Как и откъде ми откраднаха велосипеда?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Как и откъде ми откраднаха велосипеда?

Мнениеот borisfx » Вто Сеп 06, 2016 9:53 am

Понеже в темата за откраднати колелета не се допускат коментари към съобщенията (и правилно, за да не се разводнява темата) то моля тук, в тази тема, собствениците на откраднати колелета да споделят с нас накратко как, по какъв начин и от къде, са им откраднати колелетата. В няколко теми има разхвърляна информация за евентуалните начини на кражба, но предлагам тук да се обобщи РЕАЛНИ случаи на кражба и как са извършени.
Пускам темата и защото в няколкото други теми за съвети за предпазване от кражба, нещата прекалено много се теоретизират и се отива с сферата на предположенията кое, как можело да стане. Нека да се види на практика, как стават нещата.
Интересно ще бъде да се види има ли реални случаи на кражби на велосипеди, заключени със здрави и скъпи заключалки, които не могат да се срежат с клещи и които са рязани с преносим флекс, посред бял ден на улицата на оживено място. И изобщо крадците на колелета в България, занимават ли се с отключване или рязане с флекс на скъпи и реномирани марки заключалки (Kryptonite; Abus) или ги избягват.

Ще бъде интересно ако някой сподели и за неуспешни опити за кражба - какво е спряло крадците да отмъкнат велосипеда, какво им е попречило?

Темата предполагам ще бъде полезна на всеки, да си направи изводите сам за себе си, как да се предпази от кражба на любимия си велосипед.

Предлагам с няколко думи да се опише каква е била ситуацията на кражбата по следния пример:
1. Къде е бил велосипеда по време на кражбата - в мазето (гаража); във входа на блока; в апартамента на собственика; на улицата на оживено място; на стоянка за велосипеди на метрото.......
2. Заключен ли е бил велосипеда по време на кражбата или не?
3. Ако е бил заключен, то каква заключалка е използвана - обикновена верига с катинар, гумирано метално въже със заключваш механизъм, фабрична заключалка на задната гума на самия велосипед; скъпа заключалка от рода на U-lock на Abus или закалена верига......
4. Ако е имало заключващ механизъм как е преодолян - срязан с клещи; срязан с флекс; замразяван с течен азот и след това счупен; отключен със шперц; разбита самата ключалка.....
5. Какво е било откраднато - целия велосипед или части от него които не са били заключени - предна капла, седалка...
6. Ако велосипеда е бил намерен след кражбата, моля споделете кой го е откраднал - случаен крадец (циганин, келеш наркоман) или професионалист

Благодаря на всички които ще се включат в темата и ще споделят с нас. :)
borisfx

Рейтинг: 1265

Re: Как и откъде ми откраднаха велосипеда?

Мнениеот Kobeto » Вто Сеп 06, 2016 12:00 pm

Миналата седмица в София, познат на моя позната. Не скъп велосипед, оставен пред магазин не заключен, докато собственикът влезе да си купи кутия с цигари. Видял е през прозореца как някакъв тип с качулка се мята на колелото и изчезва. Време за реакция, не е имал заради системата за защита на магазина - изход само през касата + някакви хора, които си чакат реда за плащане. Посред бял ден. Велосипедът все още е в неизвестност.

Преди около година на един приятел Драг C4. Откраднат от коридора с мазите. Входът на блока е с врата, която се затваря сама и се отваря отвън само с ключ или карта. Вратата към коридора с мазите също се заключва, но понякога съседите пренебрегвали този факт, т.е. не заключвали винаги. След около 10 дена търсене се оказва, че крадецът е комшия от същия вход. Велосипедът е върнат на собственика.

