Защо няма да си купя повече байк от български производител

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Защо няма да си купя повече байк от български производител

Мнениеот nkc20 » Пон Юли 29, 2019 9:49 pm

В момента карам Драг Харди Про 2016г. - прилично XC колело, съвременна геометрия, добра окомплектовка за цената си - макар и при някои компоненти да са правени компромиси с качеството, поради което се наложи и смяната им. Но ако ги нямаше въпросните компромиси и цената нямаше да е такава, така че е разбираемо.
Както и да е, да минем на същността. Въпреки, че много си харесвам сегашния ми байк, започвам да усещам, че не ми е достатъчен за целите, за които искам да го ползвам - а именно спускане и по-предизвикателни пътеки. Затова, от доста време насам обмислям закупуването на мекица.
След появяването на анонса за Драг Ронин, прекрасните ревюта, които той получи, прекрасните отзиви от вече карали го, аз се ентусиазирах изключително много и бях твърдо убеден, че това ще е следващия ми байк, още повече, че бях вече заделил и бюджетът за него. Бях изключително радостен и, че ще остана верен на марката. До днес...
Чаках доста дълго време да излезе официално (официалното пускане на пазара биваше отлагано на няколко пъти) и когато най-после се появи - имаше едва няколко рамки с размер М... Аз съм висок 193 см и това ме ограничаваше дотам, че дори нямаше смисъл и да тествам рамка с такъв размер. След неколкократни опити да получа информация кога ще са налични и други размери рамки, получих най-после отговор от Драг, че не били предвидили изобщо производство на рамки XL... А в сайта им още с анонсирането на модела се мъдреха данни с геометрията на рамки и с размер XL. Така, след половингодишно чакане (през което време изпуснах няколко нелоши оферти от chain reaction и pink bike), получих информация, че нямало да има рамки XL...

И държа да подчертая, че не само при Драг е така. Мой близък чакаше доста дълго време Пулс да изкарат "мека" рамка размер XL, което те така и не направиха, и си взе такава от чужд производител.
Та, не може да имаш претенции да се конкурираш със световните величия в производството на велосипеди и в същото време да не си насочен към всякакъв спектър от карачи.

Безкрайно съм разочарован, защото исках да дам шанс на Драг отново, но уви - накрая ще се поръча нещо от chain reaction или pink bike.

Не искам да ангажирам никого с мнението си, просто исках да го изкажа и се надявам, ако някой от Драг чете тук, да го приеме като градивна критика.
nkc20

Рейтинг: 1474

Re: Защо няма да си купя повече байк от български производител

Мнениеот didonch » Вто Юли 30, 2019 11:56 am

До колкото знам няма истински бг производител(т.е. фирма която сама да си проектира/разработва рамки или в идеалния случай и да ги изработва), но все пак може и да греша. Та в този ред на мисли всички само сглобяват с някаква надценка ... и би следвало освен ниска цена(което не винаги е така) да предложат адекватно обслужване. За съжаление и това не се случва по тези ширини. Та освен chain-а следи и какво се появявя промоционално в дискаунта :D .
didonch

Рейтинг: 1578

Мнениеот nkc20 » Чет Авг 01, 2019 8:54 pm

Конкретно за Ронин, това е единствената рамка проектирана и изработена специално за български производител:

https://www.mtb-bg.com/index.php/produc ... first-look

Най-интересното при Ronin обаче е друго - това е една от много малкото рамки (и засега май първата в сегмента All Mountain/Enduro), която е проектирана изцяло от/за български производител, т.е. това е напълно индивидуален проект и няма как да намерите точно такъв велосипед с никоя друга марка.

Иначе, има продължение по темата... От Драг ми отговориха, че все пак ще има рамки с размер XL след средата на септември:

Здравейте,

Искаме да внесем допълнителни разяснения по Вашето запитване. За тази цел направихме справка в производствените планове на велосипеди DRAG за 2019-та и 2020 година. Моделът Drag Ronin е част от продуктовата гама на DRAG за 2020-та г. Затова към настоящия момент пълната партидата със всички размери (включително XL) и спецификации не е предвидена за производство. Очакваме XL рамките да бъдат готови в средата на месец септември, за да влязат в производствения план. Към настоящия момент е произведено пилотнo количество от 10 броя с размери M и L за тестове, ревюта, снимки на каталога на DRAG за 2020 година и продажба в нашите магазини.

Ако желаете да тествате L размер, ще ви очакваме в магазина ни на бул. България. XL размерите са предвидени да влязат в търговксата мрежа след средата на септември.

Поздрави!
Drag Zone Team

Това е хубаво донякъде, но пак остава едно впечатление за недовършена работа и лош маркетинг. Нищо не пречеше да го обявят официално на сайта и във Фейсбук, а не да стоят от половин година надписи "coming soon". Мнението ми е, че българските производители е крайно време да се научат, че клиенти се печелят и задържат не само с цена, а и с отношение. Още повече сред нашата общоност, където все повече хора правят информиран избор.
nkc20

Мнениеот Lucky Loser » Чет Авг 01, 2019 9:18 pm

nkc20 написа: българските производители е крайно време да се научат, че клиенти се печелят и задържат не само с цена, а и с отношение.

Ако разчитаха само на нашия пазар, да. Но я виж колко изнасят.. бо̀ли ги тях за тукашните клиенти.

nkc20 написа:Нищо не пречеше да го обявят официално на сайта и във Фейсбук,

Да, нищо не пречи да имаш и кадърни кадри в маркетинг отдела, които да се сетят.. сигурен съм, че това е просто някаква грешка ! :D
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Авг 01, 2019 9:23 pm

Пазарът ни е малък и статистически погледното тези, които сте над 185 сте също малко. Потенциалът да се продадът такъв размер рамки въобще става нищожен. Заради това зареждат М и Л, като е много вероятно първо да изчакат да видят как те се продават преди да поръчат и ХЛ. Драг надживява всички други мтб марки в България не заради планинските си велосипеди.

Какъв Reach търсиш?
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот nkc20 » Чет Авг 01, 2019 9:41 pm

От 480мм нагоре. На Ронин, поне според данните от сайта им, reach-a е 490мм, което би било чудесно за човек с моя ръст.
nkc20

Назад към Общ форум