Мулти тул: предпочитания; функционалност и очаквания?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мулти тул: предпочитания; функционалност и очаквания?

Мнениеот fena7 » Чет Окт 13, 2016 7:18 pm

Здравейте колеги, имам нужда от съветите и мненията ви относно един от най важните аксесоари за велосипедите ни! Тъй като правя проучване за дадения продукт ме интересува какви са най важните ви изисквания към инструмента. Интересуват ме въпроси като: важни ли са размерите и грамажа за вас, бихте ли направили компромис с тях; какво бихте искали да включва един такъв инструмент; как си представяте външния му вид, дали да бъде един цял елемент или да е със свалящи се елементи от него. Ще съм ви благодарен да приемете отговорно запитването ми и да дадете реалните си мнения и предпочитания. Благораря ви предварително и ще се радвам да не използвате темата за спамен и ползване за продукт консулт. :beer:
Аватар
fena7

Рейтинг: 1325

Re: Мулти тул: предпочитания; функционалност и очаквания?

Мнениеот Kobeto » Чет Окт 13, 2016 10:42 pm

Аз разчитам единствено на Victorinox, и то без да му давам зор. За всякакви видове ключове и отвертки предпочитам купеният отделно инструмент. От най-малкия до най-големия нужен за каквото и да е. Не съм маниак на тема сваляне на тегло от велосипеда и екипировката, затова не ми пречи да нося някой грам повече. А защо предпочитам отделно купеният инструмент? Защото той ми е по-удобен за работа и ми се струва по-надежден. Ползвал съм сгъваеми инструменти и съм направил своя избор. И като казвам отделно купен инструмент, визирам такива, дето не са от мек метал, който се заобля или усуква при напън, щото съм имал и такива.
The moon is full... the night is cold... the stars are bright... the wind so moans...
A fire burns... within our forest... the blood is thick... and only black
Аватар
Kobeto

Рейтинг: 1580

Мнениеот kaliopo » Пет Окт 14, 2016 7:43 am

Много съм доволен от моя crankbrothers m17 - https://www.crankbrothers.com/tools_M17 Има почти всичко, което ти трябва. Отвертки, торкс, комплект шестограни, уникално добра машинка за верига и читав ключ за спици. Гаечните ключове са по скоро за красота, но може да те спасят. По време на каране аз ползвам отделно "мултиключе" за гайки. Инструмента не е много лек, но е с прилично тегло за разлика от m19 примерно. По-леките тулчета, които съм ползвал, нямат тази здравина. Качеството беше много добро преди 5 - 6 години, когато е купуван. Напоследък се набутах с няколко неща на тая фирма, които струват много, а хич ги няма. Дано тула да няма промени. Хубавото е, че го има в повечето големи онлаин магазини и може да го поръчаш където е най-изгоден.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот Vatman » Пет Окт 14, 2016 7:51 am

E Тва пък е изцяло за красота...

Изображение
Vatman

Рейтинг: 1390

Мнениеот outfaced » Пет Окт 14, 2016 8:15 am

С твоят си мултитул трябва да можеш да си разглобиш и сглобиш възможно повече работи по твоето си колело. Колкото повече може и колкото по лесно го може толкова по добре. Изгъзици като тая гривна горе са мега непрактични. Същото важи и за ултракомпактни тулове на които имбусите им са по 1см. дълги. Качествения материал също е от голямо значение. Може би единственото по гадно от това да нямаш с какво да си развиеш някой болт в полеви усковия е да го прецакаш така, че вече и да има с какво пак да не може.

В тоя ред на мисли, преди да си вземете тул си вижте какви болтове имате по колелото. После си помислете как да разкарате екзотичните от тях ... регулиращия болт на дерейльора обикновено е кръстата за отвертка → слага се имбусен. Болтовете на спирачните дискове са звезда → слага се имбусен. Гайки - ако може без. И т.н.