И един случай с BMX (стар български Гепард). Оставен за около 30 минути в коридора на гаражите. Входът не се заключва и вратата е винаги отворена. Собственикът намира оглозгана рамка - свалени спирачки и без двете капли. Частите не са намерени.
:offtopic: Ако на едно колело му е "писано" да изчезне, то изчезва. Дори заключено в апартамент (скоро имаше такъв случай в темата за кражбите)
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот mbg » Вто Сеп 06, 2016 7:27 pm

Преди време имаше бум на кражбите на катализатори на автомобили. Това става с машинка на батерийки, която върти верига. Закача се само с едно "клик". Горе-долу по същото време на един приятел, предполагаме с такава машинка заради стружките, му свиха велосипеда от служебния паркинг пред бачкането. От охранителните камери се вижда как един с шапка с козирка минава покрай байка, навежда се като да си върже обувката - за не повече от 3-4 секунди, става и продължава на оглед до другия край на паркинга... след 20-ина секунди се връща обратно, взима инструмента, яхва байка и изчезва. Самата заключалка на колелото била супер-дупер специалната и е била далеч от евтините. Кражбата става сутринта, малко след като отива на работа - т.е. посред бял ден. Като се зачетох за заключалка... всички мнения стигат до - вземи си най-евтината и не го оставяй без надзор. Заключването спасява от някой келеш, наркоман или циганин да го яхне и да изчезне - напълно реална ситуация като с магазина по-горе.

Задната ми капла е на QR, като заключвам, жилото минава през нея, рамката и седалката - колкото да се предпазя от някой такъв келеш и гледам да го оставям така колкото се може по-рядко.
Аватар
mbg

Рейтинг: 1302

Мнениеот borisfx » Вто Сеп 06, 2016 9:11 pm

mbg написа:Преди време имаше бум на кражбите на катализатори на автомобили. Това става с машинка на батерийки, която върти верига. Закача се само с едно "клик". Горе-долу по същото време на един приятел, предполагаме с такава машинка заради стружките, му свиха велосипеда от служебния паркинг пред бачкането. От охранителните камери се вижда как един с шапка с козирка минава покрай байка, навежда се като да си върже обувката - за не повече от 3-4 секунди, става и продължава на оглед до другия край на паркинга... след 20-ина секунди се връща обратно, взима инструмента, яхва байка и изчезва. Самата заключалка на колелото била супер-дупер специалната и е била далеч от евтините.

Искаш да кажеш, че на заключалката на байка е била закачена някаква специална машинка, която се оставя да реже и след малко крадеца се връща, специалната машинка вече е отрязала заключалката и той само си подкарва байка. Това ми звучи малко в сферата на фантастиките да ти кажа честно. За пръв път чувам че има някакви специални машинки, които може да се закачат за байка, сами да си срежат веригата с която е вързан байка и крадеца да мине след 1 мин. да си прибере колелото...
borisfx

Мнениеот mbg » Вто Сеп 06, 2016 9:30 pm

Не намирам в момента подходящо изображение, но е нещо средно между винтоверт и резачка за дърва, но без водача за веригата - самата верига си се подмята свободно.

Ето нещо подобно, но това има водач, предполагам пак може да върши същата работа - http://www.ebay.com/itm/Chain-Saw-Elect ... SwFdtXxQpK
Аватар
mbg

Мнениеот Zlobilka » Сря Сеп 07, 2016 11:09 am

Малко спам .
Я направо някой да даде адреса и паролата за форума на професионалните крадци , че иначе както е тръгнало ............ :crazy: :rofl: :roll2:
Zlobilka

Рейтинг: 1185

Мнениеот taurus13 » Чет Сеп 08, 2016 12:16 am

Винаги съм казвал че - докато вие правите каквото правите през деня, то крадците крадат и мислят как да крадат - те това правят. Следователно дори аматьорите знаят бая повече от вас за кражбите.
Та моя съвет си е - колелто се заключва, дори да си на 5 метра от него, щото крадците са нагли - скача на него и изчезва. Заключването е само и единсвено за да възпрепятства кардеца да изчезне за времето което ви е необходимо да минете тия 5-10 метра.
Ако си оставяте велосипедите пред магазина и влизате вътре, си е риск. Затова се ползват евтини за 100 лв таралясници, но и тях ги крадат. А и надали е голям кеф да караш такъв таралясник де.
Мазетата не пазят много велосипеди - крадците често ги пребъркват. Гаражите също много не пазят, нито пък видеонаблюдението.
Тия случаи на оставени във вход, в коридор, на стълбище ич и нема да ги анализираме :)
Обаче въпреки всички, кражбите на велосипеди не намаляват, защото не намалява безотговорсността и наивността на хората - тя даже се увеличава.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот borisfx » Вто Сеп 13, 2016 3:31 pm

