Мазане на рамката против ръжда

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мазане на рамката против ръжда

Мнениеот borisfx » Пон Окт 10, 2016 8:22 pm

Почнаха вече дъждовете, скоро и сняг може да падне а с него идва и лугата и солта по пътищата. Тази година мисля да си карам колелото и в дъжда и в снега, да ходя с него на работа. Ясно е че влагата и особено солта и лугата са убиец за рамката и металните части изобщо. Та искам да попитам - вие мажете ли с нещо рамката против водата и лугата от пътя или няма нужда - боята добре защитава метала от ръжда. Ако пък мажете с нещо кажете с какво. Аз мислeх да намажа рамката с парцал напоен с WD40 защото знам че той отблъсква водата и добре защитава срещи влагата изобщо, но WD40 е доста агресивен и не знам дали няма да повреди нещо боята или да смъкне лепенките от колелото. Други препарати има ли подобни, които правят тънък слой по рамката и да я защитават от влагата и солта на лугата.
borisfx

Рейтинг: 1265

Re: Мазане на рамката против ръжда

Мнениеот noncho » Пон Окт 10, 2016 9:46 pm

Ако много държиш пробвай някоя от ваксите за автомобилни бои, само да не е от абразивните.
Иначе мисля, че добре боядисана алуминиева рамка не би трябвало да има проблем.
Моите снимки @ http://www.NonchoILiev.com
Аватар
noncho

Рейтинг: 1285

Мнениеот Kobeto » Пон Окт 10, 2016 10:16 pm

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот borisfx » 23 Сеп 2016, 22:35
Мога ли да забърсвам и почиствам рамката на колелото с парцал напоен с WD 40. Чувал съм че WD 40 почиства идеално и освен това оставя тънък слой, който отблъсква водата и така пази рамката от ръждясване, което пък е полезно при консервиране на велосипеда през зимата, ако няма да се кара. Страх ме е само като почиствам с WD 40 да не повреди и свали лепенките по рамката на велосипеда, че едно от приложенията му е точно за сваляне на разни лепенки и стикери.
Как мислите - може ли WD 40 да повреди нещо по рамката на велосипеда - боята, гланца, лепенките... Или пък няма проблем, мога спокойно да си почиствам рамката с парцал напоен с WD 40.

Преди време си попитал и гледам, че колегите са ти дали отговори :) http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?p ... 9#p1061089
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот taurus13 » Пон Окт 10, 2016 11:01 pm

ВД-40 никак не е агресивен, в заблуда си - можеш спокойно да мажеш всякакви пластмасови части, също и метални. Най-много обаче ако имаш лепенки по рамката да ги отлепи, че влиза умело в тънки пространства.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот evin » Вто Окт 11, 2016 8:50 am

На рамката нищо няма да и стане. По-скоро запуши с малко силиконова грес процепите към лагерите на средното движение и на главините. Също напълни главите на всички болтове по велосипеда, че болтовете задържат сняг и вода и веднага ръждясват, ако не са титанови.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Speedmaster™ » Вто Окт 11, 2016 9:14 am

Изображение
С риск да се повторя...металните рамки на велосипеди ги запечатвам вътре чрез напръскване в всички отвори с следната бяла грес,първоначално е течна и при засъхване се получава thin film.Алуминиевите рамки също ръждясват минимално но преди да се случи това ще съм ги спукал в областа на ос касетата и до седалковото колче и за това не им обръщам много внимание от към корозия.Това е в диапазон три-седем години!
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот evin » Вто Окт 11, 2016 10:06 am

Същата грес ползвам. Върши хубава работа, но е жестоко мърлява. Засъхва на твърди капки и след време пожълтява.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот taurus13 » Вто Окт 11, 2016 12:18 pm

Ако не беше колчето, си мисля, че спокойно може тия стоманени рамки да ги напълните с масло и после да ги оставите да се оотекат хубаво - ще държи срещу ръжда поне година тая баня. Ама ще има сигурно проблем с колчето, макар че като знам с къв зор почва да влиза алуминия в желязото....то направо става заварка ако не се маха известно време.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот THEZOGGO » Вто Окт 11, 2016 10:46 pm

При евентуална поява на ръжда някъде по рамката, моя опит е следния:

1. Добре се изчиства от ръждата въпросното място по рамката.
2. След това мястото се намазва с фосфорна киселина (кока-кола също върши добра работа).
3. Изчаква се 15-20 минути.
4, След което мястото се забърсва добре с чист парцал/кърпа.
5. След което пръскаш мястото където е имало боя с безцветен лак, внимаваш да не стане на капки, тоест пръскаш отдалеч.
6. Чакаш да изсъхне от 5 до 10 мин.
7. Готов си : )

Тествано и работеше на Он-Уан Съмар Сизън 2011.

Beste Grüße : )
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Назад към Общ форум