Диагноза?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Диагноза?

Мнениеот Antares » Пет Май 11, 2007 4:44 pm

Днес се сблъсках със странен проблем. Бях решил да се кача до Драгалевци в опит да открия туристическия маршрут, на който ме бяха завели при една от туристическите разходки от СУ (спорт - туризъм).
Доста се поозорих, признавам си, при изкачването, но вече в самото село (беше около 13 часа), когато наклона намаля започнах да усещам виене на свят и странно пулсиране в главата. Усещах, че губя рефлекси и възприятията са ми леко замъглени. Спрях се веднага (до един мост) и се скрих на сянка, проверих си пулса - беше учестен, но не извън границите на нормалното за такова натоварване. Починах малко, пих вода и постепенно поотмина.
Е, не продължих нагоре, както мислех, ами заобиколих по шосето до Симеоново (не ми се прибираше веднага) и обратно в София.

Не знам какво беше това. По принцип съм с ниско кръвно, и не съм имал подобни проблеми до сега. Предполагам, че жегата и слънцето са оказали влияние, но не съм сигурен.
Моля за съвет хората с повече опит - какво не съм направил както трябва и аджеба, какво беше това? Мини-топлинен удар или леко слънчасване? В момента съм 6, поизгорял съм малко в раменете, но иначе - 6, но не ми се ще друг път да се просна някъде насред шосето...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот kotka12 » Пет Май 11, 2007 4:47 pm

най-вероятно лек топлинен удар
внимавай с жегата
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот 4getcredo » Пет Май 11, 2007 4:48 pm

Паднало ти е кръвното според мен. Ако не си пил достатъчно течности или не си бил ял, се получава това... Ама нека докторите кажат! :)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Re: Диагноза?

Мнениеот did » Пет Май 11, 2007 4:49 pm

Може от кръвното, но щом ти е ниско - не вярвам.

Може от топлото, от жегата, мини топлинен удар или нещо такова, но и това не е най-вероятната причина. Виж, ако не си пил вода и се обезводнил, това е вероятно.

Много е вероятно обаче да си си имал работа с най-обикновена хипогликемия.
Последна промяна did на Пет Май 11, 2007 4:50 pm, променена общо 1 път
Аватар
did

Мнениеот fhristo » Пет Май 11, 2007 4:49 pm

Изведнъж стана горещо като лято и организма още не се е настроил за тези температури предполагам.
Аватар
fhristo

Рейтинг: 1905

Мнениеот Ruckus » Пет Май 11, 2007 4:50 pm

A изтръпване на крайниците да си усетил по някое време?
Ruckus

Рейтинг: 1200

Мнениеот spirit » Пет Май 11, 2007 5:01 pm

И на мен ми се е случвало ,при мене беше от обезводняване.
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Рейтинг: 1701

Мнениеот F1-MAN » Пет Май 11, 2007 5:21 pm

Получавал съм такъв проблем не веднъж, докато карам и още не знам колко пъти, докато правя лицеви опори. Минах през един куп доктори, които нищо не успяха да ми кажат, едната от който уж голяма специалистка ми изписа хапчета за кръвно, след ЕДНОКРАТНО мерене на кръвното, при което измери 130/90(аз все пак съм 194см). В последствие ми беше сложен холтер и се оказа че кръвното ми е нормално, само понякога доближавам леко долната и горна граници.
След известно време наблюдение вече си обяснявам проблема с умора, липса на сън, вариация в кръвното, била тя случайна или предизвикана от горните две. Това разбира се е обяснение на човек бос в медицината, базирано на наблюдения върху мен, но след като никой нищо не ми каза друго не ми остава. То и нищо не ми казаха за това, че ми приченява сравнително често, когато се изправям от стол или легло...
Аватар
F1-MAN

Мнениеот axelmax » Пет Май 11, 2007 5:22 pm

Antares написа:Днес се сблъсках със странен проблем. Бях решил да се кача до Драгалевци в опит да открия туристическия маршрут, на който ме бяха завели при една от туристическите разходки от СУ (спорт - туризъм).
Доста се поозорих, признавам си, при изкачването, но вече в самото село (беше около 13 часа), когато наклона намаля започнах да усещам виене на свят и странно пулсиране в главата. Усещах, че губя рефлекси и възприятията са ми леко замъглени. Спрях се веднага (до един мост) и се скрих на сянка, проверих си пулса - беше учестен, но не извън границите на нормалното за такова натоварване. Починах малко, пих вода и постепенно поотмина.
Е, не продължих нагоре, както мислех, ами заобиколих по шосето до Симеоново (не ми се прибираше веднага) и обратно в София.

Не знам какво беше това. По принцип съм с ниско кръвно, и не съм имал подобни проблеми до сега. Предполагам, че жегата и слънцето са оказали влияние, но не съм сигурен.
Моля за съвет хората с повече опит - какво не съм направил както трябва и аджеба, какво беше това? Мини-топлинен удар или леко слънчасване? В момента съм 6, поизгорял съм малко в раменете, но иначе - 6, но не ми се ще друг път да се просна някъде насред шосето...

"Умираш"! -д-р Грегари Хаус
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Nymphetamine » Пет Май 11, 2007 5:25 pm

Има много фактори, от които зависи състоянието на организма: употреба на течности, степента на натоварването, температурата и т.н. Доктора си каза, най-вероятно лек топлинен удар. Случвало ми се е подобно нещо: веднъж, когато покривахме нормативите по физическо, мисля, че беше юни месец миналата година, рязко ми падна кръвното, крайниците ми изтръпнаха силно, усетих силно замайване, отпадналост, пулсираща болка в главата и ограниченост в периферното зрение. Най-вероянто е било топлинен удар, температурата тогава беше над 30 градуса Целзиеви, в комбинация с принципно ниското ми кръвно... Пих два айряна и се оправих.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот did » Пет Май 11, 2007 6:04 pm

Още една възможна "диагноза" ;)

http://dnes.dir.bg/2007/05/11/news1664488.html
Аватар
did

Мнениеот Grash » Пет Май 11, 2007 6:10 pm

did написа:Още една възможна "диагноза" ;)

http://dnes.dir.bg/2007/05/11/news1664488.html

Да, това е много ужасно. Онзи ден карах 6-7 часа в района около Рила и след това като се върнах в София не можех да дишам. Още на километър от околовръстното започва да се усеща, че свършва истинския въздух и кислорода като цяло.
Аватар
Grash

Мнениеот Antares » Пет Май 11, 2007 6:44 pm

Крайниците не са ми изтръпвали.
Преди да стигна до там бях спирал два или три пъти да пия вода (по 1-2 глътки) и да почина малко. Знам, че при карането трябва да се поемат много течности и се старая да го изпълнявам (отново благодаря на авторите на статиите).
Предишната нощ бях спал достатъчно. Около час преди да излезна бях ял.
Вероятно топлината ме е праснала. Днес температурите са били доста високи за сезона, доколкото разбрах (аз нямам адекватна преценка, бидейки през повечето от това време в движение). Освен това, в момента съм червен като рак. Доста здраво изгорях, възможно е и това да е оказало влияние. Имах глупостта да сваля тениската си и да карам на голо. Довечера ще спа в гардероба на закачалка...

Дявола не е толкова черен. След Драгалевци минах и през Симеоново (по шосетата, не мога да се ориентирам по картите дадени към маршрутите), и още не малко места в София, така че разходката не ми беше малка, а подобен проблем повече не се появи.

Питам ви, за да знам кой е най-вероятния фактор за това прималяване, за да го избягвам за в бъдеще.
Благодаря ви за отговорите.

Edit: ->did, когато писах първия пост още не личеше :) А и съм изгорял основно по рамената и физиономията. Хората ми се смеят...
Последна промяна Antares на Пет Май 11, 2007 7:09 pm, променена общо 1 път
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот did » Пет Май 11, 2007 7:03 pm

Ако беше започнал с това, че си изгорял и ще спиш на закачалката, всичко щеше да е ясно от самото начало Изображение Изображение Изображение

<offtopic>
Толкова ли е топло в България бре? Каква е тая пролет?
Аватар
did

Мнениеот Nymphetamine » Пет Май 11, 2007 8:18 pm

did написа:Ако беше започнал с това, че си изгорял и ще спиш на закачалката, всичко щеше да е ясно от самото начало Изображение Изображение Изображение

<offtopic>
Толкова ли е топло в България бре? Каква е тая пролет?

Ами по прогноза днес в Пловдив го даваха 30-тина градуса, ама на мен ми се стори над 35....
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот Persenk » Пет Май 11, 2007 8:39 pm

did написа: Каква е тая пролет?