Интересно че никой не иска да се включи с описание на това как са му откраднали колелото. Темата за откраднати колелета е сто страници, а тук никой не пише. Не мога да си обясня защо. Според мен за всички ще е полезно да се обобщи как точно на практика се крадат колелетата в България, а не просто да теоретизираме. Ще бъде полезно за всички да си направим изводите как да предпазим колелетата си от кражба. Ясно е че 90% от колелетата се крадат от гаражи, мазета, входове на блокове и облегнати пред магазина, оставени необезопасени и незаключени със специално заключващо устройство. Нека тези необезопасени колелета да ги оставим настрана.
Да се включат поне тези които са предприели мерки за заключване на велосипеда и заключващото устройство е преодоляно. Как е било преодоляно заключването, рязано ли е било, с какво е рязано. Това е интересно да се знае.
borisfx

Мнениеот krach » Сря Сеп 14, 2016 6:59 am

borisfx написа:Интересно че никой не иска да се включи с описание на това как са му откраднали колелото. Темата за откраднати колелета е сто страници, а тук никой не пише. Не мога да си обясня защо. Според мен за всички ще е полезно да се обобщи как точно на практика се крадат колелетата в България, а не просто да теоретизираме. Ще бъде полезно за всички да си направим изводите как да предпазим колелетата си от кражба. Ясно е че 90% от колелетата се крадат от гаражи, мазета, входове на блокове и облегнати пред магазина, оставени необезопасени и незаключени със специално заключващо устройство. Нека тези необезопасени колелета да ги оставим настрана.
Да се включат поне тези които са предприели мерки за заключване на велосипеда и заключващото устройство е преодоляно. Как е било преодоляно заключването, рязано ли е било, с какво е рязано. Това е интересно да се знае.

Защо не се включват? Предполагам ги е срам да кажат. Оставих го вързано с ключалка за 7 лева цял ден пред мола. Или оставих го пред магазина само за 2, минути не беше вързано. Стандартно Оставих го в заключващ се вход с видео камери (супер после в yotube може да гледаш как не се оставя). :crazy: :crazy: :crazy: По този повод пак в темата за откраднати имаше чудесно видео в новичък блок с камери на всеки етаж. Човека влезе и излезе със колелото.
СКАНДАЛНО много колела се "връзват" със верижки, които не бива да ги гледаш защото иначе ще се отключат сами. Не минава ден, без да мина през коневръз и да видя покъртително вързани колела. Даже си мисля да почна да ги снимам, ама пък си мисля някой да реши, че съм му мераклия. Няколко пъти им правя забележки (по точно съвет), как да и как да не връзват.
Съвсем пресни случаи:
1.Мола на цариградско - толкова опасано с верижка колело, че от престараване беше вързано само между горните чашки и кормилото. Демек премяташ и бягаш.
2. Мол парадайс - колело с QR вързано за предната гума с връзка за 3,3 лева :banghead: (подобни случаи вързани само за една от двете на гуми на QR бол).
3. Някъде из центъра....вързано за анти паркинг колче....WTF АНТИ ПАРКИНГ високо около метър. Предполагам ако някой лилипут 60 см може и да му се опъне, но АНТИ ПАРКИНГ КОЛЧЕ.....акъла не ми го побира колко прости хора има! :roll2: :roll2: :roll2:
4. От форума, темата откраднати - преди доста време беше но: вързах го на попа към обяд и вечерта в 21 часа го нямаше.. :bigeyes: :bigeyes: :crazy: :crazy:

