Отдавна Любо Ботушаров ме кара да напиша за приложението на торбите за боклук в планинското колоездене, но все не оставеше време. Eто и как се роди идеята. След като съсипах две скъпи ветровки (една на Кресненските драги и една край лагерен огън) започнах да мисля с какво да ги заместя. Един студен и ветровит ден, отивайки на работа, се разминах с някакъв клошар и забелязах, че върху катовете дрехи е надянал черна торба за боклук. Друга торба беше обул като гащи, а за краката си беше импровизирал от найлон нещо като калцуни. В първия момент не го отчетох, но в последствие, вече на топло, се замислих върху видяното. Купих си и аз руло найлон и се почна едно рязане, едно кроене... Ама едно е вкъщи, друго е на бурния вятър на вр. Ботев, да речем. А на торбите им правиш няколко дупки и се превръщат в евтини и готови за употреба дъждобрани. От тогава в раницата към задължителните торбички за боклук се добавиха и още четири големи торби от 120 литра (аз съм пухкав). Последните - задължително с връзки, те са най-удобни.
За горнище се отрязват двата ъгъла и леко се срязва по средата. Получава се пончо, което, ако щете вярвайте, пази и от дъжд, и от вятър. За гащи просто се режат двата ъгъла и се обуват като връзките се стягат на кръста или където дойдат. Отрязаните ъгли се ползват за калцуни, като напъхваш пръстите в ъгъла и другото го пристягаш към глезена. Също така може да се ползва за сядане на мокра или подгизнала земя. Пък и доста често се оказва, че на палатки никой не носи торби, в които да се събира боклука. Пробвал съм и много добре става, ако напъхаш чувала в раницата и си сложиш нещата вътре и след това ги завържеш. Можеш да плуваш без проникне и капка вода. Изобщо торбите за боклук се оказаха с доста широко приложение в планината. Станаха неизменна част от екипировката ми.
В заключение ще кажа, че тръгвайки към планината, в раницата си задължително нося и неща, които силно се надявам да не ми потрябват. Изповядвам максимата, че е по-добре да ги нося и да не ми потрябват, от колкото да имам нужда от тях, а да ги нямам!