Равномерно износване на един комплект гуми - как?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Равномерно износване на един комплект гуми - как?

Мнениеот jivkonik » Вто Май 01, 2007 4:41 pm

Здравейте!
Взех си тези дни нови външни гуми:
http://e-shop.screambikes.tobulgaria.in ... cts_id=277

Първите ми впечатления са, че са много приятни като возия (по асвалт), ще видя в планината как ще са държат.
Понеже са от мек материал ще започнат да се износват бързичко. Някъде бях чел (чувал), че е хубаво на някакъв интервал изминати километри да се разменят местата на предна и задна гума като това гарантира по-равномерното износване и на двете. Това, разбира се е в сила за гуми позволяващи да се карат и като предна и като задна (какъвто е случая).
Някой прави ли подобни размени с гумите си? На какъв интервал трябва да се разменят - 1000 км? Има ли положителен ефект от това?
Благодаря предварително! :agree: ;)
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот Teodor40 » Вто Май 01, 2007 5:07 pm

Тези километри си зависят само от задкормилното устройство. Мен ако питаш карай си ги така. Ако доста ти се износи задната слагаш предната отзад и купуваш нова предна. Струва ми се най-логично ако разчиташ често на възможностите на гумата. Ако караш спокойно би трябвало разлиакта в изтъркването да ти е минимална.
Последна промяна Teodor40 на Вто Май 01, 2007 5:20 pm, променена общо 1 път
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот URNEST » Вто Май 01, 2007 5:16 pm

Teodor40 написа:Ако доста ти се износи задната слагаш предната отпред и купуваш нова предна.

Бахти изказването. :agree:
Последна промяна URNEST на Вто Май 01, 2007 5:20 pm, променена общо 1 път
Аватар
URNEST

Мнениеот Teodor40 » Вто Май 01, 2007 5:20 pm

URNEST написа:
Teodor40 написа:Ако доста ти се износи задната слагаш предната отпред и купуваш нова предна.

Бахти изказването. :agree:

Е ясно е, че в бързината съм се объркал. Сега трябва да е ок.
Аватар
Teodor40

Мнениеот jivkonik » Вто Май 01, 2007 5:29 pm

Teodor40 написа:Тези километри си зависят само от задкормилното устройство. Мен ако питаш карай си ги така. Ако доста ти се износи задната слагаш предната отпред и купуваш нова предна. Струва ми се най-логично ако разчиташ често на възможностите на гумата. Ако караш спокойно би трябвало разлиакта в изтъркването да ти е минимална.

Задната се трие повече при въртене на педалите, предната повече при спиране.... може би?! Т.е. ако колкото въртиш толкова и спираш сигурно ще е равномерно.... :idea: А може и да не е така....
Хубаво е един комплект гуми да се износват равномерно, защото дори едната от двете да ти остане по-запазена като сложиш на мястото на другата нова гума вече нещата не са балансирани като работа, защото останала ти гума от предния комплект вече ще бъде и стара като време, а всички знаем, че с времето гумата старее и губи качествата си.
Това са си мои разсъждения де, не знам доколко са верни. :dunno:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Yavkata » Вто Май 01, 2007 5:39 pm

На Nokian AWS има индикатори на самата гума, и от производителя обещават 25 % удължаване на живота на гумите при размяна на местоположенито им, когато се изтрие до индикатора. Теоретично можеш да измериш със шублер грайфера и при износване от една трета например да ги "въртиш" :agree:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот jivkonik » Вто Май 01, 2007 5:47 pm

Yavkata написа:На Nokian AWS има индикатори на самата гума, и от производителя обещават 25 % удължаване на живота на гумите при размяна на местоположенито им, когато се изтрие до индикатора. Теоретично можеш да измериш със шублер грайфера и при износване от една трета например да ги "въртиш" :agree:

Интерсно! А кое точно е индикатора на този модел гуми или нямаш идея? Има едни малки резки (миниканалчета) върху всяка пъпка на грайфера, може би като се заличат резките и е време за размяна? А повторна размяна прави ли се след първата или караш така до износването и на гумите? :dunno:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Yavkata » Вто Май 01, 2007 6:02 pm

Имам идея защото карам с такива ;) На 2 места в гумата са "издълбани" цифрите 1 и 2, на различна дълбочина. Принципно и с грайферите мисля, че може да се използва нещо подобно.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Teodor40 » Вто Май 01, 2007 6:04 pm

Много се вживяваш май :) На око ги гледаш а това коя как се изтърква зависи от доста неща. Има някой например по наклон надолу влачат задната гума, аз пък примерно обичам да правя някакви спирания изключително с предната спирачка, което и *** мамата на предната гума. Прецени си за себе си, но според мен като почнеш да чувстваш нестабилнос-сменяш (ако имаш пари за нова гума разбира се). Както каза и ти сам, ако гумата остарее по време и да има грайфер кел файда.
Аватар
Teodor40

Мнениеот jivkonik » Вто Май 01, 2007 6:25 pm

Yavkata написа:Имам идея защото карам с такива ;) На 2 места в гумата са "издълбани" цифрите 1 и 2, на различна дълбочина. Принципно и с грайферите мисля, че може да се използва нещо подобно.

Ок, моя модел няма такива неща, но ще импровизирам в зависимост как се развива износването с времето! :agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот jivkonik » Сря Май 02, 2007 4:51 pm

Рових рових за такова инфо - някои казват да се разменят предни-задни честичко като се следи износването, други казват да се износи яко задната, после да се купи същия модел нова и да се сложи отпред, а досегашната предна да стане задна.

Намерех този интересен сайт:
http://mtbtires.com/
един луд фен на тема гуми събрал доста по темата, пише ревюта, тестове, представя нови модели! Ако на някой му се чете, смятам, че е полезно.
ЗА съжаление представяните марки и модели почти не се намират на нашия пазар.... ехххх "пазар ли е, да го опишеш или с ръка сопол да бришеш..... " :crap:
Аватар
jivkonik

Назад към Общ форум