Един вид ясно е защо се крадат колелата. Ако хората започнат масово да си държат портфейлите пред входа, дали ще очакваш на сутринта да е там.....и аз искам да живея в един утопичен свят, в който всичко е цветя и рози и няма лоши хора НО..... :dontknow:

П.П. Мене ми е интересно, колко от откраднатите са били с читави ключалки, да сложим долна граница поне 50 лева.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот evin » Сря Сеп 14, 2016 8:50 am

На мен ми стана навик, като сядам някъде на кафе/бира/швепс, да щракам малко катинарче на задната дисковата спирачка, въпреки че колелото е на до 10 метра от мен. Така поне елиминирам "мятането и изчезването", което е традиционен похват при грабеж на байк.
Иначе никога и никъде не си оставям колелото без надзор "заключено". То местодомува в къщи или в офиса ми. И му се радвам вече много години.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот mbg » Сря Сеп 14, 2016 9:07 am

За неказването - нямаше какво да пишеш, всички знаем, че ги е срам да споделят как са откраднати, обикновено е 50/50 глупост на собственика и наличие на престъпник наоколо.

За връзването - понеже задната ми е на QR, гледам винаги въжето да мине през рамката, задната капла и седалката. Доста съм слушал за откраднати седалки.
Аватар
mbg

Мнениеот Lucky Loser » Сря Сеп 14, 2016 10:00 am

Открадната седалка - класика !
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот _DK_ » Сря Сеп 14, 2016 10:32 pm

И като откраднат седалка за 20 лева с колче за 15 лева на кой ще я продадат? Или имат фетиш към колчето само по себе си?

Може би съм писал фермани за това как СИ откраднах колелото, но и тук да кажа няколко думи.
Преди години докато бях студент го завързах на стоянката в университета. Самата стоянка се намира във фоайето на университета на 2 метра срещу кабинката на "охраната". Когато се опитах да го отключа установих, че на катинара му се е случила случка и за да си взема колелото ще е нужна по-сериозна намеса. Докато чаках да ми донесат чук и секач измина около час, в който се опитвах с други подръчни инструменти да разбия ключалката. През това време въпросния охранител въобще не му направи впечатление, че се въртя около колелото и човъркам нещо. След като ми донесоха въпросните инструменти и нанесох няколко удара чичкото спря да сваля преминаващите девойки и дойде да ме попита дали е мое. А можеше да не е :)
Та не се подвеждайте, че има охрана- на никой не му дреме на колчето за седалка кой чие колело краде.
Аватар
_DK_

Рейтинг: 1220

Мнениеот mbg » Сря Сеп 14, 2016 11:00 pm

_DK_ написа:И като откраднат седалка за 20 лева с колче за 15 лева на кой ще я продадат? Или имат фетиш към колчето само по себе си?

Абе, все едни 5-10 лева ще вземат на комплекта, половин наркоманска доза... 2-3 колелета и са си оправили деня.
Аватар
mbg

Мнениеот Kobeto » Чет Сеп 15, 2016 12:26 am

Една горе-долу читава седалка е 60-70+ лева. Вероятно има и доста по-скъпи. Колчета не съм гледал на какви цени са. Но като не могат да ти дръпнат байка на момента, защо да не ти направят мизерия, ей така - за кеф. На един познат учител му свалиха колчето със седалката от колелото вътре в коридора на даскалото. Съответно е видял кои са на камерите и са се потрудили доста за 3-ка по английски. Директно им е казал, че малките неудобства за него означават големи неприятности за тях. И те така, те. А някой може просто да си търси кол и седалка за личното колело. И диаметърът като не съвпадне, се сещате тва колче за какво могат да го ползват.
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот krach » Чет Сеп 15, 2016 6:52 am

В тубата гледах, как в New York си обезопасяват седалките. Освен ако нямаш достатъчно дълго въже и възможност да мине през релксичките...със верига, такава за колело верига. Вероятно с ножици за арматура ще се предадат, но пък иначе достатъчно за да минат на следващия байк без подобни инсталации.
krach

Мнениеот sakrayaami » Чет Сеп 15, 2016 7:48 am

Да споделя и аз горчив опит.
Колелото което собственоръчно сглобих за едно приятелче, му го откраднаха от етажа.
Той, разбирате ли, решил че може да си остави RAM-a на етажа заключен със най-евтиния лок за цялата нощ!
Даже и лока му бяха прибрали на сутрина. Много ме хвана яд и лично аз никога не бих направил подобно нещо.