Пролетта беше февруари месец, сега е разгара на лятото вече ;) .И при вас е същата жега :)

И аз го имам същия проблем.Имам ниско кръвно и при дълго излагане на слънце комбинирано с физическо натоварване ми причернява и прималява.Спасението е кафенце и шоколад и задължително пиене на много течности
everything is fine
Аватар
Persenk

Рейтинг: 1765

Мнениеот klmn » Пет Май 11, 2007 9:04 pm

Стига бе,тепърва идват жегите..Според мен-повече Бира,безалкохолни и Сладко (Фафли и т.н.),водата отделно.Не трябва да ти пада кръвната захар. :)
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот toxiciti » Пет Май 11, 2007 10:20 pm

klmn написа: кръвната захар. :)

ето това ми беше моя проблем след 17 часа каране преди 2 седмици и за това вече си нося по джобовете по 1-2 захарчета и като почуствам световъртеж ... :)
Аватар
toxiciti

Рейтинг: 1360

Мнениеот did » Пет Май 11, 2007 10:22 pm

toxiciti написа:
klmn написа: кръвната захар. :)

ето това ми беше моя проблем след 17 часа каране преди 2 седмици и за това вече си нося по джобовете по 1-2 захарчета и като почуствам световъртеж ... :)

захарчета?

Доста нелеп начин да се бориш с хипогликемията.

Носи си банани и смесвай водата, която пиеш, с натурален ябълков сок!
Аватар
did

Мнениеот Antares » Пет Май 11, 2007 11:24 pm

Абе вероятно е топлинен удар. Цяла вечер ме цепи манерката...
Благодаря много на всички за съветите. Просто такъв тип постоянно и равномерно натоварване не бях изпитвал от доста време... А това за вафлите (шоколадчета) определено ще го имам в предвид :)
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот MpaBka ABuaTop » Съб Май 12, 2007 12:27 am

axelmax написа:

"Умираш"! -д-р Грегари Хаус

:bowdown:
"...Soul is shit! I sold my Soul for Rock'n Roll, Beach!"
Аватар
MpaBka ABuaTop

Рейтинг: 1677

Мнениеот bruce » Съб Май 12, 2007 8:07 am

F1-MAN написа:Получавал съм такъв проблем не веднъж, докато карам и още не знам колко пъти, докато правя лицеви опори. Минах през един куп доктори, които нищо не успяха да ми кажат, едната от който уж голяма специалистка ми изписа хапчета за кръвно, след ЕДНОКРАТНО мерене на кръвното, при което измери 130/90(аз все пак съм 194см). В последствие ми беше сложен холтер и се оказа че кръвното ми е нормално, само понякога доближавам леко долната и горна граници.
След известно време наблюдение вече си обяснявам проблема с умора, липса на сън, вариация в кръвното, била тя случайна или предизвикана от горните две. Това разбира се е обяснение на човек бос в медицината, базирано на наблюдения върху мен, но след като никой нищо не ми каза друго не ми остава. То и нищо не ми казаха за това, че ми приченява сравнително често, когато се изправям от стол или легло...

Имам подобен проблем, при мен е наследствено, виж и при теб може да се окаже. Не е кой знае какво май, само те панира като се случи, на мен ми се е случвало да не виждам нищо :) А да и пулсът ми се вдига рязко в такива ситуации. Само когато се изправяш рязко ли ти се случва?
Аватар
bruce

Рейтинг: 1200

Мнениеот Antares » Съб Май 12, 2007 9:10 am

То това с прималяването/причерняването при изправянето си е от кръвното. И на мен ми се е случвало (и аз не съм от най-дребните 186). При такива прималявания обаче не ти пулсира цялата тиква, въпреки, че ми се е случвало и аз да не виждам нищо :]
Сега съм си окей и ако не пътувах към Пловдив - сигурно пак щях да си направя подобно приключение.

