Борбата с Български Пощи (изчезнала колетна пратка)

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Борбата с Български Пощи (изчезнала колетна пратка)

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 16, 2007 1:15 pm

Здравейте!
Някой има ли опит как се действа в случай на изчезнала колетна пратка пратена от Англия до тук (от WEB магазин) със всичките си легални документи за стойност, съдържание и т.н.
Като за начало пратих писмо до WEB магазина за липсата, но мога ли да направя нещо и с ръчкане на местните пощи - някаква молба да се подаде, да се цитират данни за пратката и т.н.
Някой ако има опит с подобен казус ако може да сподели!
:crap:
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот Modjoa » Пон Апр 16, 2007 1:18 pm

На мен също са ми закъснявали колети - вместо 1 седмица - пристигнаха след цели 5. И аз ходих постоянно при тях, ама нищо неможеха да направят.
Колета би трябвало да има някакъв уникален номер, по който пускаш молба и те проследяват до къде е стигнал и спрял. В случая това е валидно когато праюаш от Б-я на някъде, но съм сигурен че го има същото и в Англия
I like the most to ride like a ghost...
Аватар
Modjoa

Рейтинг: 1200

Мнениеот Мъро » Пон Апр 16, 2007 1:21 pm

Ето за тази цел се ползват куриерски агенции - UPS вече имат глобална система за позициониране на пратките, DHL ако не се лъжа също.
Да разчиташ на regular post services когато крайната точка е България... :V:
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 16, 2007 1:44 pm

Мъро написа:Ето за тази цел се ползват куриерски агенции - UPS вече имат глобална система за позициониране на пратките, DHL ако не се лъжа също.
Да разчиташ на regular post services когато крайната точка е България... :V:

3 -пъти ми е по-скъпа доставката с DHL - 10 срещу 30 евро за едно също нещо, а и до сега са минали над 5-6 пратки от там, нооо винаги има пръв път да изчезне нещо..... :bawling:
Аватар
jivkonik

Мнениеот FUNN™ » Пон Апр 16, 2007 1:59 pm

Ох мани мани защото чакам порачка от USA за 1600$ и ако изчезне ще се хварла от някъде! :crap:
THE BEST BIKE
Skype - nicksan90
Местонахождение : Пловдив
Аватар
FUNN™

Мнениеот bikerider » Пон Апр 16, 2007 2:03 pm

Мъро написа:Да разчиташ на regular post services когато крайната точка е България... :V:

Стига глупости! Препоръчан пакет идва за една седмица-две от Щатите без проблеми, че и до врата ти го разнасят от Български Пощи...

@jivkonik: Имаш ли tracking id?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 16, 2007 2:14 pm

bikerider написа:
Мъро написа:Да разчиташ на regular post services когато крайната точка е България... :V:

Стига глупости! Препоръчан пакет идва за една седмица-две от Щатите без проблеми, че и до врата ти го разнасят от Български Пощи...

@jivkonik: Имаш ли tracking id?

Не, тази услуга на Британски Пощи е най-ефтината и от сайта ползват нея, не е както EMS -на USPS....

Royal Mail International
Airmail delivery to most European destinations within 3-5 working days and Worldwide within 5-8 working days for small packages up to 1.5kg. Signature required on delivery. Online tracking information available up to the point of departure from the UK. Please note that due to the economy nature of the Royal Mail service it is not possible to trace a delayed parcel until 28 days after shipping.
Аватар
jivkonik

Мнениеот Modjoa » Пон Апр 16, 2007 2:19 pm

В краен случай изчакай 28 дни... :crap:
I like the most to ride like a ghost...
Аватар
Modjoa

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 16, 2007 2:24 pm

Modjoa написа:В краен случай изчакай 28 дни... :crap:

Да, пуснах заявка до сайта да си проверят и да ръчкат Британски Пощи, аз си чакам тук и се надявам. Поне надявам се да възстановят сумата на пратката, ако не се намери - все пак е купувана от реномиран магазин и не е декларирана като Gift, а с цялата си стойност.
Аватар
jivkonik

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 16, 2007 2:26 pm

FUNN™ написа:Ох мани мани защото чакам порачка от USA за 1600$ и ако изчезне ще се хварла от някъде! :crap:

Стискам палци да дойде! По каква пощенска услуга ще я получаваш? Обикновена, Припоръчана, Куриерска фирма?
Ако е декларирана като Подарък с нищожна стойност за да не плащаш мито и ДДС и ако недай Боже изчезне ще ти изплатят само стойността, която си декларирал.... :V:
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Пон Апр 16, 2007 2:48 pm

нЕма безплатен обЕд
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот jivkonik » Пон Апр 16, 2007 2:52 pm

TOYAGA написа:нЕма безплатен обЕд

Тук си правввв, мноого даже....
Аватар
jivkonik

Мнениеот Мъро » Пон Апр 16, 2007 3:27 pm

bikerider написа:Стига глупости! Препоръчан пакет идва за една седмица-две от Щатите без проблеми, че и до врата ти го разнасят от Български Пощи...

