:

Ултра- мега оригинален си, браво!
Аватар
lostrider@

Мнениеот Alpina » Пон Май 02, 2016 9:20 pm

:offtopic: Знам, няма шести като мен! :offtopic:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот ferrarko » Вто Май 03, 2016 6:40 am

Тоест това комплектче с инструменти горе ще ми върши работа ?
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Мнениеот Admin » Вто Май 03, 2016 9:25 am

krach написа:мислил съм си го, но се чудя дали се случва и колко често ако да, отлепването и после е яко мазане. Но честно казано не съм се занимавал да чета цялата тема по върпоса :beer:

Освен ако не караш много, много агресивно, шансът да разлепиш гума с уплътняваща течност е минимален, да не кажа нулев.
Това, от което повече можеш да се опасяваш, е да не срежеш външната гума, така че течността да не може да запуши отвора. За да намалиш вероятността от такъв инцидент, ползвай подсилени външни гуми със защита на стените - те обикновено са обозначени и от производителите като подходящи за безкамерни. Малко по-тежки са, но си струва.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Alexi » Вто Май 03, 2016 10:12 am

като цяло бозата има само плюсове ( вече и цената не е висока има много производители ) ,щото освен спуквания пази и от перфорации което е по често явление особено задна на твърдак и по агресивничко каране ,единствено както каза Админа гумите трябва да са качествени аз съдрах бордовете на 2 гуми отзад ( от по 30 лв нисък клас ) при на вид безобидни ситуации ,докато стигна до тоя извод
Аватар
Alexi

Мнениеот L&R » Вто Май 03, 2016 10:46 am

Иначе ето това е Лидълския комплект(10лв), като изхвърлиш кърпата, се събира точно и една вътрешна гума, помпата ми е от 5лв от Декатлон, колкото и да е странно си работи. По нататък ще взимам хубава, почти всички малки помпи имат стойки за рамките.

Изображение
Аватар
L&R

Рейтинг: 1310

Мнениеот lostrider@ » Вто Май 03, 2016 6:17 pm

Чакай да хвърля и аз моите 5 с'тинки.

Взех от Лидл такава чантичка, като на колегата L&R, но по-голямата. Има същите джаджи вътре, без кърпичката. Има цип за увеличаване на обема и успях да събера шестограните от тулчетата, с които идва чантето, 2 x AA + 3 x AAA батерии за челника и навигацията, вътрешна гума (от Декатлноските, дето са по 5.40 пари двете), тубичка с течност за верига, мини клещи, една кутийка, в която държа лепенки (гуми пукам 2 пъти в годината и за това лепенките са от битака), лепило (евтино) и щангички (пластмастови), втора кутийка с резервни накладки, малко парче верига с 7-8 звена за зор заман и др., а също набутах и машинка за верига. Освен това вътре нагнйетох и една лепенка за външна гума, която Райко ми беше подарил преди 200 години и резервно маркуче за помпата. С повече желание, ще се натика и машинка за спици (нипели) и т.н. В най- скоро време възнамерявам да преработя чантичката, като й добавя две шинички и я монтирам на рамката, на мястото на стойката за вода. Препоръчвам ти да си носиш 1-2 жила за скорости.
Аз не знам krach какво ги прави тия помпи. :) Мойта я купувах преди 4 години от баксцентър-а в Младост за 12 кинта с маркучето. Търсех нещо по- нормално и пича в магазина ми вика да си купя тая. Некъв съмнителен агент ми изглеждаше, но явно не ме подведе. SKS - пластмасова е. Колкото напиням - толкова помпа. :D От атмосфери не разбирам и не се интересувам. Важното е, че прави гумата камик. :evil: Не ти препоръчвам да си даваш парите за двойно-тройно-безкрайно помпащи, за да не останеш безкрайно издишал накрая. ;) Аз не бързам за никъде и с кеф блъскам по 120-130 помпи. :8D: Тая помпа я носих на Ком-Емине преди 3 години и си спомням, че бях взел 12 лепенки - за мене и за жената. Тя спука 8-9 пъти. :crazy: Аз - веднъж. Накрая почнах да се притеснявам дали ще ни стигнат лепенките, а не дали ще издържи помпата. От тогава, че и от преди това, моите и нейните гуми се помпат със същата помпа. :^:
:offtopic: Понеже съм традиционалист, към бозата не бих посегнал. Поне за сега. Виждал съм нарязани гуми и изтекла боза в тоталния пущиняк. Мега мазало става. Направо, като гледах пича как се беше увъртял като прасенце до ушите, скомина ме хвана.

Това ми е инвентара на мен. Дано съм помогнал. :beer:
Аватар
lostrider@

Мнениеот krach » Вто Май 03, 2016 9:04 pm

С лидълската чанта имах проблеми само с чантата на 1вата година. Разпадна се
krach

Мнениеот ferrarko » Вто Май 03, 2016 9:27 pm

Днес пак ходих до Лидъл да разгледам техните аксесоари, ама пак си тръгнах с празни ръце.
Направи ми впечатление, че в посочената горе чантичка има САМОЗАЛЕПВАЩИ ЛЕПЕНКИ !
Гледам и в Скрймбайк се предлагат, естествено са по-скъпи и може би по качествени:
http://screambikes.eu/bg/instrumenti/27 ... evils.html
http://screambikes.eu/bg/instrumenti-al ... atfix.html

Имате ли впечатления от такива лепенки?

И още един въпрос: Когато сте залепили гума с лепенка(независимо каква), след като се приберете, не е ли по-добре гумата лепенката да се махне и да се закара за вулканично лепене?
Последна промяна ferrarko на Вто Май 03, 2016 9:35 pm, променена общо 1 път
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Мнениеот lostrider@ » Вто Май 03, 2016 9:33 pm

krach написа:С лидълската чанта имах проблеми само с чантата на 1вата година. Разпадна се

Ем, за 10 кинта, толкоз... :D
Аватар
lostrider@

Мнениеот victortrt » Вто Май 03, 2016 9:41 pm

ferrarko написа: И още един въпрос: Когато сте залепили гума с лепенка(независимо каква), след като се приберете, не е ли по-добре гумата лепенката да се махне и да се закара за вулканично лепене?

Предвид, че една вътрешна е 5-8 лева според мен по-добре е да се махне спуканата и да се сложи нова.
:beer:
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот ferrarko » Вто Май 03, 2016 9:47 pm

Малко ми се оспами темата и сега като я препрочетох отново видях че krach ми отговорил за самозалепващите лепенки, още в първия пост :)
Извинявам се за :offtopic: въпроса !
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Вто Май 03, 2016 10:44 pm

Забравяте едно много важно нещо, свинските опашки! Аз си нося цял пакет в раницата и все за нещо ми трябват. Другото е ако се кара по аграрно някоя друга спица скрита в седалковата тръба също не е лошо човек да има.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот krach » Сря Май 04, 2016 11:02 pm

ferrarko написа:...И още един въпрос: Когато сте залепили гума с лепенка(независимо каква), след като се приберете, не е ли по-добре гумата лепенката да се махне и да се закара за вулканично лепене?

Както писах, карал съм с по 12 лепенки
krach

Мнениеот Vel0-Mania » Чет Май 05, 2016 6:11 pm

Аз преди си купих това http://screambikes.eu/bg/reparacionni-k ... rtite.html и за тези 3г. откакто имам колелото съм пукал гума само веднъж.
Дори миналата година реших да погледна лепилото дали още е годно но не беше - изсъхнало !
Vel0-Mania

Рейтинг: 1218

Назад към Общ форум