П.П. Мрав, пише се камънак. :^:
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот zImage » Съб Май 12, 2007 1:30 pm

Това с кръвната захар си зависи и от приспособеността на организма. Аз например ям много малко (наистина много малко) въглехидрати и въпреки това (всъщност, благодарение на това) издръжливостта ми е на много добро ниво. Тялото се приспособява към използването на мазнини + белтъчини = кетони вместо захар за гориво. По-късно може да приложа връзки към източници с информация по темата.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот NovemberCharlie » Нед Май 13, 2007 8:16 am

zImage написа:Това с кръвната захар си зависи и от приспособеността на организма. Аз например ям много малко (наистина много малко) въглехидрати и въпреки това (всъщност, благодарение на това) издръжливостта ми е на много добро ниво. Тялото се приспособява към използването на мазнини + белтъчини = кетони вместо захар за гориво. По-късно може да приложа връзки към източници с информация по темата.
Свинска мръвка рууулз!
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот halcor » Пон Май 14, 2007 10:13 am

@zImage, нисковъглехидратната диета дава добри резултати при много случаи, но все пак не е панацея и не е за всички ;) Аз предлагам по-умерена мярка: никакъв junk food и ограничаване на храните, които издуват.

Всякаква мръвка руллз, стига да не е тъпкана с консерванти - малообемна, засищаща, дава енергия за дълго време :)
Аватар
halcor

Мнениеот zImage » Пон Май 14, 2007 12:12 pm

halcor написа:Всякаква мръвка руллз, стига да не е тъпкана с консерванти - малообемна, засищаща, дава енергия за дълго време :)

М'да. Мазнините са стабилен източник който отдава енергията си постепенно. Въглехидратите са турбо в тежки ситуации. Тялото не може да складира много въглехидрати (под формата на гликоген), но може да складира мазнини и затова захарните батерии свършват доста по-бързо.

От трите виада macronutrients - мазнини, протеини и въглехидрати само 2 са основни, без които тялото не може - мазнините и протеините - човекът може без въглехидрати, но в историята си ги е приемал, защото те са идвали като допълнителен компонент към други вещества.

Тялото може да произвежда захар от белтъчини и мазнини (неоглюкогенеза).

Ескимостите изкарват целият си живот на месо и мазнини - нямат плодове, зеленчуци, зърнени храни и сърдечно-съдови заболявания.

Та така - темата би могла да бъде дълга и спорна, но аз съм достигнал до определени изводи за себе си и смятам да карам на пържолки със салатка :beer:
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Мнениеот jivkonik » Пон Май 14, 2007 12:51 pm

zImage написа:
halcor написа:Всякаква мръвка руллз, стига да не е тъпкана с консерванти - малообемна, засищаща, дава енергия за дълго време :)

М'да. Мазнините са стабилен източник който отдава енергията си постепенно. Въглехидратите са турбо в тежки ситуации. Тялото не може да складира много въглехидрати (под формата на гликоген), но може да складира мазнини и затова захарните батерии свършват доста по-бързо.

От трите виада macronutrients - мазнини, протеини и въглехидрати само 2 са основни, без които тялото не може - мазнините и протеините - човекът може без въглехидрати, но в историята си ги е приемал, защото те са идвали като допълнителен компонент към други вещества.

Тялото може да произвежда захар от белтъчини и мазнини (неоглюкогенеза).

Ескимостите изкарват целият си живот на месо и мазнини - нямат плодове, зеленчуци, зърнени храни и сърдечно-съдови заболявания.

Та така - темата би могла да бъде дълга и спорна, но аз съм достигнал до определени изводи за себе си и смятам да карам на пържолки със салатка :beer:

Ако дадеш линкове към материали по темата, която засегна в поста си, ще съм ти благодарен!
:beer: :agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот zImage » Вто Май 15, 2007 12:59 am

Ето малко информация по темата:

http://www.springerlink.com/content/k4l6436785p5v354/ - "These results would suggest that 2 weeks of adaptation to a high-fat diet would result in an enhanced resistance to fatigue and a significant sparing of endogenous carbohydrate during low to moderate intensity exercise in a relatively glycogen-depleted state and unimpaired performance during high intensity exercise."

http://www.mercola.com/2003/sep/27/diet ... elines.htm - "The low-fat, high-carbohydrate diet that has been promoted for over a decade to prevent coronary heart disease may not be the best diet after all. Harvard researchers present new dietary guidelines that question the original diet-heart hypothesis."

http://www.mercola.com/2002/aug/17/saturated_fat1.htm - The truth about saturated fat

http://www.biblelife.org/stefansson1.htm - Eskimos prove an all meat diet provides excellent health
zImage

Назад към Общ форум