За всички нови велосипедисти или стари такива които се чудят коя е най-добрата защита, като за начало според мен е да нямаш лок!
Когато нямаш с какво да го заключваш респективно не го оставяш без надзор.
Също така аз лично когато реша да си оставя колелото винаги ама винаги моля ако има някой охранител да го наглежда.
Надлежно се обяснявам всеки път че колелото е скъпо, че много ги крадат и че ще съм много задължен и благодарен ако го гледат за 5 минути докато ме няма.
Обикновенно това помага, разбира се не винаги има кой да се отзове, но в повчето пъти като че ли има...

Пазете си колелата, че много боли като ги откраднат...
sakrayaami

Рейтинг: 1238

Мнениеот evin » Чет Сеп 15, 2016 8:19 am

Kobeto написа:Една горе-долу читава седалка е 60-70+ лева. Вероятно има и доста по-скъпи. Колчета не съм гледал на какви цени са. Но като не могат да ти дръпнат байка на момента, защо да не ти направят мизерия, ей така - за кеф.

Моят комплект струва 200 лева и би ми пукало жестоко, ако изчезне, ако си връзвах колелото. Иначе съм мислел по въпроса и открих сайт, откъдето можеш да си поръчаш болт с уникална глава по форма - пращат ти го с уникално ключе. Не помага срещу самостягащи клещи, но срещу наркоман с шестогран и голи ръце помага.

Също така охранителите по магазини и офиси стандартно работят за мизерни пари и най-най-последното им задължение е да охраняват :sleeping:
Аватар
evin

Мнениеот Петър Велков » Чет Сеп 15, 2016 9:09 am

_DK_ написа:И като откраднат седалка за 20 лева с колче за 15 лева на кой ще я продадат? Или имат фетиш към колчето само по себе си?

Моите колче и седалка намалени излизат близо 450 кинта и всеки, който е поне малко наясно какво означават надписите по тях, би си ги "набрал" с удоволствие. Затова дори не си и помислям да си заключвам планинското колело където и да било - или ми е между краката, или си стои прибрано вкъщи.

Иначе, преди години ми откраднаха колелото, с което обиколих България (месец и половина живях на него) - мизерна рамка Drag с монтаж Deore и брандирани чаркове от Gazelle (багажник, калници, стойка, капла, кормило), минало има-няма 5000 км. за по-малко от два месеца, а преди това сглобено с части втора употреба. Беше заключено с AXA Defender за блокиране на задната капла + верига (също AXA), с която беше хванато за една решетка във вътрешен двор в София. Предвид всички тези обстоятелства и това, че цял ден ходих до някакви места и се връщах с него, някой си го беше набелязал, резнал е веригата с ножици и го е качил в някакво МПС, тъй като ring lock-ът е труден за рязане на място и няма как да е изкарано на самоход.

Иначе колелото е (наистина) уникално и няма как да бъде сбъркано, ама ей го на - няма го. За моя радост поне ми го откраднаха с друга седалка.
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Мнениеот irgnet » Чет Сеп 15, 2016 10:57 am

Един приятел в Англия казва че там си е практика велосипедиста като си върже колелото пред магазина да си вземе седалката с колчето с него вътре в магазина, щото там това било едно от най-крадените неща.

Относно оставянето на велосипеди в гаражи, мазета и стълбища.. няма какво да коментирам. Винаги вътре в дома си може да направите място за велосипеда - окачен на стена, на терасата и тн. Идеи много.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот Gvt333 » Чет Сеп 15, 2016 1:14 pm

Петър Велков написа:

Моите колче и седалка намалени излизат близо 450 кинта и всеки, който е поне малко наясно какво означават надписите по тях, би си ги "набрал" с удоволствие. Затова дори не си и помислям да си заключвам планинското колело където и да било - или ми е между краката, или си стои прибрано вкъщи.

