ETTRO и инчови размери и защо някои производители мамят

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ETTRO и инчови размери и защо някои производители мамят

Мнениеот Alexi » Пет Яну 03, 2020 9:20 pm

За последните години пробвах от любопитство доста гуми като някои приключиха живота си доста преди да се изтрият ( това е отделна тема ) други държаха до последно ( в момента се подмятат 10-15 чифта из мазето ) на общо 4 байка ( 3те са планински ) като размера е предимно 27.5 .. установявам ,че определени марки и модели просто не отговарят на описанието ,и това не е само мое мнение ако порови човек из западните форуми .. шини 21,23 ,30мм - не е от особено значение ,ако гумата е тясна ,то тя е тясна дори на 30мм шина ( широката шина дава някой и друг милиметър но далеч от истината ако гумата е направена по малка ) другата крайност е гумата да е далеч по обемна от каталожния размер ( за сега съм го срещал само при гумите на WTB ) - гуми които вървят 1 размер надолу - максис ,континентал някои модели и размери .. гуми които си отговарят - Швалбе ,Геакс ,Витория ,Bontanger . Имам впечатления и от шосейни гуми но не са за тази тема . Какви са вашите впечатления ?
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Re: ETTRO и инчови размери и защо някои производители мамят

Мнениеот bdog » Пет Яну 03, 2020 9:35 pm

Разликите идват от това, че няма стандарт за мерене и всеки го прави при различно налягане. Старите серии на Maxxis се твърдеше, че са мерени при максимално налягане. Съответно 2.5 гума има 58-*** ETTRO. Новите серии са ОК и 2.5 вече са 63-***, a 2.4 са 61-***. Реално трябва да се гледа само ETTRO.
Аватар
bdog

Мнениеот Alexi » Пет Яну 03, 2020 9:46 pm

Максис специално имат един модел гума която 2.25 и 2.35 имат еднакво ЕТТРО и то е 56 .. това някак оставя потребителя леко измамен .. в момента имам такава гума и 2.35 на 30мм шина е 57мм ,което е меко казано малко ( Швалбе 2.35 е 61мм на 30мм шина ,а това е голяма разлика дори визуално много си личи )
Аватар
Alexi

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Яну 03, 2020 10:13 pm

Заради това съм писал и преди, че размерът на гуми се сравнява надеждно само по ETTRO. Към списъкът с ОК бих добавил Мишелин и е*13.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Admin » Пет Яну 03, 2020 11:56 pm

Рядко съм попадал на гуми, които да са по-големи от посочения размер.
При старите модели на Maxxis (примерно преди 10 години) имаше доста, които бяха по-малки, и други, които бяха с очаквания размер. В последните години като цяло не са ме разочаровали, но може би някои все още са по-малки.
При Continental съм срещал също големи разминавания - високия клас винаги е бил по мярка, но при по-евтините съм срещал такива, дето отчетливо не отговарят нито на ETRTO, нито на инчовия размер. Може би Made in... е обяснението.
Като цяло и аз предпочитам да гледам и сравнявам по ETRTO. Както казах, срещал съм случаи на несъответствие и с него, но са по-редки. Инчът няма как да е много презицна мярка. Ако 0.1 инча е 2.5 мм, то дори малко отклонение при размер 2.5 може да даде сериозна и видима разлика.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Yash » Съб Яну 04, 2020 12:52 am

Освен това преди време попаднах на материал, в които обясняваха, че някои производители мерят ширината на самия балон, докато други мерят грайфера.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот Alexi » Съб Яну 04, 2020 8:49 am

В MTBR са измислили следния метод който според мен е и най точен - ширината на гумата разпъната.Наричат го bead to bead :
4faf4b9c1dab56b9fb65c127020c0ea4.jpg
(112.27 KiB) 171 пъти

това измерване показва реалния обем на гумата без да се влияе от ширината на каплата и формата на самия балон ( че и там има големи импровизации от производителите ) ,дори са си направили база данни .. и има много интересни неща да се видят - веднага се вижда кой производител мами сериозно ,кой се опитва да спазва размери някакви и кой отпуска дори малко отгоре .
Аватар
Alexi

Мнениеот didonch » Съб Яну 04, 2020 9:44 am

Нещата са комплексни и много зависят от типа гума, конструкцията. На една много рошава гума със стърчащи в страни грайфери няма как да посочат да посочат размера на балона, защото в един момент може да се окаже че грайфера опира във вилка, заден триъгълник ... а в същност по размер би трябвало да пасне. При швалбетата (поне тези които съм карал грайферите са в рамките на балона), докато при максисите са изнесени в страни и да уточня пак става въпрос за конкретни модели, а не за цялата гама предлагана от производителя.
P.S. и аз в един момент се почувствах ощетен/излъган като си купих първия максис, но в крайна сметка за моя стил на каране разлика в ширината от 1мм не бих могъл да я усетя, за това при избора на гума наблягам на други параметри/характеристики.
didonch

Рейтинг: 1578

Мнениеот Alexi » Съб Яну 04, 2020 2:06 pm

1мм е нищо ,говорим за 4-6мм разлика .. има и друг момент - някои гуми доста се отпускат като ги покараш и балона нараства ,други не чак толкова .. това отпускане първоначалното е да речем 24 часа на 3 бара - дава някой и друг мм отгоре .. но после с карането може да отпусне още доста ,или пък никак вече е до гума .. според мен ЕТТРО стандарта внася допълнително объркване вместо да помага .. щото някои производители дават размер при 3 ,или дори 4 бара - напълно неизползваемо налягане за планинска гума ,също така не е ясно на каква точно шина се предполага да получиш тая ширина .. даже мисля ,че откакто се появиха по широчки шини производителите "стесниха" гумите така че да отговарят на размера си на 30мм шина ( а на 20мм са 5-6мм отдолу )
Аватар
Alexi

Назад към Общ форум