Да сложа ли хидравлики на детски 24" велосипед?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Да сложа ли хидравлики на детски 24" велосипед?

Мнениеот b1k3ra » Пон Юли 11, 2016 9:21 am

Преди седмица дъщеря ми се сдоби с нов велосипед и премина от 20" на 24" колела. Новото е с механични дискови спирачки, а лостчетата са комбинирани с командите (някакво Шимано нисък клас).
Въпреки, че сега е доста по-добре от предишните В-брейкс и успяхме да приближим лостчетата по-близо до кормилото за малките ръчички, все още има оплаквания. След малко по-продължителна употреба (като казвам продължителна, не си представяйте ние какво влагаме в този израз...за нея това е дори спускането в Борисовата от подлеза надолу покрай басейна) се оплаква от болки в лявата ръка и казва, че лявата спирачка е доста по-твърда от дясната. Реално те са абсолютно еднакви, но явно лявата ръка няма достатъчно сила и от там това усещане.
И понеже имам едни стари Elixir7, ми хрумна идеята да ги монтирам на велосипеда й, като намеря и някакви отделни палцови команди за 8 скорости. Обаче ме притеснява да не стане проблем с прекалената спирачна мощ на хидравличните спирачки. Тя досега е карала В-брейкс, които бяха едва ли не декоративни и доста неефективни, отскоро е с механични дискови, но поради липсата на достатъчно сила никога не успява да натисне до блокиране на гума...И сега ако сложа хидравликите, да не стане фал, стискайки ги по навик както е правила с предишните досега? Все пак е дете и колкото и да се обяснява нещо, не се знае кога как ще стисне...
Има ли някаква такава презумпция за безопасност, за да не се слагат хидравлики на дески колела, или е само въпрос на цена на компонентите?
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Re: Да сложа ли хидравлики на детски 24" велосипед?

Мнениеот carmo » Пон Юли 11, 2016 10:14 am

И двата фактора имат тежест, а и на деца трудно се обяснява степен на модулация, макар че някои са по-сензитивни и усещат границата. Ако ти се занимава блокирай предния дерайльор на някой от венците, махни му жилото и командата, постави предната комплект хидравлика и нека пробва.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Юли 11, 2016 11:44 am

При механичните спирачки лостчетата играят много голяма роля в усещането и лекотата на стискане. Примерно тези са едни от най-добрите такива:
https://www.bike.store.bg/p70649/speed- ... siped.html

По-скоро бих пробвал с хидравликите (щом така и така ти стоят), като доближа лостчетата така, че да не може да използва пълната мощност на спирачката - т.е. лостчето се усеща още сравнително меко, когато се стисне до кормилото. На моите SLX-ве това е възможно би трябвало да успееш и на Елексирите. Така малката ще може да стиска с лекота като си й дозирал силата на предната спирачка, за да не се обърне.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот Brave » Пон Юли 11, 2016 1:39 pm

Не си казал на каква възраст е дъщеря ти, но предвид размера на колелата, предполагам, че е над 7. На тази възраст, би трябвало да може да разбере как се ползват и мощни спирачки. Поне моята дъщеря няма проблем с това - колелото й е с Avid BB7 и добри лостчета, които по сила не отстъпват на повечето хидравлики, а го кара от 8 годишна възраст.
Brave

Мнениеот evin » Пон Юли 11, 2016 2:49 pm

Аз лично одобрявам идеята за хидравлики, защото гледам моята дъщеря как се мъчи с с нисък клас челюстни - просто са много твърди лостчетата и с лоша "модулация". Мисля, че едно момиче лесно ще свикне да спира внимателно с дискови. Дъщеря ми сега кара 16", но като мине на 24", ще и сложа дискови задължително.

Иначе опасността е само отпред, отзад и да блокира - не е страшно. Все едно е с контра.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот GECKO » Пон Юли 11, 2016 5:56 pm

Слагай смело!

Центъра на тежестта на малките човечета е доста ниско и предполагам седалката и е с такава височина, че да стига земята.
В този ред на мисли доста трудно ще прелети кормилото - най-много да се свлече напред при някое криво спиране - нещо, което вече сигурно е правила при прехода към дискови спирачки.

Кажи и, че са на тати спирачките и да внимава за да не я изненадаш и гледай колко по-щастлива ще е ;)

Ще свикне за под 30 минути с модулацията.
Аватар
GECKO

Мнениеот b1k3ra » Пон Юли 11, 2016 8:01 pm

Благодаря за мненията.
Ще се слагат. Само да намеря команди на по-прилична цена и действаме.
Разбира се, тя ще участва в тази операция...и без това все иска да помага когато чопля по моето колело. Сега ще може да направи нещо по своето. Аз само ще помагам :D :eyebrow:
b1k3ra

Мнениеот carmo » Вто Юли 12, 2016 10:48 am

Тези мисля ще свършат работа http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... -m360.html
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот b1k3ra » Вто Юли 12, 2016 10:51 am

Излезе и друго усложнение, за което не се бях сетил :(
Маркуча на задната спирачка е прекалено дълъг за това колело. Ще трябва да ходя до сервиз за скъсяване.
b1k3ra

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Вто Юли 12, 2016 11:04 am

Аз този проблем го реших по следния начин:

http://imgur.com/wpOe9aa

Евентуално може и още да се одължи пътя но в мое случай ще рискувам прищипване от някой камък/клон но ме съмнява при дете това да е притеснение.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Назад към Общ форум