Antares написа:Днес се сблъсках със странен проблем. Бях решил да се кача до Драгалевци в опит да открия туристическия маршрут, на който ме бяха завели при една от туристическите разходки от СУ (спорт - туризъм).
Доста се поозорих, признавам си, при изкачването, но вече в самото село (беше около 13 часа), когато наклона намаля започнах да усещам виене на свят и странно пулсиране в главата. Усещах, че губя рефлекси и възприятията са ми леко замъглени. Спрях се веднага (до един мост) и се скрих на сянка, проверих си пулса - беше учестен, но не извън границите на нормалното за такова натоварване. Починах малко, пих вода и постепенно поотмина.
Е, не продължих нагоре, както мислех, ами заобиколих по шосето до Симеоново (не ми се прибираше веднага) и обратно в София.
Не знам какво беше това. По принцип съм с ниско кръвно, и не съм имал подобни проблеми до сега. Предполагам, че жегата и слънцето са оказали влияние, но не съм сигурен.
Моля за съвет хората с повече опит - какво не съм направил както трябва и аджеба, какво беше това? Мини-топлинен удар или леко слънчасване? В момента съм 6, поизгорял съм малко в раменете, но иначе - 6, но не ми се ще друг път да се просна някъде насред шосето...
did написа:Ако беше започнал с това, че си изгорял и ще спиш на закачалката, всичко щеше да е ясно от самото начало![]()
![]()
<offtopic>
Толкова ли е топло в България бре? Каква е тая пролет?
did написа: Каква е тая пролет?
klmn написа: кръвната захар.
toxiciti написа:klmn написа: кръвната захар.
ето това ми беше моя проблем след 17 часа каране преди 2 седмици и за това вече си нося по джобовете по 1-2 захарчета и като почуствам световъртеж ...
axelmax написа:
"Умираш"! -д-р Грегари Хаус
F1-MAN написа:Получавал съм такъв проблем не веднъж, докато карам и още не знам колко пъти, докато правя лицеви опори. Минах през един куп доктори, които нищо не успяха да ми кажат, едната от който уж голяма специалистка ми изписа хапчета за кръвно, след ЕДНОКРАТНО мерене на кръвното, при което измери 130/90(аз все пак съм 194см). В последствие ми беше сложен холтер и се оказа че кръвното ми е нормално, само понякога доближавам леко долната и горна граници.
След известно време наблюдение вече си обяснявам проблема с умора, липса на сън, вариация в кръвното, била тя случайна или предизвикана от горните две. Това разбира се е обяснение на човек бос в медицината, базирано на наблюдения върху мен, но след като никой нищо не ми каза друго не ми остава. То и нищо не ми казаха за това, че ми приченява сравнително често, когато се изправям от стол или легло...
Свинска мръвка рууулз!zImage написа:Това с кръвната захар си зависи и от приспособеността на организма. Аз например ям много малко (наистина много малко) въглехидрати и въпреки това (всъщност, благодарение на това) издръжливостта ми е на много добро ниво. Тялото се приспособява към използването на мазнини + белтъчини = кетони вместо захар за гориво. По-късно може да приложа връзки към източници с информация по темата.
halcor написа:Всякаква мръвка руллз, стига да не е тъпкана с консерванти - малообемна, засищаща, дава енергия за дълго време
zImage написа:halcor написа:Всякаква мръвка руллз, стига да не е тъпкана с консерванти - малообемна, засищаща, дава енергия за дълго време
М'да. Мазнините са стабилен източник който отдава енергията си постепенно. Въглехидратите са турбо в тежки ситуации. Тялото не може да складира много въглехидрати (под формата на гликоген), но може да складира мазнини и затова захарните батерии свършват доста по-бързо.
От трите виада macronutrients - мазнини, протеини и въглехидрати само 2 са основни, без които тялото не може - мазнините и протеините - човекът може без въглехидрати, но в историята си ги е приемал, защото те са идвали като допълнителен компонент към други вещества.
Тялото може да произвежда захар от белтъчини и мазнини (неоглюкогенеза).
Ескимостите изкарват целият си живот на месо и мазнини - нямат плодове, зеленчуци, зърнени храни и сърдечно-съдови заболявания.
Та така - темата би могла да бъде дълга и спорна, но аз съм достигнал до определени изводи за себе си и смятам да карам на пържолки със салатка
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта