Велотренажори

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Велотренажори

Мнениеот Юлката » Пон Окт 31, 2016 3:14 pm

Здравейте,

смятам да се оборудвам с велотренажор за да мога да тренирам през зимните месеци, но нямам опит и ми е трудно да се ориентирам. Харесал съм моделите тип стойка за закрепване на задната гума. Въпросите ми са относно SMART моделите (примерно на TACX); какви ползвате и с какви устройства (смартфони, таблети) и приложения. Екстрата да участваш във виртуално състезание / обиколка с визуализация на телевизор ми се струва добра срещу скуката на велотренажора. Също така трябва ли да се ползва специална вътрешна гума за специализираните гуми за велотренажор (червение и сините)? Всякаква информация относно велотренажорите и тяхното развитие в последните години ще бъде от полза.
RAM XC ONE.1 2015 29"; CANYON Endurace 2016 28"; RAM HT 2.1 2011 26''
Аватар
Юлката

Рейтинг: 1200

Re: Велотренажори

Мнениеот Юлката » Чет Ное 03, 2016 1:56 pm

Здравейте отново,

след седмица ровене/ориентиране в интернет накрая си купих велотренажор BTWIN IN'RIDE 320 от Декатлон. Междувременно попаднах на тези интересни сайтове - http://zwift.com/, http://www.kinomap.com/, които предлагат някакъв тип "визуализация" на тренировката. Когата / ако успея да подкарам моя тренажор да работи съвместно с телевизора ще споделя впечатления и подробности тук. Моля ако някой ползва нещо подобно също да сподели как е свързал тренажора с телевизора и други подробности.
Аватар
Юлката

Мнениеот Vorac » Вто Ное 08, 2016 5:57 pm

Интересно, наистина. Да споделиш впечатления! Първия сайт изглежда е платен, за втория не разбрах.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Юлката » Чет Ное 10, 2016 11:27 am

Така... Вече цялата система работи. Ползвам:
1. Велосипед RAM HT 2.1 26"
2. Тренажор B'twin In'ride 320 (включва блутуут сензори за каданс и скорост)
3. приложение B'twin Training инсталирано на iPhone 5s
4. кабел Lightning to HDMI (оригинален Apple) за връзка на телефона с телевизор.
5. Bluetooth лента пулсомер, свързва се с приложението B'twin Training

На велосипеда монтирах нова специална външна гума за тренажор и тъй като тя е тясна 26х1,1 се наложи да сменя и вътрешната. Допълнително купих и стойка за предната гума (за повдигане) - не влиза в комплектацията на тренажора. С тренажора върви безплатен абонамент за три месеца за Kinomap. След изтичане на абонамента може да се ползват ограничен брой филмчета. Самият тренажор е доста безшумен. Досега съм направил 3-4 проби по 20 минути. При последните две (след като започнах да свързвам телефона с телевизора) на 10-та минута изображението на телевизора забива и приложението продължава да работи само на телефона. Телефонът се загрява доста, явно приложението го товари. Засега не успях да нацеля филм с HD резолюция и тези на които карах не бяха с добро качество / приятни за гледане.
Предстои монтиране на SPD педали.
Прикачени файлове
IMG_1534.JPG
IMG_1534.JPG (132.77 KiB) Прегледано 7905 пъти
IMG_1535.JPG
IMG_1535.JPG (106.92 KiB) Прегледано 4858 пъти
Аватар
Юлката

Мнениеот Vorac » Чет Ное 10, 2016 6:39 pm

Юли, ще вземеш и мен да ме зарибиш. Въпроси:

1. Гумата. Защо е нужна специална? Цената нормална ли е? Монго се радвам, че има тренажори за 26".

2. Цена. Грубо колко ти излезе всичко(тренажер, стойка за предна гума, вътрешна гума, външна гума, други неща) ?

3. Капла. 1.1"" е ужасно тясно за мтб. Имаш ли проблеми със шината? Знаеш ли колко е вътрешния й диаметър?

4. Забавления. Това е субективен въпрос. Дали би било удобно да се гейми/пише/чете/гледа на лаптоп, разположен на маса/етажерка на подходяща височина? Идеята ми е да се движа умерено докато върша други, "по-важни", дейности.
Vorac

Мнениеот Юлката » Пет Ное 11, 2016 9:59 am

Vorac написа:Юли, ще вземеш и мен да ме зарибиш. Въпроси:

1. Гумата. Защо е нужна специална? Цената нормална ли е? Монго се радвам, че има тренажори за 26".

Специалните гуми за тренажор са по-издръжливи (двойно) и по-тихи, нямат грайфер. Цената е около 35 лв.

Vorac написа:2. Цена. Грубо колко ти излезе всичко(тренажер, стойка за предна гума, вътрешна гума, външна гума, други неща) ?

Тренажор - 270 лв, стойка - 25 лв, вътрешна гума - 7 лв. От другите неща кабелът за телевизора (Lightning to HDMI) е доста скъп - 115 лв. , а пулсомерът е от обява - 20лв.

Vorac написа:3. Капла. 1.1"" е ужасно тясно за мтб. Имаш ли проблеми със шината? Знаеш ли колко е вътрешния й диаметър?

За мен капла и шина е едно и също (май не съм много на ясно с терминологията), но специалната външна гума пасна идеално на оригиналната капла.

Vorac написа:4. Забавления. Това е субективен въпрос. Дали би било удобно да се гейми/пише/чете/гледа на лаптоп, разположен на маса/етажерка на подходяща височина? Идеята ми е да се движа умерено докато върша други, "по-важни", дейности.

Според мен спокойно може да се гледа нещо, но ако се тренира по-сериозно няма да може да пишеш или играеш.
Аватар
Юлката

Мнениеот kulkata » Пет Ное 11, 2016 12:52 pm

Юлката, на паркета хлъзга ли се тренажора при яко каране или е препоръчително да има постелка отдолу, както е на снимката?
Благодаря

Поздрави.
:beer:
Аватар
kulkata

Рейтинг: 1354

Мнениеот Юлката » Пет Ное 11, 2016 2:17 pm

kulkata написа:Юлката, на паркета хлъзга ли се тренажора при яко каране или е препоръчително да има постелка отдолу, както е на снимката?
Благодаря

Поздрави.
:beer:

Все още не съм го напъвал яко. Най-вероятно няма да се плъзга на паркет. Тази постелка на снимката е там случайно, не е слагана специално за тренажора. В инструкцията на тренажора пише да не се кара прав, а само седнал. Иначе се продават специални постелки за звукоизолация / намаляване на вибрациите към пода и да предпазва пода от потта, но аз не съм купувал такава (засега). Смятам да пробвам с една неопренова постелка (от тези за гимнастика или за под спален чувал).
Аватар
Юлката

Мнениеот zImage » Вто Ное 15, 2016 9:53 pm

За сериозно напъване ще ти трябва и много сериозен вентилатор. Имам предвид, че аз при много сериозно напъване губя по над 1 кг тегло на час (вода ест.) и вдигам съвсем измеримо температурата и влажността в помещението.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот Юлката » Сря Ное 16, 2016 5:16 pm

Очаквам да се появят и "смарт" вентилатори, които да променят силата си на духане в зависимост от скоростта, с която въртиш. Естествено управлявани безжично от приложението за тренажора. :idea:
Аватар
Юлката

Мнениеот Vorac » Сря Ное 16, 2016 5:52 pm

Ми няма как - и аз се снабдих с един. Друга марка и от друго място (dirt cheep, дето му викат). Другата седмица и аз ще пиша впечатления. Този път не от гледна точка на "колко може да го напънеш", а напротив - от лентяйска такава. :D
Vorac

Мнениеот outfaced » Сря Ное 16, 2016 6:05 pm

Колко патардия вдига тва ... съседите разбират ли за тренировката :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vorac » Пон Ное 21, 2016 12:37 pm

Модел: Tacx Blue Twist
Капиталовложение: 183,20 лв (беше на промоция, сега е двеста и малко)
Време на ползване: 2 дена
Гума: 26" х 2.0" semi-slick

Шум има. По груба преценка, ако се кара гума без грайфер, върху постелка и не над спалнята на съседите, шумет е колкото от колонката на мобилен телефон.

Изненадващо, вътренето наистина е съвместимо не само със слушане на музика или гледане на филми, но и с геймене! Фината моторика не е тъй прецизна, котото се прилага сила, но по-бавни игри като Heroes или Baldur's Game, където мисленето е повече от цъкането, са напълно достъпни. Като бонус не измръзват коленете.

Степените на съпротивление са шест-седем (не запомних). Никаква идея какъв им е смисъла, при положение, че повечето велосипеди са екипирани с дерайльори.

Макар да е само на няколко сантиметра над пода, фактът, че задната гума е повдигната над пода променя позицията върху велосипеда. Моят е сбъркан франкенщайн с 3 см излишно висока вилка. Съответно на тренажора ми е по-удобно отколкото на шосе.

По-нататъшни наблюдения: износване на гумата, дали писва лесно.
Vorac

Мнениеот Speedmaster™ » Вто Ное 29, 2016 8:15 pm

https://youtu.be/7fzWHow-3zc
Аз се навих за "спининг байк" открих модели под седемстотин лева и ще пробвам за покупка.Виждам че може да се ползва седалката на вашия велосипед и педали и шпакове според стандарта,примерно spd или друг с цел удобство и да се има доблиране на настройките до реален велосипед от ежедневието.
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот Vorac » Сря Ное 30, 2016 3:39 pm

Като гледам размерите на маховика на това нещо, стигам до заключение че далеч по-добре ще моделира инерцията на велосипедист. На моята евтенийка маховика е към 1 кг и с диамерър около 20 см. Спираш да въртиш педалите и след 3 секунди гумата е спряла да се върти.
Vorac

Мнениеот Vorac » Пон Дек 12, 2016 4:03 pm

Относно износването на гумата. Няма такова нещо. Триенето е между гумата и гладка стоманена повърхност. При нормално каране няма приплъзване т.е. причина за повишено триене. Това със semi-slick, с някоя грапава планинаска гума може и да има проблеми.
Vorac

Назад към Общ форум