В тоя ред на мисли аз съм с това
Изображение
като съм му махнал звездата и кръстата отверка и съм сложил на тяхно място имбус 2 и 2.5 (защото си ми трябват за моето колело), смених имбус 3-ката с по дълъг и сложих плоска отверка - това се налага да е под ръка дори и да нямаш нещо за отвъртане.
Бонус - има щангичка за гуми (вътре е с метална вложка) и ключ за спици - също ценен тул.
Единствен минус - ако се налага напъване не е удобен за хващане - доста е ръбат. А ако се налага много яко напъване оста на която се хващат хавите може да се изкриви.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот Friz » Пет Окт 14, 2016 9:17 am

Аз съм с това и съм доволен машинката за верига е здрава и стабилна. Ключовете можеше да са малко по-дълги, но за полеви условия вършат прекрасна работа. Теглото и обема също са важни тъй като за кратки карания не нося раница.
Аватар
Friz

Рейтинг: 1305

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Окт 14, 2016 9:29 am

kaliopo написа:Много съм доволен от моя crankbrothers m17 - https://www.crankbrothers.com/tools_M17 Има почти всичко, което ти трябва. Отвертки, торкс, комплект шестограни, уникално добра машинка за верига и читав ключ за спици. Гаечните ключове са по скоро за красота, но може да те спасят. По време на каране аз ползвам отделно "мултиключе" за гайки. Инструмента не е много лек, но е с прилично тегло за разлика от m19 примерно. По-леките тулчета, които съм ползвал, нямат тази здравина. Качеството беше много добро преди 5 - 6 години, когато е купуван. Напоследък се набутах с няколко неща на тая фирма, които струват много, а хич ги няма. Дано тула да няма промени. Хубавото е, че го има в повечето големи онлаин магазини и може да го поръчаш където е най-изгоден.

Напълно подкрепям казанато - и аз съм с crankbrothers m17 от 5 години някъде. Стои много стабилно в ръката и може да се напъва с него ако има нужда. С машинката за верига се борави много лесно. Ползвам го само в полеви условия - ремонти и настройки правя с цели шестограми, отверки и там каквото друго трябва.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот thechosen » Пет Окт 14, 2016 10:56 am

За мен е важно инструментите да са по-дълги и удобни за работа.
С мултиту, което нося в момента не мога да достигна някои места и работата е много зорна.
За това се оглеждах за Т образна дръжка със сменяеми инструменти, но инструментите да са дълги - да се отделят близко до дръжката. Така хем ще е по-удобно за работа, хем и ще си нося само каквото ми трябва. Ще може и удебеляването на гнездото за поставяне на самите инструменти да е по далеч от работната зона и да не пречи на тънки инструменти да достигнат до целта.
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот Vorac » Пет Окт 14, 2016 11:21 am

Friz написа:Аз съм с това и съм доволен машинката за верига е здрава и стабилна. Ключовете можеше да са малко по-дълги, но за полеви условия вършат прекрасна работа. Теглото и обема също са важни тъй като за кратки карания не нося раница.

И аз това ползвам - компактно и има всичко. Обаче много чесато трябва да се натягат двата болта, държащи тялото заедно. Поне по 2-3 пъти на лято. Може би аз правя нещо грешно.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот fena7 » Пет Окт 14, 2016 12:44 pm

Колеги благодаря ви много за отзивчивостта, всяка една информация е ценна за мен. Плюсовете и минусите са много важи за крайния резултат от проучването.
Аватар
fena7

Мнениеот iPop » Пет Окт 14, 2016 3:24 pm

Vorac написа:
Friz написа:Аз съм с това и съм доволен машинката за верига е здрава и стабилна. Ключовете можеше да са малко по-дълги, но за полеви условия вършат прекрасна работа. Теглото и обема също са важни тъй като за кратки карания не нося раница.

И аз това ползвам - компактно и има всичко. Обаче много чесато трябва да се натягат двата болта, държащи тялото заедно. Поне по 2-3 пъти на лято. Може би аз правя нещо грешно.

Малко лепило за резби оправи проблема при мен
Аватар
iPop

Рейтинг: 1544

Мнениеот psixopat » Пет Окт 14, 2016 9:08 pm

От 4 години съм с Topeak MINI 18+ и мога да кажа само хубави неща. https://www.topeak.com/global/en/produc ... 3-mini-18+
Единствения минус е, че машинката за верига се сваля малко "бавно" - Трябва да се развие "пина" който се използва за разглобяване на веригата. На снимката се вижда какво имам предвид https://cdn.topeak.com/global/storage/a ... b909b6.jpg
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот Admin » Пон Окт 17, 2016 2:49 pm

Размерите са важни, т.е. да не е много обемист; теглото не чак толкова, т.е. дали ще тежи 150 или 200 грама, не мисля, че е най-важното.
Като цяло държа на няколко неща при мултиинструментите:
- Да са удобни за работа - както цялостно (например дръжката да се хваща удобно и да може да се прилага сила; останалите инструменти, освен тоя, с който работа в момента, да не се мандахерцат свободно, а да са добре фиксирани), така и по отношение на отделните инструменти (което обаче зависи и от компонента, който трябва да бъде обслужен - например при този мултиинструмент, който ми стои в раницата, двата най-тънки шестограна са извити Г-образно с идеята да могат да бъдат мушнати на разни затънтени места като болтчетата за реглаж на отдалечеността - обаче за някои такива места тази извивка е удобна, а за други пречи, така че пълно щастие няма).
- Да са с добре измислена, стегната и стабилна конструкция.
- Да са от висококачествени материали (важно е за всеки инструмент изобщо) и с качествена изработка.
- Да имат ножче - върши толкова често работа! Клещи също биха били полезни в много ситуации, но рядко съм виждал да ги включват в комплекта.
- За мен лично е най-важно да имат набор от шестограни (2 - 8 мм), Torx (Т25), инструмент за снаждане на верига, ключе за спици (най-разпространените размери), отвертки (права и кръстата).
- Не държа да има гаечни ключета (защото от години не съм срещал по велосипедите нужда от тях, освен за педалите), не държа да има и щанги за външни гуми, тъй като съм свикнал тях да си ги нося отделно (има ги и в комплектите с лепенки).

Сред мултиинтструментите, които имам, някои са с неделима конструкция, други се състоят от две или повече отделящи се части. Не мога да кажа, че предпочитам едното или другото - по-важно за мен е инструментът, с който работя, да не си пречи с останалите елементи по време на работа. Например при един от моите мултиинструменти елементите не са стегнати достатъчно един към друг и имат склонност да "излизат" и да ми се пречкат при работа, което е много досадно.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот fena7 » Пон Окт 17, 2016 3:02 pm

А как ви се струва идеята за индивидуалното конфигуриране на даден мулти тул. Бихте ли си взели такъв който да е само с тези елементи които са ви нужни?
Аватар
fena7

Мнениеот Admin » Пон Окт 17, 2016 3:21 pm

Определено звучи интересно - стига да отговаря на останалите ми изисквания, защо да не си го конфигурирам?
Предполагам, това води и към друг доста добър вариант - мулти-инструмент, който може да бъде купен като цял комплект, но за карането (или за произволен период/нужда) да можеш да си го конфигурираш оптимално, като махнеш някои излишни неща. Например, ако в момента карам велосипед без Torx и без някой от размерите шестограни, да мога да махна тези елементи.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот kawasuna » Пон Окт 17, 2016 4:53 pm

https://www.amazon.co.uk/Socket-Spanner ... B00DTTPENC
Имам това от преди да си купя колелото.Много е хубаво и здраво.Купих си един тоол на Bahco,който е лек и по компактен.
Аватар
kawasuna

Рейтинг: 1240

Мнениеот Lucky Loser » Пон Окт 17, 2016 5:29 pm

За друг тип иснтрументи става въпрос в темата :)
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот fena7 » Вто Окт 18, 2016 10:08 am

Напротив колега, няма лошо всеки да каже какво ползва, така ще придобия ясна представа от какво се нуждаят и какво търсят хората. Целта ми е да се навърже всичко като изискване за един такъв инструмент и да се види кое е реалистично за постигане като краен продукт и кое може да се пренебрегне или изключи. Така че смело предлагайте какво бихте искали да има един мулти тул!
Аватар
fena7

Мнениеот Warxcell » Вто Окт 18, 2016 10:44 am

Аз съм с това: http://www.bikecenter.bg/product/cube-rfr_multi_tool_19

не съм го позлвал много, но съм доволен засега. Взех си го заради шпаклата за махане на гума - на другите тулове беше метална и ме беше страх да не надраска джантата :) (каплата)
Warxcell

Рейтинг: 1220

Мнениеот evilzet » Вто Окт 18, 2016 4:21 pm

Аз съм с такъвИзображение
Най-големия му плюс е, че не беше скъп. Всичко останало ... Тежичък, постоянно се разхлабва и ти се навира каквото не ти трябва в ръцете. Имам осигурител за резби, но не съм го мазал да пробвам. Накрайника на машинката за верига се криви при по-стегнати нитове и ако нямаш клещи да го изправиш, ще се скъса. Някакъв мек метал е. Шестограните са сравнително добри. Щангичките са супер малоумни и ненужно дебели ( за да е по-ергономична дръжката явно). Та така ... доста минуси има, но си го разнасям.
evilzet

Мнениеот Yash » Вто Окт 18, 2016 6:20 pm

Изображение

Ползвам такъв. Безотказен е. И машинката за верига е тествана няколко пъти вече. Едниственият минус е, че няма права отверка. И отново най-малкият шестогран е под ъгъл.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот I.nfraR.ed » Вто Окт 18, 2016 7:14 pm

Аз ползвам един на Scott, който е на 8-9 години.
За толкова време не е мръднал, единствено трябва да му се натягат винтовете от време на време.
Няма машинка за верига, но пък затова е доста компактен. Въпреки компактните размери инструментите са по-дълги от на други комплекти, при коите се събират в средата.

Щангички за гуми и машинка за верига си нося отделно. Щангите дори не ги ползвам, защото на новите шини не са нужни - мога да махам и слагам гумите с ръце.
А и откакто карам без вътрешни гуми не се е налагало да ги свалям.

Изображение
Аватар
I.nfraR.ed

Рейтинг: 1645

Мнениеот Alexi » Вто Окт 18, 2016 7:38 pm

ползвам ето тоя ,доволен съм :
https://www.crankbrothers.com/tools_Y16
взех го на разпродажба за 19 евра ,харесва ми че има и помпа за СО сдобил съм се и с "патрони" ,добре е да има човек някаква алтернатива на помпата - вдига гума за секунди дори и да е с боза и да се е разлепил борда
Аватар
Alexi

Мнениеот Вилката » Сря Окт 19, 2016 1:18 pm

Хайде един да сподели и малко горчив опит. :crap:
Не купувайте разните ултралеки и компактни тулчета от Китай(Алиекспрес в моя случай).
Скоро взех един такъв и ми се разпадна в ръката при отвиване на педал.
Проблемът се оказа в две неща - твърде фина алуминиева отливка на корпуса и твърде мека шпилка минаваща през тулчетата. Шпилката се изви и отвора за нея в корпуса се разпадна.
Бих препоръчал и друго - обърнете внимание на машинката за верига - добре е централния пин да е въртящ се, като на сервизните инструменти, а да не е обща отливка. Пробвайте и двата варианта и ще видите разликата.
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот demeus » Сря Окт 19, 2016 1:41 pm

А някоѝ да е ползвал това чудо,че мисля да си взема едно такова на 7.11 :
http://www.bike-discount.de/en/buy/park ... ool-136527
“ The more you Learn, The more you Earn ”
Аватар
demeus

Рейтинг: 1320

Мнениеот evin » Сря Окт 19, 2016 4:25 pm

Моят туул е Gerber, нося го на по-дълги преходи заради клещите и режещите глави
Отделно си нося няколко Г-образни шестограна
Много качествена изработка - за 7-8 години употреба няма никакъв луфт или подбиване на метала
Рязал съм клони с триончето - перфектно е

Изображение
Изображение
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот L&R » Сря Окт 19, 2016 5:00 pm

Според моя сромен опит нещо такова е достатъчно. За по сериозна дейност има нормални инструменти вкъщи.
Педалите понякога са толкова спекли, че и с профи инструмент и 1 метър рамо не тръгват, камо ли с тулче да ги напъваш( давам ги като пример, че не всичко става да се ремонтира на пътя с мултитул).

Изображение
Аватар
L&R

Рейтинг: 1310

Назад към Общ форум