Ти виждал ли си "Български Пощи" как разнасят пакетите? Само стомана бих си поръчал за доставка през тях.
Аватар
Мъро

Мнениеот onion » Пон Апр 16, 2007 3:29 pm

TOYAGA написа:нЕма безплатен обЕд

ми нема ама ... той си е платил за доставката ... а за доставчика на услугата е вече друг въпрос

@jivkovnik Отиди в пощата в която би трябвало да получиш пратката и търси началника на станцията. Би трябвало той/тя да може да провери по някакъв начин какво е станало ...
Поне аз по такива въпроси направо там отивам.

ЕДИТ:
Мъро написа:Ти виждал ли си "Български Пощи" как разнасят пакетите? Само стомана бих си поръчал за доставка през тях.

ако мислиш че спедиторските фирми се отнасят по различен начин с пратките много се лъжеш. Едни стъклени плотове за готварски печки бяха пристигнали на стъклена вата и това при всичките маркировки - чупливо , ала-бала ...

ЕДИТ2: изпревариха ме за оостаналите спедитори ;)
Последна промяна onion на Пон Апр 16, 2007 3:32 pm, променена общо 2 пъти
www.zoo-info.org
сайтът за екзотични животни
onion

Рейтинг: 1198

Мнениеот feb » Пон Апр 16, 2007 3:30 pm

Мъро написа:
bikerider написа:Стига глупости! Препоръчан пакет идва за една седмица-две от Щатите без проблеми, че и до врата ти го разнасят от Български Пощи...

Ти виждал ли си "Български Пощи" как разнасят пакетите? Само стомана бих си поръчал за доставка през тях.

А защо смяташ, че другите куриери разнасят по различен начин?
Само в случай, че стоката ти е застрахована са мноооооооооого внимателни, иначе не им дреме.
Аватар
feb

Рейтинг: 1280

Мнениеот Мъро » Пон Апр 16, 2007 4:03 pm

Защото съм виждал това и онова, затова твърдя, че по-елитните спедиторски фирми се отнасят много по-добре.
В крайна сметка основните параметри на една спедиторска фирма е следната:
1. време за доставка
2. състояние на доставката
3. възможност за следене на пратката

За колкото по-добра се има една фирма, толкова повече влага в развитието на трите основни точки.
За UPS примерно са ми разказвали, че екипите с товарачи имат супервайзъри (наблюдатели), на базата на чиито наблюдения се определят плюсовете над базовата заплата на работниците.
Аватар
Мъро

Мнениеот onion » Пон Апр 16, 2007 4:20 pm

сигурно е така, но нали казах , тези плотове дойдоха с DHL , раздробени яко. Супервайзърите (ако има такива там) да си гледат работата примерно !
www.zoo-info.org
onion

Мнениеот bikerider » Пон Апр 16, 2007 4:33 pm

Мъро написа:Ти виждал ли си "Български Пощи" как разнасят пакетите?

А какво ме интересува как ги разнасят? Получавал съм винаги това, което е пратено, дискретно отворено, проверено и затворено отново. Никога нищо не е липсвало, да не говорим да не дойде въобще.

TOYAGA го е казал с две думи, няма какво да се разисква изобщо. Обобщенията... улево.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот FUNN™ » Пон Апр 16, 2007 6:02 pm

Мойте неща седат така аз порачвам от USA и те пристигат там и от там се пращат като кулет по FedEx или DHL по този начин избягвам мито но се надявам да се застраховат нещата преди да се пратат на истинската им стойност! :confused:
THE BEST BIKE
Skype - nicksan90
Местонахождение : Пловдив
Аватар
FUNN™

Мнениеот Мъро » Пон Апр 16, 2007 9:52 pm

onion написа:сигурно е така, но нали казах , тези плотове дойдоха с DHL , раздробени яко. Супервайзърите (ако има такива там) да си гледат работата примерно !