Иначе, преди години ми откраднаха колелото, с което обиколих България (месец и половина живях на него) - мизерна рамка Drag с монтаж Deore и брандирани чаркове от Gazelle (багажник, калници, стойка, капла, кормило), минало има-няма 5000 км. за по-малко от два месеца, а преди това сглобено с части втора употреба. Беше заключено с AXA Defender за блокиране на задната капла + верига (също AXA), с която беше хванато за една решетка във вътрешен двор в София. Предвид всички тези обстоятелства и това, че цял ден ходих до някакви места и се връщах с него, някой си го беше набелязал, резнал е веригата с ножици и го е качил в някакво МПС, тъй като ring lock-ът е труден за рязане на място и няма как да е изкарано на самоход.

Иначе колелото е (наистина) уникално и няма как да бъде сбъркано, ама ей го на - няма го. За моя радост поне ми го откраднаха с друга седалка.

Колега, възможно е да се лъжа, но мисля ,че съм ти чел блога за пътешествието!
Gvt333

Рейтинг: 1402

Мнениеот stoyancha » Чет Сеп 15, 2016 1:59 pm

Колелото си не го заключвам никъде, защото когато съм навън винаги където и да вляза то е до мен, било то и в големите хранителни магазини. Да, гледат ме странно, но колелото ми по-скъпо от разните погледи и коментари на останалите.
Аватар
stoyancha

Рейтинг: 1399

Мнениеот Zlobilka » Пет Сеп 16, 2016 3:00 pm

Може да съм много сбъркан тип , не знам , но ето как разсъждавам аз .
Колелото с което се придвижвам в градски условия съм го прежалил още при купуването му. Ако някой го открадне със здраве да го кара ! Като се прибера го оставям в мазето , където и да отида в града / на работа , на кафе , на кино , в мола , на пазара ... го оставям без никакъв надзор , незаключено . До сега 5 години са минали и още го карам.
В тая дебилна тема само си чешете езиците и дрънкате глупости който вече са писани в не знам и аз колко много други теми .
Ама като ви е кеф пишете кой ви спира .
Zlobilka

Мнениеот borisfx » Пет Сеп 16, 2016 5:40 pm

sakrayaami написа:Да споделя и аз горчив опит.
За всички нови велосипедисти или стари такива които се чудят коя е най-добрата защита, като за начало според мен е да нямаш лок!

Ето заради такива генерални и напълно невярни заключение пуснах темата. В много теми се пише че няма лок, който да не може да бъде срязан и колелото да бъде откраднато. На теория е така, но практиката показва съвсем друго. Има лок-ове, като този например - https://www.abus.com/eng/Mobile-Securit ... X-Plus-540 , които не могат да бъдат срязани с нищо друго освен с флекс. На теория с флекс може да се среже, но досега не съм чул в България по улиците да се разкарват цигани с флексове на батерии в ръце и да режат подобни лок-ове. Ето пуснах и специална тема да видим дали има на практика откраднато колело заключено с подобен здрав U лок. Досега няма такова. Всички откраднати колелета са били вързани с най-обикновени вериги които се режат с обикновени клещи. Никой досега не си е признал да има откраднато колело рязано с преносим флекс. Което значи че сигурна защита има, просто на хората не им се дават пари за нея.
borisfx

Мнениеот donpeev » Съб Сеп 17, 2016 7:40 am

boris, направо си закривай темата. Точно такива локче-та се режат с хидравлични клещи, които се събират под якето. Има и клипове в youtube, точно за U-lock. Така че по добре си хвърли парите в някой гьол, от колкото да си мислиш, че си го заключил. Има си тема открадната велосипеди, има теми за лок-ове пишете там. Тук наистина нищо смислено няма да излезе, защото проблемите са дъвкани много и решението е да не си оставяш колелото заключено.
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот evin » Съб Сеп 17, 2016 8:23 am

