Remote заключване на вилката с 3 позиции?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Remote заключване на вилката с 3 позиции?

Мнениеот alexmitev » Пон Окт 26, 2020 12:43 pm

Здравейте,
интересувам се от заключването на вилките на Manitou - ТPC амортисьорът изглежда има 3 позиции (отключена/полуотключена/заключена), докато ABS+ има 6, с още няколко по средата м/у отключена и заключена. Обаче като се сложи оригиналното remote заключване на Manitou, остават само 2 позиции - отворена и затворена, което за мен е малко разочароващо, предвид че го рекламират да има цели 6 и другите 4 стават неизползваеми :)
Гледам, че при други вилки като Fox има 3-степенно заключване.
Декатлон в техния Rockrider XC100S ползват Manitou Markhor с TPC амортисьор, но са си сложили някаква изглежда тяхна врътка като revo-shift с 3 позиции, която е вързана и към задния шок и която позволява да се избере и междинната позиция (друг е въпросът, че се оплакват, че трудно се върти, но поне я има).
Според вас, кое е по-важно - вилката да има 3 (или повече) позиции без remote, или да има remote, но само с 2 позиции? Или е най-добре просто да се ползва нещо по-добро от Manitou? :smash:
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Рейтинг: 1298

Re: Remote заключване на вилката с 3 позиции?

Мнениеот Admin » Пон Окт 26, 2020 2:46 pm

Отговорът зависи от лични предпочитания, стил на каране, даже бих казал тип велосипед.
На личните си велосипеди никога не съм имал дистанционно заключване на вилката, винаги е било с регулатор при короната - било със степени, било безстепенен. Тъй като говорим за АМ/ендуро байкове, никога не съм имал и нужда от дистанционно заключване, тъй като с такъв велосипед стилът ми на каране нагоре е лежерен и без много напъване на педалите.
При тестови велосипеди често съм имал заключване от кормилото. Случаите, в които тази екстра наистина ми е вършила работа, са били при леки ХС байкове, защото те по природа ме подканват да ги натискам повече при изкачванията, по-често се изправям на педали, по-агресивно атакувам някои баири. И в тези ситуации е удобно да имаш възможност за бързо заключване на вилката. Но от друга страна, трябва да призная, че дори и с тях такова каране не ми е „вродено“, т.е. като цяло аз съм по-мързелив нагоре и затова съм фен по-скоро на регулаторите върху короната. По този начин нямам и допълнителни неща по кормилото, които да са уязвими при падане, превозване и т.н.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: Remote заключване на вилката с 3 позиции?

Мнениеот alexmitev » Пон Окт 26, 2020 10:12 pm

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор!
Аз обичам да карам нагоре по продължителни и сравнително стръмни баири, но не състезателно.
Ще експериментирам как е с и без заключването и ще преценя дали да го оставя :)
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Рейтинг: 1298

Назад към Общ форум