Трябвало е да си хванеш адвокат и да им го боцнеш. Дори да е подписван "договор", който ограничава отговорността на доставчика относно пратката, тези условия според КЗП поне в момента са нищожни.
Имаше само някакъв срок от 1 месец, ас фар аз ай римембър...
Аватар
Мъро

Мнениеот TOYAGA » Пон Апр 16, 2007 10:35 pm

FUNN™ написа:Мойте неща седат така аз порачвам от USA и те пристигат там и от там се пращат като кулет по FedEx или DHL по този начин избягвам мито но се надявам да се застраховат нещата преди да се пратат на истинската им стойност! :confused:

:rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Grash » Пон Апр 16, 2007 10:52 pm

Един мой приятел си беше поръчал от щатите един пръстен и първоначално му бяха казали, че до2 седмици трябва да получи колета. 2 месеца по късно още не го беше получил и на едно от многото му писма към производителя му отговориха, че ще пратят нова пратка, която му пристигна седмица след писмото. Вече не знам за първата пратка фирмата производител от кой ще си търси сметка. posttyper това, че на тебе винаги всичко ти е пристигало без липси и т.н. не значи, че във всички случаи е така. Мога да кажа, че както много други неща в България, така и пощите ни са под всякаква критика и дума не може да става за сравнение с еквивалентните ù служби в западна Европа например...
Аватар
Grash

Мнениеот bluskanie » Пон Апр 16, 2007 10:52 pm

си е*ало капаците...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот klmn » Пон Апр 16, 2007 11:34 pm

Малко опит от едни други колеги-
http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=21790&hl=
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот jivkonik » Вто Апр 17, 2007 8:28 am

Взех си я днес от кварталната ПОЩА!!! В събота бях там и питах и лелката ми каза "МИ чакай си известието, няма такава пратка". Днес отидох "въоръжен" с мейла, който ми пратиха хората от сайта показващ точно кога и в колко часа пратката е получена на летище СОфия, нейния номер и потвърждението от БГ страна, че е получена на наша територия. На въпроса ми " Каква е процедурата за пускане на запитване за проследяване на пратка и предявяване на претенции за възстановяване на стойността и, тъй като имам точни данни кога и къде е пристигнала в БГ, а имам и документ за цената" лелката се разтършува и я намери! Бреййй била тук от 05-06.04 - защо ли не получавах известие? Може би е практика в пощенския ми клон - така миналата година ми изчезнаха 2 броя от едно байк списание изпратени в прозрачен найлон, ама хората от англия ги пускаха повторно в плътен плик и пристигаха!
Когато ми спираха пратките на митница и получавах само известия по пощата да дойда да си ги взима май беше по-сигурно.... ама сега нали сми в ЕU и ги пускат направо по клоновете!! :(!:
Както и да е, случая е приключен, добре че хората от английския сайт са коректни и пращат пълен лог на движението на пакета до предаването му на БГ службите.
Пак трябва да си отварям пощенска кутия в друг клон, писна ми от тези в квартала!!!
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Вто Апр 17, 2007 9:43 am

И що си мислиш, че на другия клон маймуните са други?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот jivkonik » Вто Апр 17, 2007 10:31 am

TOYAGA написа:И що си мислиш, че на другия клон маймуните са други?

Като започнаха да ми изчезват списанията си отворих ПК в клон близо до старата ми работа (Бизнес Парка в Младост 4). Там всичко идваше на време - и списания, и митнически известия!
Притеснява ме факта, че отново пощите започнаха да пускат пратките до клоновете (поне тези от EU) и може пак да почнат да изчезват.... :crap:
В Митническия клон (до Централна Гара) не съм имал никога проблеми с получаване на пратка.... за сега.....
Аватар
jivkonik

Мнениеот onion » Вто Апр 17, 2007 10:47 am

Мъро написа:
onion написа:сигурно е така, но нали казах , тези плотове дойдоха с DHL , раздробени яко. Супервайзърите (ако има такива там) да си гледат работата примерно !

Трябвало е да си хванеш адвокат и да им го боцнеш. Дори да е подписван "договор", който ограничава отговорността на доставчика относно пратката, тези условия според КЗП поне в момента са нищожни.
Имаше само някакъв срок от 1 месец, ас фар аз ай римембър...

ами те бяха служебни , така че - боцнахме им го ;)

ама преди това Булгарконтрола (или там както се казваше) да установят че е счупено , че така е дошло, ала-бала ... абе оправихме нещата
www.zoo-info.org
onion

Назад към Общ форум