... или както каза нервният колега по-горе - купуваш си няколко евтини таралясника и ги обявяваш за консуматив :evil:

Те крадат Porsche Panamera за 10 секунди, вие един байк искате да опазите :lol2:
Аватар
evin

Мнениеот skiman » Съб Сеп 17, 2016 8:46 am

Тази тема е тотално безсмислена.
Защо:
Откраднатите велосипеди се делят в два подраздела.
При 99% става дума за глупост на собственика.
За какво става дума.
Всякакви тези от рода на - беше завързан във входа, който се заключва, беше в мазето при компотите(мазето е място за компоти не за велосипед), аз го оставих пред мола само за 2 мин докато си взимам сандвич и беше вързано с неразрушим катинар, беше в гаража, подземният паркинг(от подземни паркинзи с видеонаблюдение крадат лимузини за по 200К лв та какво остава за велосипед) и всички други такива. Малко като - оставих си парите пред входа и сутринта ги нямаше. Ама бяха вързани с ластик.

Преди 20-тина години на един съсед от 5-ти етаж на площадката пред входната врата му откраднаха мотор MZ, тежащ сигурно 100-130 килограма. Качен по стълбите, защото не се събираше в асансьора. Беше го "прибрал" за зимата. Вързан със синджир и катинар. На сутринта нямаше спомен и от синджира.

Остава 1% при който велосипеда е откраднат от вкъщи, собственика му е дете или тинейджър, който са заплашили и са му го отнели насилствено. За този 1% си струва темата, защо и как. Те са вече притеснителни. Защото не зависят от собственика в повечето случай.

Неписаното правило е - Велосипеда на една ръка разстояние пред очите. Дори вързано. Случавло ми се е на велосипед подпрян зад гърба на собственика му на пейка, на която седи да се опитат да направят опит за кражба. Но случая попада в онези 99%.

Приемете, че в България, както и навсякъде се краде. В България може би малко повече. От нас си зависи дали ще им дадем шансове.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Zlobilka » Съб Сеп 17, 2016 5:32 pm

В тая дебилна тема само си чешете езиците и дрънкате глупости който вече са писани в не знам и аз колко много други теми .
Ама като ви е кеф пишете кой ви спира .[/quote]
..........................................................
Zlobilka

Мнениеот krach » Съб Сеп 17, 2016 6:13 pm

Не смятам,че темата е дебилна. Дебилна я правят подобен род изказвания. Ясно е, че има хора които могат да си мъкнат колелото навсякъде. Но една голяма част им се налага да го оставят поне за 20-30 мин без пряка видимост. Следователно темата е за тези, които все още си връзват колелата и за тези които са им ги откраднали. Въпроса който се дискутира е НЕ дали трябва или не трябва да се връзва. Въпроса е КАК са ги откраднали и с какви ключалки са били. Може би добре да се пусне анкета за цена на разбитата ключалка, така че да се направи извод колко да се отдели. 2ра анкета от къде са го тафнали. Входа, мазата блока и прочее.
:offtopic:
krach

Мнениеот borisfx » Съб Сеп 17, 2016 11:30 pm

donpeev написа:boris, направо си закривай темата. Точно такива локче-та се режат с хидравлични клещи, които се събират под якето. Има и клипове в youtube, точно за U-lock.

Айде пак глупости. Пак теория. Имало било клипове. Дай да ги видим тези клипове де. Ама точно за този U лок - https://www.abus.com/eng/Mobile-Securit ... X-Plus-540 искам да ми намериш клип как го режат с клещи дето се събират под якето. Айде чакаме....
И докато някой реално не опише кражба на велосипед вързан със здрав U лок аз не вярвам че има такава кражба на практика. Всичко друго си е чесане на езиците че можело да стане. То на теория всичко може да стане. Дай да видим на практика как става. Никой още не е казал че му е било откраднато колелото вързано с посочение по-горе U лок.
borisfx

Следваща

Назад към Общ форум