nkc20 написа:Възможно е да се имплантира менискус, но там, където си правил операцията може и да нямат възможност - техническа и компетентностна да го направят.
При мен минаха около 5-6 месеца, докато се възстановя напълно, но аз имах и скъсана предна кръстна връзка, която се възстановява много по-бавно. Иначе практиката е такава, че само от менискус се възстановява за около месец. Карай си спокойно след около 2 седмици, но моят съвет е да имаш едно наум все пак и поне в началото да не го натоварваш прекомерно.
Успех с възстановяването!
skiman написа:Темата е адски обширна и сложна.
Ако са ти махнали само парче от менискуса, то зависи къде е било това парче. Колко е било голямо? Ако са изрязали по-голямата част от менискуса, то прогнозата ти без да ми се сърдиш, ама хич не е розова за "дърти години".
Че ще се оправиш, ще се оправиш, ама сам ще усетиш, че вече не е "както преди". За жалост.
Всяка една травма води до последствия, колкото и добре да е лекувана. Особено това започва да се усеща след 50 годишна възраст.![]()
Импланта не е панацея. Обикновено го препоръчват при напълно изрязан менискус. Ако при тебе е само парче от външният ръб, имаш късмет.
За това и в началото казах, че зависи какво и къде е правено по коляното.
Dim написа:Кой ти прави интервенцията в Софиямед, ако е Тони Георгиев, го слушай какво ти приказва и изпълнявай безусловно, ако не е се консултирай с него, баща ми и един приятел са минали през него с подобни проблеми от спортни травми и ги е оправил на 100%.
skiman написа:Никакви наколенки.
Наколенките стабилизират коляното и създават лъжливо чувство за повече сила. А в същност мускулатурата отслабва и цялото натоварване пада в/у ставата.
Започни като се възстановиш да тренираш крака и мускулите около коляното(във фитнес зала с тежести подбрани според травмата). Така, самите мускули ще стабилизират и свалят натоварването от самата става.
Много добре действат упражненията включващи разгъване/сгъване на краката на машина от седеж. Клекове на смит машина така, че краката при седнало положение да образуват прав ъгъл(стъпалата са изнесени напред, все едно си седнал на стол).
В никакъв случай не прави пълна флексия(сгъване) на коляното. Поне в началото. После ако не те боли и няма дискомфорт, може да опиташ с много лека тежест да клекнеш до долу. Да няма резки и усукващи движения. Работи повече за баланса. Напади, български клек...
В началото почни спокойни разходки в планината нагоре. После слизането да е с кола или автобус.
Каране на колело по равно с постоянен каданс.
Всичко това за възстановяване. После чак почни натоварванията във фитнеса.
Успех.
п.с. Видях, че си от Казанлък. Посети фитнес Леон. Инструктора там е Данаил Генев. Освен всичко е и лекар по професия! Ще ти даде най-добрите упражнения и методики при твоята травма.
mjjmiro написа: Операцията я правих в Софиямед. В последствие разбрах, че там поставят такива импланти, но на мен доктора не ми го предложи, като възможност при положение, че му казах, че съм активен и искам да продължа да спортувам. Ти с имплант ли си?
mjjmiro написа:Дано се получат нещата и се завърна към предишната си активност или в по-леките и варианти, но без колело не се виждам.
mjjmiro написа:Благодаря за отзивчивостта на всички!![]()
До колко е удачно след възстановяване да карам колелото с SPD педали, като катеря по баир и дърпам се замислям, че май ще е зле за коляното?
Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 339 госта