2WBGST написа:Marto0220 написа:Здравейте бихте ли ми помогнали с избора? Ще си взимам Sprint Apolon 0.2 26'' и се чудя какъв размер трябва да ми е рамката. Висок съм 177см и тежа 65кг.
Щом е с малки капли значи може и 21" да си вземеш. Ще ти е добре за дължина, а за височина няма да имаш проблем.
21" рамка е далеч от подходяща за 177см висок човек.
В зависимост от размерите на индивида най-голямата, която би била допустима за него ще е 19".
Ето ви един полезен линк:
Цък!Там може да разберете какви са подходящите размери за вас.
Едно колело с правилната геометрия може да помогне на човек и да го зариби по спорта.
Такова с грешни размери може да го откаже от спорта или да му донесе сериозни здравословни проблеми.
Като най-общ съвет (за хората, които не могат да се справят с инструкциите на страницата по-горе) бих казал да се ориентирате по инчовете в размера като дециметри на височината а именно:
16" = около 160см
17" = около 170см
18" = около 180см
За други размери бих се постарал с мерките и страницата.
Една важна забележка - повечето нови велосипеди идват с неадекватно оразмерени лапа, кормило и курбели.
Искрено се надявам производителите да ги взимат на отстъпка, защото ако не им идват евтини не е адекватно да оборудват S размер рамка със 175мм курбел и 120мм лапа.
Относно велосипед на бюджет - в момента Outlet предложенията на Shockblaze са едни от най-стойностните и, поне за мен интерес образуват (в този ред):
R7 Team 2011 (899лв) - напълно подготвен планински велосипед за цената на вилката+курбелите му
R6 2012 (549лв) - минималното оборудване за приятно изкарване в планината.
R2 26" Disc 24V 2012 (389лв) - Бюджетно решение, което дава възможност на собственика постепенно да надгражда без да сменя рамка и капли.
Наслука с търсенето