Google My maps - карти за велосипедиста

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Google My maps - карти за велосипедиста

Мнениеот emovalkov95 » Вто Май 31, 2016 4:17 pm

Здравейте, колеги велосипедисти! :wavey: Не успях да открия подобна информация във форума, затова откривам тази дискусия. Извинявам се, ако вече съществува нещо такова. Надявам се да бъда полезен...
Наскоро в Google Maps попаднах на карта, в която са посочени редица обекти, трасета, райони и т.н. с определена насоченост, която може и да се споделя с неопределен кръг хора. Първоначално всъщност чрез форума разбрах, че съществува много полезна карта на ЦГМ София с веломагазини, чешми и други местоположения за велосипедиста, която обаче поради неизвестна за мен причина не работи. :dontknow:
Та реших да потърся в гугъл нещо подобно и попаднах на карта на велоалеите, която се зарежда в гугъл мапс. След което пък си помислих - на всеки колоездач се случва да изпита нужда да се наплиска с малко (или много) чиста студена вода. Та някой добър човечец се е сетил и е сътворил това: карта на чешмите. И най-хубавото е, че всеки може да редактира и добавя обекти в картата.
С общи усилия можем да се стараем да поддържаме актуални тези карти, както и направената от мен преди минути веломагазини и сервизи в София (да подчертая, че има нужда от още много магазини за добавяне), за да бъдат в полза на всеки, който притежава умен телефон и има нужда от бърза и достъпна информация. Дори картата на ЦГМ да работеше, в никой случай нямаше да бъде толкова полезна, колкото отделни карти на гугъл мапс поради лекотата на боравене с приложението на гугъл.
Аз се заемам да поддържам темата с всичката необходима информация.
Може би забравих най-важното: който желае да запази някоя карта за по-късно, за да я зарежда с две цъквания на телефона, трябва само да я запази със звездичка. След това можете да ги откриете най-долу в менюто "My places".
emovalkov95

Рейтинг: 1061

Re: Google My maps - карти за велосипедиста

Мнениеот Веселин Иванов » Вто Май 31, 2016 10:36 pm

Интересна и полезна тема!Това мога да кажа.Нов съм във форума, но бих искал да помогна с местат които знам, но би ли ми пояснил как да добавя обект на картата? Имам акаунт в гоогъл...
Веселин Иванов

Рейтинг: 1240

Мнениеот ectomtb » Сря Юни 01, 2016 10:20 am

Аз ползвам : https://www.bikemap.net/, от тук си определям маршрути с разстояние и денивелация.
Като информация ползвам и : https://bikemaps.org/
Аватар
ectomtb

Рейтинг: 1220

Мнениеот Vorac » Сря Юни 01, 2016 11:29 am

Един приятел има карта с всички чешми по Ком-Емине със снимки и GPS координати. Ще взема да му спомена за тази тема.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот emovalkov95 » Пет Юни 03, 2016 10:41 am

Благодаря за интереса. Довечера ще пусна обяснения със снимки как се ползват и редактират картите. :peace:
emovalkov95

Мнениеот bobino » Пет Юни 03, 2016 11:07 pm

Идеята е смислена ! Аз ползвам Orux maps с офроуд карта на България от БГ Маунтинс и има чешми на нея но не винаги са работещи. Тук акцента е актуалната информация и ми харесва замисъла. Ще го разгледам :D успех!
Each adventure begins with the words, I know a shortcut
Аватар
bobino

Рейтинг: 1270

Мнениеот emovalkov95 » Пон Юни 06, 2016 10:45 pm

Извинявам се за забавянето. Сега ще кача няколко разяснителни снимки, като темата след време ще бъде допълвана с още информация относно процеса на използване и редактиране на картите. Първо още малко за идеята: целта е след време да превърнем това в част от ежедневието на всеки колоездач, който ползва телефона си, докато кара. Когато се окаже в нужда, да получи необходимата информация на момента. Но окаже ли се, че тя не е вярна - сигнализира за това. Например: много от софийските чешми в кварталните паркове липсват - всички с общи усилия ще ги добавим, а други, които не работят - ще бъдат отбелязани като такива. За велосервизите дори не коментирам - те са безброй в София. А столицата е едно на ръка - в останалите големи и малки градове и села има десетки места, които биха били полезни на някого. Пак подчертавам, че всякакви препоръки ще бъдат от полза.
Първото мнение в темата ще бъде допълвано с най-важната информация като списъка на картите, които досега са:

Чешми в България
Веломагазини и велосервизи в София (а защо не и извън?) - създадена от мен, засега доста непълна
Велоалеи в София
Велоалеи + велопаркинги и магазини в Бургас

Сега конкретно по практическата част:

https://www.google.com/mymaps

Google My maps се явява платформа на базата на Google Maps - познатите на всички ни карти, за използването на която е необходим единствено акаунт в Google - нещо всъщност неизбежно вече за почти всеки човек, използващ интернет. За осъществяването на идеята ми освен това трябва да имате телефон, който да може да подкара приложението Google Maps - с операционна система Android - Samsung, HTC, LG, Lenovo и др., или iOS - на Apple (други видове телефони не съм сигурен дали имат възможността да използват приложението Google Maps).
My Maps използва абсолютно същата карта, която познаваме, същата система от обекти, пътища, означения. Всеки един потребител има правото да редактира и добавя обекти в свои и чужди карти по всяко време. Дали това може да бъде ограничавано, предстои да разуча, тъй като и аз все още не съм напълно ориентиран.
Първо, за да имате достъп до някоя карта от телефона си, трябва да я добавите в любими карти от компютъра. Дали може да стане от телефон - (още) не знам.

Отваряте някоя от дадените в темата карти - да кажем, тази за чешмите и решавате, че искате да я изполвате. За тази цел избирате звездичката в горния десен ъгъл на лявото меню. По-надолу ще покажа как да достигнете до нея след това.

Изображение

В случай че откриете неточности в отбелязаното, може да изберете бутона EDIT, който ви отвежда до следното меню:
Тук е изложен списък с имената на всички обекти. Бутоните под полето за търсене ви дават различни възмжоности, като кабърчето служи за добавяне на ново място. Няма нужда да обяснявам всяко едно - то най-лесно се научава с проби. Моят начин за добавяне на новооткрито място е следният: стигнал съм до там с колелото и съм решил да го добавя на картата. За жалост, от телефона няма как да се направи директно. Затова запазвам текущата си позиция със звездичка или label (нова екстра, позволяваща да се добави и описание към дадена позиция). След това през компютъра откривам запаметеното място и го добявам в картата, поставяйки координатите в менюто за търсене над бутоните за редакция. По този начин ще сме сигурни, че позицията е същата. При ръчно добавяне по адрес или спомени нямаме гаранция за това.

Изображение

Ето къде да откриете и вече запазените карти. В основното меню на Гугъл Карти, избирате "Вашите места". След това отивате на секцията "Карти", където би трябвало да се появи всяка карта, която сте създали или отбелязали със звездичка.

Изображение Изображение

От телефон с iOS нещата изглеждат по сходен начин (както и на андроид устройство):

Изображение Изображение

Ако картата не ви е нужда повече засега, просто цъкнете върху плъзгача и обектите ще се скрият.

Изображение

Последната отворена карта ще остане достъпна в менюто отляво:

Изображение
emovalkov95

Мнениеот Веселин Иванов » Пон Юни 06, 2016 11:07 pm

Усппях да отбелeжа една чешма :). Темата е наистина изключително полезна :bowdown: .Тия дни ще се постарая да отбележа местатa които знам. :wavey: Само не вденах като си създам карта ,само аз ли си я виждам или е достъпна за всички?
Веселин Иванов

Мнениеот nikant » Сря Юни 08, 2016 4:16 pm

Веселин Иванов написа:Усппях да отбелeжа една чешма :). Темата е наистина изключително полезна :bowdown: .Тия дни ще се постарая да отбележа местатa които знам. :wavey: Само не вденах като си създам карта ,само аз ли си я виждам или е достъпна за всички?

След създаване на карта собственика определя правата за другите потребители

==============================================

Първо се избира бутона "Споделяне"

Изображение

Второ се избира бутона "Промяна..."

Изображение

Накрая се избира да е "Обществено в мрежата" и "Редактор"

Изображение

Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот Веселин Иванов » Чет Юни 09, 2016 6:35 pm

Много благодаря за подробните и изчерпателни отговори! Ще поразцъкам из картата ,пък да видим какво ще се получи! :popcorn:
Веселин Иванов

Назад към Общ форум