А ти колко пари изкара от състезанието?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

А ти колко пари изкара от състезанието?

Мнениеот Admin » Вто Авг 23, 2016 7:29 pm

Изображение
След поредното и преди поредното състезание за пореден път бях огорчен от една, за мен лично, грозна дискусия. Този път тя бе във Facebook, но не е нито нова, нито с нещо оригинална - имало я е поне няколко пъти и в нашия форум, чувал съм някои от въпросите и на живо. Казано най-просто, дискусията се върти около това има ли парични награди в състезанията и достатъчно големи ли са те?
Моето мнение можете да видите в тази статия:
http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... ney-prizes
Вашите мнения се надявам да видя тук. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: А ти колко пари изкара от състезанието?

Мнениеот Alexi » Вто Авг 23, 2016 7:42 pm

като цяло подкрепям мнението ти .. това не се прави за печалба ,не и на любителско ниво .. професионалните състезатели по света припечелват добре но те са на едно друго ниво дето не се постига лесно т.е. вложили са доста труд .. аз лично имам скромен опит в състезанията и ходя за кеф ,да се видя със съмишленици и познати,да покарам на ново място ,да напъна здраво така както само на състезание се получава .. срещу таксата си за участие очаквам адекватно подготвено обезопасено и маркирано трасе ,с добре премислени като разположение и достатъчно на брой подкрепителни пунктове - ако объркам пътя ,"храсталясам" или каталясам гладен и жаден обаче не се тръшкам да мра - случва се и при ежедневни карания понякога и е част от спорта
Аватар
Alexi

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Авг 23, 2016 9:01 pm

За справка първият в EWS получава около 2000 евро, които даже един месец тренировки и пътувания не могат да покрият. Jared Graves има собствен VW миниван на 15-тина години :) Много точно е казано, че професионалните спортисти печелят от компаниите, които стоят зад гърба им. Всяко едно състезание има маркетингова тежест - колкото е по-масово (участници + публика) толкова по-голяма е тя съответно. Та заради това Емили Бати кара Порше - просто ХСО е много по-масово сравнено с Ендуро. Заради това състезанията по бягане в България събират много повече спонсори и съответно награден фонд сравнено с всичко, което се прави в различните МТБ дисциплини.

Специално за Ендуро таксите са абсолютно символични и за целият труд, който е вложен. Хем трансферите са маркирани и покриват дистанция и денивилация близка до повчето ХС състезания в страната, хем включват поне 4 етапа за всеки един, от които се влагат усилия близки до направата на ДХ трасе. Аз лично съм много радостен, че нашата малка общност има цели 5 такива състезания, които са обединени в шампионат :bowdown:
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот taurus13 » Вто Авг 23, 2016 11:34 pm

Абе аз тая година също нищо не изкарах... :evil: :evil: :evil:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Exorcist » Сря Авг 24, 2016 10:25 am

taurus13 написа:Абе аз тая година също нищо не изкарах... :evil: :evil: :evil:

Споко, има до края на сезона още няколко възможности да захлебиш :D

Не ми беше хрумвало пари да са възможен мотив за участие. Може би защото сигурно никога няма да стигна до форма, в която да претендирам за наградния фонд хаха... то цялата галимация около отделяне на време усилия пари харудер поддръжки и сложни врътки и др ако се тегли черта е толкова скъпа, че не знам какви трябва да са паричните награди, за да компенсират. Но това го казвам аз, абсолютният аматьор, който кара за удоволствие и поддържане на добра физическа форма. И участва понякога в състезания, за да се изкефи и свери часовника къде е горе-долу спрямо околните на него на години аматьори.
За мен по-скоро състезанията са вид услуга, която някой ми предлага, съответно аз я харесвам и си плащам за ползването й под формата на такса за участие.
Ако хипотетично стигна или съм на ниво, в което съм на/около стълбичката на победителите, ще се огледам за отбор и спонсори и реклама и оттам да изкарам пари/байкове/поддръжка, стъпването на стълбичката е приковаването на внимание и път към пари и блага (ако ги търсиш) според мен, но не и самите пари.

Тези дни гледах снимки от купа Мургаш предни години. Имаше накрая стълбичката на победителите и там те държат големи табели с ваучери Х магазин дава У пари като награда... ами то хубаво, даже прекрасно, обаче даваните пари са чесно казано смешно символични на фона на ехеее човече та ти си в топ 3 на такова нечовешко състезание това изисква смазваща подготовка и мотивировка далеч надхвърляща мисли "абе какво ще ми дадат ако стъпя там" - не мога да повярвам, че точно тези суми и джунджурии дето се раздават, са част от мотива да си стъпил на тази стълбичка.
Може би, защото не съм от стъпващите там, те сигурно имат друга гледна точка и е твърде вероятно тя да е доста разумна и адекватна.

Затова, интересно е какво мислят по въпроса хора като напр. Бойко Танчев и останалите класирани през 2016 г. в петицата-десетицата на най-популярните състезания в България. Изключително подготвени, отделящи адски много време от живота си за колоездене, състезаващи се за клубове, носят явно реклами по джърситата, карат сигурно с определени марки колела... хора, вие сте най-добрите, как я виждате тази работа, как трябва да се случва и имате ли паричен мотив за постиженията ви в конкретно състезание наградният му фонд или постижението е добра подложка за последващи осребрявания на труда?
Аватар
Exorcist

Мнениеот outfaced » Сря Авг 24, 2016 2:51 pm

За мен по-скоро състезанията са вид услуга, която някой ми предлага, съответно аз я харесвам и си плащам за ползването й под формата на такса за участие.

Баш ...
Това от една страна. От друга е вид инвестиция в развитието на спорта като цяло и в частност на клуба организиращ мероприятието.

Верно че това е по скоро изключение, но пък ако някой организатор излезе на печалба от тая работа ... ми какво по чудесно от това. Защо това, че някой печели от това, което прави веднага става повод за звист и укор. Печалбата била на гърба на състезателите видиш ли. Крива гледна точка. Ако състезателя смята да печели от тая работа грешно се е насочил и от грешно място очаква да спечели/спести (организатора!?). За тая цел си има спонсори и професионален спорт. Само в професионалния спорт можем да говорим за компенсиране на усиллията на състезателя под формата на пари. При всички останали случаи състезателя е "вътре". Няма такава награда от състезание, която да може да компенсира хилядите часове тренировки и хил.лв. в хардуер и разходи за пътуване, храна и т.н.. Амтьорския спорт е спорт за удоволствие, дори и когато става дума за състезание. Който не извлича достатъчно такова, за да го мотивира, а търси печалба или компенсация за усилията си е сбъркал попрището.

И от трета страна всяко състезание си има и бизнес страна. Демек колкото и да е на добра воля и от любов към спорта, поне не трябва да оставя организаторите "вътре". Иначе гарантирано състезанието скоро няма да го има.

Иначе организаторите най малко за престиж е добре да се стараят да привличат спонсори за наградния фонд. Но това си остава бонус. Мотивацията на участниците трябва да идва от любовта към спорта и съревнованието с другите и най вече със себе си.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Сря Авг 24, 2016 4:12 pm

Владо, що се хАбиш?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот rarekin » Чет Авг 25, 2016 3:52 pm

Уолтър не беше ли коментирал някъде, че у нас е получавал повече от наградни фондове отколкото преди, когато се е състезавал в други части на Европа?

Бъдете като Уолтър (и няма да имате такива оплаквания).

:)
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Назад към Общ форум